Nieuwe ontspanningsmethode: Zentangle

 

Nog niet zo lang geleden werden verschillende technieken en methoden op het gebied van ontspanning en meditatie aangevuld met de trend: Kleurboeken voor volwassenen. Veel mensen om mij heen begonnen massaal met het inslaan van deze kleurboeken, nieuwe stiften en potloden en voor veel van hen werkte het ook echt als ontspanning. De nieuwste ontwikkeling op dit gebied heet Zentangle. Dit is een meditatie methode die ons belooft rustig te worden door het tekenen van lijntjes en cirkels.

zentangle
Bron

Zentangle wordt gebruikt om de creativiteit te stimuleren, de aandacht te verhogen, je vaardigheden te onderhouden en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, je zelfvertrouwen te verhogen, je gemoedstoestand te veranderen maar ook om even afleiding te hebben en iets moois te creëren. Het kan er voor zorgen dat je je beter kunt ontspannen en dat je rustig wordt. Dat klinkt toch allemaal heel fijn en de moeite waard.... maar wat is het nou eigenlijk?

Wat is Zentangle?
De term 'Zen' staat voor rust, de zoektocht naar wijsheid en stilte. De term 'Tangle' betekent 'wirwar'. De naam omschrijft eigenlijk precies wat het inhoudt. Het staat voor het tekenen van lijnen en cirkels op papier zonder te veel strakke regels en complexe tekentechnieken. Focus je, volg je intuïtie en teken er op los. Dit zal uiteindelijk zorgen voor een rustgevend gevoel. Het is makkelijk te leren en goedkoop! Het is dus de moeite waard om eens uit te proberen.

Je kunt bijvoorbeeld letters versieren of andere patronen maar je kunt ook zelf gewoon beginnen op een leeg vel papier. Op YouTube zijn ontzettend veel tutorials en voorbeelden te vinden maar je kunt ook je eigen fantasie de vrije loop laten. Je kunt de vormen uiteindelijk inkleuren maar je kunt het ook zwart-wit laten. Het ziet er heel ingewikkeld uit, maar het zijn eigenlijk gewoon vormen die zichzelf herhalen.

zentangle
Bron

Hoe is het ontstaan?
Zentangle is een rustgevende en ontspannen tekenmethode die ontdekt is door het Amerikaanse duo Rick Roberts en Maria Thomas. Het is een kunstvorm en tegelijkertijd meditatie. Rick kwam een keer de werkruimte van Maria (artieste/calligrafe) binnen en zag hoe zij letters aan het versieren was. Hij sprak haar aan en merkte dat ze erg ontspannen was. Ze omschreef dit zelf als het gevoel van vrijheid, welzijn en totale ontspanning wat gecombineerd werd met complete aandacht en focus. Rick herkende daarin datgene wat bij meditatie gebeurt. Samen hebben zij toen deze eenvoudige methode ontwikkeld waarbij meditatie en tekenen gecombineerd is.

Via internet en YouTube tutorials verspreidde deze trend zich verder en op 3 maart verschijnt er een Nederlandstalig boek over Zentangle wat je voor maar €5,99 in de boekhandel kunt kopen.
Je hoeft natuurlijk niet op dit boek te wachten om te beginnen. Het enige wat je nodig hebt is een vel papier en een pen, potlood of stift. Kijk eventueel naar wat voorbeelden op internet of You-Tube om wat inspiratie op te doen maar ga niet klakkeloos iets na tekenen. Volg je intuitie en teken. Het hoeft niet perfect. Een fijn achtergrond muziekje kan hier ook bij helpen.

Ken jij Zentangle al en denk je dat het iets voor jou is?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

renskeproud - Vrijdag 20 februari 2015 13:10
ik heb er wel eens van gehoord.
ik zoek soms ook tekeningen daar van op om te tekenen ik zal ze binnenkort op het forum plaatsen
liefs,
JustAsBrokenAsMe - Vrijdag 20 februari 2015 15:29
Ziet er superleuk uit! Ga het zeker een keer proberen :)
dreamer - Vrijdag 20 februari 2015 16:16
vorig jaar moesten wij dit op school met tekenklas doen. Ik werd er erg rustig van.
er staan zo veel mooie tekeningen op youtube!
S - Vrijdag 20 februari 2015 17:20
Zonder er bewust van te zijn dat er een naam voor was, deed/doe ik dit al jaren ! :)
ann - Vrijdag 20 februari 2015 18:09
Haha, dit deed ik in mijn tienerjaren tijdens saaie lessen of als ik me thuis zat te vervelen. Bestaat dus al Jaaaaaren. Alleen moet tegenwoordig alles een naampje krijgen. :P
Anne - Vrijdag 20 februari 2015 18:22
Ik zou waarschijnlijk gefrustreerd raken dat het niet zo mooi is als op internet eerlijk gezegd. kromme lijntjes, uitschieters...
Schaatster - Vrijdag 20 februari 2015 18:56
Wow ja ik zou hier dus echt niet-relaxed van worden want het gaat nooit worden zoals ik het voor me zie. Ik voel de frustratie al bijna als ik eraan denk :P
Maanmeisje - Vrijdag 20 februari 2015 19:04
Lijkt me wel leuk, alleen ben ik ook bang voor frustratie en teleurstelling.
Suu - Vrijdag 20 februari 2015 19:47
Binnenkort ga ik een workshop Zentangle volgen.
Lijkt me leuk om het samen met anderen te doen en
wat ideetjes aangreikt te krijgen.
'k Ben alleen benieuwd of ik zelf iets uit mijn vingers krijg,
want ik wil meteen iets moois maken šŸ˜‰
Suu - Vrijdag 20 februari 2015 19:48
Binnenkort ga ik een workshop Zentangle volgen.
Lijkt me leuk om het samen met anderen te doen en
wat ideetjes aangereikt te krijgen.
'k Ben alleen benieuwd of ik zelf iets uit mijn vingers krijg,
want ik wil meteen iets moois maken šŸ˜‰
Maé - Vrijdag 20 februari 2015 20:37
Net als die mandela verven op stenen, daar zijn ook veel diy's van. SUPERGAAF. wil ik ook doen. (: En dit 'zentangle' heb ik al zoooooo lang geprobeerd maar ik kan niet iets maken zonder voorbeeld. is echt veel te moeilijk.
Dana - Vrijdag 20 februari 2015 21:25
Hoezo een workshop of een voorbeeld? :) Het idee is toch gewoon dat je lekker je gedachten de vrije loop laat en maar een beetje priegelt - het wordt vanzelf wel wat, iedereen kan dat :) Het gaat, net als bij yoga, niet om het resultaat, maar om het bezig zijn. Die gedachte heeft mij echt heel erg geholpen om meer ontspanning te vinden. Je hoeft niet te presteren, het dĆ³en is al genoeg.
M. - Vrijdag 20 februari 2015 21:27
Lijkt me super leuk! Doe al jaren iets soortgelijks, maar niet zo mooi en netjes als die hierboven, haha. Maar weerhoud me niet om het te blijven doen. Heb laatst in deze stijl een valentijnskaart voor mijn vriend gemaakt :).
Liz - Zaterdag 21 februari 2015 00:17
Het ziet er leuk uit, maar ik kan me niet voorstellen dat ik daar rustig van word. Met dit soort dingen ben ik in no time gefrustreerd omdat het niet perfect genoeg is xD Maar wie weet.. Proberen kan altijd natuurlijk
dreamer - Zaterdag 21 februari 2015 08:19
In het begin werd ik ook steeds gefrustreerd omdat ik geen strakke of mooie lijnen trok.. Toen ik het meer ging doen, kwam ik erachter dat dat helemaal niet hoeft omdat dat het idee helemaal niet is. Ik vond het wel heel frustrerend dat ik geen gum mocht gebruiken en alles direct met die zwarte pen moest.. Dat was een sentangle regel..
AnaMan - Zaterdag 21 februari 2015 13:02
Dit is bepaald niet nieuw, mensen doen het al heel lang. Mijn moeder en ik tijdens telefoongesprekken, bijvoorbeeld.

Dus ja; het werkt wel ;) Valt me ook op dat autisten kennelijk vaak op dezelfde manier hun tekeningen maken en uitbreiden, trouwens! :)
ann - Zaterdag 21 februari 2015 18:42
Het hoeft helemaal niet perfect te zijn, het hoeft zelfs helemaal nergens op te lijken. Gewoon een papiertje volkliederen en je gedachten de vrije loop laten gaan.
Juist als je geen perfectie nastreeft, kunnen er mooie dingen ontstaan. Pas als je klaar bent gaan kijken naar wat je gemaakt hebt, en er dan bijvoorbeeld lijnen of figuren in terugzien die je onbewust hebt gemaakt.
Suu - Zondag 22 februari 2015 18:16
Het grafische spreekt mij erg aan
en het feit dat je alleen met een zwarte pen werkt en je niet hoeft te denken
in kleur.