Vrouwen minder fit in winter

 

In de wintermaanden hoor ik veel geklaag om mij heen over vermoeidheid, koude handen en voeten, lusteloosheid, depressieve gevoelens en andere nare dingen. Mannen vinden de sneeuw en de koude wind ook niet altijd leuk, maar het zijn vooral de vrouwen die liever een zonnetje zien schijnen en minder hebben met de kou, regen en wind. Uit onderzoek blijkt dat zo'n 80% van de vrouwen niet houdt van winterweer en ze voelen zich in deze koudere maanden ook minder gezond en productief.

meisje in bed
Bron

Hierbij moet ik eigenlijk direct denken aan de winterdepressies waar ik veel van over hoor in mijn omgeving. Dat is dus niet zo gek want uit onderzoek onder 10.000 vrouwen van 25 jaar en ouder blijkt dat meer dan de helft van de vrouwen zich kwetsbaarder voelt in de winter. Ongeveer 56 van de vrouwen geeft aan minder energie te hebben, 46% zegt minder productief te zijn en 40% voelt zich minder gezond dan tijdens de warmere periodes in het jaar.

Zelf merk ik ook wel dat ik minder energie heb in dingen in de winter en dat dingen mij meer moeite kosten. Daarnaast heb ik in de zomer gewoon alleen al meer zin om mijn bed uit te komen omdat het zonnetje dan mijn slaapkamer in schijnt en het lekker warm is buiten. In de winter kruip ik het liefste op elk moment van de dag mijn bed in om mij te verstoppen in de dekens. Uit het onderzoek blijkt dat we ons het liefste willen terugtrekken op het moment dat het buiten koud en nat is. Ruim 40% van de deelnemers van het onderzoek denkt ook dat ze meer slaap nodig hebben.

meisje in sneeuw
Bron

Te kort aan bepaalde vitamines en mineralen
Deze gevoelens komen niet alleen van het koude winterweer wat ons niet aan staat. Het heeft namelijk ook te maken met onze voeding. Je eetpatroon verandert toch vaak wanneer de seizoenen veranderen en dit betekent dat we een te kort kunnen hebben aan bepaalde voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Zo eet een groot deel van de vrouwen te weinig fruit. Iets meer dan de helft geeft aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te eten. Aan mijzelf merk ik ook dat ik in de zomer veel meer groente en fruit eet en vruchtensapjes drink.

Blijkbaar vinden veel vrouwen het lastig om aan de voedingsstoffen te komen die ons lichaam ook in de winter nodig heeft terwijl het juist zo belangrijk is. In de winter heerst vaak griep en kunnen we die voedingsstoffen voor extra weerstand juist goed gebruiken. Dit is misschien ook wel de reden waarom veel mensen extra vitamine tabletten slikken in de winter. Wel is het belangrijk om je bewust te zijn van je eetpatroon en hier dingen in te wijzigen als je merkt dat je bijvoorbeeld te weinig fruit eet.

Bron: Telegraaf.nl

Voel jij je in de winter ook minder fit en wat doe je hier aan?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Yasmin' - Vrijdag 6 februari 2015 10:07
Jaaa, ik gebruik mijn eigen anti-depressie plan!
Bijv. Voor 12.00u aangekleed zijn (incl. gedouched, tandenpoetsen etc)
- Note - ik zit ff tijdelijk niet op school xd
En minimaal 1 uur het huis uit. Dat zijn wel de belangrijkste 2.
En daarnaast lekker sporten, hardlopen, bootcampen etc.
Mijn kat knuffelen enzo.
Anoniem - Vrijdag 6 februari 2015 10:58
Dit is toch ook voor mannen zo of gaan die er anders mee om ?
Aine - Vrijdag 6 februari 2015 12:37
Ja ben altijd moe. Qua voeding doe ik het wel goed maar dat het zo grouw buiten is wil ik liever lekker onder de dekens en tv kijken. Er op uitgaan is gewoon niet zo aantrekkelijk.
Yo - Vrijdag 6 februari 2015 12:50
Ik heb ADHD en in de winter heb ik zoveel energie dat ik irritant vind om binnen te zitten, het lukt niet om stil voor de tv te gaan hangen
janneke24 - Vrijdag 6 februari 2015 13:12
Deze winter heb ik er wat meer moeite mee
weinig energie en veel nare gevoelens
van mij mag het wel weer iets zachter worden in temperatuur dus ik wacht op de lente haha
Maanmeisje - Vrijdag 6 februari 2015 14:49
Ik weet niet of ik me per se minder fit voel in de winter. In de lente en zomer kan ik namelijk ook last van vermoeidheid enz. hebben, en ook dan ga ik niet gemakkelijk het huis uit.
Yoli - Vrijdag 6 februari 2015 18:59
Er bestaan ook zomerdepressies
Anne - Zaterdag 7 februari 2015 06:44
Veel mensen hebben last van hooikoorts in de lente en in de zomer . Dan voel je je zeker niet vrolijk en energiek .Ik in ieder geval niet ! Ik voel mij veel beter in de herfst en winter .Ook vind ik het vaak wel fijn als het langer donker is omdat ik dan makkelijker slaap = meer energie.


Anne - Zaterdag 7 februari 2015 06:48
Ja ,schrijf ook eens wat over zomerdepressies !
Stefan - Zondag 22 februari 2015 01:43
Er is echt een milde winter dit jaar.

Geniet ervan als je kan schaatsen, of lekker kan hardlopen door winterweer.

Weet je hoe gezond dat is die frisse neus halen!!

Ga dus lekker naar buiten en trek warme kleding aan!

Oke, zomer is natuurlijk leuker dan de winter (meestal in Nederland).

Sneeuw is ook lastig vanwege het treinverkeer in Nederland. Wissels die het niet meer gaan doen etcetera.

Voor de rest gewoon positief mee omgaan!
Maria - Zondag 15 maart 2015 08:49
Kijk wel uit naar het voorjaar en dan vooral warm voorjaarsweer. Veel geslapen na een vermoeiende tijd, dat is weer fijn in de winter. Scheelt me enorm dat ik nu een hogere dosis vitamine D gebruik en een daglichtlamp heb, zo'n lampje dat je in een bureaulamp draait maar een lichttherapielamp kan natuurlijke ook. Of een speciale zonnebank die ook zorgt voor vitamine D-aanmaak. Is maar een zonnebankketen die deze banken in huis heeft maar zal geen reclame maken.