Meer jongeren met slaapproblemen

 

Slapen lijkt de normaalste zaak van de wereld te zijn, maar tegenwoordig kampen steeds meer jongeren met slaapproblemen. Psycho-fysioloog Gerard Kerkhof heeft hier onderzoek naar gedaan en de resultaten zeggen weinig goeds. Bijna de helft van de vrouwen jonger dan 21 jaar heeft een slaapstoornis.

Bij vrouwen onder de 21 jaar zou de helft met slaapproblemen te maken hebben, volgens de onderzoeker. Bij de mannen in dezelfde leeftijdscategorie zou dat 36% zijn. Maar hier is volgens Kerkhof een verklaring voor. De jonge vrouwen hebben rond die leeftijd te maken met hormonale ontwikkelingen die voor slaapproblemen kunnen zorgen. Het is dan ook niet zo raar dat deze groep overdag het meest vaak vermoeid is.

Maar wanneer kan je spreken van een slaapstoornis? Er wordt pas gesproken van een slaapstoornis als iemand minstens drie maanden achter elkaar problemen heeft met het slapen. Hierdoor zou diegene ook gevolgen ervaren als vermoeid, slaperig en humeurig zijn en slecht presteren in het dagelijkse leven.

Gerard Kerkhof heeft in 2012 onderzoek gedaan naar dit fenomeen in Nederland. Hoewel de resultaten nog niet officieel bekend gemaakt zijn, spreekt hij van een dreigende epidemie. Terwijl 6 uur slapen als een belangrijke grens gezien wordt, slaapt bijna één derde van de Nederlanders maar net 6 uur of zelfs minder.

Per leeftijdscategorie kan het aanbevolen aantal slaapuren wat verschillen. Voor jongeren tussen de 18 en 20 jaar zou 9 uur slapen het beste zijn, terwijl de jonge vrouwen maar gemiddeld 7,7 uur slapen en de jonge mannen zelfs maar 7,1 uur slapen. Volgens Kerkhof heeft dit te maken met de activiteiten van de jongeren tijdens de late avonduren. Veel jongeren zijn tegenwoordig voor het slapen nog steeds actief op hun mobiel of tablet/laptop en blijven hier langer mee bezig ten koste van hun nachtrust.

bed

bron

Kerkhof raadt dan ook de overheid en ouders aan in te grijpen om ergere gevolgen te voorkomen. Op korte termijn zullen de gevolgen beperkt blijven, maar wanneer slaapproblemen langer aanhouden kunnen deze ook voor grotere problemen zorgen. Doordat jongeren slechter slapen, kunnen zij zich slechter concentreren overdag. Dit kan gevolgen hebben op hun schoolprestaties en indirect dus ook op hun toekomst. Daarnaast kunnen zij meer prikkelbaar zijn en zouden jonge mannen die slecht slapen eerder risico’s nemen. Het zou volgens Kerkhof dan ook geen slecht idee zijn als ouders van tieners hun kinderen hun tablet of smartphone in laten leveren om 21.00 uur.

Maar slaapproblemen komen zeker niet alleen voor bij jongeren. Volgens het onderzoek slapen mannen in de leeftijdsgroep 40-50 jaar het minst. Zij krijgen maar gemiddeld 6,5 slaap terwijl zij tussen de 7,5 en 8,5 uur slaap moeten pakken. Maar ook veel werklozen kampen met slaapstoornissen. Bijna de helft van de werklozen hebben hier last van. In tegenstelling tot de mensen die een 8-17 werkdag hebben. Minder dan een kwart van hen heeft problemen met het slapen, terwijl 39% van de mensen die werkt met ploegendiensten ook tot op zekere hoogte last heeft van slaapproblemen.

Zoals eerder gezegd kunnen slaapstoornissen problemen veroorzaken gedurende de dag. Maar uit onderzoek is gebleken dat het niet blijft bij vermoeidheid en slecht presteren de volgende dag. Op lange termijn kan slaaptekort ook zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen. Mensen met een langdurig slaaptekort zouden een grotere kans hebben op ziektes als suikerziekte, hartproblemen en zelfs kanker. Ook zou slaaptekort een negatieve invloed kunnen hebben op de levensduur van een persoon. Daarnaast kan slecht slapen ook depressiviteit veroorzaken.

 

Het is dan ook niet raar dat Kerkhof vindt dat er meer aandacht aan dit probleem besteed moet worden vanuit de overheid. Volgens hem is slaapgebrek te vergelijken met slecht eten en weinig bewegen. Op korte termijn vallen de effecten nog mee, maar op lange termijn kunnen deze desastreus zijn. Hopelijk bereiken zijn woorden dan ook de overheid zodat zij ook aan dit probleem meer aandacht zullen besteden.

Hoeveel uur slaap jij gemiddeld per nacht?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

JufM - Maandag 29 december 2014 19:04
Ik voel me het beste bij 8 á 9 uur slapen per nacht, maar gemiddeld slaap ik maar 6 á 7 uur per nacht. Ik ben een slechte slaper... altijd al geweest. Heel 'fijn' familiekwaaltje van mijn moeders kant :(
T - Maandag 29 december 2014 19:22
Ik heb al sinds mijn 4e of eerder slaapproblemen omdat ik zoveel pieker. Nu slaap ik juist heel veel maar ik voel me ook prime met amper slaap.
Sofiaah - Maandag 29 december 2014 19:38
Altijd een slechte slaper geweest, maar nu is het écht erg. Ik slaap gemiddeld 3 à 4 uur per nacht. Zéér zelden iets langer, vaak nog minder dan 3u. En het gekke is dat ik me niet eens bijzonder moe voel.
Iris - Maandag 29 december 2014 20:32
Ook altijd een slechte slaper geweest. Draai veel en rust ook in m'n slaap eigenlijk niet uit. Heb ook moeite met naar bed gaan en in slaap komen. Ben blij als ik aan de 6 uur slaap kom.
S. - Maandag 29 december 2014 20:48
Ik slaap nu zo'n 9 à 10 uur per nacht. Vroeger sliep ik veel minder: een uur of 7. Iets daartussenin zou ideaal zijn (m'n dagen zijn nu zo kort...).
Roos_ - Maandag 29 december 2014 21:24
Ik hou van slapen, ben een goede slaper, maar ga altijd te laat naar bed. Altijd. Het is niet dat ik niet wil, maar het lukt gewoon niet :')
Inne - Maandag 29 december 2014 21:34
Ik hou van slapen maar ik ben er heeeel slecht in. Ik probeer echt van alles maar niets helpt mij met slapen. Ik ga iedere avond dezelfde tijd, 11 uur naar bed maar slaap meestal pas rond 6 uur, en word weer wakker om 8 uur :(
beauty_love - Maandag 29 december 2014 21:34
Ongeveer 6 uur per nacht, maar helaas heb ik daar wel slaapmedicatie voor nodig.
A. - Maandag 29 december 2014 21:37
Ik slaap zo'n 7 uur per nacht, soms minder, soms meer. Ik ben wel altijd nog lang op mijn mobiel bezig voor ik ga slapen. Ik neem me vaak voor om dat niet meer te doen maar toch lig ik elke avond met m'n mobiel in m'n hand in bed...
Butterfly - Maandag 29 december 2014 22:20
Jammer genoeg moet ik het met 3uur per nacht doen...
Prue - Dinsdag 30 december 2014 10:59
Heb ruim vijftien jaar miserabel geslapen door ptss. Nu gaat het gelukkig goed, meestal 8 uur per nacht, 9 wil ook nog wel eens lukken. Ben daar erg blij mee!
LittleMe - Dinsdag 30 december 2014 11:01
Ik slaap de laatste maanden erg slecht: ongeveer 5 uur per nacht..Lig dan ontzettend te piekeren en dan lukt het me niet om te slapen. :( Overdag ben ik dan heel moe en dan geniet ik niet van het leven en 's nachts ben ik klaarwakker.
kate - Dinsdag 30 december 2014 12:35
Ik kom pas rond 3/4 uur in slaap en 7/8 uur ben ik klaar wakker..
Heb al allerlei pillen en dingen geprobeerd, maar niks lijkt te helpen. Ben wel de hele dag moe, maar ook smiddags een dutje doen lukt niet

Volgende week naar de huisarts, dus we zullen zien
Nerveus - Dinsdag 30 december 2014 14:27
Ik slaap gemiddeld 7 tot 8 uur per nacht, soms iets meer, soms iets minder. Hangt er een beetje vanaf wat ik op een dag te doen heb.
rebeccaa - Dinsdag 30 december 2014 14:35
Ik slaap meestal zo'n 6 uur per nacht en word 's nachts ook vaak wakker, maar dat compenseer ik door praktisch de hele zondag te slapen haha.
simone - Dinsdag 30 december 2014 15:38
ik voel me het allerbeste als ik 10-12 uur slaap, helaas red ik met geluk de 7 uur :(
Rosalie - Dinsdag 30 december 2014 15:51
Tijdje slecht geslapen, echt naar! Nu aan het inhalen: als het kan 10 uur per nacht. ^_^
anti - Dinsdag 30 december 2014 16:21
ook echt bij important things food: en dan een hamburger haha, ik kan wel belangrijker voedsel verzinnen denk ik..
Maanmeisje - Dinsdag 30 december 2014 18:43
Soms slaap ik slecht en kort, maar vaak slaap ik best goed en kom ik aan zo'n 8 uur slaap, of zelfs veel meer. Ik slaap wel eens 12 uur of langer. Ik ga vaak laat slapen. Meestal tussen 2 en 4 uur 's nachts, en dan duurt het nog even voor ik in slaap val.
Marjolein - Zaterdag 3 januari 2015 07:01
Helaas heel herkenbaar, ik slaap hooguit 5 uur per nacht als ik geluk heb.
Ik maak zo goed als geen slaaphormoon aan en loop hiervoor al een paar jaar bij een neuroloog.
Ik merk wel dat het wat beter gaat nu, want eerst sliep ik gemiddeld maar 2 uur per nacht.
Kim - Zaterdag 7 februari 2015 08:08
Ik slaap zelf normaal gemiddeld 8 uur op een nacht
Laatste maanden heb ik ineens een slaap probleem
Ik kom pas om 4 uur in slaap en slaap dus maar
3 uurtjes op een nacht !!! Ik ben zwaar over vermoeid
De dokter zegt het zit tussen je oren maar ik heb
Geen problemen verder. Ik snap het niet!
Heb alles al geprobeerd qua tips warme melk homeopatisch
Etc. Heel bizar iemand raad ? Wat kan dit zijn