Kinderen steeds jonger depressief

 

Steeds meer jonge kinderen worden behandeld voor psychische problemen waaronder ernstige aandoeningen zoals depressies of angstklachten. Dit blijkt uit nieuwe cijfers die naar buiten zijn gekomen van een gezondheidscentrum in Sussex, Engeland. Gemiddeld worden hier zo'n 2500 kinderen behandeld en in één jaar tijd is het aantal kinderen dat bij dit centrum binnen is gekomen met depressieve klachten, angstklachten, somberheid en problemen in sociale relaties met twintig procent gestegen, namelijk naar bijna 3000 kinderen.

Experts wijden deze toename aan een verhoogd stressniveau voor kinderen dat onder andere veroorzaakt zou worden door druk op social media, cyberpesten, schoolexamens en zelfs de zogenaamde vervroegde seksualisering.


Bron

Van alle hulpvragen komen de meeste kinderen binnen met depressieve klachten, namelijk 1264. Van deze kinderen zijn er 68 nog maar tussen de vijf en tien jaar oud. Ook is een vierjarig meisje in behandeling bij het gezondheidscentrum in Sussex vanwege extreme verlatingsangst. Psychiater Paul McLaren zegt hierover het volgende: ''Angst en depressie zien we meestal bij volwassen, toch kunnen deze problemen al ontstaan in de kindertijd. De genen spelen hierbij een rol, ook is er een hoop veranderd in de huidige sociale druk op jonge mensen.''

Kinderen en jongvolwassenen groeien tegenwoordig op in een snelle en competitieve wereld. Families vallen uiteen, er is veel druk op school, er wordt gepest en de druk rondom het schoonheidsideaal is hoog. Dit heeft een groot effect op jonge mensen. Ze leven in een wereld die 24 uur per dag en zeven dagen per week online is en waar er nauwelijks meer privacy is. Kinderen zoeken hierdoor continu bevestiging bij elkaar en staan altijd onder druk om zichzelf zo perfect mogelijk te presenteren. Dat eist uiteindelijk z'n tol.

Op het moment dat de kinderen ouder worden komen er weer nieuwe zaken die veel druk opleveren zoals studeren op een goede universiteit en een goede baan krijgen om geld te kunnen verdienen. Hierdoor lijkt het bijna logisch dat kinderen op steeds jongere leeftijd depressieve klachten ontwikkelen en hulp nodig hebben.


Bron

Wat vind jij hiervan?

Bron: dailymail.co.uk

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

LittleElf - Dinsdag 11 augustus 2015 18:29
Echt erg :(
Proud2bEsmée - Dinsdag 11 augustus 2015 18:43
Op zo'n leeftijd al, waar dit gaat heen?
sterke_ik - Dinsdag 11 augustus 2015 18:59
Verdrietig
EE - Dinsdag 11 augustus 2015 20:11
Zou het niet zo kunnen zijn dat het nog even vaak voorkomt als voorheen, maar dat het beter wordt gesignaleerd en dat er eerder hulp wordt gezocht?
kim300808 - Dinsdag 11 augustus 2015 21:16
Te heftig....
Klein Veertje - Woensdag 12 augustus 2015 00:08
Heftig.. Ik was zelf ook op m'n 7e al depressief.
xxxm - Woensdag 12 augustus 2015 00:13
Heftig. Ik heb vanaf mijn 10e een angststoornis.. En ik ben nu 20. :'( Verschillende psychologen bezoeken heeft me niet geholpen
Anne-Maria - Woensdag 12 augustus 2015 07:33
@EE: Die richting denk ik ook op. Achteraf gezien was ik al heel jong depressief en nog allerlei poespas, is echter nooit gesignaleerd. Door meer kennis te krijgen, komt men hier steeds verder in. Gelukkig!
liz - Donderdag 13 augustus 2015 13:19
@EE en @Anne-Maria. Dit is ook mijn eerste reactie. Ik was als kind ook heel depressief en dit was toen iets wat helemaal niet vaak erkend werd. Misschien is het ook een positieve zaak dat het vaak eerder gesignaleerd wordt. Maar bij kinderen moet je ook extra voorzichtig zijn met labelen en bijvoorbeeld medicatie want je bent dan nog zo in ontwikkeling, alles kan nog gebeuren. Dus goede begeleiding bij psychische problemen lijkt me belangrijk maar er is wel veel bedachtzaamheid geboden. En gewoon lekker kind laten zijn. School is niet het belangrijkste en die prestatiecultuur lijkt me inderdaad schadelijk.
Inge - Dinsdag 8 september 2015 11:52
Helemaal mee eens .Kinderen moeten zoveel .vroeg uit bed ,vooral als ouders ook nog werken dan moeten ze nog vroeger uit bed . Weinig tijd voor kinderen omdat ouders moe zijn . Als er een nieuw broertje of zusje is minder tijd voor de oudste of ze nu 2 4 of 6 zijn maakt niet uit .Deze gejaagde wereld is niet goed. Maar geef kinderen geen antidepressiva maar eerder vitamines en dan vooral vitamine B12 is de belangrijkste daar hebben ze veel meer aan . Kijk ook eens bij Vit B12 tekort oorzaken en klachten, is belangrijk voor kinderen maar ook voor jong / volwassenen .
ipruis - Dinsdag 8 september 2015 11:56
Dat heb ik hier boven al ingevuld het vorige bericht .