Mindfulness werkt tegen depressie en terugval

 

Toen ik dit gisteren in het nieuws tegenkwam, werd ik meteen enthousiast. Mindfulness heeft mij heel erg goed gedaan tijdens het herstellen van mijn eetstoornis en problemen rondom zelfbeeld en positief denken. Als je over zoiets enthousiast bent, wil je dat graag met iedereen delen en mensen overtuigen dat ze het ook eens moeten proberen. Toch voelt het voor veel mensen nog een beetje als een ver-van-hun-bed-show of ‘zweverig'. Ondertussen is er veel onderzoek gaande rondom mindfulness en dat levert regelmatig positief en hoopvol nieuws op. Zoals het nieuws dat mindfulness een positieve invloed heeft op depressie en terugval kan voorkomen.

Mindfulness tegen depressie
Bron

Mindfulness kan mensen met een depressie helpen hun klachten te verminderen, blijkt uit onderzoek. Dit werd onderzocht door het Radboud UMC. Ze deden het onderzoek met 205 mensen die allemaal drie of meer depressies hadden gehad. Een derde van de mensen die deelnamen aan het onderzoek had op dat moment te maken met een depressie. De effecten van MBCT (Mindfulness-based cognitieve therapie) werden vergeleken met de resultaten die een reguliere behandeling voor depressie oplevert.

Mindfulness-based cognitieve therapie is ontwikkeld begin 2000 om mensen met een depressie te helpen een nieuwe depressie te voorkomen. Ze wilden dus de kans op een terugval voorkomen door hiermee aan de slag te gaan. De module die mensen toen konden volgen bestond uit een achtweekse training met aandachtsoefeningen en cognitieve therapie.

Mijn eerste aanraking met mindfulness was zo'n training tijdens mijn behandeling voor mijn eetstoornis en ik ben inmiddels heel wat jaren verder en doe heb er nog steeds erg veel aan. Ik pas het nu toe op verschillende manieren en het heeft mij heel veel inzicht gegeven. Een goede laatste toevoeging ter afsluiting van mijn behandelingen was het voor mij. 

Inmiddels hebben meerdere studies uitgewezen dat Minfulness-based cognitieve therapie een terugval kan helpen voorkomen bij mensen die in het verleden eerder een depressie hebben gehad. Maar daar wilde onderzoeker Joël van Aalderen het niet bij laten, hij wilde meer onderzoek. Hij onderzocht of MBCT ook zou helpen bij mensen met een acute depressie. Uit het onderzoek dat hij deed bleek dat dit inderdaad ook werkt voor mensen met een acute depressie. De afname van de klachten werd ondersteund door de positieve effecten van MBCT, vooral op het gebied van piekeren en malen. Ook blijkt deze positieve werking ook jaren later nog effectief.

Mindfulness Nouska

De Hersenstichting maakte bekend dat 640.000 mensen in Nederland te maken hebben met een depressie. Bij veel mensen komt die depressie een of meerdere keren terug. Depressie zou daarom ook wel omschreven kunnen worden als chronische (langdurige) aandoening. Uit eerder onderzoek bleek al dat anti-depressiva en mindfulness dezelfde positieve effecten kunnen hebben. Mindfulness zal naar mijn idee dan ook steeds meer toegepast worden als onderdeel van de behandeling van depressie en is ook meer en meer te vinden in het behandel pakket voor mensen met eetstoornissen of angst. 

Het nieuws dat er iets is ontdekt dat een goede aanvullig kan zijn op de behandeling en het voorkomen van terugval bij depressie is dan ook zeer positief denk ik. Ik ben benieuwd of jij hier zelf al eens over nagedacht hebt, mee oefent thuis of een training hebt gevolgd. Je kunt bij verschillende hulpverleningsinstanties vragen wat de mogelijkheden zijn of zelf een cursus in de buurt volgen.

Wat vind jij van dit nieuws?

Bron: Nu.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

- - Dinsdag 12 januari 2016 20:05
Ik kan me voorstellen dat MBCT voor sommigen heel helpend kan zijn in het herstel. Echter blijkt uit veel onderzoeken dat de effecten vaak klein zijn, en het heel sterk afhankelijk is van hoeveel depressie episodes een deelnemer/cliënt heeft gehad. Ook spelen er vaak allerlei factoren mee als comorbiditeit en dergelijke. Daarbij komt natuurlijk de analyse van de data. Is er toevallig een linkje naar het volledige onderzoek?
H - Dinsdag 12 januari 2016 21:29
Ik ben ook wel benieuwd naar het volledige onderzoek! Ik geloof zeker dat (vormen van) mindfullness kunnen helpen - al dan niet in combinatie met andere hulpvormen - maar ben wel benieuwd naar het onderzoek. Misschien kunnen er wat vaker linkjes worden gepost naar artikelen waarop dit soort blogs gebaseerd zijn? Dat zou ik iig heel fijn vinden :-)
Lost girl - Dinsdag 12 januari 2016 21:33
Kan het me goed voorstellen. Ik volg nu de Dgt en daar zit natuurlijk heel veel mindfulness in verweven. Ik vind het heerlijk om te doen. Alleen het uitzitten van emoties is nog lastig. Te snel geneigd er verandering in te willen aanbrengen.
Emma - Dinsdag 12 januari 2016 22:02
Ik heb ook een mindfulness cursus gedaan, niet helemaal als afsluiting van mijn behandeling maar wel in de laatste fase, en het heeft me enorm geholpen!
Ik ben mezelf een stuk beter gaan begrijpen, en ik heb geleerd hoe ik wat milder voor mezelf kan zijn.
Ik vind het lastig om nu op eigen kracht de mindfulness vast te blijven houden, doordat de houvast van de cursus is weggevallen, heb je daar misschien tips voor nouska?
@Emma - Dinsdag 12 januari 2016 22:36
Die vind je in de links in de blog, bijvoorbeeld onder 'mee oefent thuis'. Hoop dat je daar wat aan hebt.

Liefs,

Nouska
L. - Donderdag 14 januari 2016 03:17
Ik heb ooit een cursus mindfullness gevolgd van 8 weken, en heb geprobeerd om het thuis te blijven oefenen, maar ik vond het zoooo lastig om hier consequent in te zijn, dat ik het al jaren niet gedaan heb.
Eline - Donderdag 14 januari 2016 11:12
Hier in de kliniek werken we ook ontzettend veel rond mindfulness, het komt in iedere sessie denk ik wel voor. :) De vrijdag hebben we sowieso een sessie die enkel omtrent mindfulness gaat.