Vloeken is gezond

 

Waar je ook komt, in deze samenleving worden wij bijna overal wel geconfronteerd met vloeken. Op straat, in de supermarkt, op school, op het werk of in de vriendengroep hoor je wel eens woorden voorbij komen als ‘shit, kut, tering, godsamme en fuck' maar ook vloekwoorden als ‘jezus, godverdomme, kanker' etc. worden gebruikt. Veel mensen vloeken wel eens als iets niet lukt, als zij iets laten vallen of als ze boos zijn. Uit onderzoek blijkt dat vloeken gezond is.

meisje schreeuwt
Bron


Vloeken is niet ok.
Voor sommige mensen is vloeken zelfs een onderdeel van het dagelijks leven en taalgebruik. Bij de kleinste dingen worden vloekwoorden gebruikt. Naast dat er heel wat mensen zijn die regelmatig vloeken, zijn er ook mensen die hier echt tegen zijn. Er is zelfs een bond tegen vloeken opgericht. In Rusland is er kortgeleden een nieuwe wet van kracht gegaan die vloeken in boeken, films en toneelstukken verbiedt. Ik kan mij goed voorstellen dat mensen tegen vloeken en schelden zijn. Het klinkt vaak asociaal, ondankbaar en onbeleefd en mensen kunnen het zich persoonlijk aantrekken wanneer er gevloekt wordt met het geloof of een ernstige ziekte. Dit kan veel pijn doen en hard aankomen.

Vloeken is gezond.

Uit een jarenlang onderzoek van wetenschapper Richard Stephens van de Universiteit van Keele blijkt echter dat vloeken gezond is. Bedenk je eens een moment dat er iets gebeurde waardoor je ging vloeken. Was het een opluchting? Zorgde het er voor dat je je emoties op dat moment even kwijt kon? Ik kan zo'n moment nog wel herinneren. Soms kan het heel lekker zijn om even te schreeuwen en van alles te roepen. Het lucht op en het zorgt er bij mij vaak wel voor dat ik mij erna niet zo rot voel. Volgens het onderzoek is vloeken een manier om emoties te uiten en met pijn om te kunnen gaan. Het gaat er hierbij wel om dat dit incidenteel is en niet altijd maar bij alles gebeurt.

Gewelddadige computerspellen.
Het onderzoeksteam deed een test met gewelddadige computerspellen. Voor dit spel konden de deelnemers gemiddeld zeven vloekwoorden bedenken en erna gemiddeld acht. De personen werden agressiever door het spel en ook in hun taalgebruik. Ze begonnen te vloeken waardoor ze zich sterker voelden. Daarnaast werd ontdekt dat hoe groter het taboe was rondom het vloekwoord, hoe groter en beter het effect was.

gebroken glas
Bron

Vloeken verzacht pijn.
Uit een studie met twee groepen proefpersonen die een glas ijs vast moesten houden, blijkt dat vloeken ook pijn kan verzachten. De ene groep moest stil zijn en de andere groep mocht vloeken. Uiteindelijk bleek dat de personen die mochten vloeken het langer volhielden om het glas vast te houden.

Vloekwoorden top 20
Op internet heb ik een vloekwoordentop20 gevonden en die heb ik een beetje aangepast met vloekwoorden die ik veel hoor in mijn omgeving en die zeker bij dit lijstje horen.

1 Shit
2 Godverdomme
3 Verdomme
4 Verdorie
5 Kut
6 Godver
7 Jezus
8 Klote
9 Potverdorie
10 Potverdomme
11 Kanker
12 Tyfus
13 Godsamme
14 Jezus mina
15 Fuck
16 GVD
17 Sodemieter
18 Jezus Christus
19 Pleures
20 Klotezooi

Vloeken kan dus opluchten, pijn verzachten en soms ook best wel lekker zijn. Dus gewoon mee doorgaan als we dit onderzoek mogen geloven. Ik ben heel benieuwd hoe jullie hierover denken.

Bron: hln.be

Is vloeken ok?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

question - Dinsdag 13 mei 2014 19:03
ik ben zelf gelovig en vloeken doet mij veel pijn, want God en Jezus
zijn erg belangrijk voor mij.
Daarom liever een ander scheldwoord!
vlindertje141414 - Dinsdag 13 mei 2014 19:04
inderdaad question
ik ben ook gelovig, en eigenlijk slaat vloeken nergens op!
tuurlijk komt er bij mij ook wel eens wat uit vliegen..
waarom altijd ziektes of de naam van God/christus?
Tikva - Dinsdag 13 mei 2014 19:08
Ik vind het soms erg jammer dat God en Jezus worden gebruikt om iemands hart te luchten, laat je hart juist vullen mét God en Jezus! En verzin andere woorden die minder kwetsend zijn voor de omgeving (geldt ook voor ziektes)
GodsChild - Dinsdag 13 mei 2014 19:19
Buiten het feit om dat ik christen ben en dus niet echt pro-vloeken ben te noemen (hihi klinkt wel leuk dit.) vind ik het ook gewoon asociaal om te vloeken. Waarom schelden met een gruwelijke ziekte die levens kapot maakt? Waarom een naam roepen van een God, waar je toch niks mee hebt? Ik snap de clou niet helemaal zeg maar. Daarbij vind ik het apart dat er altijd met Jezus wordt gescholden en niet met Buddah of Mohammed. Dat is best apart...toch?
Jenn - Dinsdag 13 mei 2014 19:20
Ik snap niet waarom gelovigen hier altijd zo kleinzerig over moeten doen. Men zegt 'God-verdom-mij' en niet 'God-verdom-jou'. ;-)
Nerveus - Dinsdag 13 mei 2014 19:20
Zelf gebruik ik ook wel eens van deze woorden, maar ik zal nooit met kanker of tyvus schelden. Ik gebruik zelf vaak kut, fuck, shit of godver geef ik toe. Het is soms wel eens lekker om te vloeken, maar het is niet dat ik het dagelijks doe ofzo, alleen als ik echt boos of geïrriteerd ben.
Roos - Dinsdag 13 mei 2014 19:27
@Jenn: volgens mij doen christenen hier 'kleinzerig' over omdat het hen raakt als je Gods naam zomaar gebruikt, zonder eerbied omdat ze er vanuit gaan dat dit God eveneens zal raken en hij het verbiedt in de bijbel. Persoonlijk vind ik het erg als mensen vloeken omdat ze dan zomaar Gods naam noemen, zonder enige eerbied/respect. Ik vind dat je zo niet met mensen om moet gaan, laat staan met God!
Mbt deze rij: ik vraag me echt af waarom er zoveel vloeken zijn die godgerelateerd zijn, ook in andere landen zie je dit. Hoe zou het komen dat er bijv geen scheldwoorden zijn als Allah oid?
Jessica - Dinsdag 13 mei 2014 19:35
Jenn gelovigen doen niet kleinzerig over dit.
1. is God belangrijk voor gelovigen en doet het pijn als daar mij gescholden word.
2. Zeg je met die vloek dat je door God gedood wil worden en gelovigen horen hun naaste lief te hebben dus doet ook dat pijn..
nijntje 475 - Dinsdag 13 mei 2014 19:42
Ik geloof idd ook.
vind het erg vervelend als mensen vloekwoorden gebruiken waar god of jezus in voorkomt. Of vloeken met ziektes.
vloeken mag in mijn ogen wel maar dan niet met woorden die geen schade aanrichten
Hartje - Dinsdag 13 mei 2014 19:45
Ben het met alle gelovige hier eens. Het is heel lastig al dat gevloek, zelf scheld ik niet met ziektes en niet met woorden zoals gvd. Mensen beseffen gewoon niet hoe mooi het godsgeschenk is..
GodsChild - Dinsdag 13 mei 2014 19:52
@Jenn, Het gaat mij ook niet zozeer om het feit dat ik denk:'oh nee, iemand vloekt en dat is verschrikkelijk.' Ik zie het meer als een eigen verantwoordelijkheid die iedereen heeft voor zijn of haar woorden. Het is meer dat ik denk: waarom vloeken (of eigenlijk schelden) met deze woorden. Zelf vind ik het schelden met ziekten nog onbegrijpelijker dan schelden met Goden. Dit omdat je dan scheldt met iets heel wezenlijks waar heel veel mensen mee te maken hebben, waar je hen echt mee raakt. Dat is met vloeken als in goden natuurlijk anders, omdat als je niet gelooft maar 'gewoon' een naam noemt en het voor jou geen betekenis heeft. En dat is dan ook het verschil met wat gelovigen voelen. Voor hen heeft dat ook een belangrijke betekenis, en daarom denk ik dat wij daar zo op reageren.
Maar ja, ik snap dat als je niet gelooft je denkt: agh, waarom niet. Het is maar een naam. En ik denk dan ook dat het je eigen verantwoordelijkheid is of je het doet of niet.
annah - Dinsdag 13 mei 2014 19:54
Ik ben ook christelijj, fijn om te lezen dat er veel meiden ook gelovig zijn.
@jenn. Het is denk best lastig om te begrijpen als je niet christelijk ben, maar denk je in dat ik steeds de naam van een geliefd persoon voor jouw misbruik. Je vader heet bijv. Kees. Ik zou dan steeds keesverdomme zeg. Snap je?
DeSchim - Dinsdag 13 mei 2014 19:59
Ik snap heel goed dat het kwetsend is voor gelovigen om met god te schelden.
Daarom let ik hier echt heel erg op als ik bij gelovigen in de buurt ben.

Echter geloof ik zelf totaal niet. En betekent het woord god voor mij niet meer dan het woord fiets, boom of gras.
En ondanks dat het wellicht geen goed excuus is: Het (godver/godverdomme) bekt heerlijk! En het kan inderdaad even goed opluchten als je band lek is o.i.d.

Omdat het woord voor mij geen betekenis heeft heb ik ook niet de behoefte het te vervangen. In openbare situaties let ik trouwens dus wel meer op mijn taalgebruik omdat ik het dan inderdaad niet netjes vind op de boel mij elkaar te vloeken.
anoniem - Dinsdag 13 mei 2014 20:21
Ik vind het echt verschrikkelijk als mensen schelden met kanker. Heb daar zo'n afkeer tegen....
Laura - Dinsdag 13 mei 2014 20:23
Ik ben het helemaal met Jenn eens. Alle gelovigen die ik ken doen er moeilijk over als ik iets met God zeg, zelfs als het positief is. Bijvoorbeeld wanneer je zegt: "OMG, wat gaaf ziet dat eruit". Dan is dat positief bedoeld en doen ze daar ook moeilijk over. Ze vinden het vervelend als wij God in een andere context gebruiken als tijdens praten over God en bidden enzo. Bovendien: iemand die scheld met God of Jezus, is 99 van de 100x niet gelovig (anders zouden ze niet schelden..) en bedoeld het dus helemaal niet tegen God of Jezus of als aanval tegen de gelovigen. Het bekt inderdaad gewoon lekker.

Schelden is inderdaad niet heel erg netjes, maar het stoort me niet als iemand zijn woede/pijn uit met enkele scheldwoorden. Pas wanneer iemand overal en altijd fucking, kanker en kut tussendoor zegt, vind ik het storend worden.
quelqu'un - Dinsdag 13 mei 2014 20:28
ik vind alleen kanker en ziektes enzo te erg maar voor de rest scheld ik vrij veel...
yours - Dinsdag 13 mei 2014 20:31
Ook ik ben gelovig en het steekt altijd wel als iemand vloekt met god of een erge ziekte. Het is wel goed als je iets zegt om iets kwijt te kunnen, heb ik zelf ook, maar dan met woorden zoals 'shit' ofzo.
Lieve - Dinsdag 13 mei 2014 20:32
Ik vind het inderdaad ook alleen triest als mensen met kanker schelden, maar voor de rest heb ik er ook geen moeite mee.
-Loved- - Dinsdag 13 mei 2014 20:36
Dit vind ik wel echt te ver gaan. Belachelijk zo'n artikel!
Ik vraag me af of jullie weten wat vloeken is? Elkaar dood, ellende en verderf toewensen en dát moet opluchten? Verzin dan iets beters...
Kristel - Dinsdag 13 mei 2014 20:37
Ik ben het wel met Jenn eens. Gelovigen doen daar altijd zo zeurderig over. Ze doen ook moeilijk als je bijvoorbeeld zegt: Oh mijn god, wat zit je haar leuk vandaag! Ik bedoel dan gebruik je het juist positief en doen ze er ook moeilijk over.
JufM - Dinsdag 13 mei 2014 20:45
Ik vloek regelmatig... vooral nummer 5 uit het bovenstaande rijtje komt dagelijks vrij veel uit mijn mond.
Het rare is wel dat ik het absoluut NIET doe tijdens mijn werk, maar in mijn vrije tijd lijkt er wel een soort knop om te gaan en vloek ik er lekker op los...
crazygurll - Dinsdag 13 mei 2014 20:50
Waarom vloek / scheld je met dingen die mensen pijn doet/kwetst?
Waarom zou het geen opluchting geven als je met andere dingen scheld?
Ik vind het respectloos
Dev - Dinsdag 13 mei 2014 20:50
Ik scheld wel eens, dat kan gewoon opluchtend zijn en vaak gebeurt het gewoon.
Ik vind dat mensen er zelf voor kiezen om zulke woorden te gebruiken of niet.

Ik, als vegetarier, ga ook niet tegen anderen zeggen dat ze geen vlees meer mogen eten, hoe erg ik het ook vind, het is mensen hun eigen keuze.
miri - Dinsdag 13 mei 2014 20:52
ik haat vloeken, een scheldwoord kan me evenveel opluchten als het noemen van een naam vanuit het Christendom.
Anoniem - Dinsdag 13 mei 2014 20:59
Dit is echt het meest misplaatste artikel ooit. Sorry hoor, maar jullie zouden een voorbeeld moeten zijn. Beetje jammer.
JufM - Dinsdag 13 mei 2014 21:04
Ik wil er wel nog even bij zeggen dat ik nooit zal schelden met ziektes of woorden die met geloof te maken hebben. (eigenlijk 'alleen' maar 1, 5 en 15 uit het rijtje hierboven )
Heidi193 - Dinsdag 13 mei 2014 21:10
Wat mij betreft is vloeken niet oké, eigenlijk, ik vind het over het algemeen behoorlijk respectloos, juist omdat je andere mensen er zo mee kan kwetsen. Ik kan het wel begrijpen, maar er zijn naar mijn idee genoeg andere manieren om emoties te uiten. Hoe denken jullie dat je overkomt als je telkens loopt te vloeken? Voor mij komt iemand dan in ieder geval niet bepaald prettig over.
* - Dinsdag 13 mei 2014 21:17
Eens met -Loved- en Anoniem.
Belachelijk artikel. Het is natuurlijk ieder z'n eigen verantwoordelijkheid maar ik vind het echt te ver gaan om hier een blog over te schrijven!
Vloeken is NIET gezond, wat wetenschappers ook willen bewijzen. Laten ze wat beters gaan doen.
Haremaje - Dinsdag 13 mei 2014 21:24
Sorry, maar dit kwetst mij... Ik ben christen en voor mij betekent Jezus en daarmee God heel veel! Jij zou het toch oon niet fijn vinden als ik te pas en te onpas `Laura' zou roepen? Tel eerst eens tot tien, stamp op de grond of schop tegen een muurtje, prima. Maar vloeken nee, daar kwets je mensen mee!
Ryanne - Dinsdag 13 mei 2014 21:29
Normaal ben ik niet van het reageren maar dit vind ik echt niet kunnen. Dat je een artikel over vloeken schrijft prima. Dat schelden kan helpen om je lekker af te reageren kan ik helemaal inkomen. Maar dat je scheldwoorden als ziektes en met een link naar geloofsovertuiging als voorbeeld noemt gaat echt te ver! Dat doet geen recht aan het artikel en niet aan proud2be. Hier kwets je mensen mee!! Ik zouzeggen pas het artikel aan en haal de scheldwoorden eruit. Echt te erg dit.
* - Dinsdag 13 mei 2014 21:42
Of nog beter; gewoon verwijderen dit artikel!!!
danielle - Dinsdag 13 mei 2014 21:46
Idd, wat Ryanne zegt.
Ik ben ook gelovig en vind vloeken echt vet aso! Ik vind shit nog de minst erge, die gebruik ik zelf ook vaak. Verder heb ik nummer 5 vervangen door 'kak!' Wat ook heerlijk is om te roepen. En minder grof.
Persoonlijk vind ik het erg vervelend als iemand in mijn bijzijn vloekt, en vriendinnen spreek ik er ook vaak op aan. Vaak hebben ze zelf helemaal niet door dat ze zo grof vloeken, en proberen ze er uit respect voor mij wel op te letten. Verbeter de wereld, begin bij jezelf & vervang grove vloeken gewoon door leukere :)

Liadan - Dinsdag 13 mei 2014 21:49
Dit is echt zo'n discussie die eeuwig door blijft gaan. Ik vind het zelf best wel vervelend dat gelovigen zich altijd maar weer beledigd en gekwetst moeten voelen. Een heleboel mensen geloven gewoon niet en voor die mensen hebben de woorden 'god' en 'jezus' gewoon geen betekenis. Dus als mensen die woorden gebruiken dan is het niet bedoeld als belediging naar gelovigen, het is gewoon een woord. Ik vind het jammer dat veel gelovigen dat niet lijken te begrijpen.
Want over beledigen gesproken.. het christendom (en veel andere religies) hebben heel veel dingen waar ik me als heiden beledigd over kan voelen. Bijvoorbeeld dat het christendom de oude natuurfeesten heeft overgenomen. Maar goed, daar ga ik ook niet elke kerst over lopen zeiken.
X - Dinsdag 13 mei 2014 21:52
Ik vind dat iedereen zelf moet eten wat hij zegt. Zelf gebruik ik dat soort woorden niet veel want ik hou er niet van, hooguit 5 of 8 als iets ook echt heel vervelend is. Ik snap ook helemaal niet dat mensen zich druk maken of gekwetst voelen om wat een ander zegt.
Saya - Dinsdag 13 mei 2014 21:53
Haha (grappig onderwerp!), ja vloeken kan soms fijn zijn. Sommige woorden lopen gewoon zo lekker, en het kan fijn zijn om je frustratie even kwijt te raken. Nee, ik vind het niet echt netjes om het geloof erin te betrekken (doe ik soms wel (onbewust)), maar Fuck, Verdorie of Shit, wat is daar mis mee?
meisje - Dinsdag 13 mei 2014 22:00
Ik merk dat ik best vaak kut, fuck en shit zeg, maar ben er bewust mee bezig om dit zo weinig mogelijk te doen. Mijn moeder is na vier jaar strijden overleden aan kanker en ik heb er al die tijd heel veel moeite mee gehad als mensen het zeiden. Inmiddels heb ik een beetje een olifantenhuid gekregen op dat gebied, maar vind het nog steeds te ver gaan. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik zorgvuldig omga met mijn woordkeuze, want wat kanker is voor mij, is godverdomme of jezus voor een ander. Daarnaast is het gewoon niet zo nodig om in elke zin te vloeken.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook een beetje 'schrok' van de toon in deze blog. Vloeken heeft veel effect op mensen, ook te zien in de reacties, en het wordt een beetje gebracht als iets normaals om bijvoorbeeld met kanker te schelden. Misschien vat ik het verkeerd op hoor! Was gewoon anders dan normaal op Proud.
kh - Dinsdag 13 mei 2014 22:16
ik betrap mezelf er best vaak op dat ik nogal makkelijk met woorden als kanker en (god)verdomme en jezus scheld, ik probeer er wel op te letten maar idk, lukt gewoon niet zo goed.
ann - Dinsdag 13 mei 2014 22:44
Even he... zonder nou meteen bv. al het nare van het hele christendom erbij te halen, maar waar het volgensmij om gaat is hoe je met anderen om wilt gaan. Ik vloek wél ("potjandrie, tuk") omdat vloeken kan opluchten. Of zoals iemand tegen mij zei: soms is het beter om even zo te vloeken, dan andere ergere dingen te doen.

Maar de woorden waarmee je vloekt, daar kun je wel over nadenken, want die kunnen anderen kwetsen: ziektes, geloof ed, omdat zij zelf iemand kennen met die ziekte of omdat bv. Jezus voor hen een andere betekenis heeft dan voor jou. Dat je het niet begrijpt hoeft nog niet te zeggen dat je het dan maar niet respecteert...


x - Dinsdag 13 mei 2014 22:53
ik krijg wel altijd een naar gevoel als mensen met k. schelden
xxxm - Dinsdag 13 mei 2014 22:55
Eens met -loved-, Anoniem en Ryanne.
PeanuttButterfly - Dinsdag 13 mei 2014 22:56
Ik geloof in God, maar voel me totaal niet gekwetst als mensen vloeken.
Gewoon omdat ik weet dat het niet naar mij bedoeld is, en het iemands' eigen verantwoordelijkheid is of je wilt vloeken of niet..? Natuurlijk is het niet tof.. maar daarin ben ik het wel met Jenn eens; er wordt nou eenmaal kleinzerig over gedaan, we leven in een maatschappij als deze en dat verander je niet zomaar. Ik ben niet van plan om me de hele dag gekwetst te voelen, heb wel wat beters te doen. ;p
S. - Dinsdag 13 mei 2014 22:58
Ik vloek weleens, maar nooit met ziektes of zo. En alleen thuis, als ik alleen ben. Buitenshuis let ik er wel op, niet omdat ik gelovig ben, maar omdat ik het gewoon niet netjes vind.

Maar mensen die in plaats van 'shit' 'chips' gaan zeggen (om maar wat te noemen) kan ik ook niet begrijpen. Vloek dan gewoon niet..
ik - Dinsdag 13 mei 2014 23:06
Heel triest idd, dit artikel..kom op proud: hou het even bij onderwerpen die je met "trots" zou presenteren..tuurlijk kun je een leuk fact-blogje maken, maar dit soort niveau-verlagende inhoud ben ik niet van jullie gewend..
-- - Dinsdag 13 mei 2014 23:15
Ik vind het eigenlijk vreselijk dat er zoveel gevloekt wordt, en vooral dat ik sommige dingen ook heb overgenomen omdat iedereen het roept, ik wil dat helemaal niet, maar het gaat soms meer onbewust. Overigens.. waar ik nog NOOIT mee gevloekt of gescholden heb ik kanker, dat vind ik wel zo'n onnozele idiote gewoonte..
Ik loop stage op een oncologie (kanker) afdeling van een ziekenhuis, en geloof me.. wat ik daar allemaal zie en meemaak.. krijgt kanker een hele andere betekenis, dat mensen daar mee schelden kan ik niet. Vloeken vind ik in het algemeen al niet kunnen hoor, maar met kanker schelden is wel het allerergste wat je als mens kunt zeggen zo ongeveer... VLOEKEN IS NIET OKEE! Idd beetje vreemde blog voor een site als proud.. maar okee, je kan ook overal moeilijk over doen natuurlijk ;)
Inge - Dinsdag 13 mei 2014 23:20
@ik en anoniem
wat een onzin dat dit niveau verlagend is. Het is gewoon een artikel, een onderzoek beschreven waaruit hier een interessante discussie ontstaat over vloeken. Beetje flauw om het gelijk niveau verlagend te noemen, omdat het jou niet aanstaat.

Ik vind vloeken af en toe wel fijn, maar dan heb ik het niet over het vloeken met god e.d. maar gewoon een SHIT en FUCK enzo.
H - Dinsdag 13 mei 2014 23:30
ik zeg geen godverdomme bij gelovige mensen omdat dit hun kan kwetsen. maar verder doet het mij niks. aangezien ik geloof dat god niet bestaat (of nouja, geloof? het is meer een feit voor mij.. de kans dat er marsmannetjes in paarse tutu's dansen op mars is voor mij zegmaar even groot). Maar met woorden als kanker enzo, ja dat vind ik erg.

ik ken trouwens ook een paar mensen die gelovig zijn (en naar de kerk gaan etc.) en ook schelden met godverdomme :#

ik vind dit geen misplaatst artikel, kom op mensen. Dit is gewoon een artikel wat gebasseerd is op een onderzoek zonder persoonlijke mening. Het zou een ander verhaal zijn als ze zou zeggen: "dus nu met z'n allen godverdomme zeggen" nee. laten we dan nummer 1 blijven doen "shit" dat bekt ook nog eens lekker!
crazygurll - Woensdag 14 mei 2014 00:38
Als je niet snapt waarom het kwetsend is hier een klein beetje uitleg;
God voelt voor veel gelovigen als Vader. Ze houden van Hem.
Als jij van iemand houd en er zijn constant mensen die hem/haar beledigen en zodra er iets fout gaat met zijn/haar naam roepen, is dat zeker niet chil voor je.
Je voelt je dan niet pretig bij zoiemand en het kan je heel veel pijn doen.

voor mensen die zeggen dat christenen zeuren; ze voelen zich gekwetst. pijn gedaan. En dat is een gevoel. Dat kan je niet als zeuren wegzetten.

verwijder dit artikel: dan ben je bezig zoals zou moeten hier op Proud want dit is niets om trots op te zijn.
Jenn - Woensdag 14 mei 2014 01:00
De reacties op mijn opmerking vind ik heel opmerkelijk. :-)
Iemand zegt zelfs dat het voor mij moeilijk is om te begrijpen omdat ik zelf niet christelijk ben.

Ik ben heel radicaal christelijk opgevoed, en ben ook heel radicaal christelijk geweest tot mijn 22e. Hoe dat tot een einde is gekomen is weer een ander verhaal.

Toen ik nog een jaartje of 14 was kon ik ook heel 'kleinzerig' reageren als iemand 'Godverdomme' zei in mijn bijzijn en vond ik dat ZIJ respect voor MIJ moesten tonen als gelovige. Eenmaal wat ouder ben ik hier toch anders tegenaan gaan kijken; men zegt het niet om MIJ te kwetsen. Ik heb niet eens iets te maken met de reden waarom men 'Godverdomme' zegt, dus is het ook niet aan MIJ om me dit persoonlijk aan te trekken. Wat ik wél kan doen, is beseffen dat degene die het zegt, geen waarde hecht aan dit woord. Dat neemt ook gelijk de zwaarte van het woord weg. Negeer dat woord gewoon. Pas als jij er aandacht aan besteed, maak je het een krachtig woord. Op die manier hang je er gewicht aan.

Als je je gekwetst voelt omdat iemand anders 'Godverdomme' zegt, moet je jezelf afvragen waarom je je door zoiets laat kwetsen. Dat zegt niet iets over je geloof, maar over jezelf.

Mijn familie is nog steeds christelijk, en ik floep regelmatig in hun bijzijn wel eens een 'Godverdomme'-tje eruit als alles tegenzit. Gelukkig zijn mijn ouders en mijn zus standvastig en sympathiek genoeg om dan te zeggen: "Ik zie dat het je erg hoog zit", ipv "Zou je niet met Gods naam willen vloeken?" Daardoor leggen zij niet de aandacht bij het woord 'Godverdomme', maar bij dat wat me werkelijk zo hoog zit, waardoor ik het eruit floep. Dat is niet enkel heel sympathiek van ze, maar zo ondervinden zij hier zelf ook geen last van. Ze weten dat ik er niks mee bedoel, en het heeft voor hen geen waarde om er meer waarde aan te plakken, dan er werkelijk achter schuilt.

Daarin geven ze een mooi voorbeeld; woorden uit heftige emoties moet je niet te letterlijk en te persoonlijk nemen. Dat geldt overigens ook wanneer dit geen vloek- en/of scheldwoord betreft. Hebben ze als christen toch maar weer gelijk: verdraagzaamheid is een deugd.

;-)
Anoniem - Woensdag 14 mei 2014 07:03
Ik vind 'verdorie' nou niet echt een vloek haha
kind_van_de_Sterren - Woensdag 14 mei 2014 08:00
Ik kan behoorlijk vloeken soms en het lucht op. Vloeken doe ik alleen als er echt iets goed mis gaat en anders niet.

Waar ik me trouwens aan kan ergeren zijn mensen die hun religie aan anderen opdringen. Niet alleen betreffende vloeken, maar ook betreffende denkbeelden: gun mensen hun eigen wereldideeen en normen en waarden: als het je echt niet bevalt kun je kiezen om niet met iemand om te gaan, dat opvoeden is echt erg vervelend
jupz - Woensdag 14 mei 2014 09:35
Proudteam, wat vinden jullie nu van alle reacties? Dat vraag ik me af? Jullie krijgen toch vrij gerichte kritische feedback op de inhoud van dit artikel en met name de manier van schrijven in dit artikel. Ik zou het fijn vinden om nu ook van jullie kant een reactie, verklaring, wat dan ook te horen.

Ik schaar me trouwens volkomen achter degenen die zeggen dat dit artikel ver gaat. Tuurlijk mogen de onderzoeksresultaten benoemd worden, maar ik zou zeggen: laat de details en de grove vloeken weg. Ongeacht of je ze nu zelf wel/niet gebruikt of goedkeurt, maar uit respect voor de mensen die er wel moeite mee hebben. Dit artikel had ook op een heel andere manier geschreven kunnen worden, zonder zoveel weerstand op te roepen bij veel lezers...
flip - Woensdag 14 mei 2014 09:41
Kut, fuck, lul etc. zijn ook scheldwoorden die er ook niks mee te maken hebben. Je zegt kut kind bv. en dan zeg je eigenlijk vagina kind. Het slaat allemaal nergens op maar het klinkt gewoon lekker. Als iets fout gaat zeg ik ook gewoon kut terwijl mijn vagina er niks mee te maken heeft. Het klinkt gewoon lekker.
Elisa - Woensdag 14 mei 2014 10:07
@ Jenn en Liadan: mooie reacties!
Kijk inderdaad eerst eens naar jezelf als je je gekwetst voelt. Je kan je wel overal gekwetst door voelen. Als onbekend persoon 1 tegen onbekend persoon 2 zegt ''haha nee je moeder'' voelen jullie je dan ook diep gekwetst, omdat je zoveel van je eigen moeder houdt? Ik respecteer het ten volle als jullie niet met God/Jezus schelden, respecteer het dan ook als anderen het wel doen en voel je niet meteen aangevallen. De wereld is een stuk makkelijk als je je niet constant aangevallen voelt! En God blijft toch wel van jullie houden ;)
(Ik ben overigens ook christelijk opgevoed).
Rosa_Hope - Woensdag 14 mei 2014 10:18
Ik vind het wel moeilijk dit artikel.
Ik ben zelf christen en heb er moeite mee als andere mensen de naam van Jezus en God gebruiken als iets lelijks.
Ook met schelden met ziektes heb ik helemaal niets.
Kleine_zoe - Woensdag 14 mei 2014 10:51
@ Elisa, ben het volkomen met jou eens! Als we met de hele wereld rekening moeten houden zal het nooit gaan lukken. Probeer iedereen in zijn eigen waarde laten, door personen niet aan te vallen, maar iedereen moet toch echt vrij zijn in zijn mening uiting. Natuurlijk is het niet fijn wat andere mensen zeggen. Toch is het zo dat het woord kanker of het woord god even pijn kan doen. Ik denk niet dat je een vergelijking kan gaan maken wat meer zeer doet, dat ligt echt aan je eigen geschiedenis/levensverhaal en rechtvaardigt geen enkel scheldwoord. Toch blijkt elke uiting van frustratie op welke manier dan ook op te luchten. De een doet het liever met woorden, de ander fysiek of op een andere manier. Ik denk dat we het gewoon moeten accepteren dat iedereen zijn eigen behoeften heeft..
T. - Woensdag 14 mei 2014 12:04
Ik denk dat de reacties wat 'off topic' gaan om eerlijk te zijn. Ik ben idd ook geen voorstander om te gaan vloeken met ziektes of God. Ik vloek met mate...Maar als ik het doe dan 'verlicht' het me wel.

Zoals tijdens mijn bevallingen. Heb heel de boel bij elkaar gevloekt. Maar ik heb mezelf op zo'n manier er toen wel doorheen gesleept en merkte dat ik daardoor heel veel minder pijn had.

En door een artikel als dit voel ik me toch iets minder een 'freak''....(iedereen om me heen was toen 'beledigd' door mijn taalgebruik....:-|)
*MAAN* - Woensdag 14 mei 2014 12:34
ik snap dat het goed is dat je je emoties kunt uiten maar waarom moet dat met kwetsende dingen gebruik andere woorden als kak kleuter pispot of iets dergelijk
ook al ben ik niet degene die er over kan oordelen
ik vind het jammer dat hier alle christenen over een kant woorden geschoven hoewel ik zelf niet vloek vind ik dat je dat zelf moet weten wat je doet
I'm_only_human - Woensdag 14 mei 2014 13:23
Ik word eerlijk gezegd een beetje verdrietig van artikelen zoals deze. Waarom zou vloeken zo'n goede manier zijn om de pijn te verzachten en opluchting te voelen? Ik ga dan juist naar Jezus toe als ik de pijn wil verzachten. En ik kan je vertellen, dat werkt! Iedereen mag natuurlijk zelf weten wat hij doet, maar ik vind het erg respectloos overkomen. Hoop dat heel veel mensen dat kunnen inzien!
Nien - Woensdag 14 mei 2014 16:22

Ik vind woorden zoals verdorie of potverdorie toch niet heel erg. Zoiets zeg ik niet heel de dag door of als ik weet dat mensen geloven, maar verdorie..... moet kunnen.
Nien - Woensdag 14 mei 2014 16:22

Ik vind woorden zoals verdorie of potverdorie toch niet heel erg. Zoiets zeg ik niet heel de dag door of als ik weet dat mensen geloven, maar verdorie..... moet kunnen.
Anoniemo - Woensdag 14 mei 2014 17:18
Op het moment dat je iemand kanker tóéwenst raak ik geïrriteerd, maar schelden met het woord zelf... Ik denk dat het in onze samenleving niet echt meer tegen valt te houden. Je hoort het zo vaak. Mensen moeten doen wat ze niet laten kunnen; je hebt het recht om te schelden met whatever je wilt, zolang het iig niet naar iemand anders toe is. Ikzelf scheld er gewoon niet mee. Geen discussie, geen ruzie, iedereen blij. En met betrekking tot religie: als ik "JEZUS CHRISTUS" of "Godverdomme" zeg, dan moet je gewoon denken "Wat een stom mens." Maar een discussie over geloof/normen en waarden met mij aangaan? Nope. Houdt mij overigens toch niet tegen.
// - Woensdag 14 mei 2014 17:40
Wat vinden jullie van de reacties, proudteam?
DeSchim - Woensdag 14 mei 2014 17:50
Maar even voor de mensen die zich door dit artikel gekwetst voelen!
Dat vloekwoorden zoals kanker en godverdomme je pijn doen, dat kan ik heel goed snappen.

Maar in dit artikel worden alleen de onderzoeksresultaten verteld, van een officieel onderzoek.
En de meeste gehoorde vloekwoorden worden genoemd.

Er is niemand die zegt ga eens even lekker vloeken.
Maar er wordt alleen geen gezegd dat het opluchtend werk.

Of dat een goede of slechte manier is wordt niet besproken.
En bovendien weet iedereen hier dat er schadelijkere manieren zijn om jezelf opgelucht te laten voelen.....Begin gewoon bij jezelf en laat andere mensen in hun waarden.
Daar bedoel ik mee te zeggen dat de mensen die zich zwaar gekwetst voelen door mensen die alleen maar toegeven dat ze weleens vloeken en door dit artikel zich wel iets ruimdenkender mogen opstellen. Is dat tenslotte ook niet wat de bijbel vraagt?

En de mensen die veel vloeken letten gewoon iets meer in welke omgeving ze dit doen....Daarnaast betekent godverdomme geloof ik god verdom mij.
En de mensen die dat zeggen / volgens het geloof vragen mogen dat toch zelf weten?
Hun straf komt vast vanzelf uit de hemel als god er zo op tegen zou zijn ;)
Anoniem - Woensdag 14 mei 2014 18:31
Ja, inderdaad, proud?
K - Woensdag 14 mei 2014 18:57
Ik ben niet gelovig, maar vloeken hoeft in het algemeen niet, ik ben wel iemand dat beleefdheid naar elkaar toe belangrijk vind.
Roos - Woensdag 14 mei 2014 20:17
Ik vraag me af of vloeken ook zo gezond is voor de mensen die de vloeken aan moeten horen ... zelf irriteer ik me er namelijk mateloos over, vind ik mensen die veel vloeken een beetje dom overkomen, eerlijk gezegd.
Maanmeisje - Donderdag 15 mei 2014 00:17
Op zich ben ik niet zo van het vloeken en schelden, en al helemaal niet met ziektes, maar shit, fuck, kut, kutzooi en kutklotezooi zeg ik wel eens, meestal als ik alleen ben. Dat past dan gewoon bij mijn gevoel en de situatie, en het lucht een beetje op of zo.
Scargirl - Donderdag 15 mei 2014 09:21
Dit artikel vind ik ook niet kunnen. Het lezen van de uitgeschreven vloeken in het artikel kan mensen al pijn doen. Met een beetje respect voor de gelovigen onder ons, kan dit echt niet.
Filou - Donderdag 15 mei 2014 10:21
Wat een discussie hier!
Als niet-gelovige sluit ik me toch vooral bij de gelovigen aan. Het mag dan 'kleinzerig' zijn, maar als het andere zo erg kwetst - vind ik het zelf belangrijker om een woord te kiezen dat het niet doet, ook als dat iets minder goed bekt.

Dan kun je bijna nog beter Tyfus roepen.. daarmee raak je maar iets van 500 mensen, in plaats van de vele gelovigen in het land. (Ik ben ook niet voor het schelden met ziektes, want ook dáár kwets je mensen mee)

Zelf gebruik ik eigenlijk vooral 'shit.
Me - Donderdag 15 mei 2014 10:43
Ik heb een vriendin en die zegt ipv een vloekwoord altijd rodondenderon. Geen idee hoe ze erop kwam, maar kwetsen doet ze denk ik niemand.

Ikzelf gebruikte ook wel een Jezus. Zo van Jezus zeg. Maar godverdomme nam ik dan weer niet in de mond.

Ik schreef gebruikte, want als ik me bedenk dat ik er ook maar één iemand mee kan kwetsen, dan zoek ik een ander woord en neem ik een voorbeeld aan mijn vriendin. Vanaf nu dus.

Kaktus nog aan toe of krijg de violen?
M - Donderdag 15 mei 2014 15:46
Proudtobeme team... dit is echt een be-lache-lijk artikel! Bagger
Bommel - Donderdag 15 mei 2014 16:41
Wat mij dan weer (plaatsvervangend) kwetst, is dat de mensen van Proud zo worden aangevallen door sommigen terwijl ze slechts de uitkomst van een onderzoek publiceren. In mijn optiek neemt niemand een standpunt in en zijn enkele reacties dus zeer misplaatst. Men vraagt naar onze mening in dezen en die mag er zijn, maar Proud aanspreken op de uitslag van een onderzoek, vind ik persoonlijk te ver gaan.
@bommel - Donderdag 15 mei 2014 18:31
Misschien moet men bepaalde uitkomsten van bepaalde onderzoeken niet publiceren. Proud team ik walg hiervan.
@bommel - Donderdag 15 mei 2014 18:37
Ik vind dit een vreemd artikel. Bommel er staat zelfs letterlijk in het artikel dat het niet puur de uitslag van een onderzoek is, maar een lijst van scheldwoorden die is aangepast. Waar die lijst ook vandaan komt, ik zie de toegevoegde waarde er niet van in.
Lles - Donderdag 15 mei 2014 18:46
@m als je Zo idioot doet over een artikel en zelfs over walgen gaat praten zou ik hier maar niet meer komen als ik jou was.

Leuk artikel & interessante discussie!
Bommel - Donderdag 15 mei 2014 20:06
Bedankt voor de reacties aan mij. Eens worden we het hier niet allemaal met elkaar, maar daar is ook niets mis mee.

Ik vind een discussie als deze wel leerzaam eigenlijk.
m - Vrijdag 16 mei 2014 13:21
Hoi LIes,

Ik denk dat je mijn reactie niet goed hebt gelezen want ik heb het woord walgen niet gebruikt.

Verder heb ik nog nooit problemen met artikelen gehad op deze website dus waarom zou ik door dat ene artikel gelijk weg moeten gaan?

Ik vind deze website juist heel erg leuk!
Hoi - Maandag 7 juli 2014 14:09
Best wel vreemd , schelden met kanker etc dat mag niet , maar met religie wel! Kanker is ernstig , kanker kan vooral iets persoonlijks met je doen , nee daar mAak je geen grapjes over. Tegen het vloeken zijn met ziekte wordt niet als kleinzeurig gezien. Maar waarom vloeken met religie wel? Geloven is ook iets persoonlijks , je geloof in iemand je houd van iemand . Los van of je het wel of niet geloofd, daar doel ik niet op. Vind dat je gewoon rekening mag houden met elkaar . Normen en waarden , je vloekt niet met ziektes , dat kan nabestaanden of de persoon zelf enorm kwetsen die ermee te maken heeft . Ook vloek je niet met god , Christus , oid . Respectloos naar degenen toe die er wel een persoonlijke affiniteit hebben. God verdom me , oké het is Iets wat je over jezelf uit spreekt . Maar je zegt toch ook niet , verkanker mij ?! Verdoemen is ernstig , kanker is ernstig . Iemand naam negatief gebruiken , of het die van jou , je buurman of van een persoon is waar jij wel van houd maar de ander niet . Of jij wel geloofd of niet . Laten we elkaar respecteren !
uhm.. - Vrijdag 9 januari 2015 13:15
wat zijn normen en waarden?
tina - Vrijdag 13 mei 2016 22:20
Als je niet gelooft in God. Waarom dan wel zijn naam noemen???
ikke - Vrijdag 12 augustus 2016 15:36
GOD BESTAAT NIET !
pastorLouise - Donderdag 19 oktober 2017 02:17
dus wel, zoek en je zult vinden, je hebt geen enkel feit voor je mening
pastorLouise - Donderdag 19 oktober 2017 02:18
wat een leugen, vloeken lucht op, vloeken is slecht
in alle opzichten en bovendien een lastering
sloebarofski - Zondag 17 maart 2019 14:20
de duivel is voor jou en de duivel is voor iedereen
Monique - Dinsdag 4 oktober 2022 09:52
Ik heb toevallig gemerkt gisteren , dat ik door even lekker te vloeken mijn lijf heerlijk ging ontspannen ,dus het werkt voor mij ,,
En het kan me nu geen moer meer schelen ,ook niet wat anderen er van denken ! Ga het toepassen als het nodig is , heeeerlijk ..
Het lucht op !@