Lichamelijke reacties van stress

 

Aan ons lichaam en onze drukke geest merken wij vaak dat we stress hebben. We voelen ons opgejaagd, zijn druk in ons hoofd en kunnen over het algemeen wat minder hebben. Daarnaast zijn er ook lichamelijke verschijnselen die ons laten zien dat we gestrest zijn. We kunnen dat bijvoorbeeld merken aan witte vlekken op de nagels en een gescheurde lip. In deze blog noem ik een aantal van deze lichamelijke tekenen van stress en ook wat je hier aan kunt doen.

meisje in regen
Bron

Wanneer je gestrest bent, heeft dit ook invloed op je lichaam. Het is namelijk zo dat je lichaam tijdens stress meer voedingsstoffen uit het lichaam gebruikt en dat dit sneller gebeurt. Hierdoor ontstaan de lichamelijke tekenen van stress. Dit komt omdat ons hele systeem waaronder de hersenreacties, hormonen, immuniteit en energiehuishouding werkt op hoger tempo. Je lichaam moet dit dan weer opnieuw opbouwen. Daarom is het belangrijk om juist tijdens stressvolle periodes goed en gezond te eten. Voedingsdeskundige Charlotte Watts schrijft hierover in haar boek: "The De-Stress Effect: Rebalance your body's systems for vibrant health and happiness". Welke verschijnselen kunnen wijzen op stress en wat kun je er aan doen?

Scheurtjes in de mondhoeken
Dit heb ik weleens gehad en het doet ook echt veel pijn. De oorzaak ligt bij een tekort aan vitamine B en met name vitamine B6. De B-vitamines zijn belangrijk voor onze gezondheid en zijn nodig om energie te halen uit eiwitten, vetten en koolhydraten. Ook is het belangrijk voor ons centrale zenuwstelsel. Vitamine B6 is betrokken bij de productie van neurotransmitters, serotonine en dopamine die de stemming en motivatie reguleren. Ook speelt het een rol bij het regelen van de slaap, de melatonine. Bij het gebruik van anti-conceptie en anti depressiva hebben we meer behoefte aan vitamine B6.

Wat helpt?
Om het vitamine B gehalte aan te vullen is het belangrijk om dingen te eten als: kip, eieren, vis, vlees, wortels, broccoli, spinazie, avocado's, zonnebloempitten, walnoten, kool, mais en bruine rijst, bonen en aardappels.

Witte vlekken op de nagels
Witte vlekken op de nagels laten zien dat je een te kort hebt aan zink. Vaak wordt dit gelinkt aan calciumtekort maar dit klopt niet helemaal. Zink is heel belangrijk voor veel enzymsystemen in het lichaam, de productie van hormonen als insuline en geslachtshormonen en immuniteit. Zink is in veel vlees en visproducten te vinden en is voor vegetariërs moeilijker om binnen te krijgen. Als aanvulling op de normale voeding wordt dan soms een zink supplement aangeraden. Nu ik dit zo schrijf herinner ik mij dat ik dit ook een periode heel veel heb gehad en dat ik toen ook dacht dat ik meer melk moest drinken. Verder heb ik eigenlijk nooit echt nagedacht over de oorzaak ervan. Als ik nu naar mijn nagels kijk, zie ik gelukkig geen witte vlekken meer.

Wat helpt?
Om voldoende zink binnen te krijgen en de witte plekken op nagels te voorkomen, is het belangrijk om voldoende vlees en vis producten te eten. Daarnaast zit dit ook in zonnebloempitten, pompoenpitten, pijnboompitten, noten, krab, roggemeel, cheddarkaas, oesters en andere schelpdieren.

nagels
Bron

Veel last van keel en luchtwegeninfecties
Wanneer je veel last hebt van je keel en luchtwegeninfecties, wijst dit waarschijnlijk op een tekort aan vitamine A. Dit vitamine is goed voor onze gezondheid en maakt ons veerkrachtig tegen infecties van de buitenste huid en slijmvliezen in de luchtwegen, maag- en urinewegen.

Wat helpt? 
Voedingsmiddelen die veel vitamine A bevatten zijn onder andere vis, allerlei soorten groenten en fruit, abrikozen, asperges, broccoli, wortels, papaja's, meloen, pompoen, perziken, spinazie, waterkers en gele pompoen.

Kaak pijn en tandenknarsen
Pijn in je kaken of tanden en tandenknarsen is ook vaak een teken van stress. Ik heb weleens pijn gehad in mijn kaken en dat trok helemaal door naar de rest van mijn gezicht en vooral ook mijn oren. Dit was echt heel naar. Hierbij geldt een tekort aan vitamine B5. Dit wordt vaak ook wel de anti-stress vitamine genoemd. Het helpt namelijk bij de productie van bijnierhormonen, cholesterol etc. en dit helpt allemaal in de stressrespons. De pijn in de kaken en tandenknarsen bij stress kunnen duiden op het aanspannen van de spieren in het gezicht als teken van verhoogde alertheid. Dit hangt dan samen met het te lage niveau van vitamine B5. De vitamine is ook nodig voor de productie van de neurotransmitter acetylcholine, die ons kalmeert na de stress.

Wat helpt?
Om deze lichamelijke problemen te voorkomen of aan te pakken kun je ervoor zorgen dat je meer eet van de volgende voedingsproducten: Vlees, eieren, peulvruchten, verse groenten, lever, zeevissen, paddenstoelen, noten en volkoren roggemeel.

Harde pukkeltjes aan de bovenkant van armen en benen
Misschien ken je het wel, van die harde pukkeltjes bovenaan je armen en benen. Ik heb hier zelf nog niet zoveel last van gehad maar ik hoor er wel meerdere mensen in mijn omgeving over klagen. Dit betekent dat je lichaam behoefte heeft aan vitamine E. Vitamine E helpt bij het verbeteren van circulatie, de bevordering van normale bloedstolling, littekens, bloeddruk etc. Uitknijpen van de pukkeltjes helpt niet. Wat helpt wel?

Wat helpt?
Om het vitamine E gehalte aan te vullen kunnen de volgende producten helpen: donkere bladgroenten, peulvruchten, noten en zaden, bruine rijst, volle granen, melk, eieren, havermout, zoete aardappels, sojabonen, waterkers, orgaanvlees en koudgeperste plantaardige oliën.

meisje van achterkant
Bron

Obstipatie en diarree
Dit heeft iedereen denk ik weleens gehad en afwisselend last hebben van obstipatie en diarree wijst op een tekort aan magnesium. Magnesium is essentieel voor ons lichaam en bevindt zich voor ongeveer 70% in de botten en 30% in de zachte weefsels en lichaamsvloeistoffen. We maken gebruik van grote hoeveelheden magnesium wanneer we reageren op stress. Lage hoeveelheden magnesium worden gelinkt aan de klassieke stressgerelateerde symptomen als prikkelbaarheid, slapeloosheid, angst en depressie. De spieren van het spijsverteringskanaal hebben ook magnesium nodig voor het kalmeren en dit kan dan zorgen voor moeite in de spijsvertering met als gevolg constipatie en diarree.

Wat helpt?
Om het magnesium tekort aan te vullen, kunnen de volgende voedingsproducten helpen: sojabonen, noten, donkergroene groenten, wortels, erwten, zoete aardappel, linzen, avocado, zonnebloempitten, vis, vlees en bloemkool.

Bloedend tandvlees
Een te kort aan vitamine C kan bloedend tandvlees als gevolg hebben. Vitamine C is een antioxidant en vereist tenminste 300 metabolische functies in het lichaam. Het helpt bij de productie van anti-stress hormonen en is nodig voor de productie van collageen. Andere tekenen van een te kort aan vitamine C zijn de vatbaarheid voor infecties, verkoudheid en moeite hebben met het herstellen van ziekte. Door roken, alcohol, pijnstillers, steroïden en anti depressiva kan het vitamine C gehalte in het lichaam nog meer uitgeput worden. Belangrijk dus dat je extra veel van de onderstaande producten eet.

Wat helpt?
Ik denk dat we wel weten dat in veel fruit vitamine C zit. Je kunt bijvoorbeeld denken aan citrusvruchten, bessen, meloen, ananas, papaja's, mango's en aardbeien. Verder zit er veel vitamine C zit in groene groenten, asperges, broccoli, spruitjes, avocado's, boeren cool, uien, radijs, tomaten en spinazie.

Al met al blijkt dus ook hier uit dat je stress kunt tegengaan met goede en gezonde voeding. Zelf heb ik er in ieder geval veel aan gehad om mij hier in te verdiepen. Ik ben namelijk al een aantal weken een soort van verkouden en hierdoor weet ik welke producten mij hierbij kunnen helpen. Ik denk dat ik mij hierdoor ook direct een stuk fitter door zal voelen en dat ik er meer energie door krijg. Ik hoop dat jullie er ook wat aan hebben en dat je hiermee stress beter de baas kunt worden.

Bron: dailymail.co.uk & Healthista.com

Hoe zorg jij voor jezelf in stressvolle periodes?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Denise - Donderdag 9 april 2015 19:41
goede tips heb vaak veel last van stress en heb hierdoor veel lichamelijke klachten
ga deze tips zeker uitproberen!!!
Ahelmers - Donderdag 9 april 2015 19:57
Heb meestal nagels gehad met witte stippen foliumzuur tabletten neem ik in dat help ook
en Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Foliumzuur draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel.
d - Donderdag 9 april 2015 20:58
Wat dacht je van maagproblemen.....
ik heb een maagzweer door de stress šŸ˜Ÿ
Lois - Donderdag 9 april 2015 21:13
hartkloppingen, niet in slaap kunnen vallen, schimmelinfecties, eiwitten op je ogen, hoofdpijn.. gelukkig verleden tijd!
P - Donderdag 9 april 2015 21:13
Of hoooooofdpijn, zoveel hoofdpijn. En pijn in mijn schouders en rug.
Marij_Marij - Donderdag 9 april 2015 22:20
Op dit moment heel erg welkom in de tentamenweek!
Ik merk het ook aan m'n lichaam. Alles is in de war... Ik probeer juist goed te eten en mezelf wat tijd voor ontspanning te gunnen.
Maé - Donderdag 9 april 2015 23:51
Ik vroeg me inderdaad al af waarom ik vaak van die witte plekken op mijn nagels heb. Iemand zei tegen mij dat het ijzer tekort was, dus ik als een gek spinazie eten... nergens voor nodig geweest dus haha. Van wat ik hierboven lees herken ik ook veel; hartkloppingen, slaap'stoornis' zoals ze dat noemen, hoofdpijn, duizeligheid, buiten adem zijn na een paar meter lopen, constant moe zijn, pijn in rug en nek, halen op m'n vingers naast de nagels weet niet hoe dat anders heet, velletjes denk ik. Verder nog wazig zien, loden benen, gespannen lichaam, periode missen, blablabla. Gek dat iets psychisch zich uit dmv lichamelijke klachten. Ook wel hinderlijk. Maar ook interessant. Ik ga deze tips zeker gebruiken. Alleen eet ik geen dieren (ook geen ei, melk, yoghurt en eigenlijk ook geen kaas, etc) En heb ik hoogwaarschijnlijk een glutenallergie. GRRR. Dus ik denk dat ik maar gewoon supplementen ga kopen in pilvorm. Is dat slechter? Of kan dat gewoon?
Nienke - Vrijdag 10 april 2015 09:51
Ik wil toch even een kleine aanvulling doen op deze blog.

Gezond en gevarieerd eten is altijd goed! Maar, denk je een serieus tekort ergens van te hebben, laat het dan gewoon even checken bij de huisarts. Je kan namelijk ook een overschot van iets krijgen wat ook voor serieuze problemen kan zorgen, of een ernstig tekort hebben, waardoor ingrijpen noodzakelijk is, en voeding misschien niet toereikend is. Het kan zelfs zo zijn dat je van het Ć©Ć©n een overschot krijgt, omdat je van iets anders een tekort hebt en daardoor niet alle vitamines om kunt zetten.

@MaA: Ik mag zelf geen gluten, melk, soja, spinazie, suiker en zoetstoffen. Maar krijg toch alles binnen wat ik nodig heb. Informeer eens naar vervangende voeding etc. voordat je supplementen gaat slikken. Je kunt heel lekker en gezond eten zonder al die dingen die je niet mag hoor! :)
Ik - Vrijdag 10 april 2015 11:17
Heb kast van luchtwegeninfecties
Nonaa - Vrijdag 10 april 2015 11:27
En toen vielen alle puzzelstukjes op hun plek.
M. - Vrijdag 10 april 2015 12:11
Ik had al tijden lang last van mijn maag en darmstelsel en de laatste tijd ook van steken in mijn hartstreek en verkrampte spieren. Door die helse pijn had ik veel eetbuien omdat ik kennelijk 'hunkerde naar iets', maar ik wist niet wat. Toen bleek ik een magnesiumtekort te hebben, ben er op gaan letten met voeding en slik supplementen en de klachten zijn enorm verminderd! En zelfs de eetbuien zijn sinds die tijd niet meer terug gekomen (al had ik soms de drang nog wel, omdat ik nu geen lichamelijke pijn meer had en geen extreme angst, was het makkelijker om het niet meer te doen). Ben er echt verbaasd van hoeveel invloed dat had!
Anaisa - Vrijdag 10 april 2015 15:14
Woow volgens mij heb ik hier bijna allemaal wel last van. Nooit geweten dat het door stress komt
Anoniem - Vrijdag 10 april 2015 21:06
Ik dacht dat die witte vlekjes altijd kwam doordat je je vingers stoot. Net zoals een blauwe plek zeg maar. (op je teennagels heb je bijvoorbeeld veel minder snel van die witte plekjes).
miri - Zaterdag 11 april 2015 14:12
wat ik doe tijdens stress is extra op mijn adem letten. Je adem gaat snel 'hoog' zitten waardoor je oppervlakkig gaat ademhalen en je ook weer last kunt krijgen van eten dat verkeerd valt, buikpijn etc. Daarnaast is diep ademhalen via je buik dus niet je schouders rustgevend, waardoor de stress minder kan voelen. Echt een uitdaging als je gestresst bent, naja voor mij dan. Wie weet helpt het anderen ook.
---- - Zondag 12 april 2015 14:29
Volgens mij klopt het ook niet dat de witte vlekjes op je nagels te maken hebben met een tekort. Dit zijn beschadigingen van de nagel, wat ook de reden is dat ze mee omhoog groeien en weer verdwijnen. Vanuit de medische wereld kan ik het in ieder geval zo niet verklaren vanuit een gebrek aan iets, maargoed ik weet ook niet alles natuurlijk.