Praten over dieet is vervelend voor anderen

 

Onderzoek onder 2.000 vrouwen wijst uit dat de helft van de vrouwen die op dieet is, haar familie en vrienden vermoeid met continu praten over calorieën en het vetgehalte. Ze geven toe dat zij geobsedeerd zijn met het praten over eten omdat zij alle energie richten op het verliezen van gewicht. Waarschijnlijk kun jij je als geen ander voorstellen hoe het is als je vriendin steeds praat over gewicht en afvallen. Je kunt er onzeker door worden en je slechter voelen over jezelf. Maar dit geldt zeker niet alleen voor vrouwen met een eetstoornis.

Diner
Bron

Op het forum van Proud2Bme lezen wij veel verhalen van meiden die het vervelend vinden en onzeker worden als hun vriendinnen of familieleden veel bezig zijn met afvallen en hier informatie over delen. Dit is natuurlijk niet raar als je zo met jezelf in de knoop zit. Ook mensen zonder eetstoornis kunnen dit vervelend vinden. Ik merk bijvoorbeeld ook bij mijn vrienden dat iedereen het gelijk weet als er weer iemand een dieet aan het uitproberen is. De gesprekken krijgen ineens een heel ander onderwerp en het gaat vaak over wat zij wel of niet gegeten hebben. Ik kan daar wel naar luisteren maar soms is het wel heel vervelend als je merkt dat het nergens anders meer over kan gaan. Daarnaast hoef ik ook echt niet te weten wat diegene precies gegeten heeft en wat dat als resultaat had. Een andere vriendin van mij vindt dit heel moeilijk.

"Het gaat alleen nog maar daar over. Het lijkt het belangrijkste op de wereld te zijn en dat vind ik heel moeilijk. Ik heb het net een beetje losgelaten en ik probeer te genieten van lekkere dingen. Als het ineens het gesprek van de dag is, word ik onzeker en vraag ik mij af of ik hier wel goed aan heb gedaan. Op sommige momenten voel ik mij zo sterk en kan ik volledig staan achter mijn beslissing om gezond te leven en te genieten van alle lekkere dingen. Maar wanneer dit het gesprek van de dag is, vind ik het wel moeilijk om mij aan mijn eerdere gedachten vast te houden."

Je bent niet de enige.
Dat dit onderzoek uitwijst dat veel mensen het vervelend vinden als er constant over hoeveelheden, calorieën en alles rondom eten gepraat wordt, laat zien dat je hierin niet de enige bent. Ongeveer 35% van de vrouwen vermijdt ook het contact met de vrienden die hen hier constant mee vermoeien omdat ze denken dat zij zich hierdoor schuldig gaan voelen over wat ze zelf eten.

Bijna één op de vier vrouwen op dieet geeft toe haar vrienden te proberen te overtuigen van het eten van bepaalde voedingsmiddelen die goed en gezond zijn en de gevolgen van ander eten. Ze moedigen hen aan om op dieet te gaan. Ze verkondigen dit aan iedereen die maar wil luisteren. De invloed hiervan is groot. Ongeveer 41% van de vrouwen geeft aan gestopt te zijn met het eten van bepaalde producten na de waarschuwingen van de vriendin die op dieet is.

eten
Bron

Meer praten over eten tijdens dieet
Acht van de tien vrouwen geven aan dat zij tijdens hun dieet meer praten over voedsel en zes van de tien vrouwen bekennen dat het niet alleen blijft bij gesprekken, maar dat het hun leven beheerst.

Top 10 onderwerpen van vrouwen op dieet
De gesprekken gaan veelal over wat zij hebben gekookt en wat zij die dag gegeten hebben. In de onderstaande lijst zie je een top10 van meest besproken onderwerpen. De gesprekken zijn niet altijd zonder gevolgen en kunnen een negatief effect hebben op vriendschappen.

1. Wat zij onlangs hebben gekookt
2. Wat ze die dag hebben gegeten en gedronken
3. Calorieen
4. Goed en fout eten
5. Hoeveelheid alcohol
6. Vetgehalte
7. Suikergehalte
8. Gezondheidsrisico's
9. Hoe een soortgelijk dieet gevolgd moet worden
10. E-nummers

The Simply Great Drinks Company waar het onderzoek gedaan is, geeft aan dat het krijgen van een slanker figuur tijd kost. We willen ons allemaal goed voelen en dit kun je het best bereiken op de lange termijn door het aannemen van een duurzame gezonde levensstijl. Niet door extreem diëten en je daar volledig op focussen. 'Wij geloven in een alles met mate benadering van een gezonde levensstijl en hebben onze zomercampagne 'Be Simply Great' gericht op het ondersteunen van mensen bij het beheersbaar maken van blijvende veranderingen in hun bestaande dieet, oefeningen en hun mindset. ' Dit wordt ondersteund door verschillende professionals zoals psychologen, personal trainers en voedingsdeskundigen. Één van deze professionals, dr. Christian zegt dat de huidige houding ten opzichte van een dieet ongezond is en dat we ons moeten richten op veranderingen in onze levensstijl in plaats van het tellen van calorieën.

Bron: Dailymail.co.uk

Hoe is het voor jou als anderen veel praten over hun dieet?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lola - Woensdag 18 juni 2014 19:34
Oh man dit is zo herkenbaar. Ik was zondag op de verjaardag van mijn kleine broertje en het begon al toen ik de dag ervoor hielp met het maken van de taart. Mijn vaders vriendin: 'Nu ga ik deze botercreme ertussen smeren. Er zitten wel veel calorieƫn in, daarom neem ik het niet te vaak!'. En later op zij tegen mijn tante: 'Ben je afgevallen, je ziet er goed uit!' en vervolgens ging mijn tante een half uur zitten vertellen over haar workout en voedselregime. En ik zat ertussen van 'Heeee pap ik heb je net twee weken terug verteld over mijn eetproblemen en nu zit ik hier, kom me redden?' maar in plaats daarvan zei mijn vader: 'Onze Lola is tegenwoordig flexanist. Dat houdt in dat ze soms wel dierlijke producten eet. Tijdens alle maaltijden, bijvoorbeeld.' en ik dacht ooooookee laat me nu maar door de grond zakken doei.

Oeps lang bericht. Bottomline: DIT IS VRESELIJK MENSEN MOETEN HUN MOND HOUDEN OVER GEWICHT, DIEET, CALORIEƋN EN KILO'S.
Sheila - Woensdag 18 juni 2014 19:40
PRECIES DIT.
Ik ben mijn eetstoornis deels ingesleurd doordat mijn vader in een vroegere periode aan het lijnen was, en alles ging bekritiseren wat ik at. 'Ach meid, twƩƩ broodjes voor je ontbijt? Dat is veels te veel! Neem er maar ƩƩn.' 'Een extra sausje bij het avondeten?! Ben je gek?!' 'Cola? Normale cola?! Waarom verspil je al die calorieƫn, vervang het door cola light!' 'Vandaag ben ik gewoon xx kilo kwijtgeraakt door de sportschool, wauw!' Ik word er echt helemaal gek van. En al die opmerkingen stapelen zich op. EN DAN VRAGEN MENSEN ZICH AF HOE HET TOCH KOMT DAT JE JE ZO MET ETEN BEZIG HOUDT. -,-

Okay, klaaguur is over :)
N - Woensdag 18 juni 2014 19:47
Pfff helemaal mee eens met de bovenstaande reacties! Zo frustrerend is het -___-
ChristinaS - Woensdag 18 juni 2014 20:04
Ja idd echt zo irritant! Ik ben zelfs nu een paar weekenden niet bij mijn ouders geweest omdat zij het zo vaak over eten hebben. Vooral E-nummers zijn belangrijk voor ze, daar word ik helemaal gek van. En het zijn ook hele kleine opmerkingen...: meloen is toch eigenlijk veel lekkerder dan chocola? (natuurlijk op het moment dat ik net een stukje chocola op heb)

Ik blijf maar weer een paar weken op mijn kamer... :P
K - Woensdag 18 juni 2014 20:21
Fully agree! Ik dacht toch echt dat ik de enige was met zulke ouders, haha! Maar dat is inderdaad ontzettend irritant. "Zo, schuiven we even een pizza naar binnen, dan hebben we ook weer genoeg calorieƫn binnen." "Nou schat, ik denk dat ik ook amar mee ga doen met jouw dieet, mijn buikje wordt steeds groter." BLEECH. ik vind het niet heel gek dat ik -onder andere door die opmerkingen- troubles met eten heb gekregen. Trouwens ook heel motiverend om weer alles te eten, ook 'ongezonde' dingen. Fijn als je ouders niet eens weten dat je 3 td'tjes op een dag naast de 3 maaltijden zou moeten eten en als je moeder op de dieetclub zit. -.-
steen - Woensdag 18 juni 2014 20:41
helaas heeel herkenbaar;
vooral van mensen die weten dat jij problemen met eten/ een eetstoornis hebben gehad...
echte en gevoel van *you have to be ****ing kidding me*

Bottomline was voor mij toen ik bij een goede vriendin was, nog herstellende van mijn ondergewicht, en een vrouw die daar op bezoek was ging maar door over 'dat ik echt model moest worden, dat ik trots moest zijn op dat figuur van me en dat eigenlijk ook wat af moest vallen..'

Die vriendin en haar ouders wisten van mij toestand op dat moment, maar keken zwijgend toe hoe ik mij uit de situatie probeerde te redden.

Dat gevoel in die situatie, ze bleef echt maar doorgaan; ik had echt de neiging om het huis uit te rennen/ keihard te gaan schreeuwen. Probeer dan nog maar eens door te gaan met aankomen :(
Cinderella.x - Woensdag 18 juni 2014 20:45
jaa... heel frustrerend..
een vriendin van me weet van me probleem en nog gaat ze steeds praten over vet, dun, dik, aankomen afvallen dat soort dingen..

wil nu helemaal niet meer met der afspreken.. word steeds getriggert :(
heb t der gezegt maar helpt niks..

zelfs me moeder vind dat ik maar beter even afstand kan nemen..

skywalker - Woensdag 18 juni 2014 21:00
Zo. Irritant.
Wel fijn om te horen dat ik niet de enige ben die ouders heeft die alleen maar over calorieƫn praten. Ik word er gewoon niet goed van als iemand tegen mij zegt dat "ik maar eens moet kijken hoeveel calorieƫn daarin zitten."
Een vriendin van mij gebruikte mij als lopend dieetboek, nadat ik haar van mijn eetstoornis had verteld, waardoor ik er nog meer tegenop zag om hulp te zoeken en/of het anderen te vertellen. Ik heb gewoon zoiets van 'Ja, IK ben degene met een eetstoornis, dus waarom ben JIJ degene die over calorieƫn praat." AARGH FRUSTREREND.
Lisa - Woensdag 18 juni 2014 21:15
Maar anderzijds: door het hebben van een eetstoornis is er geen alleenrecht op kcal tellen of wat 'moeilijk doen' rondom eten: als mensen in mijn omgeving graag een aantal kilo willen verliezen en bijv. bewust bezig zijn met productkeuze, of graag willen praten over het feit dat zij het moeilijk vinden om wat gewicht te verliezen (en hoe dit dan te doen) dan is dat natuurlijk moeilijk voor mij, maar vindt het niet terecht om dan in mijn eentje te willen beslissen dat die ander daarover niet mag praten/steun mag zoeken bij anderen?
Annieee - Woensdag 18 juni 2014 21:54
Iedereen heeft recht op eigen mening. Ik snap helemaal dat het ontzettend irritant is, maar probeer het los te laten, zo gaan dit soort gesprekken in een ''eetstoornis vrije wereld''. Niks van aantrekken, even gezellig mee praten, los laten en lekker door gaan met JOU eigen leven en JOU beslissingen rondom het eten, alleen JIJ weet hoeveel je van iets moet nemen en wat JOU lichaam nodig heeft.
Annieee - Woensdag 18 juni 2014 21:55
Iedereen heeft recht op eigen mening. Ik snap helemaal dat het ontzettend irritant is, maar probeer het los te laten, zo gaan dit soort gesprekken in een ''eetstoornis vrije wereld''. Niks van aantrekken, even gezellig mee praten, los laten en lekker door gaan met JOU eigen leven en JOU beslissingen rondom het eten, alleen JIJ weet hoeveel je van iets moet nemen en wat JOU lichaam nodig heeft.
Sheila - Woensdag 18 juni 2014 22:00
@Lisa,
Ik snap wat je bedoelt, maar ik denk dat ze hier meer bedoelen van het constante gezeik van anderen over kcal en hun 'nieuwste dieet' enzo. Wij bespreken toch ook niet dagelijks aan tafel over hoe en of we maaltijden gaan skippen of eetbuien plannen? Dat zou net zo vervelend en raar overkomen op anderen als zij op ons.
Persoonlijk vind ik het niet erg als iemand eens een opmerking maakt over gezond eten, maar als het continu wordt gedaan kan het best een impact op je hebben. Geloof me, ik kan het weten xD
Als mensen willen afvallen om gezonder te worden: Top! Maar er dan alle aandacht naartoe laten gaan: Alsjeblieft niet! Een eetstoornis hebben is al moeilijk genoeg lijkt me.
Lena28 - Woensdag 18 juni 2014 23:46
HĆ©Ć©l herkenbaar en doodvermoeiend, zeker als je wil herstellen van je eetstoornis. Vooral de ongenuanceerdheid ergert me, de ene dag is het ene dieet helemaal goed, de andere dag het andere dieet enz enz.

Ik heb het vaak lastig gevonden tussen collega's die een paar crackers aten of een droge salade en volmondig verkondigen zo vol te zitten en blaat blaat, terwijl ik dan dus veel meer at en weer ging twijfelen.

Hoewel ik steeds beter bij mezelf kan blijven, zou ik het toch echt een pak makkelijker vinden als ik meer mensen om me heen zou hebben die normaal eten, of een redelijk normale omgang met eten hebben (niet continue het becommentariƫren, oordelen, of doorlopend op dieet zijn)

Ik denk trouwens ook dat mensen gewoonweg geen idƩe hebben, of totaal onbewust een opmerking maken als het over figuur/eten/afvallen gaat. Zo heeft mijn familie ook echt wel eens opmerkingen gemaakt waarvan ik steil achterover sloeg. Terwijl ze wisten van mijn anorexia, en dat ik nog flink moest aankomen. Dat soort dingen triggeren toch echt wel, en nog steeds, moet ik bekennen :S
marleen - Woensdag 18 juni 2014 23:59
ik blijf het hier gewoon verschrikkelijk moeilijk mee hebben
ik verwacht niet dat mensen er niet meer over praten in mijn bijzijn
maar ik hoop ooit sterk genoeg te zijn om daar mee om te kunnen gaan
Sh - Donderdag 19 juni 2014 00:47
Ik vind het zo naar als mensen dat doen dan zit ik er ook gelijk weer mee in mijn hoofd..
Klein Veertje - Donderdag 19 juni 2014 02:11
Herkenbaar. Ook dat mensen zich voor m'n eetstoornis bemoeide met wat ik at. Ik probeer het er dan ook nooit over te hebben zodat ik niet per ongeluk iemand negatief beĆÆnvloed.
michelle - Donderdag 19 juni 2014 07:21
haha ogod. Mijn ouders hebben zich werkelijk nooit bezig gehouden met eten en calorieƫn. Als ik bovenstaande zo lees dan vind ik het niet gek dat jullie een eetstoornis ontwikkeld hebben. Maar hoe ik dan destijds aan een eetstoornis gekomen was is mij dan toch echt een raadsel. :P
Ellebelle - Donderdag 19 juni 2014 09:37
Ik heb een studiegenootje dat alleen maar kan praten over hoe veel ze sport, wat voor supergezonde smoothies ze heeft gemaakt, dat haar bovenbenen Ć©cht te dik zijn...

Soms voel ik me inderdaad bijna schuldig dat ik met mijn dikke billen, behoorlijke buikje en brede benen gewoon lekker op de bank ga hangen met een zak chips. Maar dan bedenk ik me: ik heb een gezond gewicht, en ik voel me goed zo. Het is mij het niet waard om lekker eten te laten staan voor een strakker lijf. Maar het maakt af en toe wel onzeker...
Tirza - Donderdag 19 juni 2014 10:54
Wauw, precies dit. Op de dag van m'n ontslag uit de kliniek gingen mijn beste vriendin en haar moeder zitten discussieren over de calorieen in de Weight Watchers reep die ze aten. ZO handig, echt bedankt.
Liadan - Donderdag 19 juni 2014 11:30
Helaas ook herkenbaar voor mij. In mijn directe omgeving en familie zijn er ook veel mensen die het vaak hebben over hoe veel/weinig ze die dag gegeten hebben, dat ze zijn afgevallen of aangekomen etc. Meestal ga ik er gewoon niet op in en begin ik over iets anders. Niet dat het me triggert ofzo, het irriteert me gewoon. Ik ben zo goed als van mijn eetstoornis af en na al die jaren die ik besteed heb aan nadenken over eten, heb ik gewoon geen zin meer om er ook nog maar Ć©Ć©n minuut aan te besteden, of mensen om me heen te hebben die er zo veel mee bezig zijn. Ik ben er gewoon helemaal klaar mee.
Ik vind gezond eten wel interessant, maar niet meer op een obsessieve manier. Gewoon leuk, lekker koken met verse producten, veel dingen zelf maken etc.
A. - Donderdag 19 juni 2014 13:13
Doet me niets. Veel mensen doen het toch op een niet gezonde manier, dus nou ja, als ze hun lichaam willen verzieken: doe vooral je best, ik heb daar geen zin meer in.

Meestal ga ik er ook niet op in.
muisje - Donderdag 19 juni 2014 13:32
dit dit dit dit dit! weetje, het is nog tot daar aan toe dat mensen zƩlf veel bezig zijn mijn lijnen en kcal tellen enz. Maar als mensen zich bemoeien met mijn eetgedrag wordt ik Ʃcht pissig. Zo ging ik op school een keer een broodje kopen nadat ik net wat crackers had gegeten omdat ik nog honger had. Een klasgenootje zei toen tegen me: huh, je hebt toch net gegeten? Waar bemoei je je dan in godsnaam mee? Mensen snappen echt niet wat ze elkaar aandoen
anoniem5 - Donderdag 19 juni 2014 14:10
Ik liep eens met een vriendin op het schoolplein en had een lekker snoepje, echt zo smak snoepje in m'n mond na de pauze. Zegt ze: 'wat ben jij nu weer aan het kanen'?
Terwijl ik nog aan het aankomen was. Eenmaal de les binnen begon ook de docent er nog eens over, wat heb jij nu weer in je mond?
Nou, dan voel je je echt heel erg fout. Maar, weet je wat het is? De kunst is om je niet meer ziek te laten maken door de mensen met hun reacties. Ook nu zit ik in een situatie op mijn stage waarin mensen continu, tijdens de theepauze het hebben over dat ene koekje en dan klontje suiker dat ze beter kunnen weerstaan.
Maar, ik denk dat we kunnen zeggen, dat wij weten hoe het zit, niets is zo moeilijk.
ONBEGRIP en ONBEWUST bezig zijn,....... Dat is het gewoon.
Anita - Donderdag 19 juni 2014 15:44
Ik weet nog dat ik naar medisch fitness moest om volledig te herstellen van mijn eetstoornis. Ik kwam in een groep met COPD patiƫnten en 2 vrouwen die voordurend aan het praten waren over afvallen, hoeveel maten ze inmiddels kleiner waren gegaan etc etc... En daar stond ik dan. Net mijn anorexia redelijk overwonnen en dan kom je daarnaast te staan. Ik ben toen huilend de sportzaal uitgelopen en niet meer terug gekomen.
D. - Donderdag 19 juni 2014 18:20
Dit komt me echt heel bekend voor. Ikzelf heb een eetstoornis en ik heb zelf ook wel eens meegemaakt dat een vriendin van mij aan mij vroeg hoe ik zoveel was afgevallen. Ik heb niet echt gereageerd op die vraag en ben toen maar een soort van weggevlucht.
Als mensen het hebben over dieten e.d. dan ga ik meestal niet bij dat gesprek staan of loop ik gewoon even weg. Ik weet dat dat laf is maar ik kan er gewoon niet tegen en ik weet ook dat dieten nou eenmaal iets is wat veel mensen bezighoudt, maar ik hoef het allemaal niet meer te horen het triggert me teveel.
mensen hoeven van mij niet speciaal rekening met me te houden maar een beetje begrip mag wel...
Dev - Zaterdag 21 juni 2014 22:24
Al mijn vriendinnen weten van mijn eetstoornis. En alsnog praten ze altijd over de sportschool en hoeveel calorieen ze verbrand hebben etc...