Vrouwen liegen over hun gewicht

 

Op de weegschaal staan is niet alleen voor vrouwen met een eetstoornis, maar ook voor vrouwen die daar geen last van hebben een groot obstakel. Uit een onderzoek van Viva blijkt dat een kwart van de vrouwen die aan het onderzoek meededen zichzelf liever niet weegt. De helft van die vrouwen liegt over haar gewicht als iemand hier naar vraagt. Bijna 40 procent wil niet dat er iemand bij is als ze zich weegt. Vrouwen vinden het eng om zichzelf te wegen, komt uit het onderzoek.

Viva ondervroeg 610 jonge Nederlandse vrouwen om dit onderzoek uit te voeren. Ongeveer twee derde van de vrouwen vindt dat haar gewicht te hoog is. Een op de tien vrouwen vindt wegen eng. Een kwart van alle vrouwen die werden ondervraagt vindt het afschuwelijk om op de weegschaal te stappen.

weegschaal

De meeste vrouwen, zo'n 90% heeft thuis wel een weegschaal. 30 % van die vrouwen staat er dagelijks op, 40% weegt zichzelf wekelijks en 17% gaan maandelijks op de weegschaal staan. De meeste vrouwen wegen zichzelf naakt, 40% houdt haar ondergoed aan. De meeste vrouwen zijn gewend om voor het wegen eerst naar het toilet te gaan.

In het nieuwe jaar wil bijna 60 procent van de vrouwen een paar kilo kwijt. Maar 1 procent van de vrouwen zegt juist de weegschaal de deur uit te willen zetten in 2015. Een deel, 15 procent van de vrouwen, zou eigenlijk niet meer willen wegen, maar vindt het te spannend om daarmee te stoppen.

Ik zelf heb een hele geschiedenis met de weegschaal. Zo'n vervelende geschiedenis dat mijn broertje mijn weegschaal, nadat ik hem heb weggedaan, kapot heeft geslagen met een hamer. Ik ben blij dat ik niet mij niet meer weeg. Misschien dat ik nog eens per jaar op de weegschaal ga staan bij iemand anders thuis, want die van mij heeft geen batterij meer. Of als ik ziek ben geweest, zoals na een darmvirus. Maar ook dan vind ik het eigenlijk niet zo heel belangrijk en doet het me weinig wat het ding me zegt. Ik merk dat ik de natuurlijke schommelingen heb, maar niet meer extreem stijg of daal. Dus zal het allemaal wel goed zijn. Ik heb de relatie met de mijne dus verbroken in de loop van de jaren en dat heeft me goed gedaan. Wil je ook minder op de weegschaal staan, lees dan dit blog over afkicken van de weegschaal.

Veel vrouwen stellen naar mijn idee een eis aan hun gewicht, vergelijken hun gewicht. Als je gezond eet en voldoende beweegt, hoef je daar helemaal geen gewicht aan te verbinden. Als je dat doet en verder gezond bent, is je gewicht namelijk een gewicht dat bij jou past. Als je nog bezig moet zijn met je de weegschaal vanwege je herstel is dat soms knap lastig. Toch kun je je in ieder geval voornemen steeds minder waarde te hechten aan het ding. Maar dat komt ook aan bod tijdens je herstel gaande weg.

Liegen over mijn gewicht, dat herken ik helaas ook. Ik heb me er lange tijd voor geschaamd en toen het te laag was heb ik er over gelogen om anderen juist niet bezorgd te maken. Niet fijn om niet eerlijk te kunnen zijn. Ook daarna voelde ik mij dik en durfde ik niet eerlijk te zijn over hoeveel ik was aangekomen. Ik schaamde me ervoor, omdat ik het nog niet had geaccepteerd en nog niet kon wennen aan mijn lichaam

Tegenwoordig heb ik de keuze om antwoord te geven op die vraag over mijn gewicht. Ik moet zeggen dat ik, omdat ik mij niet weeg, ook niet precies weet wat ik weeg. Ik weet het ongeveer, maar niet exact. En dat hoeft ook niet. Bij de huisarts zal ik er nu gewoon open over zijn en ook mijn ouders en vriendinnen mogen het weten. In interviews voor tijdschriften en op Proud2Bme vertel ik het niet. Ook niet wanneer er gevraagd wordt voor een interview wat ik woog op mijn dieptepunt of wat ik nu weeg. Dat heeft niet te maken met mijn gevoel hierover. Er zijn altijd mensen die meer of minder wegen/wogen dan ik en zich er aan zullen meten en dat zou ik zonde vinden. Ook wil ik ermee duidelijk maken dat gezond zijn, een eetstoornis hebben of die juist verslagen hebben, niet enkel met gewicht te maken heeft. Het gaat om wat er zich in jouw gedachten afspeelt, niet enkel wat de weegschaal aangeeft.

Gewicht zegt veel minder dan we allemaal denken. We hechten er in veel gevallen, zoals een gemiddelde vrouw uit dit onderzoek, veel te veel waarde aan. Tijdens een eetstoornis hecht je extreem veel waarde aan je gewicht. Toch kun je de ernst van een eetstoornis niet aflezen aan een gewicht. Of je nu teveel, te weinig of genoeg weegt, je eetstoornis zit in je koppie, niet in de weegschaal. Ik vind dit onderzoek vooral opvallend om dat zo enorm veel vrouwen zo druk bezig zijn met dat ding dat ze er zelfs over liegen of het eng vinden om erop te staan. Enorm veel vrouwen hebben er een in huis en veel vrouwen zijn zelfs bang om zich te wegen. 

Lees ook: 10 redenen om niet te wegen 

Lieg jij wel eens over je gewicht?

Bron: Nu.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Quirine - Dinsdag 16 december 2014 13:04
Ik lieg vaak over mijn gewicht. Schaamte en angst dat mensen er iets over zeggen wat mij zal kwetsen.
M. - Dinsdag 16 december 2014 13:23
Ik weeg me niet meer. Daar word ik alleen maar heel verdrietig van. Wel neem ik mijn maten op, das ook vooral vanwege kleding kopen etc.
AnaMan - Dinsdag 16 december 2014 13:33
Ik heb de weegschaal juist enorm nodig om NIET af te blijven vallen... Als ik me niet weeg ga ik constant naar mijn lichaam kijken, en -ook al ben ik afgevallen- ik ga steeds meer vet zien overal... En dus ga ik dan afvallen om "op gewicht te blijven".

Vandaar dat niet wegen voor mij voorlopig geen optie is...
Anne-Maria - Dinsdag 16 december 2014 13:52
Na mijn opname in de kliniek woog ik mezelf wekelijks. (Ook nog toen mijn gewicht gezond stabiel was.) Gewoon omdat ik bang was dat ik aan zou komen. Het is me lange tijd gelukt om dat vol te houden, maar van lieverlee ging ik mezelf steeds meer wegen. De ene dag was het iets meer, dan weer wat minder. Heel normaal, maar ik raakte helemaal in de war. Daarnaast kwam ik, en kom ik nog steeds, voor controle bij mijn arts - één keer in de maand - waar ik ook altijd werd/word gewogen. Weegschaal ging me steeds meer tegenstaan; onze verhouding werd steeds vijandiger. Ik wilde hem niet gebruiken, maar werd er iedere keer weer naartoe getrokken. Het heeft lang geduurde, maar sinds een maand heb ik mijn weegschaal uit beheer gegeven. Gewoon omdat het leven uit meer bestaat dan wegen. Gewoon omdat ik er alleen maar ongelukkiger van werd. Gewoon omdat de ruzies tussen Weegschaal en mij steeds heftiger werden. Gewoon omdat het beter is zo.
En ja, het geeft me meer rust. Het eens per maand wegen bij de arts is veel enger nu en door de tijd heen zal ik moeten leren dat er niets geks gebeurt.
anti - Dinsdag 16 december 2014 14:30
Wat een mooi filmpje Nouska, Scarlet en Laura! Hele mooie beelden die denk ik door veel meer mensen dan alleen mensen met een eetstoornis zouden moeten zien!
ano - Dinsdag 16 december 2014 14:35
als iemand mij vraagt hoeveel ik weeg antwoord ik gewoon eerlijk, als je liegt zien mensen het toch, mensen zijn niet blind en weten wel of het gewicht dat je zegt klopt of niet.
Anne-Maria - Dinsdag 16 december 2014 14:55
Ow, en over liegen over mijn gewicht? Tijdens mijn opnames en ook bij controles daarvoor dronk is regelmatig water bij, omdat ik niet wilde laten zien dat ik gelijk gebleven of zelfs afgevallen was. Dus liegen - indirect wel ja. En als mensen er zo naar vroegen, dan draaide ik er wat omheen. Nog altijd vind ik het lastig om te praten over mijn gewicht en kledingmaten. Ik ben niet mijn gewicht, ook al weet ik wel dat het vaak een onschuldige vraag is, ik interpreteer het wel zo, voor mezelf.
xx - Dinsdag 16 december 2014 15:04
Ik geloof er heilig in om jezelf helemaal niet te wegen. Als je te licht of te zwaar wordt, zullen de cijfertjes op de weegschaal helemaal niet positief werken. Eigenwaarde zit in jezelf, niet in een apparaat.
appeltje - Dinsdag 16 december 2014 15:23
altijd..
Maanmeisje - Dinsdag 16 december 2014 16:41
Ik lieg niet over mijn gewicht, maar ik zeg niet snel hoeveel ik weeg en al helemaal niet als ik iets ben aangekomen. Vroeger toen ik in een kliniek dronk ik ook vaak water voor het wegen of deed ik extra kleding onder mijn pyjama, maar eigenlijk hield ik daar vooral mijzelf voor de gek mee. Ik sta al jaren vrijwel dagelijks op de weegschaal, en ergens weet ik wel dat het niet goed is en dat dat cijfer helemaal niet zo belangrijk is. Als ik wat ben aangekomen vind ik dat niet alleen vervelend omdat ik me dan voller voel, maar ook omdat ik het cijfer dan te hoog en niet mooi vind klinken. Soms lijkt wegen meer om het cijfer zelf te gaan dan om mijn lichaam...
Maanmeisje - Dinsdag 16 december 2014 16:41
*Vroeger toen ik in een kliniek zat
*** - Dinsdag 16 december 2014 17:58
Ja ik lieg over mijn gewicht. Niet tegen de dokter en ik zou het zelfs niet durven om water bij te drinken of zo ... Maar tegen mijn mama en vrienden lieg ik over mij gewicht. gewoon om hen niet te shockeren
Inne - Dinsdag 16 december 2014 18:29
Ik lieg nooit over mijn gewicht, zou niet weten tegenover wie want niemand vraagt ooit mijn gewicht? Zou het ook best raar vinden als ze dat doen :P (Behalve mijn moeder dan toen ik ondergewicht had maar toen was ik ook altijd eerlijk). Weeg me nu ongeveer 1 keer in de 2/3 weken. Dat was voor mij eerst erg moeilijk, omdat ik me vanaf dat ik me kan herinneren als heel klein kind tot tiener íedere dag op de weegschaal stond, had me nooit gerealiseerd hoe ongezond dat eigenlijk was.
Nikki - Dinsdag 16 december 2014 18:38
ik lieg over mij gewicht
michelle - Dinsdag 16 december 2014 19:46
Ik lieg nooit over mijn gewicht. Ook heb ik dat tijdens mijn eetstoornis ook nooit gedaan. Maar ik en wel kritisch over tegen wie ik het wel of niet vertel. Als mensen die weten dat ik een eetstoornis heb gehad bijv. ernaar vragen maar ik heb verder geen band met die persoon, dan vertel ik dat ook niet. Dan zeg ik dat ik dat privé vind. Nu moet ik ook eerlijk zeggen dat ik me niet meer weeg haha. Zolang ik mn broeken nog pas vind ik het wel best ^^
marleen - Dinsdag 16 december 2014 20:13
ik weet niet hoeveel ik weeg dus ik kan er ook niet over liegen
sindy - Dinsdag 16 december 2014 21:35
@ano; dat ben ik niet eens. Een paar kilo liegen zien mensen echt niet.
@Noushka; Goede blog, en je hebt helemaal gelijk om het hier niet te vertellen. Ik heb altijd een beetje medelijden met mensen als LEonien van Moorsel...en maar schreeuwen dat ze 46 kg woog op het dieptepunt en maar lullen wat ze at op het dieptepunt maar vooral niet praten over de periode dat ze eetbuien had.
Dwarrel - Dinsdag 16 december 2014 22:49
Ik heb me al drie maanden niet gewogen. Lekker rustig.
M. - Woensdag 17 december 2014 11:23
Ik loog vroeger wel over mijn gewicht toen ik ondergewicht had. Vooral om bezorgdheid te voorkomen of ziekenhuisopnames en sondevoeding te voorkomen. Natuurlijk wordt de waarheid echter altijd achterhaald, dus was het slechts uitstel van executie. Nu lieg ik er niet meer over, maar heb het er ook niet vaak over. Het is wel opvallend hoeveel mensen zonder eetstoornis om mij heen het vaak hebben over gewicht en hoe vaak ze op de weegschaal staan. Ik sta er nog één keer per week op, omdat ik nog last heb van eetbuien en wil zien of het niet te erg uit de hand loopt, maar eigenlijk wil ik af van zowel de eetbuien als het wegen. Mijn goede voornemen voor 2015.
Ben het ook eens met sindy trouwens. Vind het zelf ook vaak best irritant als mensen zo praten met gewichten, diëetlijstjes en verhalen over hun "magere" jaren, zeker als dan inderdaad de eetbui-periodes verzwegen worden. Herkenning en steun zit hem niet in "het laagste getalletje op de weegschaal" of "het minste dat je ooit hebt gegeten". In tegendeel zelfs.
Fayee - Woensdag 17 december 2014 14:02
mooi geschreven heel herkenbaar ook..
ik weeg nu wekelijks bij deeltijd maar thuis niet meer. hier voor zat
ik 6mnd in een kliniek en heb toen de knoop door gehakt om dat ding
uit huis te zetten. Moet zeggen dt t wel heel moeilijk is en ik er nog wel
naar verlang soms... maar het geeft ook veeeeeel meer rust en dat
weegt meer (haha.. ja leuke woordspeling) dan het verlangen er naar.
gelukkig (:

nu nog de volgende stappen..... >.>
dat gewicht niet meer hoeft uit te maken.
Wooper - Woensdag 17 december 2014 14:39
Dat filmpje maak zoveel in me los .... ik krijg er gewoon de rillingen van. Ik lieg niet over mijn gewicht. Ik kom er eerlijk voor uit.
S. - Donderdag 18 december 2014 10:32
Ik weet niet hoeveel ik weeg.
Lisette - Vrijdag 19 december 2014 19:08
Ik weeg me ook niet meer. Toen ik nog bij mijn ouders woonde, woog ik nog regelmatig ter ' controle'. Ik kon gwoon niet zonder ook al ging het heel goed. Toch vond ik het bekangrijk om te kijken of ik door het vele eten niet teveel aankwam. (Ik ben nu namelijk een beetje de andere kant opgeslagen ipv niet teen heel veel eten zonder compensatie) Nu ik op mezelf woon, kan ik me niet meer wegen aangezien ik geen weegschaal heb. Ik verlang soms heel erg naar de weegschaal maar het kan niet en so be it! Ik kan er meel even. Ik voel me prima, pas nog steeds in me kleren. Ik eet wat ik wil eten en voel me er goed bij. Ik denk dat het ook hier om draait. Zodra je je goed voelt hoef je je geen zorgen te maken om je gewicht.
Emma~ - Zondag 17 april 2016 12:50
Ik weeg me niet meer, omdat ik me anders heel erg ongelukkig ga voelen enz. Ik ben op dieet en dan helpen die cijfertjes niet echt, dus ik weet mijn exacte gewicht ook niet. Ik voel me al ongelukkig genoeg zonder de weegschaal. Ik denk niet dat ik een eetstoornis heb, maar wel een eetprobleem .-.