Van anorexia naar Barbie met overgewicht

 

We kennen allemaal de originele Barbie van Mattel. De Barbie waarvan sommige mensen zeggen dat ze het magere schoonheidsideaal promoten onder jonge meisjes. De Facebook pagina Plus Size Modeling deelde een bericht met de vraag: 'Moeten speelgoedfabrikanten beginnen met het maken van de plus-size Barbie?' Kan deze Barbie kinderen een realistischer beeld geven? Of verschuift het probleem dan meer van een anorexia Barbie naar een Barbie met overgewicht?

''Als we dit gaan doen stoppen we het alleen maar meer in hokjes en vakjes. Dan hebben we de anorexia Barbie, de (gemiddelde) NAO of onzichtbare eetstoornis Barbie en de BED Barbie.'' Nouska

plussize barbie

Naast de afbeelding van de originele Barbie is een bewerkte versie van de plus-size Barbie met een driedubbele onderkin te zien. Op dit bericht op Facebook zijn enorm veel reacties binnen gekomen. De foto heeft bijna 40.000 likes gekregen en is ruim 2.000 keer gedeeld. Dat het onze samenleving bezig houdt, of dat wij hier in ieder geval een mening over hebben, is wel duidelijk.

Er is veel commentaar op deze plus-size Barbie. Zo zou het een heel verkeerd beeld geven van de wat vollere vrouw. Ook zou het eerder een obesitas Barbie zijn in plaats van een plus-size Barbie. Op deze manier laten zij namelijk een ongezond alternatief zien op de dunne Barbie en bevorderen zij een slechte gezondheid en ongezond leefpatroon bij kinderen. Ook wordt gezegd dat het niet belangrijk is dat zij laten zien hoeveel onderkinnen de Barbie heeft. Juist het feit dat dit gezondheidsproblemen met zich mee kan brengen moet duidelijk worden.

Barbie

Er zou een Barbie moeten komen met een normaal formaat. Een middenweg waardoor kinderen kunnen spelen met een gezond uitziende Barbie die niet te dun of te dik is. Ik vind ook dat deze Barbie een vertekend beeld geeft van de curvy vrouw. Ik vind juist de rondingen en de gezonde uitstraling van wat vollere vrouwen heel mooi. Dit is absoluut niet wat deze Barbie uitstraalt. Ik weet niet meer zo goed wat ik zelf vond van het figuur van mijn Barbies toen ik er vroeger mee speelde. Volgens mij was ik daar totaal niet mee bezig en was ik vooral aan het kijken naar de kleding die mijn Barbie aan moest.

Bron foto's: worth1000.com

Wat vind jij van de plus-size Barbie?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

twirler - Dinsdag 24 december 2013 19:36
ik vind het niet mooi...
S. - Dinsdag 24 december 2013 19:41
Wat een achterlijk gedoe. Dan gaat iedereen misschien weer denken dat obesitas normaal is.

En daarbij, het is maar een pop?! Alsof het die kinderen iets boeit of hun Barbie anorect of obees is.
Latifa - Dinsdag 24 december 2013 19:42
Waarom moet altijd alles zó overdreven? Of het is te mager, of het is te dik. Waarom gewoon geen barbiepop / model / whatever met een GEZOND gewicht? Of dat nou aan de ondergrens of bovengrens zit, gezond is gezond. Dan spreken we van het goede voorbeeld. Want met zo'n pop geef je het idee dat obesitas '''oke'' is terwijl obesitas net zo schadelijk is als ondergewicht. Beide zijn slecht voor je gezondheid.
Ellen - Dinsdag 24 december 2013 19:44
Ze zouden normale barbies moeten maken idd en dan met een bollend buikje.
Susanne - Dinsdag 24 december 2013 19:55
Ik vind dit allemaal zó overdreven. Ik bedoel, hoe lang bestaat Barbie al wel niet?! 50 jaar ofzo? Volgens mij wordt het alleen maar opgeblazen door de hele media. Laat Barbie gewoon Barbie zijn zoals ze altijd al was. Niet dunner, niet dikker, gewoon Barbie. Straks is BabyBorn ook al niet goed omdat er daardoor meer tienerzwangerschappen later komen (ik noem maar wat).
Yanaika - Dinsdag 24 december 2013 20:00
Belachelijk, ik heb m'n hele jeugd met barbie gespeeld en ik heb helemaal geen verstoord beeld over lichaamsgewicht..
Kinderen staan er helemaal niet bij stil dat die barbie's te dik of te dun zijn.. Op het moment dat zij zich zorgen beginnen te maken over gewicht, zijn ze al te oud om met poppen te spelen en gaan ze zich spiegelen aan bestaande personen, niet aan een pop..
Kimberley - Dinsdag 24 december 2013 20:02
Als kind keek ik niet naar het lichaam van een barbie, en de meeste kinderen zullen dit ook niet doen.
Nikki - Dinsdag 24 december 2013 20:19
Ikv ind hete en beetje overdreven. Ja : de maten van Barbie zijn niet realistisch en misschien zou het beter zijn als het anders was?

Maar het is maar een pop, voor kleine kinderen.. En inderdaad, ik ben als kind NOOIT bezig geweest met het figuur van de barbies.
Lisa - Dinsdag 24 december 2013 20:42
Ik vind het nergens op slaan: de discussie over barbies. Sorry dat ik het zeg. Maar je hoeft niet gelijk een obesitas barbie te gaan maken. Ze slaan gelijk door.
Deze barbie laat niet de normale maten zien.
Als klein kind denk je daar toch niet over na. Of je barbie misschien niet een beetje errrug dun is...Ook hebben de meeste kleine kinderen geen besef van anorexia of andere eetstoornissen. Voor mij was het gewoon een leuk, plastic meisje wat je leuke jurken aan kon trekken en mee kon spelen.
Later ontdek je toch wel dat een barbie nepmaten heeft en ( vrijwel ) niemand zo is. Zo'n dikke barbie is zinloos. Laat de barbie gewoon zo.
m - Dinsdag 24 december 2013 20:48
Ik was wel bezig met het figuur van Barbie, ik dacht zo zien volwassen vrouwen er in 'die andere wereld' uit, waar ik vast niet toe behoor of ooit ga toe behoren als ik groot ben, maar echt diep erover nadenken deed ik niet; het was vooral leuk de fantasie wat het daardoor gaf van het mooie, lieve, prachtige en luxe leven en dat ik er op dat moment van spelen WEL deel van uitmaakte of uit mocht maken.
De dikke barbie vind ik ook eigenlijk best leuk, alleen die dubbele onderkin vind ik wel heel erg overdreven, maar een lief uitziende,wat mollige barbie vind ik leuk!
AnaMan - Dinsdag 24 december 2013 21:05
Barbie is sowieso achterhaald en heel sexistisch.
Moet gewoon helemaal verdwijnen, vervangen door normaal uitziende poppen.

Dit probleem speelt ook bij mannen, hoor; Action Man heeft enorme spieren en een sixpack en zorgt ook voor een slecht zelfbeeld bij jongens!!!
Sharon - Dinsdag 24 december 2013 21:15
ik ga gewoon simpel doen: ze moeten niet moeilijk doen, maar gewoon een Barbie met een gezond gewicht. Dus een BMI tussen de 20 en 25. Dus kortom weg met overgewicht Barbie en onrealistische magere Barbie.
K - Dinsdag 24 december 2013 21:18
Het is een pop... Kijk naar Bratz poppen, die hoofden kloppen inverhouding ook niet met het lichaam, maar ik kon er uren mee spelen vroeger en de lichaamsvorm hinderde mij niet. En ook disney prinsessen hebben een enorm dunne taille, moet Walt Disney zijn prinsessen dan ook dikker maken?
anneke - Dinsdag 24 december 2013 21:20
Barbie is een pop, geen afspiegeling van de realiteit.
De gemiddelde man ziet er ook niet bepaald uit als Ken ;-)
Floor* - Dinsdag 24 december 2013 22:43
Nou weet je. Gewoon poppen "als de realiteit", betekent dus dat er magere poppen, dikke poppen en poppen met een gezond gewicht maken. Gemixt, net zoals het over heel de wereld is (:
x - Dinsdag 24 december 2013 23:21
Waarom gelijk broodmager of superdik?
Alsof obesitas wel gezond is!!???!!!!!!
Kunnen ze niet ''normale'' poppen maken??????????
? - Dinsdag 24 december 2013 23:26
Na ja zeg, ik word altijd een beetje moe van dat Barbie gedoe.
Alles in mijn Kamer bestond vroeger uit Barbie ik was helemaal fan van Barbie. Maar ik heb echt geen vertekend lichaamsbeeld gekregen door Barbie. Barbie was gewoon leuk om mee te spelen.
Zo kun je van alles wel een probleem maken.
En daarbij niet de modellen en Barbie zorgen dat ik dun wil zijn maar al dat gebeuren rond obesitas maakt me bang om te eten.
Lot1995 - Dinsdag 24 december 2013 23:47
Zegt meer iets over onze maatschappij op dit moment!
justme00 - Woensdag 25 december 2013 08:58
wat een gezanik toch allemaal. het is een pop. en er bestaan zat poppen met andere lichaamsverhoudingen, waarvan de meeste zoiezo al niet kloppen, dun of niet dun. ik vind het een beetje als de zwarte piet discussie. een beeld van vroeger willen aanpassen aan de denkbeelden van dit moment. waarom niet gewoon een herinnering van vroeger koesteren?
Een andere Laura - Woensdag 25 december 2013 10:52
Ik wil m wel hebben ahahha
M. - Woensdag 25 december 2013 11:25
Ach, het moest er een keer van komen... nu heeft de moeder van Honey Boo Boo ook eindelijk haar eigen Barbie net als andere celebs :P
Liadan - Woensdag 25 december 2013 11:35
Ik was als kind niet bezig met het lichaam van Barbie. Het enige wat ik deed was jurkjes maken enzo. Ik speelde er niet eens mee.
Ik denk dat de aandacht beter kunnen steken in de traditionele rolpatronen die nog steeds heel erg in kinderseries en -films aanwezig zijn. De rolmodellen moeten niet prinsessen zijn, maar vrouwen die echt iets kunnen. Gelukkig zie je dit al wel in films als Frozen.
mia - Woensdag 25 december 2013 12:14
Eens met bovenstaande reactie. En daarnaast ligt het probleem niet alleen bij barbie. Barbie is nog niet eens het ergste voorbeeld. Ik zag vanochtend even weer eens naar MTV (ben al een 'oudje' dus kijk daar nooit meer naar), maar dat is pas erg hoe de vrouw daar voorgesteld wordt. Alle vrouwen in alle clips zijn alleen maar bezig met het tonen van hun slanke lijf en maken allerlei seksuele toespelingen (Katja zwaait met haar tieten in het rond, Miley likt aan een hamer etc)... en de mannen hangen de macho uit en staan duidelijk boven de vrouw. Enorm denigrerend voor vrouwen... zucht...
doritos12 - Woensdag 25 december 2013 12:14
hahahahha xD
ik zou gelijk geen barbie meer kopen! xD
dan maar n teddybeer! nu past ze niet eens meer in het barbie-huis en de barbie-auto!

nee pff wat een gedoe, zo stom, lekker in hokjes stoppen!
we gaan toch ook niet gezamenlijk naar enkel flims met dikke mensen kijken? we maken toch ook geen knuffelbeer met maar 1 poot of een hond met een rot-blaf..
het is fake, nep en gebaseerd op idealen en iets moois.

realiteit is er al zat.. maar daar bescherm je je kind tegen, je laat ze ook geen docu's over sadam en syrie kijken.. laat ze spelen ze worden snel genoeg volwassen en zullen de realiteit zien.
Sophie - Woensdag 25 december 2013 12:41
Belachelijk eigenlijk hoor. Volwassenen houden maken zich helemaal druk om iets wat voor een kind is gemaakt om mee te spelen, terwijl het de kinderen niets uitmaakt. Dit is weer net zoals dat zwarte piet gedoe. Kunnen de volwassenen dan niet aan de kinderen denken en het gewoon met rust laten.
Mar - Woensdag 25 december 2013 13:47
Barbie is Barbie.
Ik als kind heb me ook nooit druk gemaakt om haar figuur.
En nu doe ik dat eigenlijk nog steeds niet.
Het is een pop, geen levend wezen!
Caro - Woensdag 25 december 2013 15:12
Misschien moeten de paspoppen in kledingwinkels ook maar gelijk aangepast worden...
lovelyJules - Donderdag 26 december 2013 00:14
Ik denk dat iedereen dan krijgt van 'ooh, ik wil niet zoals "dikke" barbie worden, maar als die "dunne"' en dat het dus juist stimuleert om af te vallen...
Een "normale" barbie vind ik wel een beter initiatief.
Amarens - Donderdag 26 december 2013 11:53
Als iemand zich zo op laat winden en druk maakt over Barbie, moet je toch wel erg weinig doel hebben in je leven of niet? Wat ik me afvraag is hoeveel aantoonbare negatieve invloed Barbie door de jaren heen op opgroeide kinderen etc. heeft gehad. Seksistische reclames de focus op sex, al die afval, plastische chirurgie eigenlijk bijna alles wat te maken heeft wat met uiterlijk op tv heeft toch zeker veel meer negatieve impact? En hoeveel hoor je daar nou over?
Maar ja, als mensen zich nagenoeg over iets kleins blijven opwinden, word het vanzelf een groot probleem.;)
nien - Donderdag 26 december 2013 19:24
Het moet niet overdreven worden. Laat barbie maar lekker zoals ze is, niet alles hoeft met een maatje meer.
anoniem* - Vrijdag 27 december 2013 14:58
Snap niet dat ze niet gewoon een barbie maken met gezond gewicht. Waarom of zo dun of zo dik? Beide geeft het geen goed beeld.
amanda - Zaterdag 28 december 2013 11:25
ik vind het echt onzin zelf dacht ik daar vroeger echt niet over na toen ik met barbies speelde. Net of kinderen opeens gaan denken ow die barbie is dun dat wil ik ook. en ik vind het helemaal lelijk dat ze zo'n dikke barbie hebben gemaakt oke een wat vollere barbie kan maar dit is zeer overdreven, kinderen moeten ook weer niet denken als ze dat zouden denken ow dat is dus mooi dan kan ik lekker veel snoep eten. Er is al overgewicht in Nederland en dan maak je zo'n barbie dat is erg overdreven,. Barbie moet gewoon barbie blijven zo wordt die niet meer populair

liefs
Sophie - Zaterdag 28 december 2013 17:40
Kom op zeg. waar gaat dit om?? ik vind dit echt onzin. dat wij er aandacht aan besteden zorgt er juist voor dat kinderen dat ook gaan doen. een kind dat niet door dat dik/dun zijn gedoe wordt beïnvloedt zal echt niet denken: Ooh die Barbie ziet er wel dun uit hoor. zou ze anorexia hebben? Nu moet ik zeker ook minder gaan eten. Kinderen van 5/6 denken hier meestal niet aan en moeten hier ook niet aan gaan denken. persoonlijk vindt ik dat doordat je überhaupt de aandacht op dit Barbie gedoe vestigt dat je de kinderen er alleen maar meer bewust van maakt. Kinderen zullen nu juist door die aandacht meer hun aandacht vestigen op het schoonheidsideaal en dat moeten we toch niet willen??

S. - Zaterdag 4 januari 2014 00:14
En als die poppen in de verkoop zijn, vinden meisjes obesitas normaal zeker? Vroeger had ik nooit moeite met mijn gewicht en ik speelde tot ik een jaar of 7-8 was met Barbie poppen. Onzin dus.
L. - Zaterdag 25 januari 2014 20:42
Allebei de poppen zijn belachelijk op één of andere reden. De ene promoot een overdreven en ongezond mager lichaam en de andere een ongezond ronder lichaam. Kunnen de makers geen tussenoptie vinden? Misschien een pop die een goed voorbeeld heeft en een lichaam dat niet meteen dik zal genoemd worden maar ook niet anorexiamager… Achja, ik denk niet dat kinderen daar stil bij staan, gelukkig maar.
REN hOEK - Donderdag 21 juli 2016 18:51
Er mogen ook barbies komen met een atletisch figuur
Dames met brede schouders en smalle heupen niet al te groot
zodat er gezette barbies gespierde barbies en lange barbies bestaan
Schildpad maakte in 1970 een mooi teenager postuurtje
Dat is mooi atletisch