Op de weegschaal staan is niet alleen voor vrouwen met een eetstoornis, maar ook voor vrouwen die daar geen last van hebben een groot obstakel. Uit een onderzoek van Viva blijkt dat een kwart van de vrouwen die aan het onderzoek meededen zichzelf liever niet weegt. De helft van die vrouwen liegt over haar gewicht als iemand hier naar vraagt. Bijna 40 procent wil niet dat er iemand bij is als ze zich weegt. Vrouwen vinden het eng om zichzelf te wegen, komt uit het onderzoek.
Viva ondervroeg 610 jonge Nederlandse vrouwen om dit onderzoek uit te voeren. Ongeveer twee derde van de vrouwen vindt dat haar gewicht te hoog is. Een op de tien vrouwen vindt wegen eng. Een kwart van alle vrouwen die werden ondervraagt vindt het afschuwelijk om op de weegschaal te stappen.
De meeste vrouwen, zo’n 90% heeft thuis wel een weegschaal. 30 % van die vrouwen staat er dagelijks op, 40% weegt zichzelf wekelijks en 17% gaan maandelijks op de weegschaal staan. De meeste vrouwen wegen zichzelf naakt, 40% houdt haar ondergoed aan. De meeste vrouwen zijn gewend om voor het wegen eerst naar het toilet te gaan.
In het nieuwe jaar wil bijna 60 procent van de vrouwen een paar kilo kwijt. Maar 1 procent van de vrouwen zegt juist de weegschaal de deur uit te willen zetten in 2015. Een deel, 15 procent van de vrouwen, zou eigenlijk niet meer willen wegen, maar vindt het te spannend om daarmee te stoppen.
Ik zelf heb een hele geschiedenis met de weegschaal. Zo’n vervelende geschiedenis dat mijn broertje mijn weegschaal, nadat ik hem heb weggedaan, kapot heeft geslagen met een hamer. Ik ben blij dat ik niet mij niet meer weeg. Misschien dat ik nog eens per jaar op de weegschaal ga staan bij iemand anders thuis, want die van mij heeft geen batterij meer. Of als ik ziek ben geweest, zoals na een darmvirus. Maar ook dan vind ik het eigenlijk niet zo heel belangrijk en doet het me weinig wat het ding me zegt. Ik merk dat ik de natuurlijke schommelingen heb, maar niet meer extreem stijg of daal. Dus zal het allemaal wel goed zijn. Ik heb de relatie met de mijne dus verbroken in de loop van de jaren en dat heeft me goed gedaan. Wil je ook minder op de weegschaal staan, lees dan dit blog over afkicken van de weegschaal.
Veel vrouwen stellen naar mijn idee een eis aan hun gewicht, vergelijken hun gewicht. Als je gezond eet en voldoende beweegt, hoef je daar helemaal geen gewicht aan te verbinden. Als je dat doet en verder gezond bent, is je gewicht namelijk een gewicht dat bij jou past. Als je nog bezig moet zijn met je de weegschaal vanwege je herstel is dat soms knap lastig. Toch kun je je in ieder geval voornemen steeds minder waarde te hechten aan het ding. Maar dat komt ook aan bod tijdens je herstel gaande weg.
Liegen over mijn gewicht, dat herken ik helaas ook. Ik heb me er lange tijd voor geschaamd en toen het te laag was heb ik er over gelogen om anderen juist niet bezorgd te maken. Niet fijn om niet eerlijk te kunnen zijn. Ook daarna voelde ik mij dik en durfde ik niet eerlijk te zijn over hoeveel ik was aangekomen. Ik schaamde me ervoor, omdat ik het nog niet had geaccepteerd en nog niet kon wennen aan mijn lichaam.
Tegenwoordig heb ik de keuze om antwoord te geven op die vraag over mijn gewicht. Ik moet zeggen dat ik, omdat ik mij niet weeg, ook niet precies weet wat ik weeg. Ik weet het ongeveer, maar niet exact. En dat hoeft ook niet. Bij de huisarts zal ik er nu gewoon open over zijn en ook mijn ouders en vriendinnen mogen het weten. In interviews voor tijdschriften en op Proud2Bme vertel ik het niet. Ook niet wanneer er gevraagd wordt voor een interview wat ik woog op mijn dieptepunt of wat ik nu weeg. Dat heeft niet te maken met mijn gevoel hierover. Er zijn altijd mensen die meer of minder wegen/wogen dan ik en zich er aan zullen meten en dat zou ik zonde vinden. Ook wil ik ermee duidelijk maken dat gezond zijn, een eetstoornis hebben of die juist verslagen hebben, niet enkel met gewicht te maken heeft. Het gaat om wat er zich in jouw gedachten afspeelt, niet enkel wat de weegschaal aangeeft.
Gewicht zegt veel minder dan we allemaal denken. We hechten er in veel gevallen, zoals een gemiddelde vrouw uit dit onderzoek, veel te veel waarde aan. Tijdens een eetstoornis hecht je extreem veel waarde aan je gewicht. Toch kun je de ernst van een eetstoornis niet aflezen aan een gewicht. Of je nu teveel, te weinig of genoeg weegt, je eetstoornis zit in je koppie, niet in de weegschaal. Ik vind dit onderzoek vooral opvallend om dat zo enorm veel vrouwen zo druk bezig zijn met dat ding dat ze er zelfs over liegen of het eng vinden om erop te staan. Enorm veel vrouwen hebben er een in huis en veel vrouwen zijn zelfs bang om zich te wegen.
Lees ook: 10 redenen om niet te wegen
Lieg jij wel eens over je gewicht?
Bron: Nu.nl
Geef een reactie