Jongeren eten gezonder dan vroeger

 

Uit een artikel van de Daily Mail komt naar voren dat jongeren t/m 23 jaar, ook wel bekend als de jongste generatie consumenten, Generatie Z, gezond willen eten. Ze willen gezonder eten dan de voorgaande generaties ooit hebben gedaan. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek naar eetgewoontes bij verschillende generaties. De voorkeur van generatie Z ligt bij verse groenten en fruit en zelfgemaakte maaltijden in plaats van kant en klaar maaltijden.

Verse groenten
Bron

Door de eetgewoonten van generatie Z, zal de vers voedsel consumptie, met name salades, naar verwachting met meer dan 11% toenemen in de komende vijf jaar. Er worden ook steeds meer gezonde broodjes gegeten, warm ontbijt wordt populairder en eten jongeren meer gezonde snacks zoals repen met diverse graansoorten en gedroogd fruit. Het voorverpakte en kant-en-klaar voedsel wordt steeds minder populair.

Zelf ben ik opgegroeid met het idee dat vers en lekker eten heel belangrijk is. Mijn ouders gaven altijd wel veel geld uit aan verse producten, omdat zij dit heel belangrijk vonden. Er werd dan weer minder geld besteed aan andere dingen. Wij hebben eigenlijk bijna nooit echt voorverpakte producten gebruikt, alleen soms afbakpizza, afbakstokbrood en een pakje bechamelsaus. Ik eet eigenlijk nooit een kant-en-klaar magnetronmaaltijd. Vroeger bij vriendinnetjes thuis zag ik dit wel veel. Daar is in principe ook niks mis mee. Ze functioneerde net zo goed als ik, zagen er net zo gezond uit en konden daar ook van genieten. Ik was het alleen zelf niet gewend. Nu merk ik wel dat om mij heen steeds meer aandacht wordt besteed aan vers eten en dat de voorkeur meer daar komt te liggen. Uit het onderzoek blijkt ook dat oudere generaties (X en Y), steeds meer de voorkeur geven aan gezonde en verse maaltijden. Wel is er een duidelijk verschil met generatie Z. Mensen die nu tussen de 38 en 48 jaar zijn, generatie X, eten nog vaak magnetronmaaltijden.

meisje in restaurant
Bron

Volgens de onderzoeker, Darren Seifer, lijkt het in eerste instantie gek dat de jongeren die vaak overvolle agenda's hebben zoveel tijd besteden aan koken. Uit het onderzoek blijkt echter dat zij graag willen weten wat ze eten en dat ze hierdoor zelf kunnen bepalen wat er uiteindelijk op hun bord komt. Omdat veel Amerikaanse jongeren een Zuid-Amerikaanse achtergrond hebben, worden in Amerika vooral Zuid-Amerikaanse gerechten steeds populairder.

Jongeren willen dus steeds gezonder eten en zij willen hun eten zelf bereiden. De voorkeur gaat uit naar verse producten en niet per se naar producten die weinig calorieën hebben of de bekende superfoods.

Bron: dailymail.co.uk

Zie jij deze trend ook bij leeftijdsgenoten?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Emma - Vrijdag 16 mei 2014 10:37
Bij mijn vrienden/vriendinnen zie ik dit niet echt. Zelf ben ik wel echt bezig met vers en gezond eten. Ik tel geen calorieën, want daar word je alleen maar ongelukkig van denk ik. Producten met veel conserveringsmiddelen, kleurstoffen laat ik staan. Gelukkig hebben wij thuis ook nooit magnetron maaltijden. Wel dingen uit blik of pakjes, maar daar ontkom je niet aan denk ik. Tenzij je een eigen moestuin/kas hebt... Maar daar heeft natuurlijk niet iedereen de tijd en ruimte voor.
Safia - Vrijdag 16 mei 2014 16:27
Nou, ik eet al een tijdje gezond. Maar mijn leeftijdsgenoten niet echt, als ik in de kantine ben zie ik een heleboel kinderen met zakjes chips, repen chocolade, blikjes frisdrank, etc.
Me - Vrijdag 16 mei 2014 16:52
Herken dit gedrag niet eigenlijk en ik heb toch heel wat z'ers om me heen.
Moo, - Vrijdag 16 mei 2014 17:34
achja, maar wat is gezond? geen taart op een verjaardag eten omdat je er bang voor bent?
Haremaje - Vrijdag 16 mei 2014 22:34
Ik herken het alleen bij mezelf.
-- - Zaterdag 17 mei 2014 10:01
wel een beetje, dat het bij de jongens niet meer "genant" wordt gevonden om liever een lekkere salade of een lekkere verse maaltijd te eten dan friet van de snackbar
DeSchim - Zaterdag 17 mei 2014 12:21
Ik zie het absoluut om mij heen!
Denk dat het wel pas groeit naarmate jongeren vanaf het middelbaar onderwijs overstappen naar het vervolgonderwijs.

Op het middelbaar at iedereen namelijk echt heel erg ongezond.
Chips als lunch, e.d.

Op het vervolgonderwijs nemen veel mensen vaak salades mee als lunch of broodjes met gegrilde kip en tomaat.
Wat me met name opvalt is dat ik de lunch van nu, vroeger als koud avondeten at.

Omdat de porsies iets groter worden, maar ook gezonder, hebben mensen denk ik minder snel de neiging om ongezonde troep te snacken.

Waarmee ik natuurlijk niet wil zeggen dat snoep, koek e.d. nooit mag.
Persoonlijk kies ik alleen de iets luxere ongezonde snacks uit, bijvoorbeeld : chocolade truffels.
Als ik dan toch ongezond doe wil ik 100% genieten!!