Verslaafd aan Light Frisdrank

 

Ik zat in Nijmegen op het terras met een studiegenootje van psychologie toen ik me realiseerde dat mijn omgang met eten echt niet normaal meer was. We zouden samen gezellig wat drinken en omdat de bediening maar niet kwam, liep mijn studiegenootje het cafeetje binnen om daar voor ons te bestellen. Ik had duidelijk om een Cola Light gevraagd. Vijf minuten later kwam ze terug met twee grote glazen drinken. Ik vroeg haar of het wel Cola light was. Nog geen seconde lang zag ik enige twijfel in haar gezicht, alvorens ze bevestigend antwoordde. Exact die miniseconde zorgde bij mij voor grote paniek. Zou het wel écht Cola Light zijn? In geen geval ging ik gewone Cola drinken! Ik wist niet wat ik moest doen en wilde de Cola het liefst niet meer opdrinken...

cola
bron foto

Jarenlang was ik 'bang' voor alle frisdrank en fruitsapjes die niet light waren. Ik vond het volstrekt onnodig om iets te drinken met kcal terwijl ik ook iets kon drinken wat bijna hetzelfde smaakte en nauwelijks kcal bevatte. Ik vond dat zonde van de kcal. Bovendien was ik bang dat ik erdoor zou aankomen in gewicht. Sommige drankjes kon ik hierdoor ook gewoon niet meer drinken. Zo vond ik vroeger Bitter Lemon erg lekker, maar die was er niet in een light variant. Ook hield ik van allerlei vruchtensappen, maar die waren er in mijn tijd ook niet allemaal in light varianten. Ik beperkte mezelf daarom tot water, thee en heel veel Cola Light. Ik dronk en at bijna alleen nog maar light producten. Ik was ervan overtuigd dat deze producten minstens zo lekker waren als de niet-light producten. Zo was Optimel vla naar mijn mening dus even lekker of zelfs lekkerder dan gewone vla. Cola light was lekkerder dan gewone cola en ga zo maar door.

Wat ik in die tijd niet door had, was dat mijn eerstoornis mij hierin grotendeels belazerde. Ik wilde heel graag dat die producten lekkerder smaakte, omdat ik voor mezelf dan een extra reden had om enkel die producten te kopen en eten. Achteraf gezien proef ik nu heel goed dat bijvoorbeeld gewone vla een stuk lekkerder is dan die light vla van Optimel. Ik drink nu ook liever normale fruitsap dan light sap, gewoon omdat er minder kunstmatige zooi in zit. Ik denk namelijk zeker dat ik in het verleden door een te grote hoeveelheid zoetstoffen minder goed/gezond in mijn vel zat. Ik wil hiermee niet zeggen dat ik gewone Cola beter vind dan Cola light. Ik denk dat je, als het gaat om drankjes met veel suiker, gewoon er met mate van moet genieten: niet een hele fles per dag dus. En dat geldt ook voor light producten. Hier en daar iets light kan best, maar niet alleen maar en heel veel. Dat is niet gezond.

cola light
bron foto

Uit een recent artikel van dailytelegraph, waarin wordt gekeken naar 15 grote gezondheidsonderzoeken van over de hele wereld die de afgelopen 40 jaar zijn gedaan, blijkt dat 1 blikje light frisdrank per dag kan zorgen voor een toename in gewicht en een flinke verhoging van de kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de kunstmatige zoetstof aspartaam. Hierdoor is light frisdrank net zo schadelijk als frisdrank met normale suikers.

"De boodschap van de algemene gezondheidszorg is dat de consumptie van suiker beperkt moet worden, maar deze moet eigenlijk uitgebreid worden tot het beperken van alle zoetstoffen", aldus Professor Swithers, van de Purdue Universiteit in Indiana in de Verendigde Staten. (bron: nu.nl)

fruitsap

Vraag jezelf eens af: als jij later een kindje zou hebben, zou je die dan voortdurend light producten geven of zou je liever kiezen voor normale, meer natuurlijke producten? Als je kiest voor dat laatste, waarom zou je dan niet even goed voor jezelf zorgen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Winterkilling - Donderdag 11 juli 2013 14:09
Zo.... die laatste vraag is toch wel erg confronterend, maar ook toepasselijk op andere aspecten.
Anoniempjeee - Donderdag 11 juli 2013 14:10
Goede blog. Alleen ik durf ook geen light producten omdat dat dus 'slecht' is. Drink alleen water, thee en koffie.
Chananja - Donderdag 11 juli 2013 14:15
Heel herkenbaar, in mijn eetstoornis nam ik vrijwel alles light. Ik ontdekte zelfs dat er pruimen light bestonden, haha. En mezelf maar wijs maken dat die lightvarianten gewoon veeeel lekkerder waren.

Nu 'durf' ik makkelijk alles te nemen, maar heb nog steeds wel een klein cola light verslavinkje. Neem verder af en toe Optimel drink (ter afwisseling van melk, karnemelk en Milk & Fruit) en gebruik verder volgens mij helemaal geen light producten. Denk niet dat het heel erg is, zou iig geen probleem mee hebben als mijn kind op volwassen leeftijd zo'n gebruik zou hebben.
melody - Donderdag 11 juli 2013 14:20
helemaal geen ligt alleen bio
Astrid - Donderdag 11 juli 2013 14:23
Heel herkenbaar. Ik kies veel sneller voor een light product dan voor een gewoon product omdat het 'veiliger' voelt. Nu moet ik er wel bijzeggen dat ik Cola Zero écht veel lekkerder vind dan de normale cola, of light. De zero is veel zoeter, haha. :-) Ik probeer er nu heel erg in te minderen, en andere niet-light dingen uit de koelkast te pakken. Gisteren zelf in de supermarkt aangegeven dat ik liever ijsthee wilde hebben in plaats van cola zero. ^^
thattgirl - Donderdag 11 juli 2013 14:27
ik neem alles light heb al 2 jaar lang niet boven de x kcal gedronken
ik drink nu crystal clear ,cola light/zero, koffie , groene thee en water veder durf ik niks
foreverdreaming - Donderdag 11 juli 2013 14:38
Goede blog! Laatste vraag zet me echt aan het denken.
Er zitten trouwens hartstikke veel slechte stoffen in light-producten, zoals aspartaam.
me - Donderdag 11 juli 2013 14:56
ik drink ook alleen light. is het raar dat ik opeens heel erg graag het wil drinken nadat ik nu het plaatje zie?
MIO - Donderdag 11 juli 2013 14:57
Ik drink eigenlijk gewoon wat we in huis hebben. Maar vooral in de zomer probeer ik meer water te drinken dan sap en cola. In de winter drink ik dit wel, omdat ik anders niet drink. Dus tsjaa... ;)
Alexfira - Donderdag 11 juli 2013 14:59
ik drink enkel light sodas maar van voedingsmiddelen pak ik de gewoone variant gewoon omdat er in frisdrank niks goed zit waarom erdan calorien aan verspillen ? :)
Appelvlaai - Donderdag 11 juli 2013 15:03
Heel erg herkenbaar dit! Hoe vaak ik wel niet in paniek ben geraakt en eigenlijk nog weleens in paniek raak als ik vermoed dat de cola light geen light is maar gewone normale 'suikercola'. Ik heb ook lange tijd niks meer gedronken met calorieën. Ik leefde gewoon op water, thee, water, thee en nog meer thee. En daarnaast heb ik enorm veel cola en sinas light naar binnen gegooid om de trek te stillen.
Ik geloof er zelf in dat die stoffen echt niet gezond zijn voor je lichaam. Het is één chemische rotzooi. En dat idee vond ik eigenlijk erger dan dat ik wat zou aankomen doordat ik wat meer calorieën binnen zou krijgen. Zo is er toen in mij een beetje een strijd ontstaan van wel/niet light/calorieën of water/thee. Ik vind het nog steeds wel lastig om drinken met calorieën te nemen, maar melk, verse fruitsap en zelfs drankjes als ice tea (op een terrasje) kunnen er nu bij mij wel weer in :). Op dit moment ben ik een stapje verder en mag ik het van mezelf wel drinken als het 'gezond' is in mijn hoofd. En tsja af en toe komt er toch nog wel steeds vooral uit 'veiligheid' een fles light in mijn koelkast terecht. Maar als ik nu even kijk naar waar ik vandaan kom, ben ik best wel trots :).
lizzy - Donderdag 11 juli 2013 15:17
interessant artikel zeg! heel herkenbaar ook! ik had het gisteren op het terras nog, *gelukkig zit de cola in een flesje, dan weet ik zeker dat het light is*
Eilish - Donderdag 11 juli 2013 15:24
''Zou het wel echt cola light zijn'' Als je je dat moet afvragen, is het niet goed.... Ik PROEF namelijk of het light of gewoon is... Ik drink light, omdat ik gewone cola gewoonweg niet te drinken vind....
meisje14 - Donderdag 11 juli 2013 15:32
Herkenbaar.
Al moet ik zeggen dat ik ermee opgegroeid ben. Sterker nog, ik heb nog nooit 'normale' cola op.
Altijd light bij ons in huis, maar volgensmij bij heeeeel vwel gezinnen.
ano - Donderdag 11 juli 2013 15:37
ik koop nooirt light producten omdat idie niet gezond zijn. dan drink is liever dat ene product niet. hetzelfde geld voor eten bij mij zal je nooit iets light zien.
m - Donderdag 11 juli 2013 15:48
Aspartaam is hartstikke slecht!
Freek - Donderdag 11 juli 2013 15:52
Tja, ik kom uit een light gezin.
Zelfs onze hond krijgt light-brokken..

Verder drink ik altijd light thuis, op kamers drink ik zovaak mogelijk water met prik maar soms kan ik de verleiding van light-frisdrank niet weerstaan.. Iets te vaak eigenlijk.
lisan.33 - Donderdag 11 juli 2013 16:06
Wooooh, zoooooo herkenbaar!!! Dat eerste stukje wat je ook schrijft Scarlet. Dat heb ik regelmatig. Ik ga vaak met mijn broertje naar voetbalwedstrijden en dan gaat hij voor ons drinken halen en ik blijf dan bij de plaatsen zitten omdat het ook altijd heel druk is enzo. Als hij dan terug komt vraag ik ook aan hem: ''Is dit light?'' want hij neemt altijd gewone cola, en dan ben ik ook zooo bang dat het 'door elkaar' is gehaald en ik dan perongeluk de gewone cola drink. Hoe overtuigend hij het ook zegt en er volgens hem echt geen twijfel is. TOCH is die paniek dan groot.
En drankjes waar kcal inzitten vind ik ook 'nutteloze' kcal. Ik ben nu wel begonnen met af en toe een glaasje melk te drinken als eerste stap!
Lisa28 - Donderdag 11 juli 2013 16:14
Ik dronk 2 jaar terug XX liter cola light per week.. Daar ben ik vanaf gestapt omdat het mega slecht is.. Ik weet het! Nu drink ik afentoe nog cola light.. afentoe meer dan andere keren. Ik weet dat ik beter andere drinken kan drinken... Maar meeste sapjes vind ik te zoet.. Dus dan is het thee/water/spa rood.
Laatste vraag vind ik heel erg confronterend.. Maar je hebt zeker gelijk, mijn kindje zou ik ook niet slechte dingen laten eten of drinken omdat het niet goed is voor ze.. Waarom ik dan wel?
Lot1995 - Donderdag 11 juli 2013 16:21
optimelvla is zoooo vies hè geef mij de echte varianten maar!
Lot1995 - Donderdag 11 juli 2013 16:23
mijn tante let hier enorm op, ze eet en drinkt niks meer met deze zoetstoffen en hetzelfde geld voor alle E-nummers...

Ik ben ook tegen die zooi van zoetstoffen, al gaat een glaasje cola light er nog wel bij me in!
LittleJ - Donderdag 11 juli 2013 16:24
Ook voor mij heel herkenbaar. Maar ik beperk het tot de frisdrank; van andere producten eet ik gewoon de normale varianten (bijv. jam, kaas, stroop, pindakaas..... etc.). En inderdaad vooral omdat ik het vreselijk zonde vind van de kcal, voornamelijk omdat ik bij frisdrank gewoon nauwelijks verschil merkte en zelfs vóór mijn eetstoornis pepsi max (ja, ik drink pepsi ;p) lekkerder vond dan de gewone. Bij andere producten merk ik wel degelijk een verschil in smaak. Zo vind ik light pindakaas niet te vreten, light jam smaakt totaal niet naar fruit maar juist alleen maar naar suiker (terwijl er toch echt geclaimd wordt dat er méér fruit en mínder suiker in zit. Lang leve de zoetstoffen.) en Slankie kaas is net een lapje plastic. Nee, geef mij in zo'n geval maar gewone, lekkere producten. Die paar kcal meer zullen me vast niet een vetzak maken. Maar voor frisdrank ligt dat dus toch anders, simpelweg door het veel te geringe smaakverschil.
LittleJ - Donderdag 11 juli 2013 16:28
Sorry, nog even een toevoeging.
Volgens mij was uit recent onderzoek gebleken dat je niet direct aankomt door zoetstoffen, maar dat je door die zoetstoffen extra trek krijgt in eten, omdat je hersenen het signaal "zoet=suiker=eten" krijgen en er vervolgens geen eten/voedingsstoffen volgen. Nu vrees ik dus ook dat het feit "er is gebleken dat je ervan aankomt" voor anorexia-patiënten vrij weinig inhoud heeft, omdat die hun honger gevoel toch negeren (ervaring, helaas). Maar dat "normale" mensen wel reageren als hun lichaam aangeeft dat het honger heeft, is natuurlijk een stuk logischer en dan zou je inderdaad wél overgewicht kunnen krijgen.
J. - Donderdag 11 juli 2013 16:49
Ik zou ze geen light geven, maar dat is omdat het de groei belemmert! Ik groei toch al niet meer ^^
'Metaphor - Donderdag 11 juli 2013 16:51
''Vraag jezelf eens af: als jij later een kindje zou hebben, zou je die dan voortdurend light producten geven of zou je liever kiezen voor normale, meer natuurlijke producten? Als je kiest voor dat laatste, waarom zou je dan niet even goed voor jezelf zorgen?''

Ik zou mijn kind laten kiezen, maar ik zou sowieso in de opvoeding beginnen met het als 'voor af en toe' zien. Niet meteen volproppen met al die zooi maar gewoon ook leren genieten van kruidenthee bijvoorbeeld.
Kijk ik wil ook niet zo'n moeder worden die als alle kindjes op een verjaardag cola krijgen zeggen van 'dat mag jij niet,' maar dus gewoon vooral de eerste tijd alleen bij feestjes.

Ik kies zelf voor cola zero boven gewone cola, omdat ik het inderdaad (ok, door mijn eetstoornis) zonden vind van de kcal. Ik werk die 'overbodige' suiker liever binnen in de vorm van een stuk chocolade of een paar snoepjes.

Met melk enzo heb ik vaak ook niet de vetste variant, maar ik heb wat dat betreft ook zoiets van, waarom zou ik? Kijk ik heb een eetstoornis en dat is niet goed, maar.
Altijd van alles de volste en vetste variant hebben wordt OOK niet aangeraden door voedingsdeskundige.

Qua 'dat je eetstoornis vind dat je iets lekker moet vinden' ben ik trouwens overheen, want ik weet nu wat ik wel en niet lekker vind. Ik blijf toch wel bij mijn magere yoghurt in plaats van volvette, MAAR, ik gooi er dan een lepeltje jam doorheen, en dan vind ik het juist weer heerlijk, omdat het nog redelijk 'subtiel' smaakt zegmaar. Dat is een questie van smaak. Ik houd ook van zoet, maar dan als het dus de bedoeling is. Dingen die niet specifiek supervet of superzoet 'horen' hoeven dat van mij ook niet te zijn.

mamvan3 - Donderdag 11 juli 2013 17:03
Wij hebben hier veel light in huis en de kinderen drinken dit mee. Het klinkt misschien gek maar hier zit er geen eetstoornisgedachte achter want mijn man had een keer een fles gewone ice tea meegenomen en ingeschonken voor me zonder dat ik het wist. ik nam een slok en vroeg hem of hij naar de datum wilde kijken want het leek wel of het bedorven was. Zo vies vond ik het. Als ik ergens ben waar ze geen light hebben drink ik gewon. Ik vind light zeker niet bij alle producten lekker maar er zijn wel degelijk producten waar ik de light variant lekkerder vind dan de gewone. Dan koop ik light en drinken of eten mijn kinderen dit mee. Tegenwoordig is alles slecht voor je dus volgensmij maakt het neit meer uit wat je eet zolang je alles maar met mate neemt.
JufM - Donderdag 11 juli 2013 17:13
Ik drink en eet veel light-producten en dit komt voort uit mijn ES... ik wil hier heel graag van af!
Vooral drinken mét kcal neem ik écht niet! Nu vind ik cola light bijv. écht lekkerder dan gewone cola, maar vruchtensappen vind ik heerlijk alleen 'durf' ik gewoon niet te drinken (tenzij ik het compenseer... en dat wil ik ook niet)
Met eten ben ik wel iets makkelijker =. pindakaas light vind ik echt ronduit smerig... dus dan neem ik liever de gewone.
Meisje - Donderdag 11 juli 2013 17:29
Goeie laatste vraag
Rebecca - Donderdag 11 juli 2013 17:31
Tja, frisdrank is sowieso slecht, light of niet..
Ikzelf drink eigenlijk alleen maar water omdat ik mijn tanden een beetje wil sparen. Als ik bij andere mensen ben maakt het me ook vrij weinig uit wat ik drink maar als ik de keuze heb, kies ik toch voor light. Vind cola light ook oprecht lekkerder eigenlijk, vooral uit een blikje.
xxx - Donderdag 11 juli 2013 17:41
ik moet nog bijkomen en vind het handiger om dit ook deels via drinken te doen. Daarom drink ik wel melk, vruchtensap en ijsthee gewoon. Maar frisdranken niet omdat ik vind dat het nutteloze suikers zijn. Ze zeggen dat je het mag drinken, dat het beter is dan suiker maar als je het met mate drinkt. Dus 1 flesje per dag volstaat denk ik.
xxx - Donderdag 11 juli 2013 17:41
ik moet nog bijkomen en vind het handiger om dit ook deels via drinken te doen. Daarom drink ik wel melk, vruchtensap en ijsthee gewoon. Maar frisdranken niet omdat ik vind dat het nutteloze suikers zijn. Ze zeggen dat je het mag drinken, dat het beter is dan suiker maar als je het met mate drinkt. Dus 1 flesje per dag volstaat denk ik.
sindy - Donderdag 11 juli 2013 21:19
Alleen het verschil tussen cola light en gewone is nauwelijks te proeven, dus zal ik als ik cola drink voor light kiezen. Daarentegen vind ik light chips echt vies en sommige vruchten light dranken ook niet zo lekker dus dan zal ik de gewone variant kiezen.
Elina94 - Donderdag 11 juli 2013 22:16
ZO WAAR.
Maar ik heb het alleen met frisdrank omdat dat volgens mij dan toch "niet gezond" is dus dan probeer ik het toch niet vaak te drinken.... behalve als er light is. Maar nog hebben we het thuis nooit. Ik herken dit zwakke punt van mij dat ik geen regular cola aandurf, dus ja, ik heb thuis gewoon altijd allerlei lekkere sapjes en melkdrankjes (geen light!).

Goede middenweg vind ik. Als ik met vrienden ergens ben drink ik soms nog wel een cola-tje.
Sandra - Vrijdag 12 juli 2013 08:18
Heel herkenbaar, vooral dat kleine moment dat je beschrijft van paniek. Je moet de controle houden door te zien dat het echt cola light is. Vreselijk, om zo onrustig te ''genieten'' van een dagje weg o.i.d.

Maar goed, ik ben zelf geen haar beter, gewone cola drink ik absoluut niet meer, terwijl ik het vroeger lekker vond.
Mijn cola light verslaving is ook best een probleem, ik drink namelijk met gemak 1 grote fles per dag weg, als het niet meer is. 1) omdat ik echt denk dat ik verslaafd ben aan cola en 2) omdat ik liever iets drink, met weinig kcal en dan dat hopelijk de honger ook verdwijnt. Zo slecht, ik weet het, gelukkig gaan we hier met therapie ook aan werken..

Goed verhaal, en je laatste vraag... ik zou mijn kindje gezonde producten geven, zeker niet alleen maar light producten.. Mooie en confronterende vraag!
M. - Vrijdag 12 juli 2013 10:05
Herkenbaar; een van de weinige dingen waar ik nog niet helemaal van af kan stappen wat met mijn es te maken heeft...light drinken/calorieloos drinken En die laatste vraag; ik ben momenteel zwanger en probeer sindsdien wel de light inname te beperken, al lees ik overal dat dat geen negatieve invloed op je zwangerschap heeft; ik vertrouw het niet. Zul je zien; over 10 jaar, blijkt het ineens wel heel slecht en mag het weer massaal niet. Ik drink soms slimpie (light aanmaaklimonade), wat ik erg lekker vind, maar ook omdat ik gewone limonade niet durf. Wel merk ik dan gelijk als ik een glas op heb, ik "trek" krijg, terwijl ik helemaal geen echte honger heb; dan blijf ik het maar drinken of ik krijg meer drang om te snaaien. Het zoontje van mijn vriend, krijgt hier vaak dure roosvicee drink zonder toegevoegde suikers of zoetstoffen, met als reden dat hij gauw last van zijn tandjes krijgt en niet veel suiker mag. Vraag me wel af of het echt helpt, want er zitten wel gewoon fruitsuikers in en zuren van fruit :S. Ik denk dat ik mijn eigen kindje later inderdaad ook maar beperkt light producten zal laten drinken/eten. Ik streef sowieso naar evenwicht in mijn voeding; niet te veel suiker, maar ook zeker niet alleen maar light; dan in plaats al die zoetigheid maar eens een stuk fruit of snacktomaatjes...
Vera - Vrijdag 12 juli 2013 12:36
Goeie afsluiter van deze blog!
Ik heb mezelf ook altijd beperkt met water, thee en cola light. Nooit eens wat anders. Als ik geen cola light wilde bestellen in gezelschap, bestelde ik soms wel rivella. Dat is standaard light ;) Zo ver ging het ja..
Ik drink nog steeds cola light, maar op moment heb ik bijvoorbeeld twee weken medicijnen voor maagkrampen, en ik mag geen alcohol, geen dranken met prik en geen jus d'orange. En om nou de hele dag aan het water te zitten vind ik ook niks aan, dus ik drink gewoon sap. En ik vind het niet eens erg meer! Dat hele gedoe met kcal die je dan onnodig binnenkrijgt (volgens je ES) had ik ook áltijd. Nu ben ik er van af! En dat voelt goed. Zeker in dit geval, nu ik even twee weken geen dranken met prik mag ;)
l - Vrijdag 12 juli 2013 13:02
Goede blog! Ik ben genezen van mijn eetstoornis, maar drink nog wel eens vaker light cola. Ik proef wel het verschil, maar vind het een niet speciaal lekkerder dan het andere. Ik drink het vooral als ik veel drink, dan wissel ik gewone cola met cola light af, omdat ik het niet gezond vind om veel van het een of veel van het ander te drinken. Maar ik heb er totaal geen moeite mee om gewone cola in plaats van cola light te drinken. Wat ik nog wel wilde zeggen is dat ik sommige optimelvla juist wel lekker vind. Wij hadden een keer precies dezelfde vla, waarvan een van optimel en een 'normale' en toen ik die na elkaar had gegeten, vond ik de optimel toch echt lekkerder. Dat was overigens alleen met die smaak, want andere smaken van optimel vind echt niet lekker.
Hoikbeneenmeisje - Vrijdag 12 juli 2013 16:12
ik drink eigenlijk alleen maar cola light als k cola drinkkk..............
S. - Vrijdag 12 juli 2013 16:49
@LittleJ:

Ben blij dat er nog mensen zoals jij bestaan, die verder kijken dan alleen 'van cola light kun je ook dik worden'. Het is idd zoals je zegt, je wordt niet dik van zoetstoffen an sich, maar je kunt er wellicht meer honger van krijgen --> meer gaan eten--> dikker worden--> diabetes/hart- en vaatziekten krijgen. Ik zou het op prijs stellen als er dit soort context ook in een post zouden staan, niet enkel dat je er dikker van wordt.

Verder ben ik ook licht verslaafd aan cola light, maar het maakt me geen bal uit, zolang ik er prima mee functioneer. Mensen die dat aan m'n eetstoornis willen koppelen doen dat maar, als ik 5 glazen gewone cola op een dag drink moet ik dat ergens anders compenseren (anders kom ik aan, logisch) en ik heb al niet zo'n grote eetlijst (stofwisseling traag -nee niet door es-).

S. - Vrijdag 12 juli 2013 16:55
Vraag jezelf eens af: als jij later een kindje zou hebben, zou je die dan voortdurend light producten geven of zou je liever kiezen voor normale, meer natuurlijke producten? Als je kiest voor dat laatste, waarom zou je dan niet even goed voor jezelf zorgen?

Ik geef m'n kind sowieso niet teveel frisdrank omdat dat slecht voor de tanden is. (Kinderen houden niet zo van de tandarts en moeten beugels enz).
En cola is totaal niet meer of minder natuurlijk dan cola light, komt allebei uit de fabriek. Dezelfde fabriek. Waarschijnlijk kindercola, maar als het liever gewone wil of light, allemaal prima.

Daarbij: er gaan nog steeds heel veel meer mensen dood aan het eten van teveel suiker dan aan teveel zoetstof.

Oh en een kind is niet hetzelfde als een volwassene qua voedingsbehoefte en maximaal aanvaardbare hoeveelheden van bijv. zoetstoffen.


:( - Vrijdag 12 juli 2013 18:32
Ik ben dit artikel aan het lezen .... met een blikje Cola Light naast me :S
S - Vrijdag 12 juli 2013 22:44
Maar sommige light producten zijn gewoon ook echt lekkerder. Niet die stomme magere melk die ik van mezelf moet, maar light jam bijvoorbeeld. In onze familie vind iedereenj light jam lekkerder. Gewoon omdat je dan het fruit beter proeft
amanda - Zaterdag 13 juli 2013 23:51
heel herkenbaar, van 'waarom zou ik gewoon drinken of eten als het ook met minder kcal kan' dat denk ik dus ook altijd en zeg altijd 'gewone cola lust ik niet'
maar eigenlijk weet ik niet of ik het echt niet lust of dat ik denk dat ik het niet lust omdat ik mijzelf het niet gun. neem dus altijd alles licht zo veel mogelijk. die laatste vraag was wel confronterend. ik wil wel later alles perfect voor mijn kindje. nu is het alleen nog lastig om te zorgen voor mezelf

xx
Anoniem - Donderdag 8 augustus 2013 11:34
ik vind cola light altijd al lekkerder. (: