Meer jongeren eenzaam met kerst

 

Rond mijn 20ste heb ik een aantal keer een hele eenzame kerst gehad. Het ging niet zo goed met me en ik had geen echte plek om de kerstdagen door te brengen. Ik was alleen met kerst en dat voelde naar. Toen ik het jaar erop wel de kerst doorbracht met familie voelde ik me alsnog eenzaam. Ik was welliswaar niet alleen, maar ik voelde me wel alleen doordat ik mezelf van alles en iedereen isoleerde door mijn eetstoornis. Ik wilde niets weten van al het eten en ik voelde me ook niet gezellig. Het liefst sloeg ik deze dagen gewoon over. Je eenzaam voelen en tegelijkertijd nog thuis bij je ouders wonen. Dat kan. De stichting Humanitas constateert dat eenzaamheid onder jongeren een groeiend probleem is. Of ze nou met Kerst bij hun ouders zitten of niet.

Humanitas zette enkele jaren geleden een jongerenmaatjes-project op voor jongeren tussen de 12 en 25 jaar, die zich alleen voelen en ondersteuning nodig hebben. Vorig jaar werkten daar op 25 plaatsen ruim duizend vrijwilligers aan mee.

meisje kerst eenzaam
bron foto

De vrijwilligers ondersteunen jongeren door samen dingen te ondernemen en zo stap voor stap hun sociaal netwerk te vergroten. Vorig jaar begeleidden ze in totaal 1031 jongeren. Dit jaar komt Humanitas uit op naar verwachting circa 1240 deelnemende jongeren; een toename van twintig procent. Het merendeel van de jongeren is aangemeld door hun school, nadat een leerkracht bijvoorbeeld zag dat een leerling zich steeds meer terugtrok.

"Eenzaamheid is een groeiend probleem onder jongeren. Bij eenzaamheid denken we aan ouderen die met Kerst alleen thuis zitten. Maar je kunt eenzaam zijn en je ouders om je heen hebben. Een tiener spiegelt zich aan leeftijdsgenoten, niet aan zijn ouders. Als er geen betekenisvol contact is met leeftijdsgenoten, kun je je eenzaam voelen''aldus coördinator vrijwilligerswerk Gerard Benedictus van Humanitas in Twente. 

Een belangrijk oorzaak voor deze ontwikkeling is volgens Humanitas het gebruik van social media. Jongeren weten hierdoor steeds minder hoe ze in real-life contact kunnen leggen. Ze kunnen dit enkel middels een internetverbinding.

"We signaleren dat door veelvuldig gebruik van social media sommige sociale vaardigheiden minder worden ontwikkeld. En die blijf je nodig hebben om vriendschappen te sluiten'', aldus Edwin Herzberg.

Edwin Herzberg, landelijke projectleider voor Humanitas, geeft aan dat het gebruik van social media niet per definitie fout is. Whatsapp is zelfs een belangrijke manier tussen ‘maatjes' binnen het programma om in contact te blijven.

Kerst met een eetstoornis maakt alles nog eens ingewikkelder. Naast dat je je al eenzaam kunt voelen om bovenstaande redenen, kan de eetstoornis of andere psychische problematiek dit verergeren. Om dit te voorkomen is het heel belangrijk dat je jezelf een beetje zichtbaar maakt. Je mag er zijn, mét je problemen. Blijf er niet alleen mee zitten, deel erover. Hoe schaamtevol en lastig ook, praat over wat er moeilijk voor je is en hoe mensen je een beetje kunnen steunen. Hoe meer mensen van je weten, hoe beter ze je kunnen begrijpen én hoe minder eenzaam jij je zal voelen.

Lukt het niet om te praten, maak dan gebruik van die internetverbinding: mail, Whatsapp, sms, skype... etc. Tenslotte ben je altijd welkom op het forum van Proud2Bme en zélfst met kerst in de chat van Proud2Bme!

Bron: Humanitas.nl

Zijn de kerstdagen voor jou eenzaam? 

 

Gerelateerde blogposts

21
SEP
Eenzaamheid
9

Reacties

Eenzaam-bloempje - Woensdag 21 december 2016 17:07
Ik ben ook heel eenzaam met kerst
Mijn zusje is 16 dec 2015 overleden
Zij was mij alles.

Nu ben ik alleen ook al heb ik een moeder en broertje maar daar voel ik mij niet thuis.

Ik woon op een afdeling binnen de psychiatrie.
Maar daar voel ik me ook eenzaam.

Voel me erg alleen maar weet dat mijn zusje mee kijk
Inge - Woensdag 21 december 2016 17:30
Weet dat ik er ook voor je ben
nynesxx - Woensdag 21 december 2016 19:12
Nu ik weet dat er steeds meer zijn die eenzaam zijn voel ik me iets minder alleen
miri - Woensdag 21 december 2016 19:49
eenzaamheid, leer ik steeds meer kennen. Genoeg mensen om mij heen maar niemand die mij echt begrijpt, omdat ik jaren thuis zit en daardoor er niet meer echt bij lijk te horen. Ik denk dit jaar met kerst aan iedereen die ook eenzaam is.
Eenzaam-bloempje - Woensdag 21 december 2016 23:14
Lief Inge hvj
M. - Donderdag 22 december 2016 10:26
Lieve miri, k herken jouw situatie. Eigenlijk zouden we kerst samen moeten vieren, eenzame zielen die elkaar misschien wel begrijpen vanuit de eenzaamheid.

Met kerst probeer ik het ondanks de eenzaamheid, toch aangenaam te maken, met veel films, series, boeken en het gezelschap van mijn kat.