Vrolijk door negatieve Facebook pagina's

 

Wanneer wij mensen een slecht humeur hebben, hebben we meer de neiging om op social media op zoek te gaan naar vrienden die het nog slechter hebben of doen dan wijzelf. Dit blijkt uit een recent onderzoek van The Ohio State University. Uit het onderzoek bleek daarnaast dat mensen over het algemeen juist op Facebook contact zoeken met mensen die positieve en succesvolle dingen plaatsen op de timeline.

'Maar wanneer mensen in een slechte stemming zijn, hebben ze ineens meer interesse voor minder aantrekkelijk, minder succesvolle mensen', aldus Silvia Knobloch die betrokken was bij het onderzoek van The Ohio Sate University. Dit onderzoek ondersteunt eerdere onderzoekresultaten waaruit bleek dat hoe meer tijd mensen op Facebook doorbrengen, hoe negatiever (boos, gefrustreerd en eenzaam) ze zijn. Dit komt waarschijnlijk doordat zij zichzelf vergelijken met alle gelukkige en succesvolle updates van vrienden.

facebook

'Over het algemeen gaan we op Facebook op zoek naar het positieve, maar als we ons meer kwetsbaar voelen, zoeken we naar mensen die nog slechter af zijn dan onszelf, zodat we ons weer wat beter kunnen voelen.' aldus Benjamin Johnson, die tevens verbonden is aan de Universiteit van Amsterdam.

Bij het onderzoek werden 168 studenten betrokken. Hun zoekgedrag op Facebook werd gemonitord als ze in een positieve bui waren, maar ook als ze een slechte bui hadden. In een positieve bui bezochten ze pagina's van aantrekkelijke mensen met wie het goed leek te gaan. Maar in een slechte bui zochten ze vooral naar de pagina's van minder aantrekkelijke en minder succesvolle mensen.

'Als je een boost nodig hebt voor je zelfbeeld, dan ga je naar mensen die het slechter hebben dan jij. Het ideale aan social media sites is dat je zelf kunt kiezen waar je naar kijkt en dus zelf kunt bepalen op welke manier je jouw stemming laat beïnvloeden,' aldus Knobloch-Westerwick. 

Bron: Osu.edu

Waar zoek jij naar op Facebook als je slecht in je vel zit?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

QenH - Donderdag 9 oktober 2014 10:34
Mja fb ligt beetje links bij mij omdat het vaak meer last dan fun oplevert.

Ik merk het wel met watsapp, als ik me rot voel dan zoek ik altijd de mensen op die ook in de shit zitten, vooral met de vraag 'hoe is het nu bij jou?' Het maakt dat ik me wat nuttiger voel (aanhoren en mee denken met ander) en het geeft mij wel beetje hoop dat ik niet de enige ben in de shit..

Op betere momenten heb ik eigenlijk beide, ben dan weerbaarder voor de negatieve mensen dus doet het me niet veel en positieve mensen om lekker mee te lachen..

Maar als het echt rot gaat sluit ik me af van iedereen en zwelg ik in zelfmedelijde :p
Stella - Donderdag 9 oktober 2014 12:25
Ik doe dit ook. Niet op facebook, maar wel op andere sites. En ik kijk graag naar tv-programma's over mensen die nog dieper in de problemen zitten dan ik. Daar schaam ik me er best voor (want ik heb blijkbaar de ellende van anderen nodig om me beter te voelen over mezelf), maar ik kan het niet laten.
Ann - Donderdag 9 oktober 2014 12:44
Bij mij werkt dat eigenlijk niet echt... Als ik me slecht voel dan ben ik het liefste zonder problemen van anderen te lezen of horen. Dan ben ik het liefste op mezelf en ga ik, zoals QenH het zo mooi zegt, zwelgen in zelfmedelijden :p

Op een of andere manier vind ik problemen van anderen dan juist heel irritant en zeurderig en kan ik dat op zo'n moment echt even niet trekken.

Op fb plaatsen de meesten trouwens (bij mij in ieder geval) alleen hun positieve dingen, al dan niet geromantiseerd. Als ik slecht in mijn vel zit, dan vermijd ik social media als de pest!
Eef - Vrijdag 24 oktober 2014 12:47
Ik kijk net als Stella graag naar mensen die er nog erger aan toe zijn. Door programma's als OCD-cleaners, en van die extreme verzamelaars voel ik me een stuk beter soms. Ja ik heb ook OCD, maar (gelukkig) nog niet zo extreem :)