Vis eten helpt tegen depressie

 

Ongeveer vijf miljoen Britten kampen ooit in hun leven met een depressie. Daarnaast zijn er ook heel veel Nederlandse mensen die hiermee te maken krijgen. Volgens een nieuw onderzoek ligt het geheim naar geluk al bij het eten van een broodje tonijn of kabeljauw. Op die manier kun je met voeding namelijk al invloed uitoefenen op je stemming. Maar dit geldt wel alleen voor vrouwen. Vrouwen die minstens twee keer per week vis eten, hebben 25% minder kans op een depressie dan wanneer dit niet op het menu staat.

sushi
bron foto

Dit blijkt uit een onderzoek van het Menzies Research Instituut uit Australie, die tijdens een periode van vijf jaar meer dan 1.400 vrouwen en mannen van 26 tot 36 jaar volgden. De deelnemers hielden een eetdagboek bij waarin zij schreven wat zij aten, waaronder dus ook verschillende soorten vis. Gegevens over geestelijke gezondheid werden ook bijgehouden. Er bleek een verband te zijn tussen het eten van vis en depressie. Zelfs na de correctie voor factoren als gewicht, beweging, roken, alcoholconsumptie, beroep en opleidingsniveau.

Vrouwen die eens per week vis aten, hadden 6% minder risico op een depressie en vrouwen die twee keer per week vis aten, bleken zelfs 25% minder kans te hebben. Bij mannen werd geen directe link gevonden tussen het eten van vis en depressieve symptomen.

vis
bron foto

Dat mannen en vrouwen ook hierin van elkaar verschillen is duidelijk, maar de wetenschappers weten nog niet wat de reden hiervan is. Wellicht komt dit door de omega-3-vetzuren in vis en de combinatie hiervan met vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron die het brein ondersteunen en zorgen dat het goed kan functioneren. Het verschil kan ook liggen in dat mannen hun omega-3-vetzuren meer halen uit andere producten, zoals vlees.

Bron: American Journal of Epidemiology & dailymail.co.uk

Eet jij vaak vis?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ik - Dinsdag 6 mei 2014 19:03
Zou dat ook werken als je Omega-3-supplementen slikt?
.. - Dinsdag 6 mei 2014 19:21
Daarom wordt ik zo blij van sushi
Lieveheersbeestje - Dinsdag 6 mei 2014 19:33
Ik houd van vis eten, goed om zit te lezen dus :)
Laartje - Dinsdag 6 mei 2014 19:52
Vis is zo ontzettend Lekker :) dus dat komt mooi uit!
butterfly - Dinsdag 6 mei 2014 20:07
haha geniaal dit, ik eet vaak vis :)
anoniempje - Dinsdag 6 mei 2014 21:58
Ik vond het niet zo'n indrukwekkende studie persoonlijk (en ik heb het wetenschappelijk artikel gelezen). Het is allemaal niet of nauwelijks statistisch significant, wat betekent dat er een redelijke kans is dat het gaat om toevalsbevindingen en dat in werkelijkheid vrouwen die meer vis eten helemaal niet minder kans hebben op een depressie. Niet dat vis ongezond is. Maar of het nu echt tegen depressie helpt...
pea - Dinsdag 6 mei 2014 22:01
ik eet elke dag vis heeeeeeeeeeeerlijk vind ik dat vandaar dat ik elke dag vrolijk ben
ha ha
dingetje - Dinsdag 6 mei 2014 22:22
vis is lekker maar k vergeet het altijd!
Fleurtje - Dinsdag 6 mei 2014 23:36
soms vind ik het wel jammer dat de 'wetenschappelijke' onderzoeken een beetje achterhaald zijn... er hoeft natuurlijk niet voor elk artikel een tegenargument gegeven te worden, maar het maakt het voor mij wel minder betrouwbaar
Pauliene - Woensdag 7 mei 2014 00:16
Wat jammer nou ik vind vis echt zo vies dat ik al van de geur moet kokhalzen
Me - Woensdag 7 mei 2014 14:14
Vis eten op een mooi en exotisch eiland werkt nog beter tegen een depressie. Vis eten op een mooi en exotisch eiland met een loved one weer nog beter. Zelfonderzoek ;-).
theemuts - Woensdag 7 mei 2014 14:20
Heb het artikel niet gelezen, maar nergens in het verhaal lees ik iets over een causaal verband. Gezien het longitudinale design is het ook niet erg waarschijnlijk dat dat onderzocht is. Niet te voorbarig met de titel dat vis eten tegen depressie helpt dus! Correlatie is geen causatie!