Too Late: heftige anti-pest campagne

 

Op de basisschool en middelbare school ben ik regelmatig gepest. Het was vaak één tegen een grote groep, iets wat ik heel naar vond en me soms angstig maakte om naar school te gaan. Pesten kan je als kind flink beschadigen. Het verkleint je zelfvertrouwen en kan bijdragen aan een slecht zelfbeeld. Ik voelde me vroeger op school minder waard en lelijker dan de andere meisjes uit mijn klas. Gepest worden heeft hier zeker aan bijgedragen. Het is erg lastig hoe pesten tegen te gaan. Wat is de goede manier en hoe vererger je het juist? Recent is er in Engeland een nieuwe campagne van start gegaan onder de naam 'Too Late'.

meisje telefoon

In deze krachtige nieuwe anti-pest campagne zie je een groep tieners hardop berichten voorlezen die ze op de social media pagina's hebben geplaatst van hun vrienden, vrienden die inmiddels als gevolg van zelfmoord doordat ze veel gepest werden, overleden zijn.

Everyone misses you. I just wish you were here to see it. I love you.

De campagne, gemaakt door 'N.Y for Champions Against Bullying' moedigt jongeren aan om aardig te zijn tegen hun klasgenoten nu het nog kan. De 'National Association of School Psychologists' denkt dat er in Engeland meer dan 3.2 miljoen jongeren per jaar het slachtoffer zijn van pesten. In Nederland zegt ruim 10 procent van de leerlingen op de basisschool in de afgelopen maanden gepest te zijn. Scholieren van het voortgezet onderwijs worden naar eigen zeggen iets minder vaak gepest. Zo'n 6 procent zegt in de voorgaande periode gepest te zijn (HBSC 2009).

Heb jij ervaring met pesten of gepest worden?

Bron: dailymail.co.uk

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Iris - Donderdag 15 januari 2015 12:06
Ja heel erg op de basisschool. Het was zo erg dat ik niet meer naar school durfde, elke dag huilend na school naar huis fietste. Naar een andere school gegaan.
Ik was 'anders', ik werd 'dik' genoemd en 'raar'. Ik hoorde nergens bij.
Dat ik van zingen hield was stom en ik moest me schamen dat ik leefde.

Geen fijne tijd.
Aine - Donderdag 15 januari 2015 12:40
Ik ben zeker gepest tijdens de basisschool en middelbare school. Ik was toen al anders dan anderen en dat maakte mij het mikpunt. Ik nam het ook vaak op voor andere klasgenoten die gepest werden. Ik stond ook zeker wel mijn mannetje. Het stopte een beetje toen ik voor mezelf op kwam. Als het niet met woorden ging dan wel fysiek. Zo was er een meisje, toen ik in de eerste zat van de middelbare school, die het leuk vond elke keer het stiekje uit mijn haren te trekken. Na eindeloos zeggen dat ze dat niet moest doen sloeg ik haar in ene een blauw oog. Ze heeft het daarna niet meer gedaan. Ik kwam dus voor mezelf op maar had wel als gevolg dat het pesten een beetje stopte en daarna gewoon genegeerd werd. Daardoor werd ik stil in de klas en zei niets meer. In de vierde van de middelbare school werd een meisje in mijn klas zo gepest dat ze serieus over zelfmoord dacht. Dit hadden we besproken tijdens een les Gezondheidskunde. Ik vond het heel dapper van haar om tijdens de les haar pester aan te spreken op haar gedrag.

Pesters zijn zelf enorm onzeker en botvieren dat op kinderen die ze kunnen hebben. Ik kwam er ook achter dat een klasgenoot die mij pesten zelf mishandeld werd binnen zijn gezin en het daarom uitte in pesten op school. Er zit vaak veel achter het gedrag van een pester. Ik denk dat het goed is daar aandacht aan te besteden ook. Er is iets aan de hand als men gaat pesten.
Iris - Donderdag 15 januari 2015 13:19
Ik ben heel m'n basisschool, middelbare school en het half jaar dat ik op 't mbo gezeten heb gepest. In die tijd heb ik 2x een zm-poging gedaan. En nog krijg ik regelmatig opmerkingen naar m'n hoofd geslingerd van tieners, ben 26.
Ik ben hier kort geleden voor in behandeling gegaan bij een psycholoog en begin daar ook over 2 weken met emdr.
Ben 't zat om die rugzak met me mee te dragen en wil weer rustig over straat kunnen zonder te bevriezen als ik tieners lang zie fietsen.
- - Donderdag 15 januari 2015 14:04
Kippenvel.
Beyanoniem - Donderdag 15 januari 2015 14:42
Wauw, toen ik het filmpje zag heb ik het echt niet meer droog kunnen houden, het raakte me zo erg! Ook vooral omdat een vriendin van m'n vriendin zelfmoord gepleegd heeft.. En een vriend die ik via via kende.. Het was erg schokkend :(
xxxm - Donderdag 15 januari 2015 17:27
Kippenvel.. woow!
Applebottemjeans - Donderdag 15 januari 2015 21:56
Wauw mooi filmpje!
lachmeisje - Vrijdag 16 januari 2015 06:29
Ik ben 8jaar lang, dag in, dag uit gepest, vernederd, geslagen, gechanteerd en erger. Ik heb absoluut geen fijne tijd gehad op school en hoewel ik weet dat de pesters zelf ook een probleem hebben, vind ik het nog steeds moeilijk om ze te vergeven.

Ik hoop binnenkort hiervoor een therapie te gaan krijgen.

Bij mij heeft het pesten ervoor gezorgd dat ik de eetstoornis en persoonlijkheidsstoornis kreeg. Ook heb ik regelmatig nachtmerries over vroeger.
Maanmeisje - Vrijdag 16 januari 2015 11:16
Op de basisschool werd ik een beetje gepest in de laatste jaren door een paar mensen uit de klas, en de meester deed eraan mee. Heel naar vind ik dat van hem, als ik eraan terugdenk.
Miku - Vrijdag 16 januari 2015 12:45
Ik ben nooit heel erg gepest vroeger, omdat ik daar als de dood voor was en het anderen constant naar de zin maakte. Ik uitte mijn mening nooit, totdat ik iemand in elkaar geslagen zag worden en daar wat van zei. Natuurlijk gebeurde wat ik verwacht had en degene die sloeg, zei dat ik een vetzak was en mijn mond moest houden (was destijds een beetje mollig, maar niet echt dik). Kort daarna kreeg ik anorexia en twee jaar later zei diezelfde jongen toen ik in de gang voorbij liep tegen zijn vrienden: "Moet je eens vragen aan haar of ze een snoepje lust!" En lachte me uit dit keer om mijn es. Later sprak ik een paar oud-klasgenootjes en bleken er meerdere van hen door die ene jongen in therapie te zijn gegaan. Dit en nog een paar rake opmerkingen, kwamen al heel hard aan, dus kan me niet eens voorstellen hoe erg het moet zijn als je hier dagelijks last van hebt (gehad). Veel sterkte aan al die mensen die hier mee zitten. Je moet toch wel in een heel beroerde situatie zitten als je met jezelf door een deur kunt als je andere mensen zoveel narigheid bezorgd.
--** - Vrijdag 16 januari 2015 23:15
Mooi filmpje. Gelukkig ben ik zelf nooit gepest en ik pest ook geen anderen.
Tim - Donderdag 23 februari 2017 10:13
Ik heb een oude verzameling kermis knuffels op mijn kamer liggen die ik wel kwijt wil... iemand interesse?