Wat zegt jouw facebookpost over jou?

 

Als ik Facebook open, zie ik heel veel verschillende statussen voorbij komen. De één heeft weer eens een half uur hardgelopen, de ander plaatst foto's van leuke feestjes en gezelligheid, van sommigen zie ik vooral dat ze nieuwsartikelen liken en delen en er zijn mensen die Facebook gebruiken als een soort dagboek. Uit onderzoek van de Londense universiteit Brunel blijkt dat je Facebookstatus iets zegt over je persoonlijkheid.


Het onderzoek van deze universiteit werd gehouden onder 555 Facebookgebruikers. Allemaal hebben zij een vragenlijst ingevuld over hun gedrag op onder andere Facebook. Uit de resultaten konden de onderzoekers grofweg vier persoonlijkheidstypes onderscheiden.

De narcist
Dit type post vooral over zijn of haar behaalde doelen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over dieten of sport. De narcist wil graag aandacht en bevestiging krijgen en wil daarom graag veel likes en reacties krijgen op zijn of haar Facebookstatus. Omdat statussen over behaalde doelen vaak veel likes krijgen, motiveert dit de narcist om hiermee door te gaan en meer van deze statussen te blijven plaatsen.

De open, nieuwsgierige en creatieve mens
Dit type post vooral over intellectuele onderwerpen en politieke overtuigingen. Voor dit persoonlijkheidstype is Facebook een middel om informatie te delen. Hij of zij is niet per se op zoek naar interactie en je zult dan ook weinig persoonlijke updates aantreffen.

De gewetensvolle mens
Dit type is zich er erg van bewust dat anderen zijn of haar post ook lezen en dat iedereen een update anders kan interpreten. Daarom plaatst dit type weinige persoonlijke dingen op Facebook en gaan de updates veelal over anderen, voornamelijk de kinderen.

Het lage zelfbeeld
Mensen met een laag zelfbeeld willen voornamelijk hun eigen onzekerheid wegstoppen. Als zij zich bijvoorbeeld onzeker voelen over hun relatie, zullen zij vooral veel positieve dingen posten over hun relatie om te laten zien hoe goed deze relatie is. Hiermee willen zij die onzekerheid als het ware de kop indrukken. Ze plaatsen de status dus zowel voor zichzelf als voor anderen.

Natuurlijk valt niet iedereen precies in een van deze vier categorieen, maar het is wel interessant om te zien dat een Facebookstatus mogelijk iets meer is dan gewoon een berichtje en mogelijk terug te voeren is op bepaalde persoonlijkheidstypes of kenmerken in je persoonlijkheid. 

Herken jij jezelf of anderen in één van deze types?

Bron: dailymail.co.uk

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Danielle - Dinsdag 26 mei 2015 19:03
Haha grappig. Ik herken mezelf in de open,nieuwsgierige en creatieve mens..
cynthda - Dinsdag 26 mei 2015 19:26
Ik post geen statussen
dancer! - Dinsdag 26 mei 2015 19:26
Ik merk dat ik het heel lastig vind dingen op facebook te plaatsen. Ik plaats vooral af en toe een foto en hoogtepunten als een mooie reis of het winnen van een EK o.i.d. Maar ik twijfel altijd heel lang voordat ik iets post. Vinden mensen dit narcistisch, mij een aansteller/ opschepper? Sta ik wel goed op deze foto? Is het te geposeerd? Echt heel vermoeiend....
moppiepoppie - Dinsdag 26 mei 2015 21:05
Ik heb een beetje hetzelfde als dancer. Ik zet eigenlijk ook nooit iets op Facebook, alleen heel af en toe een hoogtepunt. Ik ben bang dat mensen mijn posts toch niet interessant vinden, of dat ze vinden dat ik aandacht wil. En als ik dan een keer wat minder likes heb bijvoorbeeld, is dat voor mij bevestiging. Om dit te voorkomen en al mijn onzekerheid te verbergen, post ik maar niks. Ik laat me wel taggen door anderen, hier heb ik minder moeite mee.
Fems - Dinsdag 26 mei 2015 21:07
@ dancer!
Precies hetzelfde als jou. Ik vraag me altijd dezelfde dingen af als jij doet. Heel vervelend..
Volgens de schrijver ben ik dan een narcist... Dat klinkt in mijn ogen negatief.
Maar weet ergens wel dat ik dat vast niet ben en jij waarschijnlijk ook niet
d - Dinsdag 26 mei 2015 22:16
Ik ben gestopt met het plaatsen van berichten op facebook. Ik vind het niet meer leuk.
nijntje - Dinsdag 26 mei 2015 23:20
Ik post vrij weinig, maar als ik dat doe ik het vrij random of over leuke dingen zoals theatervoorstellingen. Ik zie het meer als een soort dagboek van de leuke dingen in je leven die je met anderen wilt delen, niet een dagboek van alles wat je meemaakt, maar als je net dat leuke dingetje meemaakt, is fijn om dit te kunnen delen
M.L. - Woensdag 27 mei 2015 03:38
Ehm ik Ben meer van het foto's delen en verder onpersoonlijk. Vooral levensvragen als: Stel dat je Moet nadenken bij knipperen, zou iedereen zich in eerste instantie rot Staren om vervolgens een traan weg Te pinken?

Ik bedoel je zultbhet antwoord maar nodig hebben ;)
Roeline - Woensdag 27 mei 2015 07:07
Dan zou ik de 'gewetensvolle mens' zijn, ongeveer......Ik plaats vaak leuke dingen en/of foto's van mijn dochtertje, of over iets lekkers maar ook wel een beetje serieus als ik iets spannend vind, als ik iets leuks ga doen. Wel veilig maar soms ook wel echt mijn mening over iets.
UnknownAngel - Woensdag 27 mei 2015 07:40
Ik post nooit iets, ik gebruik FB enkel om te chatten :P
Liadan - Woensdag 27 mei 2015 09:10
Ik gebruik facebook alleen voor mijn illustratiewerk en op de hoogte te blijven van leuke evenementen en concerten. Heeeel af en toe een foto als die heel tof is geworden.
Iris - Woensdag 27 mei 2015 10:57
Het meeste post ik over m'n konijn en positieve dingen.
Herken mezelf een beetje in de open, nieuwsgierige en creatieve mens categorie.
ileana - Woensdag 27 mei 2015 12:34
nou dan ben ik de open en creatieve mens :p
Proudie1 - Woensdag 27 mei 2015 12:38
Ik post heel veel op Facebook. Ik zet mijn kleurplaten erop en foto's van als ik iets leuks doe (dus weekendje weg/vakantie/activiteit) maar ook als ik X jaar samen ben met mijn vriend. Maar niet om de maand en niet omdat ik onzeker ben over onze relatie ofzo. Maar gewoon om het geluk te vieren dat we al zolang ( nu 8 jaar) bij elkaar zijn. Maar ik post er ook wel persoonlijke dingen op, over mijn vriends ongeluk en revalidatie, over mijn eigen therapie etc. Dus ik pas niet echt in een hokje ;)
Ingrid - Woensdag 27 mei 2015 13:14
Ik vind fb wel leuk, maar soms ben ik er opeens klaar mee en zet ik hem op non actief. Eigenlijk post ik alleen leuke dingen, luchtige dingen, over mijn zoontje, leuke foto's, mijn kat Charlie ;) en soms een mooie quote die me raakt, maar nooit geklaag, gezeur of persoonlijke dingen. Ook zie ik we eens mensen onderling advies vragen etc. via fb dat zou ik nooit doen. Ik ben me bewust dat ik onzeker kan zijn en dan een soort bevestiging zoek, dat ben ik dan voor zodat ik niet over die grens ga. Ik val we onder de gewetensvolle!
R - Vrijdag 29 mei 2015 16:24
Ik heb denk ik nog nooit zelf iets gepost, dus ik herken me niet in één van de beschreven types. Maar wel leuk om te lezen!
Desi - Maandag 26 april 2021 10:40
Ja mijn ex.
Net een week uit en al een nieuwe relatiestatus met een nieuwe vriendin op fb..terwijl wij dat noot deden op fb.. sterker nog hij deed toen niets met fb..
Ook foto.s plaatsen met haar..
En dat voor een kerel van 50..!!