Project Puntkomma

 

Een tatoeage met een puntkomma neemt de afgelopen maanden toe in populariteit. Je zou hierdoor kunnen denken dat het gaat om een nieuwe hipster fashion trend, maar niets is minder waar. Het gaat hier om een hele serieuze boodschap. Steeds meer mensen laten deze tatoeage zetten als uiting van hoop en strijd tegen psychische problemen. De tatoeage is in het leven geroepen door middel van het "Project Semicolon".

Het project semicolon, oftewel puntkomma, roept mensen op een puntkomma op hun pols te tekenen. Op de website van de organisatie staat dat de schrijver een punt achter de zin had kunnen zetten, maar in plaats daarvoor heeft gekozen voor een puntkomma. De schrijver ben jij en de zin staat symbool voor je leven. Steeds meer mensen plaatsen deze tatooeage hierom op hun pols als teken van hoop.

Amy Bleuel, medeoprichter van het project, vertelt tegen de Huffington Post, dat ze dit project heeft opgericht ter ere van haar vader die ze is verloren aan zelfmoord. Ze hoopt hiermee mensen te inspireren en hen te laten weten dat ze niet alleen zijn. Met het project hoopt ze ook dat er meer bewustzijn wordt gecreëerd rondom psychische problemen.

De doelstelling van het project wordt overduidelijk behaald als je naar de diverse social media kijkt. Via de hashtag #semicolonproject kan je al bijna 90.000 foto's vinden van puntkomma tatoeages.

project semicolon

project semicolon

project semicolon

project semicolon

Ook op de redactie vinden we dit een bijzonder mooi project. We hebben met z'n allen als teken van hoop, weliswaar met stift, een puntkomma gezet en een foto gemaakt voor op de Instagram van Proud2Bme

puntkomma pols

‘A semicolon represents a sentence the author could have ended, but chose not to. That author is you and the sentence is your life.'

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

S. - Vrijdag 3 juli 2015 12:27
ik ben zwaar tegen op dit soort acties. Vooral als mensen het door middel van een tatooage vereeuwigen op hun lichaam. Het symbool is mooi, maar ik vind dat je iets wat je wil vereeuwigen op je lichaam niet moet laten afhangen van trends. Maar ieder zo zijn mening en smaak natuurlijk :)
Jojo - Vrijdag 3 juli 2015 12:49
Mooi! De tatoeage op mijn pols van een kat inde vorm van een g-sleutel heeft ook een punt komma aan het eind van zijn staart :). Heeft overigens niets met dit project te maken aangezien hij al een jaar oud is ;).
Anoniem - Vrijdag 3 juli 2015 12:50
Twee jaar geleden heb ik een punt komma als tattoo laten zetten. Jammer dat dit nu ineens een trend aan het worden Is.

Voor mij staat het als symbool van de Nederlandse taal. Het wordt gebruikt in een zin die volledig had kunnen zijn maar niet volledig is. Net als het leven. Eigenlijk staat het voor wat ik heb mee gemaakt in mijn leven en voor wat er allemaal nog gaat komen.
Linda - Vrijdag 3 juli 2015 12:56
Heel mooi!

@anoniem
Het is geen trend, het is een symbool voor iets veel groters. Dat meerdere mensen het nu doen, maakt het niet direct een trend.
Floor* - Vrijdag 3 juli 2015 13:03
@linda: de definitie van een trend is wanneer een gebruik plotseling aandacht krijgt en daardoor een grote groep mensen stimuleert om dezelfde handeling te volgen, dus het is wel degelijk een trend =P


--

Ik vind het idee tof, ook goed dat het aandacht krijgt. Zelf zou ik het niet doen: een tattoo is iets permanents, en best wel "groot" in dat opzicht, dus zou ik het liever met expliciete persoonlijke waarde doen dan om bovenstaande reden. Maar, als dit mensen helpt en motiveert: dan why not! :)
lenny - Vrijdag 3 juli 2015 13:10
Mooi project!

@floor
dus als er op televisie wordt opgeroepen geld te doneren i.v.m. een bepaalde ramp en mensen doen dat massaal, dan is het een trend om geld te doneren...?
Katja - Vrijdag 3 juli 2015 13:24
Ik heb jaren geleden al de betekenis van dit teken gehoord, maar dat er nu echt een project omheen gekomen is vind ik heel erg mooi! Erg krachtig. Ik doe zeker mee!
Lotte - Vrijdag 3 juli 2015 13:29
Goede actie en symbool met veel betekenis. Zelf ben ik geen "tattoo-mens", dus zou ik het niet doen. Maar toch.
Floor* - Vrijdag 3 juli 2015 14:12
@lenny: nee dat wordt steun genoemd, pak je dikke van Dalen er maar even bij voor verdere informatie :)
lenny - Vrijdag 3 juli 2015 14:21
@Floor Het is van Dale, niet van Dalen :)
Kris - Vrijdag 3 juli 2015 14:21
Moooi!
Floor* - Vrijdag 3 juli 2015 14:35
@lenny: mijn mobiele woordenboek accepteert niet alle woorden en verandert het dan automatisch, en sowieso een beetje raar dat je zo reageert, gaat een beetje het doel van de blog voorbij, maar oké, jouw keuze :)
AnaMan - Vrijdag 3 juli 2015 18:58
Een mooi idee wel, maar het is zó eeuwig... Dat is niet altijd handig; sommige bedrijven weren mensen met tattoeages, zeker op de pols aangezien dat vrij zichtbaar is.

Bedenk dat je nooit kan weten hoe jij (en de mensen om je heen) over 10, 20, 30 jaar tegen zoiets aan zullen kijken!!!!
hannah - Vrijdag 3 juli 2015 19:14
Je kan het ook met stift doen
Of laten we t-shirts, tassen of wat dan ook met punt-komma kunnen kopen
een leuke badge of insigne kan ook

ik vind het een geweldig iets, maar een tattoo gaat me echt te ver
Beaudine - Vrijdag 3 juli 2015 19:54
Ik mag hem laten zetten als ik beter ben. Ik zie hem als: een punt achter het verleden, en een komma voor een nieuwe strart.
:)
Anonieme A - Vrijdag 3 juli 2015 20:22
Ik vind dat er een mooie gedachte achter zit en vind het ook een mooie tattoo... maar ik zou niet willen dat iedereen zomaar weet waar het voor staat en er nog tig mensen lopen met dezelfde tattoo..
Roeline - Vrijdag 3 juli 2015 20:46
Ik vind het niet nodig om ineens vanuit een hype zo'n tatoe te laten zetten hoewel ik snap dat het voor mensen een symbolische betekenis kan hebben. Maar voor mij heeft het totaal geen betekenis of waarde.
d - Zaterdag 4 juli 2015 02:41
Als ik dit zo zou zeggen, zou 'men' zeggen, kom uit de slachtofferrol. Ik vind het wel mooi dat er aandacht voor komt, maar niet via een tatoeage, je weet nooit hoe je er over zoveel jaar in staat. Een tatoeage is wel 'forever'. Het kan je ook verzwakken, als mensen je niet kennen en voor het eerst zien, kunnen ze je beoordelen op je tatoeage als ze de 'betekenis' ervan weten, dan is het geen 'neutraal' eerste contact meer, waar dan ook.
DaySpring - Zaterdag 4 juli 2015 23:53
Je kunt ook een stift of pen gebruiken. Kan het eraf wanneer je wilt voor werk oid en kun je toch meedoen (:
Anoniem - Woensdag 8 juli 2015 11:35
@d en linda
het is niet voor iedereen dezelfde betekenis en dat vind ik jammer.
Willemijn - Woensdag 23 december 2015 17:40
Ik vind het een mooi project. Ieder die er 1 zet heeft er zijn eigen verhaal achter.