Koffie drinken met een eetstoornis

 

Hoewel Starbucks in principe een koffiezaak is, is deze keten niet direct zo populair vanwege de gewone koffie. Die populariteit komt vooral door het enorme aanbod zoals een frappuccino, macchiato, chai tea latte, americano, iced latte, of white chocolate mocha. Toch blijkt uit Brits onderzoek dat 80 procent van de bezoekers eerder gaat voor een veilige keuze zoals een cappuccino en niet voor iets waar zij echt zin in hebben.

Bezoekers van Starbucks of soortgelijke koffiezaken durven vaak niet te kiezen voor wat zij eigenlijk graag willen uit angst voor wat anderen hiervan zullen denken. Daarom gaan zij maar voor iets makkelijks. Koffieproducent rijo42 deed dit onderzoek onder duizend mensen. 800 mensen gaven aan hun ''koffie-imago'' niet te willen schaden door ingewikkeld te doen tijdens het bestellen.


Bron

Die angst lijkt deels terecht te zijn. Als we anderen een uitgebreide bestelling zien doen, (''een latte met sojamelk, magere slagroom, een extra shot koffie, een klein beetje siroop en graag wat nootjes bovenop'') dan hebben daar namelijk ook een duidelijke mening over. De ondervraagden vinden dit gek, net als de aparte namen van veel drankjes die lastig zijn om uit te spreken.

Zelfs die eerder genoemde veilige cappuccino lijkt niet meer zo veilig. 41 procent van de ondervraagden zegt zich te schamen voor het bestellen van een cappuccino op het moment dat de rest van het gezelschap een espresso bestelt. Ook zijn er mensen die geen melk en suiker aan hun koffie durven toe te voegen als de rest dit ook niet doet.

De resultaten van dit onderzoek heb ik met enige verbazing gelezen. Ik had niet verwacht dat zoveel mensen niet zouden durven bestellen in een koffiezaak wat ze echt zouden willen. Wel kan ik me dit goed voorstellen als je problemen hebt met eten. Toen ik last had van een eetstoornis en ik op het station langs de Starbucks liep, leek het me geregeld ook lekker om eens zo'n drankje te kopen waar iedereen het over had.

Toen ik stage liep, kwam ik iedere dag meerdere keren langs koffiezaakjes waar ze allerlei lekkere drankjes met koffie verkochten maar ik dacht alleen maar aan hoeveel calorieën daar wel niet moesten zitten en hoe ongezond dat waarschijnlijk was. Ook vond ik het te duur en gunde ik mezelf zoiets niet. Bovendien vroeg ik me af of ik zo'n drankje als tussendoortje kon rekenen en hierdoor raakte ik in de war. Al met al zorgde dat voor veel stress waardoor ik uiteindelijk gewoon maar doorliep.


Bron

Als ik eens met iemand wat ging drinken en we besloten bij een koffiezaakje iets te drinken, dan kon ik tijdens het wachten in de rij al helemaal gestresst raken over wat ik moest nemen. Vaak hangen er meerdere borden over wat er allemaal te krijgen is en omdat ik de boel niet op wilde houden, wilde ik dan snel kijken en een keuze maken. Ik twijfelde echter lang of ik iets wel zou lusten en of het niet te duur was en wat al die rare namen sowieso betekenden waardoor ik helemaal in de stress schoot. Vervolgens zag ik voor me ook nog een vitrine met allemaal lekkere dingen en wist ik niet of ik ook nog iets bij de koffie/thee moest nemen of niet en zo ja, wat dan. Eenmaal aan de beurt koos ik vaak voor een kopje thee. Best wel saai, dat kun je thuis ook drinken.

Later merkte ik dat ik ook wel gewoon een lekker warm drankje kon drinken als ik maar even rustig kon kijken wat er allemaal was. Ik ging dan gewoon even buiten de rij staan om de borden te bekijken en zo mijn keuze te maken. Pas als ik het wist ging ik in de rij staan en zo kon ik voorkomen dat ik gestresst raakte over koffie, wat gewoon zonde van mijn energie was.

Als je je schaamt om iets speciaals te bestellen, dan kan het helpen je te bedenken dat je een medewerker maar twee minuten ziet of spreekt en daarna niet meer. Hij of zij is het binnen een uur waarschijnlijk weer vergeten. Als je je schaamt tegenover de mensen met wie je bent, kun je je afvragen of je wel met de juiste mensen bent. Je zou je immers niet hoeven schamen ten opzichte van vrienden of familie. Als je je wel op je gemak voelt bij hen maar je alsnog schaamt, waar ligt dit dan precies aan en waar schaam je je voor? Onderzoek de onderliggende gedachten en angsten en probeer deze uit te dagen. Het zou zonde zijn als je niet ens een lekker warm drankje kunt bestellen uit angst voor wat anderen daarvan vinden. 


Bron

Durf jij te bestellen wat je echt wil?

Bron: hln.be 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maanmeisje - Dinsdag 28 juli 2015 10:18
Ik drink niet vaak iets buiten de deur, maar als ik het wel doe, durf ik meestal ook niet te bestellen wat ik echt wil, en dat van de melk en suiker is ook heel herkenbaar. Zonder melk en suiker houd ik helemaal niet van koffie, maar als anderen dat niet gebruiken, schaam ik me als ik het wel doe.
Haas - Dinsdag 28 juli 2015 10:20
Nee :-(
Anonieme A - Dinsdag 28 juli 2015 10:23
Ik durf vaak ook niet te bestellen wat ik echt wil, maar dat komt gelukkig niet door dat ik bang ben voor de gedachtes/reacties van mijn omgeving. (Voor mij een beetje hetzelfde dat iedereen alcohol neemt en ik iets non-alcoholisch ;))
Anonieme A - Dinsdag 28 juli 2015 10:23
Ik durf vaak ook niet te bestellen wat ik echt wil, maar dat komt gelukkig niet door dat ik bang ben voor de gedachtes/reacties van mijn omgeving. (Voor mij een beetje hetzelfde dat iedereen alcohol neemt en ik iets non-alcoholisch ;))
JustMe83 - Dinsdag 28 juli 2015 10:36
Bestelling van eetstoornis helaas.. Af en toe gun ik het mijzelf bij Starbucks wat te drinken, maar wat echt lekker is, de varianten met normale melk geen suikervrije drap etc, durf ik dan toch niet aan.. Dus dan maar een light sugerfree etc etc... Ik herken het ook enorm, de strijd van iets gunnen maar als ik het neem dan is het direct teveel en zeker minstens gelijk aan een tussendoortje:(.... Ik ben echt Starbucks fan, het is een stuk rustiger in m'n hoofd toen ik met de auto naar mijn werk ging ipv trein, maar sinds twee weken is er een vestiging op werk...ik word nu al gefrustreerd van de wel/niet gedachtes en dan heb ik nog vakantie...
ashana - Dinsdag 28 juli 2015 10:45
Ik durf alleen maar idd een cappuccino te bestellen. Helaas.
Me - Dinsdag 28 juli 2015 10:53
Vaak na moeilijke moeilijke momenten drink ik koffie met vriendinnetjes of huisgenootjes. En bestel eigenlijk altijd hetzelfde. Maar niet omdat ik niet iets anders durf te bestellen.
Dean - Dinsdag 28 juli 2015 10:54
Vroeger durfde ik dat niet, maar nu gaat dat steeds beter ik accepteer dat ik nu een maal dingen ander drink dat andere.
Irene - Dinsdag 28 juli 2015 10:57
Ik bestel eigenlijk nóóit waar ik écht zin in heb, een cappuccino of een frappucino of welke lekker koffies met melk en room ze ook hebben bij bijvoorbeeld Starbucks. Puur omdat dat daar veel calorien inzitten en ik dat van mezelf niet mag. Ik hou het dus altijd maar bij een Lungo of een espresso.
S. - Dinsdag 28 juli 2015 12:10
Ja, ik bestel wel waar ik zin in heb. Maar al die speciale dingen hoeven van mij niet zo. Gewoon een cappuccino vind ik prima, maar die drink ik dan weer niet bij Starbucks omdat je daar zowat een halve liter krijgt. Een normaal kopje vind ik meer dan genoeg.
Burtonized - Dinsdag 28 juli 2015 13:15
Ik bestel eigenlijk het meest een cappuccino met soja melk, omdat ik dat gewoonweg echt lekker vindt en koffie voor mij ook deels medicinaal is. Maar ik kan ook zeker genieten van een caramel macciato en in de wintermaanden probeer ik ook graag hun seizoenskoffies uit, zeker aangezien er een Starbucks op de campus aanwezig is.
Snacks, koeken of wat dan ook neem ik vaak ook wel, als ik er trek in heb, maar meestal deel ik het dan met m'n vriend, omdat we niet altijd een heel stuk taart of muffin of iets hoeven.
Qtje - Dinsdag 28 juli 2015 13:20
De chocoladeversie met slagroom ed wordt hem helaas niet maar de cappuccino met magere melk en suikervrije siroop is ook super lekker en die durf ik wel te bestellen, ook een aanrader:) af en toe sta ik mezelf die toe en dan als tussendoortje want vult behoorlijk.
kim300808 - Dinsdag 28 juli 2015 13:27
Ìnteressant onderzoek!
Jansje - Dinsdag 28 juli 2015 14:06
Herkenbaar.. Ik neem ook altijd een espresso of gewone zwarte koffie uit angst voor de kcal die de andere drankjes bevatten. Nu houd ik ook erg veel van zwarte koffie, maar een wiener melange of choco koffie vind ik normaal gesproken eigenlijk ook heeeeeel erg lekker. Maar die durf ik dus (nog) niet te nemen...
C - Dinsdag 28 juli 2015 15:30
Goed beschreven Sandra! Pijnlijk herkenbaar!
Gelukkig kan ik mezelf ook steedsm meer fijn/luxe dingen toestaan. Dat es behoorlijk in remissie is en ik inmiddels meer te besteden heb dan toen ik student was, maakt het voor mij wel makkelijk om buiten de deur koffie te drinken. Ik weet dat het me erg goed kan doen om even ergens koffie te drinken dus probeer dat ib m'n achterhoofd te houden als ik t toch weer even lastig vind
Wolfgirl - Dinsdag 28 juli 2015 17:01
Ik heb in het theater koffie leren drinken, gewoon zwart, dat noemen we theater- koffie, zo heb ik het leren drinken dus ik bestel gewoon bijna altijd zwarte koffie omdat ik het zo heb leren kennen en er zo van hou
Wolfgirl - Dinsdag 28 juli 2015 17:01
Ik heb in het theater koffie leren drinken, gewoon zwart, dat noemen we theater- koffie, zo heb ik het leren drinken dus ik bestel gewoon bijna altijd zwarte koffie omdat ik het zo heb leren kennen en er zo van hou
Ultraviolence - Dinsdag 28 juli 2015 17:06
Fijn om dit te lezen. Dacht dat ik gewoon een treuzelkont was en nooit kon kiezen.
DragonFly1991 - Dinsdag 28 juli 2015 17:51
Niet altijd, sinds ik af en toe weer mee durft te eten bij de snackbar, durf ik echter niet snel wat extra's te bestellen als de rest dit ook niet doet.
Qua koffie kost het me geen moeite, want ik vind melk of ander "geouwehoer" ermee gewoon niet lekker. Doe mij maar een bak zwarte koffie ^^
sterke_ik - Dinsdag 28 juli 2015 19:09
O, ik durf dat inmiddels wel.
Lekker genieten :)
Robin - Dinsdag 28 juli 2015 21:34
Ik doe het ook wel eens andersom. Dan neem ik expres iets met veel calorieën om ander vrouwen jaloers te maken. Lekker slecht. Maar doe ik alleen als ik in een slechte bui ben en bij mensen die ik niet aardig vind zoals sommige collega's.

Birdy - Dinsdag 28 juli 2015 23:33
Ik zou bij zo'n uitgebreide bestelling als die je noemt, ook wel een beetje denken van 'wat overdreven van die persoon', maar als ik het zelf heel graag zou willen zou ik er gewoon een grapje over maken. Dan is de lading eraf en durf ik wel ingewikkeld te bestellen als ik dat zou willen:) Humor relativeert!
Nika - Woensdag 29 juli 2015 07:39
Geen last hiervan! Ik heb ook altijd een uitgebreide bestelling: een tall skinny white chocolat mocha met pepermunt en soya melk en zonder slagroom.

Interesseert mij eigenlijk niet wat de mensen achter mij in de rij van mijn bestelling vinden. Denk ook eigenlijk niet dat die mensen er iets van vinden. Iedereen is teveel met zichzelf bezig om te letten op wat ik bestel. Besef heel goed dat niet de hele wereld om mij draait ;-)

Dus voor iedereen op deze site, bestel gewoon waar je trek in hebt ook al is het zo'n uitgebreide bestelling dat je twee keer moet ademhalen om de bestelling aan de medewerker te geven. ;-). Andere mensen in de rij luisteren waarschijnlijk niet eens mee als jij staat te bestellen.
Star* - Woensdag 29 juli 2015 21:10
Het gaat wel wat beter alleen ik vind het nog steeds wel eng als ik niet weet hoeveel er ongeveer in zit qua kcal.
*** - Woensdag 29 juli 2015 22:10
Ik ben enkel bang dat ik het niet zou lusten.
Anne-Maria - Donderdag 30 juli 2015 01:21
Ik drink nooit meer iets buiten de deur. Niets met calorieën dan. Bij een etentje vind ik het 'jammer' om sap te nemen, puur omdat ik geen sapliefhebber ben. Een lekkere koffie oid staat nog wel op m'n lijstje. Op de een of andere manier kom ik er ook niet toe. Eten daarentegen gaat heel goed. Vreemdigheid...
Anna - Donderdag 30 juli 2015 17:58
Ik ben zwarte koffie gaan waarderen in de loop van mijn eetstoornis en nu vind ik die prima genoeg om te bestellen en lekker te vinden dus dan maar zwart.
Knuffie123 - Donderdag 30 juli 2015 22:36
Meestal ben ik een hele lange tijd aan het twijfelen, maak ik een keus en uiteindelijk neem ik weer iets 'veiligs'