Pesters last van eetstoornissen

 

Afgelopen dinsdag schreven we een artikel over een onderzoek waaruit bleek dat pesterijen konden leiden tot (eet)stoornissen. Nu blijkt dat niet alleen mensen die gepest worden hier problemen van kunnen krijgen maar ook de pesters zelf vaak last hebben van psychische stoornissen. Dat slachtoffers van nare pesterijen te maken krijgen met psychische problematiek is over het algemeen bekend. Volwassenen die als kind gepest zijn, hebben over het algemeen vaker last van problemen met eten, depressies en klachten op het gebied van werk en relaties. Van pesters zelf wordt dit niet zo snel verwacht.

pesten

In de Great Smoky Mountains Study wordt een grote groep mensen sinds hun negende gevolgd. Onderzoekers hebben uit deze groep 1.420 jongeren geïnterviewd over hun pestgedrag van vroeger en nu. Op basis van de uitkomsten werden de jongeren verdeeld in verschillende groepen: pesters, slachtoffers van pesterijen, kinderen die soms hebben gepest en soms gepest werden of kinderen die hier nooit mee te maken hebben gehad.

De onderzoekers kwamen naar aanleiding hiervan tot de conclusie dat ook de pesters een hogere kans hebben op het ontwikkelen van psychische stoornissen en voornamelijk eetstoornissen. Opvallend was dat pesters op sommige vlakken zelfs een hogere kans hadden hierop. 31 procent van de pesters vertoonde bijvoorbeeld symptomen van boulimia tegenover 28 procent van de slachtoffers van pesterijen.

Er worden verschillende oorzaken genoemd voor het feit dat pesters ook eetstoornissen ontwikkelen. Mogelijk krijgen zij later spijt waardoor er psychische problematiek ontstaat. Ook worden sommige pesters zich door het pesten bewust van hun eigen tekortkomingen. De onderzoekers vermoeden echter dat de pesters in feite net zo onzeker zijn als de slachtoffers van pesterijen. Het verschil is echter dat de pesters dit afreageren op de slachtoffers.


Bron

Naarmate de pesters ouder worden, neemt het effect van pesterijen, zowel bij pesters als bij slachtoffers, af. Bij adolescenten blijkt er veelal geen relatie meer te zijn tussen eetstoornissen en het pestverleden. Wel is te zien dat deze mensen dan op andere vlakken problemen ontwikkelen zoals op school, werk of in relaties. Hierin laten pesters en gepesten vaker uitval zien dan mensen die nooit met pesterijen te maken hebben gehad.

Bron: Elsevier

 

Gerelateerde blogposts

01
AUG
Survivors
1

Reacties

Mandy - Vrijdag 20 november 2015 17:00
Wat een interessant artikel. Ik ben zelf nooit gepest maar ik heb het wel veel in mijn omgeving meegemaakt.
L - Vrijdag 20 november 2015 17:26
Het is al langer bekend dat pesters zich soms gedragen zoals ze doen omdat ze zich niet goed in hun vel voelen, onzeker zijn... Dus dit is geen verrassing voor mij.
Jupz - Vrijdag 20 november 2015 19:18
Maar zijn pesters vaak niet zelf ook kinderen/jongeren die eerder zelf gepest zijn? Bijvoorbeeld op basisschool en die dan op voortgezet onderwijs zélf gaan pesten, zodat ze zeker weten dat zij niet weer het slachtoffer zullen worden?
En inderdaad wat 'L' ook zegt: waarom pest iemand. Daar zit vaak een stuk onzekerheid of andere ellende achter... Dus wel verklaarbaar dat zij psychische problemen ontwikkelen (of al hadden).