Invloed mentale gezondheid op lichaam

 

Je kunt je lichamelijk ontzettend goed voelen met een gezond gewicht en een redelijk goede conditie, maar dat betekent niet direct dat je ook echt gezond bent. Geestelijke gezondheid is immers net zo belangrijk als lichamelijke gezondheid en als je bijvoorbeeld depressief bent, dan heeft dit een behoorlijk negatieve impact op je algehele welzijn. Het is al bekend dat je sneller ziek kunt worden als je bijvoorbeeld niet lekker in je vel zit. Je weerstand lijkt dan minder goed te zijn en je wordt vatbaarder voor virussen die in bepaalde seizoenen toch al in de lucht hangen.

Iedereen is weleens somber, dat hoort nu eenmaal bij het menselijk leven. Depressie, echter, gaat over meer dan enkel wat somberheid en dat maakt het ook zo'n ernstige aandoening. Inmiddels komt er steeds meer bewijs voor het feit dat goede geestelijke gezondheid gekoppeld is aan een verminderde kans op lichamelijke klachten. De vraag is natuurlijk wat er eerder kwam. Zijn we gezonder omdat we ons goed voelen, of voelen we ons goed omdat we gezonder zijn? Verschillende studies laten toch met name zien dat mensen die gelukkig zijn vooral ook gezonder zijn. Bovendien lijken deze mensen ook nog eens langer te leven.


Bron

Toch is het niet zo dat enkel goed voelen zorgt voor een goede lichamelijke gezondheid. Dat zou te kort door de bocht zijn. Voor een goede lichamelijke gezondheid is ook een goede leefstijl nodig. Gebleken is dat mensen die zich goed voelen, veelal ook beter voor zichzelf zorgen. Zij roken minder, sporten meer en eten gezonder. Hierdoor zou het kunnen lijken dat je goed voelen misschien zorgt voor gezonder leven en niet per se de oorzaak is van gezond zijn. Om dit verder uit te zoeken maakten onderzoekers van de Carnegie Mellon University honderd mensen letterlijk ziek. Sommigen waren gelukkig en anderen niet. Allen kregen zijn betaald om voor dit onderzoek een virus in hun lichaam te stoppen.

Natuurlijk word je niet direct ziek van een virus. Bij een goede weerstand is je immuunsysteem in staat ervoor te zorgen een dergelijk virus tegen te houden. Het onderzoek moest laten zien welk immuunsysteem beter zou werken: dat van de mensen die zich goed voelden, of dat van de mensen die zich niet goed voelden? Uiteindelijk bleek één op de drie van de mensen die zich niet goed voelden terug te komen met een verkoudheid. Van de mensen die zich wel goed voelden, kwam slechts één op de vijf terug met een verkoudheid. De onderzoekers concludeerden op basis hiervan dat mentale gezondheid dus zeker z'n weerslag heeft op de fysieke gezondheid. Gelukkige mensen lijken echt minder snel ziek te worden.


Bron

Volgens dit onderzoek zou het dus goed zijn voor de weerstand om je mentaal vooral goed te voelen. Toch is dat niet altijd even haalbaar. Als je bijvoorbeeld kampt met een depressie of eetstoornis, dan is dat niet van de een op de andere dag weg en kun je niet zo makkelijk ervoor zorgen dat je je weer goed voelt. Daar wordt naar mijn idee een beetje aan voorbij gegaan in dit onderzoek. Het lijkt me dan ook met name goed dat, als je op dit moment met dergelijke problemen kampt, te kijken naar wat je op de korte termijn al kunt doen om goed voor jezelf en je lichaam te zorgen om je weerstand wat op te krikken. Kijk naar wat nu al haalbaar is en waar je nog in zou kunnen investeren.

Wat denk jij: zijn we gezonder omdat we ons goed voelen, of voelen we ons goed omdat we gezonder zijn? 

Bron

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lost girl - Zaterdag 5 maart 2016 00:24
Hmm, lastige.... Ik merk iig wel dat als ik evenwichtig leef, dus goede voeding nachtrust en beweging, ik me in mijn hoofd ook vrediger voel. Wil niet zeggen dat ik me blijer voel want die depressie zit er nou eenmaal, maar een gezonde leefstijl heeft wel degelijk invloed op mijn psyche.
Miekio - Zaterdag 5 maart 2016 08:29
Ik denk dat het allebei het geval is. Een psychisch stabiel persoon die een lichamelijke ziekte met grote impact krijgt (chronische ziekte bijvoorbeeld), gaat daardoor door verschillende psychosociale processen heen, en dingen als depressie of eenzaamheid komen daar meer voor dan een lichamelijk gezonde groep. En dat is logisch, want er komt veel bij kijken zoals rouw, verandering van relaties, sociaalmaatschappelijk veranderingen (minder / niet kunnen werken), angst en onzekerheid enzovoorts.

En denk aan lichamelijke ziekten die een directe invloed hebben op je mentale gesteldheid, zoals een schildklierklierziekte of MS.

Ik geloof sowieso dat het helemaal samen gaat, als je je mentaal niet goed voelt is dat net zoiets als je maag niet goed voelt: het is geen kip of ei verhaal want het is 1 geheel.