Jongeren pesten zichzelf online

 

Jezelf online pesten is volgens een artikel op Dailymail de nieuwste vorm van zelfbeschadiging. Een goed voorbeeld hiervan is het meisje Ellie Thomas die zichzelf online pestte via de website Ask FM waar je je kunt aanmelden om vragen van anderen te krijgen. Zij heeft niet alleen een account om vragen te ontvangen, maar ook een nep account met een valse naam om zichzelf nare antwoorden te geven.

Zo staat er op het Ask FM account van Ellie de vraag 'What is the best thing about me?' Onder een ander account met de naam Staceeey heeft Ellie hier zelf op gereageerd met 'Nothing. You are no one.' Terwijl haar ouders dachten dat Ellie druk aan het studeren was in haar kamer, was Ellie ruim een jaar druk bezig met onaardig op zichzelf reageren.

meisje laptop
bron foto

Ellie zelf zegt er het volgende over: 'Ik wist best dat ik al die dingen zelf schreef, maar op het beeldscherm was ik het toch niet zelf. Mijn berichten over dat ik nutteloos ben, niet geliefd en lelijk, waren de dingen die in mijn hoofd spookten. Als ik het zo op het beedscherm zag als zijnde afkomstig van 'andere mensen' dan hielp dat me om mijn gevoelens te uiten en het maakte het meer echt. Mijn vriendinnen namen het voor me op. Ik moest wel doorgaan met nare berichten posten, wilde ik hen bijblijven. Ik wilde anderen nooit pijn doen hiermee, enkel mijzelf.'

Ellie heeft zichzelf nog nooit fysiek beschadigd, maar wel geruime tijd op deze nieuwe manier: met woorden. Zij is slechts één van de groep Britse tieners die dit doet en waarvan het aantal stijgend is. Pas toen de ouders van Ellie achter het cyberpesten kwamen, lukte het haar om ermee te stoppen. Ellie heeft echter nooit durven toegeven dat zij het pesten zelf deed.

Ook Hannah Smith pestte zichzelf online. Haar lukte het echter niet om er zoals Ellie mee te stoppen. Ze beëindigde op 14-jarige leeftijd haar eigen leven. In eerste instantie werd de schuld hiervan gelegd bij cyberpesters, maar als snel bleek dat zij zichzelf al die tijd online had gepest. Op Ask FM liet ze berichten als 'go die', 'get cancer' and 'drink bleach' voor zichzelf achter.

Het is voor ouders onbegrijpelijk dat hun kinderen zichzelf online pesten. Toch duurt het nog geen tien minuten om hiervan meerdere voorbeelden op Ask FM te ontdekken. In sommige voorbeelden doen jongeren niet eens de moeite om vanuit een ander, vals account te posten.

Uit een recent onderzoek onder ruim 600 1ste jaars scholieren blijkt dat 9 procent nare opmerkingen over zichzelf online plaatst. Zo'n 23 procent hiervan plaatste maandelijks wel een dergelijk bericht. Een andere vorm van online zelfbeschadiging is het plaatsen van video's door jonge meisjes waarin ze hun kijkers de vraag stellen 'Am I Ugly?' Ook hierop wordt vaak anoniem of onder andere namen door meisjes zelf onaardig gereageerd.

meisje laptop
bron foto

In het geval van Ellie was er geen duidelijke reden voor het zichzelf online pesten. Zij is slechts één van de vele meisjes die bang is om niet te voldoen aan de hoge verwachtigen van onze huidige kritische maatschappij. Het zichzelf pesten wordt dan gedaan om kritiek van anderen voor te zijn of om zelfhaat te uiten. Het zichzelf online pesten kan ook een manier zijn om te dealen met negatieve gevoelens. Het maakt negatieve gevoelens en gedachtes zo meer tastbaar. Ook kan het een manier zijn om bevestiging te krijgen van anderen dat iemand niet lelijk, stom of nutteloos is. De profielen mogen dan wel niet echt zijn, maar de gevoelens die worden geuit zijn dat wel...

Wat de reden ook mag zijn van het zichzelf online pesten, indirect is het een schreeuw om hulp, een schreeuw om gezien te worden, gered te worden. Het 14-jarige meisje Hannah liet enkele dagen voordat ze zichzelf van het leven beroofde een papier zien voor haar webcam met daarop de tekst 'You think you want to die. But really you just want to be saved.'

Bron: Dailymail.co.uk

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Rachel - Donderdag 27 februari 2014 13:54
Huh. Eigenlijk heb ik heel veel medelijden met de mensen die dit doen. Ik snap de gedachte dat je beter kunt uiten hoe je over jezelf denkt als je het neerzet als 'iemand anders' die dit zegt, in plaats van jijzelf. En ik snap dat het je net zo kapot kan maken als gepest worden door anderen.
Maar alsnog vind ik het best bizar.
_Luckamy_ - Donderdag 27 februari 2014 14:17
pff.. heavy.. Heb er eigenlijk ook geen woorden voor..
Jannette - Donderdag 27 februari 2014 14:41
Wat verschrikkelijk hoe deze meiden zichzelf zo kunnen haten. Er is echt veel nood aan liefde en bevestiging voor elkaar. Super dat deze site er is als tegenbeweging om juist te steunen in plaats van al die haat!
Floor* - Donderdag 27 februari 2014 14:46
Mm. Is dit de 21e eeuw versie van schizofrenie?
Ik bedoel: je kan tegen jezelf praten, in een dagboek schrijven etc. Maar berichten naar jezelf sturen en op die manier gesprekken met jezelf voeren vind ik behoorlijk bizar eerlijk gezegd..
Peanutt - Donderdag 27 februari 2014 14:46
Ik heb zelf bij een meisje in de klas gezeten die zoiets deed, maar zij schreef nare dingen over zichzelf op de wc-deur etc. Ik vond dat nogal stom en raar, want 'waarom zou je zoiets doen?' Maar als ik dit zo lees is het toch meer te begrijpen...
anoniem - Donderdag 27 februari 2014 15:31
Zo triest ...
Nijntje - Donderdag 27 februari 2014 15:36
Jeetje :( ik heb hier echt geen woorden voor........
Vioow - Donderdag 27 februari 2014 15:56
Best wel bizar eigenlijk dat iemand dit bij zichzelf doet. Maar ook ik denk dat dit een schreef om hulp is.
@floor* - Donderdag 27 februari 2014 16:20
schizofrenie is een ernstige psychiatrische stoornis, gekenmerkt door hallucinaties en wanen. Dat betekent nog niet dat je tegen jezelf gaat zitten praten.
Waar dit eerder op zou lijken is een dissociatieve identiteitsstoornis. En tsja... sommige mensen doen aan automutilatie, anderen zuipen zich helemaal lam of geven over tot ze er bij neervallen. Dat veroorzaakt allemaal lichamelijke (en ja, ook psychische) schade. Dit soort pestgedrag verschilt daar niet zo heel veel van, alleen dat het zich meer op het zichzelf psychisch schade aandoen.
-Metaphor - Donderdag 27 februari 2014 16:47
het zou mij juist helpen, als ''iemand' iets lelijks over mij neerzet, en dat andere daar dan op reageren van, nee dat is niet zo, blabla.
m - Donderdag 27 februari 2014 16:48
heftig
Roos_ - Donderdag 27 februari 2014 16:53
wow wat sick.. kan me hier totaal niets bij voorstellen, maar 't klinkt wel echt heel heftig zeg
Inge - Donderdag 27 februari 2014 18:47
Ik vind het ook erg vreemd. Door dit soort artikelen wordt het wel aangemoedigd denk ik.. Net als pro ana sites veel jonge meiden trekt door zoveel aandacht van de media.
luna - Donderdag 27 februari 2014 19:56
Het gaat wel heel ver zeg...oef dan zit er van binnen echt veel leed en eenzaamheid lijkt mij.
En ik denk niet dat je zo kan zeggen dat dit Dissociatieve identiteits stoornis is, want dat is een heftige stoornis waarbij je vaak zelf niet eens weet wat de andere zelf doet. En volgens mij doet dit meisje het heel bewust..
Nerveus - Donderdag 27 februari 2014 19:56
Triest...
Lusi - Vrijdag 28 februari 2014 01:13
Gaat het er niet ook om dat dan weer een ander reageert met een
'ah liefie wat gemeen dat iemand dat zegt, je bent wel oké'
en op die manier bevestiging te zoeken?

Dat is wat er door mijn hoofd gaat als ik dit lees..
Alison - Vrijdag 28 februari 2014 10:30
Wat verdrietig...
Prue - Vrijdag 28 februari 2014 11:36
Bizarre uiting van 'met jezelf overhoop liggen'...

Vind het verdrietig dat die meisjes hun omgeving blijkbaar niet genoeg vertrouwden om er in real life mee naar buiten te komen hoe ze zich voelden over zichzelf.
peanutbutter - Vrijdag 28 februari 2014 13:55
snap niet hoe je jezelf zoiets aan kan doen.
Sharon - Vrijdag 28 februari 2014 14:47
Wow, hier heb ik ook geen woorden voor. Het is raar, maar inprinciepe net als automutilatie.

Emily - Zaterdag 1 maart 2014 09:21
Eerst dag ik ... wat dom dat mensen dit toen.
Totdat ik op mijn weheartit account zat, waar ik alleen maar depressieve/negatieve plaatjes heart ... toen schrok ik wel eventjes, want toen herkende ik mezelf erin :'x
celine - Maandag 21 april 2014 22:32
waarom zou je zoiets doen?