Perfectionisme slecht voor je gezondheid

 

Veel mensen zijn perfectionistisch op het gebied van relaties, werk, school of hun eigen huis. Uit onderzoek is gebleken dat het niet gezond is om zo perfectionistisch te zijn en zo veel van jezelf te verwachten. Dit kan namelijk leiden tot een prikkelbaar darmsyndroom, hartziekten, slapeloosheid en een vroege dood. Dr. Danielle Molnar is een psychologe in Canada. Zij vergelijkt perfectionisme zelfs met de risicofactoren als obesitas en roken.

real

Perfectionisme wordt vaak aangemoedigd en eigenlijk ook als normaal gezien, terwijl het zo veel risico's met zich meebrengt. Volgens onderzoek van professor Gordon Flett hebben twee op de vijf mensen perfectionistische trekjes. Dit wordt verergerd door sociale media, aangezien we daar goed op willen overkomen. Veel mensen willen dingen het liefste perfect doen, maar dit is nou eenmaal niet altijd haalbaar. Wanneer dit je relaties en gezondheid gaat beïnvloeden gaat het te ver.

Drie soorten perfectionisten
Door professor Flett en zijn team zijn er drie soorten van perfectionistische mensen geïdentificeerd, namelijk zelf-georiënteerde perfectionisten, andere-georiënteerde perfectionisten en sociaal voorgeschreven perfectionisten. Zelf-georiënteerde perfectionisten zijn mensen die gefocust zijn op hun persoonlijke standaarden van perfectionisme. Je vindt bijvoorbeeld dat je het goed moet doen op school en goede cijfers moet halen of dat je leuk moet overkomen op je vrienden. Andere-georiënteerde perfectionisten hebben veeleisende normen voor de mensen om hen heen. Kijk bijvoorbeeld naar bazen die veel verwachten van hun werknemers of ouders die veel verwachten van hun kind. Sociaal voorgeschreven perfectionisten hebben het idee dat de mensen om hun heen perfectie verwachten. Bijvoorbeeld het idee dat je vader van je verwacht dat je goede cijfers haalt of dat je de beste bent in de sport die je doet. Dit kan averechts werken doordat je bijvoorbeeld de sport waar je zo goed in moet zijn gaat haten.

perfect

Resultaten uit onderzoek
Uit onderzoek van Dr. Molnar komt naar voren dat sociaal voorgeschreven perfectionisten
fysiek het meeste lijden. Dit onderzoek is gedaan onder 500 volwassen van de leeftijd 24 tot en met 35 jaar. Ze deed een test waarbij alle stijlen van perfectionisme naar voren kwamen. Het resultaat geeft aan of je perfectionistisch bent en onder welke stijl dit valt. Het onderzoek gaf aan dat sociaal voorgeschreven perfectionisten vaker ziek zijn, een slechtere fysieke gezondheid hebben en vaker naar de dokter gaan. Uit een zes jaar durend onderzoek van een universiteit in Canada komt zelfs naar voren dat perfectionisten jonger overlijden. Van de 450 volwassenen, zowel perfectionistisch als niet-perfectionistisch, hadden de perfectionisten 51 procent kans om jonger te overlijden. Een onderzoek in Iran toont aan dat perfectionisten in stressvolle situaties een hogere bloeddruk en hartslag krijgen en dat hun manier van ademhalen verandert. Een studie van de universiteit van Kent laat zien dat zelf-georiënteerde perfectionisten sneller workaholics worden. Als laatste geeft een onderzoek wat gedaan is op een universiteit in Portugal aan dat sociaal voorgeschreven perfectionisten moeilijker in slaap vallen en moeite hebben met doorslapen.

Volgens Dr. Molnar is het probleem dat perfectionisten niet vaak om hulp vragen en snel denken dat ziek zijn samenhangt met falen en een mislukking zijn. Ze denken snel wanneer anderen willen helpen dat zij denken dat ze niet voor zichzelf kunnen zorgen. Terwijl hulp van de omgeving juist zo belangrijk is voor een goede gezondheid. Ook willen perfectionisten continu goede resultaten leveren, wat volgens professor Flett ongezonde resultaten geeft. Het helpt ook niet dat perfectionisten vaak grote en belangrijke beroepen hebben. Dit vergroot de kans dat iemand een workaholic wordt. Uiteindelijk leidt alle stress tot het risico sneller ziek te worden omdat het immuun systeem minder goed werkt.

Wat opvallend is, is dat perfectionisten vaker binge eaters zijn. Dit is gebleken uit onderzoek van de Journal of Personality en de Social Psychology Found. Professor Roz Shafran zegt dat perfectionisten onmogelijke doelen voor zichzelf stellen als het gaat om diëten. Het resultaat wanneer deze doelen niet behaald kunnen worden is binge eating. Dit kalmeert voor even, maar al snel loopt dit uit op gevoelens van schaamte en schuld en meer strenge controle waardoor de cyclus weer wordt herhaald.

Zijn jullie perfectionistisch?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

B. - Vrijdag 18 april 2014 19:52
Wauw, dit sluit zo goed bij mij aan. ik sta er van te kijken dat er letterlijk gezegd wordt dat perfectionisten vaak binge eaters zijn en niet perse 'restricten'.
Greenbutterfly - Vrijdag 18 april 2014 20:08
Interessant onderzoek! Ik ben heel erg perfectionistisch. Ik wil zelf alles wat ik doe perfect doen, maar tegelijkertijd heb ik, zoals hier boven ook beschreven staat, vaak het gevoel dat ik alles perfect moet doen.
o - Vrijdag 18 april 2014 20:22
Ik denk dat ik zelf-georiënteerd perfectionistisch ben. Ben alleen geen binge eater. Maar wat heftig dat dit zo veel invloed heeft! :(
dancer! - Vrijdag 18 april 2014 20:55
ik denk dat ik een combinatie van zelf-georiënteerd en sociaal voorgeschreven perfectionist ben en dan in vrij erge mate
Eenperfectionist - Vrijdag 18 april 2014 21:48
Wat mij op valt, dat de blogs van proud2bme vaak op ronde tijden worden gepubliceerd, behoorlijk perfectionisch? (14.30, 16.00 etc.)

Me - Vrijdag 18 april 2014 21:52
Ik ben heel perfectionistisch in niet tè perfectionistisch zijn.
Noortje - Vrijdag 18 april 2014 22:54
Wauw dit is eng dit is gewoon bijna precies wat ik soms voel vlgm ben ik wel een perfectionist
jessica - Zaterdag 19 april 2014 10:54
Wauw de uitkomst van dat onderzoek herken ik zo erg!
Roos - Zaterdag 19 april 2014 11:46
Dit is zo herkenbaar! Ik hoor zeker bij de zelf-georiënteerde perfectionisten!
L - Zaterdag 19 april 2014 18:55
Eindelijk wordt het een keer gezien. Ik kan echt niet tegen als mensen het als goede eigenschap beschouwen, gevoelsmatig ga ik er zelf aan onderdoor...
~ - Zaterdag 19 april 2014 20:11
@Me, dat heb ik dus ook! Ik wil graag het perfectionisme afleren, maar daar ben ik ook te perfectionistisch in.
WeakFlower - Vrijdag 2 mei 2014 14:04
*donuts etende*
'Herkenbaar.. Herkenbaar.. "..dat ze vaak Binge eaters zijn.." ..... yep.'
Klopt helemaal..