Volgens de Europese richtlijnen zouden jongeren tussen 12 en 19 jaar zo’n 9,2 uur per nacht moeten slapen. Metro meldt vandaag dat uit een recent onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat tweederde van de Nederlandse jongeren minder dan die 9,2 uur per nacht slaapt. Zo’n twintig procent zou zelfs kampen met een chronisch slaaptekort.
Als je als jongere 9,2 uur slaap nodig hebt per nacht, betekent dit dat je als je om 22:30 uur naar bed gaat, je opstaat rond 7:45 uur. Dit klinkt als best haalbaar. Toch blijkt dus dat dit voor veel jongeren niet haalbaar is. Zij gaan later naar bed, staan vroeger op of slapen slecht in of door.
Ed de Bruin is slaaponderzoeker en denkt de oplossing te hebben voor deze jongeren. Ongeveer de helft van de slaapproblemen van de jongeren is verdwenen na deelname aan zijn programma. Je kunt, als je last hebt van slaapproblemen, nog meedoen aan dit onderzoek door je aan te melden via slimslapen.nl. Hier kan je ook een zelftest doen. Heb je echter problemen met slapen doordat je te weinig eet, dan zal je dit waarschijnlijk eerst moeten veranderen alvorens een dergelijk programma zin heeft.
Daarnaast is het volgens de Bruin zeker aan te raden om niet kort voor het slapen gaan nog actief te zijn op een computer, laptop, iPad of smartphone: “Het licht van de computer verstoort de melatoninehuishouding. Melatonine, het hormoon dat voor een slaperig gevoel zorgt, wordt zodoende pas later aangemaakt, waardoor jongeren ook pas veel later in slaap vallen. Je kunt het zien als een soort jetlag.”
Vooral de adviesbedtijden die voor de jongeren individueel worden berekend zijn helpend volgens de Bruin: “Op basis van de persoonlijke bedtijden van jongeren, de tijd die ze normaal gesproken wakker liggen en hun gedrag overdag kijken we wat voor de deelnemers het beste tijdstip is om te gaan slapen. Dat verschilt per individu”, legt De Bruin uit. “De een heeft nu eenmaal minder slaap nodig dan de ander. Met de juiste adviesbedtijden hebben veel jongeren al snel baat.”
Lees ook de blog: Slecht slapen en een eetstoornis. & een laatste tip: soms kan je ook beter in slaap komen door luisterboeken.
Heb jij problemen met slapen?
Geef een reactie