Nieuws 1D leidt tot zelfbeschadiging

 

Gisteren werd bekend dat Zayn van de wereldberoemde boyband One Direction de groep verlaat. Duizenden, waarschijnlijk wel miljoenen meisjes waren helemaal kapot van dit nieuws en social media liep dan ook helemaal over. Op twitter deelde iedereen zijn of haar mening over dit schijnbaar schokkende nieuws en al snel was Zayn door onder andere #AlwaysInOurHeartsZaynMalik en #ZaynWillAlwaysBePartOf1D onderwerp van gesprek. Sommige meisjes vonden het vertrek van Zayn echter zo vreselijk dat zij net iets verder gingen. Zo werd helaas ook #CutForZayn trending topic.

1d
bron foto

Een groot aantal fans plaatst onder deze hashtag foto's van hoe zij zichzelf beschadigd hebben als reactie op het nieuws over One Direction. Het zou hierbij vooral gaan om veelal toch al kwetsbare meisjes die mogelijk al problemen hebben met zelfbeschadiging. Eén fan zou zelfs de woorden 'I love Zayn Malik' in haar armen hebben gesneden waarmee zij vele andere fans shockeerde. 

tweets

Andere social media gebruikers reageerden heftig op het gedrag van deze verdrietige fans en probeerden als tegenreactie hen te waarschuwen voor het gevaar van zelfbeschadiging en aan te geven dat zelfbeschadiging geen trend is in de hoop jonge meisjes in te laten zien dat zij hier niet aan mee moeten doen om erbij te horen. 

tweet2

Meisjes die oprecht ontzettend van slag zijn door het vertrek van Zayn uit de boyband One Direction wordt aangeraden op een andere wijze met deze emoties om te gaan. Het is hierbij vooral belangrijk emoties te uiten in plaats van destructief gedrag in te zetten. Ook kunnen meiden onderling steun zoeken bij elkaar. 

Wat vind jij hiervan? 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

julia - Donderdag 26 maart 2015 12:50
Is dit een grap?
anoniem - Donderdag 26 maart 2015 13:00
Sorry als dit grof overkomt, maar het enige woord dat ik hiervoor kan bedenken is : BELACHELIJK ;

Automutilatie houdt iets compleet anders in dan dit, dit hier is gewoon aandacht vragen, kom op zeg! Dit is erg jammer voor meisjes die echt problemen hebben met zelfbeschadiging...
@anoniem - Donderdag 26 maart 2015 13:12
Ik denk niet dat iemand zomaar zichzelf gaat beschadigen, omdat het getweet wordt door anderen. (Ik kan me namelijk niet voorstellen dat je je er als 'normaal/doorsnee' mens prettig bij zou kunnen voelen om jezelf te beschadigen.) Jij wel? Wanneer je dit gaat tweeten, denk ik inderdaad wel dat je om aandacht vraagt. Maar ik denk dat die aandacht verdergaat dan 'help 1D gaat uit elkaar'. Het gaat naar mijn idee over meer dan dat. Alleen het lijkt nu een 'acceptabele' uitingsvorm om het onder het mom van '1D gaat uit elkaar' te uiten.
F - Donderdag 26 maart 2015 13:14
Ik ben directioner en vind t vreselijk dat zayn eruit is, sommige meiden doen dit echt niet om aandacht te vragen, en zitten er echt helemaal doorheen. Als one direction het enige nog is wat je blij maakt?... Tuurlijk is het niet de manier om een hashtag te maken en op social media te zetten.
S - Donderdag 26 maart 2015 13:15
Ik vind dit echt vreselijk.. Ze doen niet alleen zichzelf pijn, maar Zayn ook. Ik zag een account dat probeerde #draw4zayn trending te maken, dat vind ik echt mooi bedacht
ellen - Donderdag 26 maart 2015 13:16
Hahahahahhahahaha walgelijk !!
Iris - Donderdag 26 maart 2015 13:57
Niet echt een slimme hashtag. Zeker als je er over na zit te denken om jezelf te aan beschadigen, kan dit net de stap zijn om er wel aan te beginnen.
cb - Donderdag 26 maart 2015 13:58
:(
hier help je hem toch niet mee..
Lois - Donderdag 26 maart 2015 14:31
ziek!!
Carleen - Donderdag 26 maart 2015 14:58
het is gewoon pijnlijk om te zien,
am is vaak door problemen en geen aandacht zoeken,
en deze meisjes doen het wel..
het is zo belachelijk..
Blub - Donderdag 26 maart 2015 16:13
In één woord belachelijk!
Er is een vliegtuig neergestort waarbij 150 mensen zijn omgekomen en ik zie alleen maar jankberichten op facebook en twitter over dat Zayn weggaat uit One Direction. Misselijkmakend vind ik dat eigenlijk...
Safia - Donderdag 26 maart 2015 16:23
Hij is er zelf niet verdrietig over, en wilt zelf uit de groep stappen. Dit is volgens hem het beste voor hem. Dus waarom zou je verdrietig zijn? Het is ZIJN beslissing ZIJN leven en hij mag dat ZELF bepalen. Als hij niet beroemd zou zijn en zelfmoord zou plegen of wat dan ook iets ergs dan zou er niemand zoiets stoms doen. Ik snap dat je zoiets jammer vind, maar komop, dit gaat te ver.
N.I.91 - Donderdag 26 maart 2015 16:41
In eerste instantie dacht ik 'belachelijk', maar hier moet volgens mij gewoon meer achter zitten, dat kan haast niet anders. Kan me niet voorstellen dat je het puur alleen daarom doet.
xsnoesje - Donderdag 26 maart 2015 17:21
ik vind het zo lastig dat voor 'de buitenwereld' am al vaak gezien wordt als 'aandachttrekkerij'
& door dit soort acties worden deze vooroordelen naar mijn mening toch wel enigszins bevestigd..
foto's & kreten over am horen gewoon niet op social media (vind ik)
S. - Donderdag 26 maart 2015 17:44
Er helemaal doorheen zitten omdat iemand uit een bandje stapt? Serieus?
anoniempje - Donderdag 26 maart 2015 17:45
Sorry hoor, maar ik vind dit echt gestoord...
zelfbeschadiging is niet iets wat je gaat doen omdat een of andere Boyband er mee stopt.
Het doet ook echt pijn om te zien dat mensen dit doen om zulke dingen, ik snap dat het lastig is maar het is geen reden voor am.
momo - Donderdag 26 maart 2015 18:03
Mensen die zichzelf gaan snijden voor een suf popsterretje krijgen mijn medelijden niet.
Black Tiger - Donderdag 26 maart 2015 18:22
omg het is maar een jongen.
Anke - Donderdag 26 maart 2015 19:23
Ik vind het belachelijk dat de meiden hier zo hard zijn, jezusmina zeg. Dat trending topic was absoluut overbodig en idd voor velen een manier om aandacht te krijgen, maar sommige meiden, de jongere vooral, zijn nu heel erg teleurgesteld en triest. One Direction was/is iets dat hen blij maakte, misschien zelfs doorheen een moeilijke periode heeft getrokken, dus natuurlijk zijn ze triest wanneer ze horen dat hu n groep uit elkaar valt en die jongen blijkbaar zo ongelukkig was dat hij 10M betaalde om zijn contract te kunnen breken. Iemand belachelijk maken vanwege serieuze gevoelens/emoties die diegene meemaakt door iets wat hem/haar pijn deed, is gewoon zielig. Doe eens niet belachelijk, zeg. Natuurlijk gebeuren er elke dag ergere dingen, maar eetstoornissen vergelijken we toch ook niet met elkaar? Laat die meiden rouwen, maar idd wel op een correcte manier. Met snijden helpen ze niemand vooruit, vooral de (resterende) bandleden niet.
d - Donderdag 26 maart 2015 20:05
Voor sommige mensen is een popidool echt zo belangrijk in hun leven, ik kan iig wel begrijpen dat het echt super super vreselijk verdrietig is voor velen en dat je daardoor tot zelfbeschadiging komt, maar volgens mij is het ondertussen vooral geen mode of 'trent' om erbij te horen of om een nieuwe trent te zetten, of mis ik hierin iets. Kwetsbaar vind ik ook iets anders dan gevoelig. Gevoelig is eigenlijk een heel mooi iets, Kwetsbaar klinkt een beetje als naïef. Het gaat hier denk ik om heel, mooie, gevoelige mensen die als ze niet oppassen tot kwetsbaar bestempeld of behandeld zullen worden door omgeving omdat de omgeving hen niet begrijpt.
k - Donderdag 26 maart 2015 22:01
Ik kan er niet tegen hoe sommige mensen reageren zoals van "Ik vind het belachelijk dat ze zichzelf snijden" Zij weten niet wat zij doormaken en ik weet dat helaas net iets te goed. Ik ben zelf ook een fan en als je enige lichtpuntje in je leven dreigt te verdwijnen dan weet je echt niet beter. Niet alles is aandachtrekkerij zoals veel mensen zeggen. Ook vind ik het echt niet kunnen dat sommige mensen hier ook bijv. grappen over maken of beledigingen. Dan push je de fans die al zo depri zijn nog meer.
Directioner - Donderdag 26 maart 2015 22:38
Ik ben er ook zo kapot van! Ik vind het echt een hele grote schok hoe ermee omgegaan word door sommige, maar dit is echt een hele moeilijke tijd. Alle Directioners zijn enorm verdrietig, ik kan niet stoppen met huilen. We zoeken steun bij elkaar, maar dit is echt enorm zwaar. Zelf vind ik het ook wel een beetje te ver gaan om zo een actie te beginnen en eraan mee te doen. Maar de emoties zijn enorm heftig...
marleen - Donderdag 26 maart 2015 22:42
als een popgroep het enige lichtpuntje in je leven is, dan heb je een groot probleem.
N - Donderdag 26 maart 2015 22:44
helemaal met K eens meer kan ik niet zeggen.....
I. - Vrijdag 27 maart 2015 13:30
Ik vind het vreselijk dat het bij sommige fans zo ver moet gaan, maar aan de andere kant denk ik: Zayn had overduidelijk last van een depressie. Is het dan niet beter om hem te laten gaan en achter die keuze te staan?
Sophie - Vrijdag 27 maart 2015 18:52
Dit was toch ook al zo bij justin bieber? Ik vind het heel naar dat dit blijkbaar 'cool' is. Maar het zegt wel wat over fixatie en meesleepgedrag. Dus dat maakt het wel interessant maar niet normaal natuurlijk. Hoewel dat ook weer subjectief is.
1D - Vrijdag 27 maart 2015 19:06
al honderd zeven meisjes pleegden (volgens twitter, weet niet of het waar is) zelfmoord en nog zo veel meisjes doen mee aan deze actie.. zo erg.. Ik vind het echt heel erg dat Zayn stopt (!!), want ik ben ook een directioner, maar dit gaat wel ver hoor.. Het is erg dat deze meisjes zichzelf pijn doen en ook dat ze blijkbaar niet beseffen dat je een litteken altijd blijft zien. Als 1D zo belangrijk voor je is dat je jezelf gaat beschadigen als er een van de bandleden stopt is er (misschien onbewust) wel meer aan de hand.. Ik hoop dat de meisjes die mee deden aan #cutforzayn niet door blijven gaan met zelfbeschadiging... Stoppen is zo vreselijk moeilijk, en de littekens blijf je altijd zien.
Anna - Zaterdag 28 maart 2015 06:01
Pff lekker belangrijk. Precies wat marleen zegt.
penny - Zaterdag 28 maart 2015 19:00
mja voor sommige mensen is een popgroep heel belangrijk. ik moet zelf zeggen, soms heb ik ook dat het enige wat me vrolijk maakt bands zijn. anyway. dus. meestal is dit nep, mensen die grappig proberen te zijn. respectloos in ieder geval. en echt geen manier om met dingen om te gaan.
Charlotte - Zaterdag 28 maart 2015 21:42
Ik vind het vooral zielig voor de bandleden van One Direction zelf. Het zou maar het gevolg van jouw doen en laten zijn dat er ikweetniethoeveel meiden zichzelf iets aan doen... Gatsiedarrie, ik moet er niet aan denken en kan me niet voorstellen dat zij daar wel gelukkig van worden.
m - Zaterdag 28 maart 2015 21:52
Who cares..
Ravenelfje - Maandag 30 maart 2015 12:30
Ik ben zelf geen fan van one direction (ik heb er ook niets tegen, ze boeien me gewoon niet zo) maar het bericht dat zoveel meisjes zichzelf gaan bezeren door het vertrek van Zayn, daar heb ik de laatste dagen wel over nagedacht... Ik vind het schokkend. Ik vind het ook heel erg voor Zayn en de bandleden zelf, want , het moet enorm naar voelen dat zovele meisjes hun wonden op twitter plaatsen en dit komt omwille van "jou keuze". En ik denk dat er hierin ook 2 groepen meiden zijn : aan de ene kant de meiden die voorheen al problemen hadden met an, en voor wie zulk vervelend nieuws weer een aanzet geeft tot ammen (omdat ze geen andere manier met hun gevoelens weten) en anderzijds, helaas ook, de "aandachttrekkers" en "copycats", mensen die normaal geen problemen met am hadden, maar het nu doen om de "aandacht" van Zayn en 1d te trekken...dit vind ik erg, ook tov mensen die echt am problemen hebben, zo worden zij meegetrokken in het vakje van "aandachttrekkers" terwijl de meeste mensen die aan am doen net geen "aandacht" willen trekken maar hun willen verbergen.

Ik vind het een beetje kort door de bocht om te zeggen dat "als een popgroep het enige lichtpuntje in je leven is je een groot probleem hebt" of dat "die meiden nog niks echt erg hebben meegemaakt".

Ja, voor sommige meiden is dit misschien het ergste wat zij tot nu toe hebben meegemaakt. En dat verdriet mag er ook zijn, dat moet niet weggelachen worden, ook niet als jij zelfs al veel ergere dingen hebben meegemaakt. Je kan geen leed met leed vergelijken. Het zou zijn zoals bvb bij persoon A brand zijn huis af en is zijn hond dood, maar bij persoon B brand zijn huis en zijn auto af, is zijn hond, zijn kat, en zijn cavia dood, en zijn bankrekening gehackt. Bedekent dat dan dat persoon A geen verdriet meer mag hebben omdat het bij persoon B "nog erger" is ?

Verdriet is zoiets subjectief. En je kan het ene verdriet niet met het andere verdriet vergelijken.

En ja, er zullen ook wel meiden zijn voor wie 1d of een andere popgroep het "enige lichtpuntje in hun leven" is. En misschien hebben die meiden ook wel problemen, geen leuk leven, een nare thuis en schoolsituatie. Je moet weten, het concept van boysbands is allemaal gebaseerd op tienermeisjes te laten dromen. Je geeft hen 5 "droomprinsen" (in de ogen van de fans dan off course) die liedjes met zoete teksten zingen, en de meiden gaan aan het dromen, en net dat dromen, kan even een soms broodnodige vlucht uit de realiteit zijn. En als er dan een barst in die "droom" komt, ja, dan doet dat allicht pijn voor die meiden. Want dromen mag. Dromen kan soms helpen als de realiteit te hard is.

Dus het verdriet van de directioners, lach er niet mee, het is ook een oprecht verdriet, misschien een soort verdriet dat jij nooit hebt gekend, maar daarom niet minder.

Tegen alle directioners wil ik nog even het volgende zeggen : Ten eerste, alsjeblieft, doe jezelf geen pijn ! Ga jezelf niet verwonden ! Je hebt al verdriet genoeg, het hoeft er niet nog eens bij ! Ga huilen, ga schreeuwen, laat je verdriet er zijn, maar vermink jezelf niet ! Maak jezelf niet kapot, jullie weten ook dat geen enkele van de bandleden dit zou willen en het ook hun hart breekt !
En probeer -hoe moeilijk het nu ook is- ook dankbaarheid te voelen. Zayn heeft 5 jaar (denk ik 5 jaar) zijn uiterste best gedaan bij 1d, zovele van jullie gelukkig gemaakt, is dat geen reden om dankbaar voor te zijn ? Zayn houdt nog van al zijn fans, daar ben ik wel zeker van, maar het leven in zon wereldband als 1d brengt gewoon enorme druk met zich mee, Zayn is amper 22 (en als je zelf nog een jonge tiener bent lijkt 22 mss "volwassen", maar geloof me, met 22 ben je ook nog een héél jong persoontje, en om dan al zon druk te hebben... Elke dag repeteren of optreden, de wereld afreizen, het vermoeit je ook ook al doe je het graag...En dan komen er helaas ook de vervelende kanten bij, zoals altijd gevolgd door de paparazi, nooit iets ontspannend kunnen doen want iedereen herkent je...geen tijd voor familie en vrienden...het is zo vermoeiend denk ik voor zon jong iemand. Maar dit betekent niet dat Zayn niet van jullie houdt, weet dat goed, ik ben zeker dat hij -net als elke artiest- zijn fans doodgraag ziet, maar dat hij gewoon een beetje "op" is van het leven in de spotlights, en deze jonge gast voor rust moet kiezen.
Probeer het verdriet en de dankbaarheid in een creatieve manier om te zetten, teken of schilder iets voor Zayn, dans voor Zayn en post het op youtube, maak een collage van mooie herinneringen, schrijf een gedicht om hem te bedanken (en de andere bandleden off course).
En ja, huil, als je daar behoefte aan hebt, laat je verdriet er zijn, maar vergeet nooit ,nooit,nooit, dat elke bandlid om zijn fans geeft, of ze nu wel of niet de band hebben verlaten. Praat met elkaar, troost elkaar, laat het verdriet er zijn...
En vergeet vooral niet dat er -ondanks het vertrek van Zayn- nog vele leuke 1d jaren op jullie wachten, en de overige 1d leden nog steeds alles uit de kast zullen halen om hun fans gelukkig te kunnen maken.
E - Maandag 30 maart 2015 20:02
Mooi geschreven Ravenelfje!
Marieke - Dinsdag 31 maart 2015 10:11
Geloof me, ik was als puber ook fan van een bandje en dat was ook mijn enige lichtpuntje, over 2 jaar ben je ze vergeten en word je volwassen. En ik zei ook dat ik voor altijd fan zou zijn maar dat gebeurd echt niet. Ga er niet voor in jezelf snijden want dat ben je over 2 jaar niet vergeten. Met een beetje pech is dat voor altijd.
Afraid - Donderdag 6 juli 2017 14:30
Op deze manier lijkt het alsof iedereen die aan am doet het om zon stomme reden doet, wat idioot toch......