Kieskeurige eters vaker angst of depressie

 

Kinderen kunnen soms erg kieskeurig zijn als het gaat om eten. Vaak wordt gedacht dat dit slechts een fase is en geven ouders vaak toe door maar wat anders te maken. Maar het kan dus zo erg worden dat ouders zodanig rekening met de kieskeurigheid moeten houden waardoor ze bijvoorbeeld niet eens uit eten kunnen. Volgens onderzoekers van de Duke University en de Duke University School of Medicine kan het kieskeurig eten ook een voorbode zijn voor andere problemen.

In het onderzoek werden 917 kinderen met een leeftijd tussen 2 en 5 jaar oud geobserveerd op verschillende aspecten, waaronder eetgewoontes, het functioneren en psychische kenmerken. Daarnaast werden de ouders van deze kinderen ook geinterviewd. De bevindingen ervan werden gedeeld in 'Pediatrics'.

groente
bron

Van de 917 kinderen toonde ongeveer 20% kenmerken van kieskeurig eten. In vergelijking met de andere 80% zouden de kieskeurige eters meer kans hebben op het vertonen van kenmerken van depressie, sociale angststoornissen en gegeneraliseerde angststoornissen. 3% van de gevallen valt onder de extreme gevallen waarbij de symptomen ook wat ernstiger waren. In tegenstelling tot de overige 80% zou de kans op een sociale angststoornis bij de kieskeurige kinderen zeven keer zo groot zijn. Ook zou de kans op een depressie twee keer zo groot zijn ten op zichte van niet-kieskeurige eters. In een vervolgonderzoek bij ongeveer 200 van de kinderen is ook gebleken dat er 1,7 keer meer kans was dat er meerdere symptomen van een gegeneraliseerde angststoornis aanwezig waren bij kieskeurige eters.

Volgens één van de schrijvers van het artikel, kinderpsychiater, epidemitoloog en hoofd van het 'Child and Family Mental Health and Developmental Neuroscience' van de Duke University Medical Center Helen Egger is het belangrijk om problemen vroeg te identificeren. Niet alleen om de problemen te kunnen behandelen, maar ook om erger lijden te voorkomen in een verder stadium. Volgens haar kunnen kinderen die in behandeling zijn op vijftienjarige leeftijd al problemen hebben sinds hun tweede jaar. Maar dat betekent natuurlijk niet dat alle kieskeurige eters daadwerkelijk last gaan krijgen van angststoornissen of depressies. Het kan ouders en opvoeders wel helpen om alerter te zijn voor problemen door te letten op eetgewoontes.

Nancy Zucker, een professor op de Duke University School of Medicine en directrice van het Duke Center for Eating Disorders die ook meeschreef aan het artikel, zegt dat het beter begrijpen van de gevoeligheid van het eten ook nuttig kan zijn bij het behandelen van eetproblemen. Bij kieskeurige eters zou er namelijk een hogere gevoeligheid zijn als het komt op eten, hierbij te denken aan textuur, geuren of hoe het er uit ziet. Volgens Nancy Zucker kan dit de meeste ouders wellicht geruststellen omdat ouders vaak aangeven dat zij zich aangewezen voelen als schuldige door hulpinstanties omdat zij hun kinderen geen gevarieerde eetkeuzes zouden bieden. Het gaat, volgens Nancy Zucker, namelijk om hele gevoelige kinderen. Het gaat niet alleen meer om het eten, maar het ligt veel dieper dan dat. Door dit onderzoek kunnen ouders deze gevoeligheid beter herkennen en er wellicht beter mee omgaan door meer te begrijpen waar die gevoeligheid dan ligt.

eten
bron

Het advies van Nancy Zucker zou dan zijn om nieuwe producten te introduceren buiten de gezamenlijke eetmomenten. Volgens haar zijn zulke waardevolle momenten namelijk bedoelt voor het delen van hun dag met familieleden. Dan zou het zonde zijn als kinderen dat moeten zien als een moment waar ze tegen op zien, terwijl het dan juist gaat om het samenzijn met familie.

bron

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

m - Woensdag 16 september 2015 20:50
Zou dit ook voor eetstoornissen waar bij heel kieskeurig gedrag vertoond wordt gelden?