Nachtmerries en psychische problemen

 

Middenin de nacht word je drijfnat wakker. Je voelt je angstig, maar bent tegelijkertijd blij dat hetgeen je droomde, in ieder geval nu, niet de realiteit is. Het feit dat je misschien meer dan gemiddeld last hebt van nachtmerries kan het gevolg zijn van jouw psychische problemen. Uit recent Fins onderzoek blijkt dat er een verband is tussen psychische gezondheid en het aantal nachtmerries dat je hebt.

Het onderzoek werd gedaan door de Finse universiteit in Turku. Zo'n 14.000 volwassenen tussen 25 en 74 jaar oud deden mee aan het onderzoek. Hoofdonderzoeker Nils Sandman geeft aan dat uit de resultaten een duidelijk verband bleek tussen het psychisch welbevinden van de volwassenen en het aantal nachtmerries dat ze hadden.

nachtmerries
bron foto

Bijna de helft van de volwassenen had nachtmerries gehad tijdens de maand waarin ze werden gevolgd voor het onderzoek. Een kleine 4 procent had zelfs vaak nachtmerries en de andere helft had helemaal geen nachtmerries.

De volwassenen die leden aan een depressie (28%) en de volwasenen die leden aan slapeloosheid (17%) hadden beiden met regelmaat last van nachtmerries. Tenslotte bleken de grootste risicofactoren voor nachtmerries een negatief zelfbeeld en uitputting. Er is enkel een verband aangetoond, geen oorzaak - gevolg relatie.

"Het zou kunnen dat nachtmerries vroege indicatoren zijn van het begin van een depressie, daarom zouden ze weleens nut kunnen hebben bij het stellen van de diagnose," zei Sandman.

Het onderzoek is gepubliceerd in het medisch tijdschrift Sleep.
Bron: Nu.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Meisje14 - Donderdag 16 april 2015 18:28
Ik krijg vaak machtmerries over gesepareerd worden..
k. - Donderdag 16 april 2015 19:14
ik heb echt elke nacht nachtmerries en herbelevingen om gek van te worden kan niet meer inschatten wanneer ik voor het laatst fijn gedroomd heb
Aine - Donderdag 16 april 2015 19:34
Ik heb elke nacht nachtmerries, wordt er gek van.
X - Donderdag 16 april 2015 20:13
Ik heb vaak nachtmerries, hele reële nachtmerries ook. Dat maakt het lastig om als ik wakker word te bedenken of dit echt is gebeurd of dat het een droom was. Vaak heb ik er de hele dag last van als ik een nachtmerrie heb gehad. Ik ga binnenkort beginnen met lexapro en hopelijk helpt dat ook tegen de nachtmerries.
Iris - Donderdag 16 april 2015 20:46
Mijn nachtmerries hebben te maken met het gepest zijn. 9,9 vd 10x dat ik een nachtmerrie heb is het dat ik achtervolgd wordt door wie of wat dan ook. Vaak heb ik daar dan een 1 of 2 dagen last van. Dan voel ik me onrustig, opgejaagd, geïrriteerd.
Anaisa - Donderdag 16 april 2015 22:22
Ik heb/had vaak dromen over mensen uit mijn omgeving die mij dwongen om te eten, en dat wilde ik niet en ze duwde alles wat voor mij verboden was in mijn mond. Klinkt best raar, maar waren voor mij wel nachtmerries.
xx - Vrijdag 17 april 2015 20:09
Weinig last van. Dromen en slapen is heerlijk!
Amarens - Vrijdag 17 april 2015 23:38
Nog nooit echt een nachtmerrie gehad, terwijl ik jaren geplaagd ben door depressies eetstoornissen en andere psychologische problematiek. Dus helemaal 1 op 1 is het niet.
Ik lag vaak wakker door mijn zorgen/gedachte en problemen en denk nog steeds dat het overdenken en uit puzzelen ervan tot ik in slaap viel hielp bij het voorkomen van het krijgen van nachtmerries.