Overgewicht: probleem in de hersenen

 

In de de huidige maatschappij wordt overgewicht een steeds groter probleem: twaalf procent van de Nederlandse bevolking kampt met ernstig overgewicht. Steeds meer mensen krijgen te maken met overgewicht wat natuurlijk schadelijk is voor de gezondheid. Aan de andere kant wordt er vaak ook hard geoordeeld over mensen die te zwaar zijn: het is je eigen schuld want ieder pondje gaat immers door het mondje.

Uit onderzoek van het AMC in Amsterdam blijkt echter dat de hersenen van mensen met ernstig overgewicht er anders uitzien dan van mensen met een gezond gewicht. Dit betekent niet dat mensen met overgewicht er totaal niets aan kunnen doen dat zij te zwaar zijn, maar het zet deze problematiek wel in een ander daglicht.


Bron

In het AMC werden veertien vrouwen met ernstig overgewicht gevolgd. Gemiddeld wogen zij tussen de 80 en 160 kilo. Hun BMI kwam daarmee op een gemiddelde van 46 terwijl een gezonde BMI maximaal 25 is. Al deze vrouwen ondergingen een bypassoperatie waarbij de maag werd verkleind. Voor de operatie en na de operatie werden de hersenen van deze vrouwen gescand.

Bij mensen met een gezond gewicht lichten er in het brein dopamine-receptoren op. Deze receptoren reguleren de eetlust. Bij de vrouwen met ernstig overgewicht was echter te zien dat het brein deze stof niet goed signaleerde, waardoor het voor de vrouwen moeilijker kon zijn om de eetlust te hanteren. Ook leek een van de hersendelen die de eetlust reguleert meer stimulatie nodig te hebben. Mensen met obesitas hebben dus veel meer eten nodig voordat het brein het geluksgevoel krijgt dat er voedsel binnenkomt. Zes weken na de operatie kregen de vrouwen opnieuw een scan. Gemiddeld waren zij toen al zo'n tien kilo afgevallen, maar op de scans waren toen nog weinig veranderingen te zien.

Na drie jaar kwamen de vrouwen opnieuw terug voor een scan, allemaal een stuk meer afgevallen. Op de scan waren er dit keer veel meer dopamine-receptoren te zien waardoor de eetlust een stuk beter gereguleerd kon worden. Onderzoeker Mireille Serlie geeft aan dat dit laat zien dat het brein van iemand met ernstig overgewicht anders werkt: het wil altijd maar meer en meer. Mensen met ernstig overgewicht zouden hierdoor in een vicieuze cirkel terechtkomen die zij moeilijk zelf kunnen doorbreken.

Een bypassoperatie zoals uitgevoerd is bij de vrouwen in dit onderzoek zou uitkomst kunnen bieden omdat mensen hiermee veel af kunnen vallen. Volgens de onderzoekers gaat het echter te ver om te zeggen dat mensen met overgewicht er niets aan kunnen doen dat zij te zwaar zijn. In principe begint het volgens hen namelijk altijd met te veel eten en te weinig bewegen. Waarom de één hierdoor ernstig overgewicht ontwikkelt en de ander niet, hangt of van verschillende factoren. Dit kan deels genetisch zijn maar heeft ook te maken met omgevingsfactoren.


Bron

Onderzoeker Serlie geeft tot slot aan dat de oplossing van ernstig overgewicht ook niet ligt in het opereren. Het belang van dit onderzoek is echter dat er meer bekend wordt over de rol van de hersenen bij het ontwikkelen van overgewicht. Op die manier kan er meer onderzoek gedaan worden naar andere behandelingen. Medicatie zou bijvoorbeeld kunnen helpen om ervoor te zorgen dat de hersenen bepaalde signalen van het lichaam beter gaan interpreteren. Ook kan gekeken worden naar het effect van diëten op het brein.

Bron

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xxxm - Donderdag 18 februari 2016 19:10
Interessant!
ButterflyGirl98 - Donderdag 18 februari 2016 19:12
een maximaal bmi van 25 klopt volgensmij niet
ButterflyGirl98 - Donderdag 18 februari 2016 19:12
dat gezond is bedoelde ik
Ziva - Donderdag 18 februari 2016 19:15
Hier hebben we het bij biologie een tijdje over gehad. Zeer interessante mechanismen allemaal. Ik vond de lessen toen echt fijn. We zagen hoe het komt dat bepaalde mensen meer kans hebben op het ontwikkelen van diabetes type I, overgewicht, slecht met stress kunnen omgaan etc.
B. - Donderdag 18 februari 2016 21:35
Confronterend dit :-( k wil ook echt van mijn overgewicht af :-(
Een diëtiste gehad, drie keer, niks gewerkt .. Pillen gebruikt.. Werkte niet.. Compenseren ook niet .. Maar k moet vooral om leren gaan met mijn emotie en niet te eten uit verdriet.. Want dan blijf k door gaan :(
Misschien weer een diëtiste doen en dan écht erop letten.. Maar k durf zo niet met mijn gewicht.. :-(
B. - Donderdag 18 februari 2016 21:35
Vanaf morgen ga ik super goed eten!
Lost girl - Vrijdag 19 februari 2016 00:14
@butterflygirl je hebt een gezond BMI tot 25. Dus dat klopt wel.
Jessica* - Vrijdag 19 februari 2016 09:44
Ik moet dan ook wel zeggen dat ik de bmi score erg uit de tijd vind. Als ik op een bmi van 25 wil komen zitten, nog net in groen dus, moet ik een gewicht wegen wat ik nog nooit heb gewogen na mijn 14e. En toen was ik echt niet te dik. Ik denk dat er ook veel meer naar het postuur gekeken moet worden naast je lengte.
Laura - Vrijdag 19 februari 2016 11:58
Het was interessant geweest als de onderzoekers de hersenen van deze te zware proefpersonen al hadden onderzocht voordat ze overgewicht hadden. (Er even vanuitgaande dat ze eerder als jonger volwassene wel ooit met een gezond gewicht begonnen zijn). Dan hadden ze echt kunnen kijken naar de werking van dezelfde hersenen in dezelfde persoon, ook voordat er gewichtsproblemen waren.

In een onderzoek is dit praktisch gezien misschien niet zo handig, omdat je van tevoren natuurlijk niet weet of iemand overgewicht gaat krijgen. Maar levert misschien wel interessante informatie op. Misschien zijn de hersenen al anders voordat iemand uberhaupt overgewicht heeft?