Weinig echt contact leidt tot depressie

 

Rekenen op een e-mail of appje om in contact te blijven met vrienden en familie zou er weleens voor kunnen zorgen dat je een verhoogd risico hebt op het ontwikkelen van een depressie. Mensen die minimaal drie keer per week afspreken met hun dierbaren zullen veel minder snel psychische problemen ontwikkelen. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Michigan.

Aan dit onderzoek namen meer dan 11.000 volwassenen deel van wie de hoeveelheid face-to-face, telefonisch en geschreven (inclusief e-mail) contacten gemeten werd. Vervolgens werd gedurende twee jaar gekeken naar de symptomen die passen bij een depressie waarbij ook andere factoren in acht werden genomen zoals de gezond, leefomstandigheden en voorgeschiedenis van de deelnemers.


Bron

De bevindingen lieten zien dat de deelnemers die het minst face-to-face contact hadden bijna twee keer zoveel kans hadden op het ontwikkelen van een depressie. De onderzoekers laten hierbij weten dat het niet uitmaakt hoeveel contact iemand heeft via de telefoon of e-mail. De mensen die het minste kans hadden op het ontwikkelen van een depressie, namelijk 6,5 procent kans, spraken gemiddeld drie keer per week met vrienden of familie af. Ook waren er deelnemers die een paar keer maand hun vrienden en familie zagen. Zij hadden 11,5 kans op het ontwikkelen van een depressie.

Drs. Alan Teo, leider van het onderzoek, geeft aan dat al langer bekend is dat sociaal contact belangrijk is voor de psychische gezondheid van mensen. Dit is echter de eerste keer dat er gekeken wordt naar het soort contact met dierbaren waarbij bovendien te zien is dat face-to-face contact wel degelijk het verschil kan maken. Het idee dat alle vormen van sociaal contact gelijk zijn, wordt hiermee dus van de tafel geveegd.

De onderzoekers zagen bovendien ook dat het uitmaakt met wie de deelnemers face-to-face contact hebben. Met name voor jongere mensen is het belangrijk om regelmatig contact te hebben met vrienden om de kans op een depressie te verminderen. Voor ouderen is het contact met familie juist belangrijker.


Bron

Welke vorm van sociaal contact heb jij het meest?

Bron

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

nina - Dinsdag 6 oktober 2015 20:33
ik vind het zo lastig, ik voel me inderdaad depressief en ik merk ook dat ik echt te weinig sociale contacten heb. ik zit 3 jaar thuis :(
d - Dinsdag 6 oktober 2015 21:12
Maar wat is er dan eerder, zegt men altijd: De kip of het ei: Ik denk dat mensen die veel problemen ervaren niet goed het sociale contact meer durven aangaan, omdat ze voelen dat ze tekort schieten, omdat ze zo vol zijn van hun problemen en zich als last ervaren in sociaal contact en het daardoor gaan vermijden en zo sneller in een depressie raken. Of als je bv. sociale angst hebt, is het moeilijk of lastig om persoonlijk contact te hebben of voel je je daarna juist heel rot eronder. Ik denk dat eerder dan je sociale angst het probleem is om depressief te worden, omdat je steeds de bevestiging ervaart dat het je niet lukt of je het vreselijk blijft vinden. Ik denk dat mensen zonder al te veel grote problemen ook veel sneller en ongemoeid contact kunnen maken en vooral ook onderhouden en door de bevestiging dat het contact fijn en prettig is, zullen ze ook vaker het persoonlijk contact opzoeken of worden ze vaker uitgenodigd en daardoor voelen ze zich ook weer meer gewaardeerd en minder snel depressief.
anonymous - Dinsdag 6 oktober 2015 21:15
Ik snap helemaal wat nina bedoelt! Ik zit ook al lang thuis en het kost te veel energie en spanning om echt af te spreken. En dat merk ik ook aan mijn stemming, je gaat je steeds minder belangrijk voelen etc. Het is een beetje een cirkeltje. Inderdaad echt lastig!
Robin - Dinsdag 6 oktober 2015 21:59
Ik heb er naast mijn werk niet meer zoveel behoefte aan. Maar ik woon wel samen dus ik zie mijn dierbare elke dag.
Hanna - Dinsdag 6 oktober 2015 22:32
Kan me het heel goed voorstellen!
T is ook echt een cirkeltje, je voelt je al minder goed waardoor je t juist gaat vermijden.
woeper - Woensdag 7 oktober 2015 07:19
Ik heb de meeste contacten op mijn werk, ik werk 4 dagen. Meestal 1 dag in de week vogels kijken,d de ene keer met mijn vader de andere keer met de vogelwerkgroep of enkele mensen daarvan.
Doordat ik maar 1 vriendin heb spreek ik verder weinig af. Ik ben nu wel dingen aan het zoeken om meer contact te hebben maar heb daar wel schrik voor. Contact maken gaat dan nog wel maar het houden.... Heb nog genoeg te leren ;-)
Diede - Donderdag 17 januari 2019 09:30
Ik wil graag reageren op het stukje van woeper. . Een keer verder praten over dit onderwerp? Ben je een 30 er of 40 er?
miri - Woensdag 7 oktober 2015 10:47
yes titel is helemaal waar bij mij. Als het slecht gaat moet ik elke dag 1 contactmoment van mezelf hebben. Iemand bellen, zien of gesprekje aangaan. Waarom? omdat ik dan gezien wordt als wie ik ben, gehoord wordt en écht in contact ben met de ander. Het doet wonderen...
Sebastiaan - Vrijdag 25 december 2015 11:22
Depressie is een gevoel. Dit is geen site voor jongens, maar wil even vertellen hoe erg een depressie kan zijn. Je leven verliest zijn glans, je voelt je eenzaam, je hebt geen doelen, nergens zin in, het lijkt of je in een diep gat zit en er niet uit kunt komen. Zo raar dat er amper aandacht aan wordt besteed en wel aan bijvoorbeeld overgewicht, daar kun je zelf makkelijk wat aan doen. Bij een depressie heb je echt hulp nodig. Je hebt geen zin meer in sociale contacten, waar haal je de energie vandaan? Nergens. Je zit dan in een vicieuze cirkel en het enige wat je kan doen is naar een (kinder)psycholoog of als het echt ernstig is een kliniek. Damn, wat kan het leven stom zijn zeg.
Sebastiaan - Vrijdag 25 december 2015 11:24
Van depressie kun je trouwens ook overgewicht krijgen, maar met overgewicht in mijn vorige bericht heb ik het over ongezond eten (veel suiker, ongezonde vetten, voorverpakt voedsel enz.) en weinig bewegen.
koortje - Vrijdag 12 februari 2016 12:38
ik geloof de stelling van dit artikele zeker. en herkenbaar
Rachel - Zondag 12 juni 2016 12:05
Weinig sociale steun maakt het ook heel moeilijk om uit een depressie te komen. Het lijkt je depressieve denkbeelden zelfs te bevestigen: mensen houden niet van me als ik niet entertainend meer ben en je kan niet op anderen rekenen. Je bent echt ontzettend sterk als je er in je eentje uitkomt!