Posters met een heftige boodschap

 

De kunstenaar die onder de naam Saint Hoax werkt, heeft posters ontworpen met een heftige boodschap. De posters gaan namelijk over seksueel geweld bij kinderen door familieleden: incest. Nadat Hoax erachter kwam dat een goede vriendin van hem op 7-jarige leeftijd was lastig gevallen door haar vader, heeft hij deze posters ontworpen. Op de posters zijn bekende Disney heldinnen te zien die zoenen met hun vader.

Prinses
Bron

Het is voor kinderen extreem moeilijk om open te zijn over seksueel geweld wanneer dit gedaan wordt door een familielid. De kunstenaar heeft daarom ook Disney prinsessen gebruikt in de hoop dat op die manier de boodschap ook naar kleine kinderen wordt overgebracht. Hij hoopt dat zijn posters slachtoffers de kracht geven om aangifte te doen of er in ieder geval met iemand over te praten.

De vriendin van de kunstenaar die op haar 7e werd lastig gevallen door haar vader heeft er 14 jaar over gedaan voordat ze haar verhaal kon delen. Dat verhaal heeft hem zo geshockeerd dat hij er iets mee moest doen. Door de posters te maken kan hij het onderwerp weer in de belangstelling zetten.

prinses
Bron

Het project van Hoax heeft verschillende reacties gekregen, zowel negatieve als positieve. Zo vindt een bedrijf het bijvoorbeeld niet kunnen omdat kinderen op deze manier hun favoriete cartoon gaan koppelen aan incest. Een ander bedrijf vind het eng en zorgelijk en denkt niet dat het helpt.

Er zijn ook bedrijven die het project steunen. Zo zegt één bedrijf bijvoorbeeld dat het juist de bedoeling is dat de posters eng en oncomfortabel zijn en dat het zinvol is om voor het project Disney prinsessen te kiezen omdat die vertrouwd zijn.

prinses
Bron

Nadat de posters gepubliceerd zijn kreeg Hoax een mailtje van een meisje waarin het meisje hem bedankte, omdat ze na het zien van de posters heeft besloten om haar vader aan te geven bij de politie. Hoax zegt dat het het allemaal al waard is geweest als hij met zijn project één meisje kan helpen.

Wat vinden jullie van de posters?

Bron: dailymail.co.uk

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nikki98 - Dinsdag 1 juli 2014 10:19
Ik vind de posters toch wel heftig, ik weet niet waarom, misschien toch echt omdat het de disneyprinsessen zijn.
Maar dat er al één meisje geholpen door is, vind ik super! Dus als het helpt, waarom ook niet?
sim - Dinsdag 1 juli 2014 10:20
Goede posters
Maanmeisje - Dinsdag 1 juli 2014 10:20
Ik snap het idee erachter wel en ik vind het mooi getekend, maar ik zie die prinsessen toch liever zingen en dansen dan met hun vaders zoenen. Het is best een schokkend beeld, maar ik snap dat dat juist de bedoeling is en als er kinderen mee geholpen worden, is dat natuurlijk alleen maar goed, want (seksueel) misbruik is echt vreselijk!
Nikki - Dinsdag 1 juli 2014 10:25
Heel goed!
AnaMan - Dinsdag 1 juli 2014 11:00
Een heel goed initiatief!
Inger - Dinsdag 1 juli 2014 12:23
Nee.... in mijn ogen niet de manier om het duidelijk te maken.
Ik wil echt niet met mijn broertje en zusje een disney film kijken en dat ik dan de opmerking krijg: 'zij word gezoend door haar papa'

Het zijn disney films en sprookjes, daar is alles even rozengeur en manenschijn.
Een uitweg en een droom om aan de dagelijkse ellende te ontsnappen.
En een waanidee waar kinderen recht op hebben, in deze onveilige wereld.
Disney prinsessen zijn gekoppeld aan sprookjes en in sprookjes komt geen incest voor.

Schrijf dan zelf een origineel verhaal of een campagne.
Niet alles hoeft aan elkaar gerelateerd te worden om iets duidelijk te maken.
En zeker zo'n goed concept als Disney niet!!
(Zijn die hier uberhaupt mee akkoord gegaan?!)
marleen - Dinsdag 1 juli 2014 12:49
ik weet het niet ...
ik denk dat ik 25 jaar geleden gedacht zou hebben 'o daar gebeurt dat ook' en er verder niets mee gedaan zou hebben .
anoniem - Dinsdag 1 juli 2014 14:03
ik moet huilen van deze posters.. mijn nichtje werd/(word?) misbruikt door mijn oom.. ze praat er niet over en als je ernaar vraagt zegt ze niks meer.. daarom doen deze posters extra pijn :'(
N.I.91 - Dinsdag 1 juli 2014 14:34
Ik ben het met Inger eens.
Op zich een goed initiatief, maar niet op deze manier.
PeanuttButerfly - Dinsdag 1 juli 2014 14:37
Ik denk dat je door deze posters juist extra geconfronteerd wordt. Ik vind het gewoon pijnlijk om te zien, en geen goed initiatief.
Waarschijnlijk zijn er vrij weinig kinderen die zo'n poster zien en vervolgens denken; 'oh, nu ga ik het vertellen'.
Ik ben het ook met Inger eens trouwens.
Ilovetoeat - Dinsdag 1 juli 2014 14:41
Ik krijg het er koud van
VlinderS - Dinsdag 1 juli 2014 14:49
Ik weet het nog niet zo goed... Al vind ik het wel super dat er in ieder geval al 1 meid mee is geholpen. Er is gewoon niet 1 ding wat passend is voor alle meiden/vrouwen op deze aarde. Dus sommige zal dit project wel helpen en anderen zal het niet helpen, maar dat is bij elk project denk ik wel zo.

Ik moet alleen wel toegeven dat ik de eerste twee posters minder sterk vind dan de laatste poster. Bij de laatste poster is de blik in de ogen gevuld met angst waarbij ik afleid dat ze het dus echt niet prettig vind op de mond gekust te worden door haar vader. Dat is toch anders dan wanneer een vader een kind op de wang of op het voorhoofd kust.

Ik denk dat het vooral in de intentie van de kus te zoeken is. Zeker als kinderen klein zijn kussen zij hun ouders of hun ouders hen bij afscheid nemen op de mond. Niets mis mee, maar zodra het gedwongen wordt of het kind dat niet wil, ja wellicht geeft deze campagne net wat meer awareness ook voor kleine kinderen om nee te zeggen of te vertellen dat ze het niet fijn vinden als iemand dat doet.
Sophie - Dinsdag 1 juli 2014 16:27
Ik vind dit echt een goede campagne, helemaal omdat Disney prinsessen erin verwerkt zijn. Dit laat de boodschap ook voor kleine meisjes sneller aankomen, omdat ze gewend zijn dat deze figuren verliefd zijn en zoenen met hun Prince Charming. Nu zien de meisjes een princes met haar vader zoenen en dan denken ze, he, dit klopt niet! Als ze het zelf meemaken komen ze er zo misschien juist sneller achter.


Mooi initiatief!!
Marieke - Dinsdag 1 juli 2014 16:48
Heel treffend!!!
F - Dinsdag 1 juli 2014 17:32
ik vind het wel een beetje ongemakkelijk...
T. - Dinsdag 1 juli 2014 17:35
Tja, heel ongemakkelijk...(vanuit mijzelf gesproken dan) misschien nog ongemakkelijker dan misbruikt worden...Die Disney films waren ten minste nog een uitvlucht van de realiteit. En dit voelt als verkrachting van mijn fantasiewereld. En wat is erger?

Ok misschien heel vaag beschreven
T. - Dinsdag 1 juli 2014 17:37
Ps. ik krijg gelijk weer het verstikkende gevoel als ik daar naar kijk
Respect - Dinsdag 1 juli 2014 18:44
Ik vind het niks. Ik vind dat disney een onschuldig imago heeft en dat dat zo moet blijven.
Moo, - Dinsdag 1 juli 2014 19:53
Goede manier om er ook voor te zorgen dat jonge kinderen de boodschap begrijpen :)
M. - Woensdag 2 juli 2014 11:18
Heel dubbel; fijn dat dat meisje er mee geholpen was, maar ik vind het toch niet zo'n goed idee om Disney prinsessen te gebruiken, waar veel jonge kinderen naar kijken en hen als voorbeeld zien (hoeveel kleine meisjes spelen wel niet de disney prinsessen na in hun verkleedjurkjes?). Hoewel het natuurlijk heel erg is voor degenen die het overkomt, is er toch nog steeds een groter aantal kinderen dat niks met incest te maken heeft en er op jonge leeftijd niks over hoort. Naar mijn mening is het ook absoluut niet nodig om heel jonge kinderen daar mee te confronteren. Maar als ik als 4, 5 jarige (en disney prinsessen-fan) zo'n poster had gezien, ging ik toch echt direct vragen stellen... Ik denk dat ze beter een heel nieuw personage hadden kunnen ontwikkelen in bijvoorbeeld animé stijl ofzo. Kan ook heel schattig en onschuldig over komen, maar heeft niet zo'n groot onschuldig imago voor kleine kinderen. Ik denk dat met deze posters ook de aandacht van een verkeerde doelgroep word aangetrokken, namelijk dus de jonge kinderen die er niets mee te maken hebben.
Amaya - Woensdag 2 juli 2014 18:06
Heel goed!
Maar ook weer niet, straks gaat een kindje denken dat het normaal is?
marleen - Woensdag 2 juli 2014 18:13
@amaya: dat is wat ik ook bedoelde... ik zou er juist niet door verontrust worden
Tessss - Woensdag 2 juli 2014 22:51
Ik weet het niet zo goed. Zelf ben ik ook slachtoffer, maar kan hier helemaal niets mee. Disneyprinsessen zijn dromen, het zorgt ook voor dromen en de hoop dat ook jij je prins vindt en uit de situatie komt waar je in zit.

Daarnaast vind ik niet dat kleine kinderen hiermee geconfronteerd moeten worden. Disney is iets voor kinderen, het is onschuldig, houd dat zo.

Het idee is heel leuk en mooi, maar de disneyprinsessen zijn vekeerd gekozen denk ik. Het stuit mij nogal tegen de borst en ik ervaar absoluut geen herkenning.
Safia - Donderdag 3 juli 2014 09:35
Liever dat je meisjes helpt dan dat er een meisje geen Disneyfilms Meer wilt zien.

Safia - Donderdag 3 juli 2014 09:35
Liever dat je meisjes helpt dan dat er een meisje geen Disneyfilms Meer wilt zien.

xBente - Vrijdag 4 juli 2014 14:53
Goeie actie!
anoniem - Vrijdag 20 februari 2015 21:23
ik vind het heel erg goed dat er Disney prinsessen zijn gebruikt en ik vind het een hele goede campagne.
Het is juist heel slim om de Disney prinsessen hierbij te gebruiken, niet alleen omdat dat ook kleine kinderen aanspreekt, maar juist omdat die prinsessen altijd zo perfect lijken. Veel kinderen die incest meemaken of hebben meegemaakt laten dit niet merken en lijken gewoon een normaal, voor sommige zelf een bijna perfect leven te lijden. Daarom is het juist zo goed om te laten dat ook iets of iemand die perfect lijkt ook zoiets kan overkomen.
Anne - Dinsdag 25 augustus 2015 22:15
Gvd wat eng!! Heb zelf ervaring met seksueel misbruik, en twee zusjes hebben ervaring met incest. ... vind dit enorm confronterend....
bellefleur - Donderdag 28 september 2017 09:46
Los van of de prinsessen goed gekozen zijn of niet, je kunt gewoon nog veilig een dinsneyfilm kijken zonder incest te zien WANT DIT ZIJN ENKEL POSTERS.

Verder vind ik juist de prinsessen goed gekozen omdat ik denk dat het de drempel verlaagt om erover te praten. Kinderen die dat niet meemaken denken alleen maar wat raar.
Maa er alleen de laatste vind ik geschikt omdat je ook angst laat zien, de eerste twee zouden het kunnen bagatelliseren. De boodschap zou mieten zijn de prinses overkomt het ook en die vindt het ook niet leuk in plaats van als conclusie dus het is normaal.