Hoelang stond jij op de wachtlijst?

 

Als je kampt met psychische problemen en hier graag hulp bij wilt, dan moet je hiervoor in principe als eerste naar de huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een psycholoog, psychiater of gespecialiseerde instantie zoals een eetstoorniskliniek. Helaas kun je hier vrijwel nooit direct terecht, er is eigenlijk altijd een wachttijd. Huisartsen geven aan dat die wachttijden bovendien steeds verder oplopen, blijkt uit een peiling van de Landelijke Huisartsen Vereniging.

Huisartsen zeggen dat patiënten gemiddeld zo'n acht weken moeten wachten op gespecialiseerde hulp. Die wachttijd zou opgevangen kunnen worden bij de huisarts, aangezien er in vrijwel iedere huisartsenpraktijk tegenwoordig een praktijkondersteuner werkzaam is voor mensen met psychische problemen. Inmiddels blijkt echter ook bij de huisarts al een wachttijd te ontstaan. 72 procent van de huisartsen geeft aan dat er in het afgelopen jaar meer patiënten met psychische problemen bij de huisarts zijn gekomen. 74 procent zegt dat de klachten waarmee patiënten komen bovendien complexer zijn.


Bron

De voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging Gert-Jan van Loenen, geeft aan dat het feit dat er meer patiënten bij de huisartsen komen met psychische klachten an sich een positief teken is. Het is de bedoeling dat de huisarts meer mensen met deze problemen zelf behandelt, zodat ze patiënten met complexere problemen eerder geholpen kunnen worden buiten de praktijk. Daar gaat het nu dus mis, want ook hier nemen de wachttijden nog steeds toe.

Bovendien geeft 81 procent van de huisartsen aan ook steeds meer patiënten uit de gespecialiseerde GGZ te behandelen. Hierbij ervaren zij echter veel problemen. 51 procent zegt bijvoorbeeld last te hebben van tijdgebrek, 56 procent heeft moeite met de samenwerking met de psychiatrie, 46 procent vindt zichzelf onvoldoende bekwaam en 30 procent zegt dat er niet voldoende personeel is. Behoorlijk schokkende cijfers, voor een sector waar gespecialiseerde hulp juist zo van belang is. 

Door het toenemen van de wachttijden en het ontbreken van de juiste hulp, kunnen de problemen van patiënten verergeren. Marjan ter Avest, directeur van het Landelijk Platforum GGz, zegt daarover het volgende: ''De gevolgen voor patiënten kunnen dramatisch zijn: meer psychoses, suïcides, panieksituaties dwangopname, sociaal isolement."

Ik kan me nog goed herinneren dat ik een aantal jaar geleden in behandeling was bij een psycholoog en dat het niet goed met me ging. Samen keken we naar andere, intensievere hulp, maar helaas was vrijwel overal de wachtlijst behoorlijk lang. Ik meldde me aan bij verschillende instanties in de hoop ergens snel terecht te kunnen. Toch duurde alles erg lang en ging het ondertussen steeds slechter met me. Uiteindelijk ben ik opgenomen op een crisisafdeling. Ik denk niet dat dit enkel komt door wachtlijsten, er speelden namelijk veel meer dingen mee. Toch was het natuurlijk beter geweest als ik snel had kunnen starten met een behandeling. 


Bron

Op dit moment zijn de wachtlijsten er nu eenmaal en daar moeten we het mee doen, hoe lastig ook. Het is daarom goed om te kijken naar hoe je zo'n wachtlijst kunt overbruggen als je de hulp nodig hebt maar simpelweg nog niet aan de beurt bent. Mijn ervaring is bijvoorbeeld dat er minder of geen wachtlijsten zijn bij vrijgevestigde therapeuten. Zij kunnen vaak gesprekken aanbieden ter overbrugging. Ook bieden instanties soms alvast pré-groepen aan ter voorbereiding op de echte behandeling of is het ook mogelijk om alvast gesprekjes te hebben met een socio-therapeut of verpleegkundige.

Probeer bij de aanmelding altijd duidelijk aan te geven waar je staat en waar je behoefte aan hebt, zodat de instantie met je mee kan denken naar eventuele mogelijkheden, ondanks de wachtlijst. Tot slot kun je ook eens deze blog lezen, met tips voor als je op de wachtlijst staat. 

Hoelang stond jij op de wachtlijst?

Bron

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Mijn Wereld - Maandag 27 juni 2016 13:39
Ik had de pech dat mijn problemen net voor de kerst verergerde. Ik liep al sinds oktober/november bij de POH en vanaf midden november zijn we op zoek gegaan naar gespecialiseerde hulpinstanties omdat het met mij steeds minder goed ging. Zo was ik aangemeld bij Max ernst GGZ, PsyQ en zo nog een paar instanties. Bij al deze instanties bleek een wachttijd van gemiddeld 4 tot 8 weken. Echter in december verslechterde mijn situatie zo erg dat we op dat moment niet anders konden dan een crisis aanmelding bij de ggz te doen. bij een crisis aanmelding moet je binnen minimaal 7 dagen tot maximaal 14 dagen na aanmelding gezien worden door een therapeut. Dat is toen ook gebeurd.
Charlotte - Maandag 27 juni 2016 13:41
Ik heb vorig jaar 6 maanden op een wachtlijst voor gespecialiseerde GGZ gestaan bij Mondriaan. Overbrugging kon konden ze daar niet bieden, dus voor the time being ben ik gestart binnen de basis GGZ bij een andere intstelling. Toen ik echter na 6 maanden mijn intake had, werd er doodleuk gezegd: 'Je bent al ergens anders in behandeling dus we nemen je hier niet aan'. Het gevolg was een flinke crises en na heel hard zoeken en twijfelen toch maar weer opnieuw op een wachtlijst van 5 maanden voor gespecialiseerde GGZ bij weer een andere instelling (met een reistijd van een uur enkele reis...).
Clueless01 - Maandag 27 juni 2016 13:44
Toen ik ben aangemeld bij Apanta was daar net een afdeling voor mensen tussen de 18 en 23 jaar geopend. Zij garanderen dat de behandeling start binnen 2 weken, erg fijn was dat. Helaas is de wachttijd daar inmiddels ook flink opgelopen. Ik heb het toen wel als erg prettig ervaren dat alles zo snel ging.
Jimmy - Maandag 27 juni 2016 13:58
@Charlotte:
Wow, niet te geloven zeg! Ik heb inderdaad ook een keer een half jaar moeten wachten, op een behandeling voor persoonlijkheidsproblematiek. De wachttijden in de GGZ zijn soms echt verschrikkelijk.

Helaas is dit niet alleen zo in de GGZ, maar ook in de rest van de zorg. Een vriendin van mij had zich een tijdje terug aangemeld bij het SlaapWaakCentrum van het Slotervaart ziekenhuis, vanwege een slaapstoornis. De wachttijd was vier maanden, en al die tijd sliep ze dus slecht.
*** - Maandag 27 juni 2016 13:58
Ik heb hierin enorm vel 'geluk' gehad. Ging op vrije consultatie (gesprek) in het ziekenhuis bij de psychiater, kreeg rondleiding op de afdeling en mocht de volgende dag al in opname. Op dat moment was er geen wachtlijst. enerzijds erg eng dat het zo snel ging maar anderzijds ook goed want ik denk dat lang moeten wachten je echt gek kan maken eens je bewust de stap hebt gezet om hulp te vragen.
Julia - Maandag 27 juni 2016 14:06
ik stond 2 weken op de wachtlijst, had ook mazzel.
ginie - Maandag 27 juni 2016 14:12
Ik heb wel veel gelukt gehad. Tussen kerst en oudjaar heb ik mijn online aangemeld bij momentum Ggz Breda. Ik kon begin het kaar terecht voor mijn intake en week daarna al gesprek met mijn psycholoog. Voor de twee daagse dagbehandeling moest ik 3 weken wachten.
Toen we uiteindelijk toch een klinische opname nodig was heb ik wel even moeten wachten 4 weken, maar dit was ook wel fijn omdat mijn kliniek in zuid Afrika zat en ik deze tijd mooi als voorbereiding kon gebruiken. Besef me wel als ik dit lees ik heel veel geluk heb gehad.
Sharon - Maandag 27 juni 2016 14:17
In mijn periode waren de wachttijden vaak een half jaar tot een jaar. Ik moest een jaar wachten.
AnaMan - Maandag 27 juni 2016 14:32
Voor de autisme sGGZ een maand of tien, twaalf. Bij Rintveld geloof ik 2 maanden (na intake wat ook 2 maanden duurde). Voor de andere GGZ was het geloof ik 3 maanden. Maar dat was alweer in 2008.
Marleen - Maandag 27 juni 2016 15:02
Bij mij was het 4 maanden voor ik de intake had en daarna nog 2 maanden voor ik echt in behandeling kon bij Rintveld. (In totaal dus 6 maanden.)
Maar volgens mij wordt het nu uitgebreid en waarschijnlijk worden de wachtlijsten dan ook korter.
MJlove - Maandag 27 juni 2016 15:03
Die lange wachttijden zijn zó vervelend! Ben je eindelijk zo ver dat je om hulp vraagt, moet je er nog vet lang op wachten..
Vorig jaar eerst bij POH geweest, die zei dat verwijzing naar gespecialiseerde ggz waarschijnlijk nodig was. Huisarts verwees me naar basis ggz, want dat doen ze nou eenmaal eerst. :/ Paar weken wachttijd voor behandeling bij eerstelijns psycholoog, die in het laatste gesprek zei 'Ik denk dat je eigenlijk vanaf het begin al naar de gespecialiseerde ggz had gemoeten.' Nou daar heb ik nu érg veel aan!
Uiteindelijk aangemeld bij gespecialiseerde ggz, die na een paar weken ineens zeggen, nee met jouw verzekering kan het helaas toch niet doorgaan. Toen maar aangemeld bij een andere gespecialiseerd centrum voor eetstoornissen. Wachttijd zo rond de 6-8 weken voor het intakegesprek (2 weken geleden). Nu tot eind zomer wachten op de pre-therapie. Daarna kan er weer wat wachttijd zijn voor de echte behandeling. Ik word er gek van, pff
Anoniem - Maandag 27 juni 2016 15:25
Ik stond 5 maanden op de wachtlijst,
Omdat het zo slecht met mij ging , kreeg ik 2 maanden eerder hulp.
Charlotte - Maandag 27 juni 2016 16:40
@Jimmy, wouw, wat bizar dat die vriendin daar ook zo lang op moest wachten!

Lees er net ook een artikel over op de site van de NOS: ''Als je de diagnose kanker krijgt, accepteer je ook niet dat je een jaar op behandeling moet wachten.''
M - Maandag 27 juni 2016 17:18
Wachtlijsten. Ppppfffff.
Vier maanden op de wachtlijst gestaan tot een intake (!) voor Rintveld. Informatieverstrekking was heel slecht. Eerst zou het 6 weken tot de intake zijn. Toen 8 weken. Maand later belde ik weer en zou het vanaf dan 8 weken zijn... Uiteindelijk vond psych dat het zo niet langer ging en zijn we heel hard gaan zoeken naar ander hulp, hetgeen ik gelukkig gevonden heb.

Vervolgens voor angstbehandeling ook 4 maanden op de wachtlijst gestaan. Weer heel veel onduidelijkheid over wachttijd. Na intake volkomen onduidelijkheid over de behandeling: wordt het 1 dag p week of 3? Of wordt het toch een ander behandeling?

Vond het voortraject bij beide behandelingen zoooo naar. De onzekerheid, de onduidelijkheid. Elke keer maar weer aan de bel trekken om te proberen om in ieder geval duidelijkheid te krijgen. Dat je moet wachten is al vervelend, maar dat je niet weet waar je aan toe bent is misschien nog wel veel vervelender.
Mimosa - Maandag 27 juni 2016 17:25
Bijna 1.5 jaar. Als ik daar nu aan terugdenk, snap ik niet hoe.
In de tussentijd wel overbrugging gehad.
Vlinder83 - Maandag 27 juni 2016 17:26
Ik heb eind november hulp gevraagd bij de huisarts. Hij zou me aanmelden bij de ggz, maar vergat dit vervolgens. Daar kwam ik half februari zelf achter, waarna hij me (met een hoop gezeur) alsnog aangemeld heeft. In mei en juni heb ik 2 gesprekken gehad voor de intake, diagnose, en behandelplan, en pas begin augustus heb ik mijn eerste "echte" gesprek. Alles bij elkaar dus zo'n 8,5 maand
avis amator - Maandag 27 juni 2016 17:27
ja met wachtlijsten heb ik ook kennisgemaakt. Begin januari zei mijn particulieren psycholoog doodleuk dat hij niets meer kon doen en werd k doorgestuurd naar Eleos. Daar een poos op de wachtlijst gestaan en toen de dokter belde dat ze op moesten schieten kon het ineens wel. (had er toen al wel zon 12 weken wachten op zitten). Toen bleek de situatie zo te zijn dat ze me daar niet konden behandelen (te complex) en werd ik doorgestuurd naar Accare. Daar zelfde liedje qua wachttijd en weer pas na een (boos) telefoontje van de huisarts een intake geregeld. Die is net geweest en nu zijn ze ineens van plan haast te maken. Maar al met al een wachttijd van ruim 6 maand :(
Floor* - Maandag 27 juni 2016 17:39
Ja het is best wel shocking hoe lang die dingen kunnen duren.. Ik had zelf het issue dat tegen de tijd dat de klinieken eindelijk plek hadden, ik zo veel was afgevallen en zo diep in de eetstoornis etc zat, dat het te "gecompliceerd was".

Of nu, heb ik een urgentie aanvraag gedaan doordat mijn woonsituatie heeft gezorgd voor enorme problemen die een terugval hebben veroorzaakt. Moet je 8 tot 16 weken wachten tot de reactie. Like: welk deel van het woord URGENT begrijpen ze niet..
S* - Maandag 27 juni 2016 18:20
Vanaf het eerste (aanmeld)telefoontje tot eerste (behandel)gesprek...19 maanden, 1 week en 2 dagen.
Wat als...schiet regelmatig door mijn hoofd.
damagedbutterfly - Maandag 27 juni 2016 18:31
had me intake in juni vorig jaar bij de ggz, maar door de zomervakantie periode kreeg ik me psycholoog pas begin september. Maar had wel al me dietiste een plan gemaakt (daarna was ze op vakantie voor de rest van de vakantie :/) en de kinderarts. Maarjha omdat ik weer meer at begon me stofwisseling weer bezig te zijn en viel ik meer af. Begin september 1 week na me verjaardag opgenomen geweest door te lage gewicht lekker aan de sonde! Egt vreselijk was het, ben paar weken geleden om gewisseld met psycholoog waar ze eerst ook lastig over deden BTW!! en met haar gaat het goed en zij doet ook egt iets in me behandeling en het klikte ook meteen. Alleen jha het probleem ligt bij mij thuis en dat kunnen ze niet oplossen. Maar gezinstherapie komt eraan en ik ben daar alleen mee begonnen omdat eerst dat moet en daarna pas kunnen kijken naar uit huis en begeleid wonen :/
JufM - Maandag 27 juni 2016 19:09
Ik heb niet echt op een wachtlijst gestaan; ik kon gelijk starten bij PsyQ. Zij verwezen mij door naar Novarum waar ik na 1 week al een 1e gesprek had en na 3 weken werd ik opgenomen.
Liz27 - Maandag 27 juni 2016 21:56
Tussen huisarts en intake bij gespecialiseerde ggz zat een week of 7 geloof ik. Vervolgens nog een maand moeten wachten voor ik kon starten met deeltijdbehandeling, maar in die tussentijd wel 2x een gesprek gehad ter voorbereiding.
Beauutjuhx - Maandag 27 juni 2016 23:27
Ik zit nu nog steeds te wachten, ik wacht al 3 weken en dit vind ik al veel.. Ze zeggen het zo snel mogelijk te doen, maar heb nog niks gehoord
B - Maandag 27 juni 2016 23:45
Wat een tijden hebben jullie moeten wachten zeg!

*beauutjuhx : ik hoop dat je snel geholpen kan worden

Ik zelf kan me niet herinneren hoelang k voor de eerste moest wachten de tweede psych moest ik 6 maanden wachten, waar alles opnieuw zou starten met psychiater etc. 6 maanden letterlijk thuis gezeten tot ik een psycholoog kreeg , waar bij er dus helemaal geen psychiater meer bij kwam kijken.. Dus stop medicatie.. Uit me zelf ondat k niet durfde te vragen/zeggen . Daarna moest k naar een verzuimgroep ivm geen school en daar met eigen keus uitstellen een maand of drie gewacht tot er plek was.
Anoniem - Maandag 27 juni 2016 23:51
Ik heb 7 maanden moeten wachten voor een gespecialiseerde behandeling voor Autisme, waarvan helaas 4 maanden in andere klinieken.
Eerst zat ik -als destijds 27 jarige vrouw- op een gesloten afdeling voor bejaarden, en daarna nog 4 maanden moeten doorbrengen op een gesloten acute opname afdeling met erg veel onrust & prikkels, totdat ik uiteindelijk terecht kon bij de gespecialiseerde kliniek waarvoor ik in eerste instantie was aangemeld.
Melissa Otterman - Dinsdag 28 juni 2016 09:21
Spoedafspraak. 2 Maand😒
nona - Dinsdag 28 juni 2016 10:54
Ik heb in maart 2015 bij psyq, virenze en altrecht een intake gehad en kon bij allemaal niet terecht (leeftijd grens was opgehoogd, gemeente vergoedde het niet en andere problematiek) vervolgens 2 maanden op intake moeten wachten bij de hoop, maar werd ook niet vergoed door de gemeente. Toen besloten te wachten tot ik 18 zou worden in december 2015. Direct opnieuw aangemeld bij PsyQ, kon ik na 1 maand op intake. Vervolgens wachten van januari tot een week geleden, mn behandeling is eindelijk gestart!
Meisjevan1990 - Dinsdag 28 juni 2016 11:10
Ik heb een jaar en 3 maanden moeten wachten op mijn behandeling bij de Viersprong. Ik heb b zelfs 1x twee weken op de wachtlijst gestaan voor een crisisopname. Ben daar toen twee dagen opgenomen geweest. Ik mocht niet op mn eigen kamer komen omdat ik te gevaarlijk was voor mezelf maar ik werd wel na twee dagen naar huis gestuurd. Met de mededeling: ga maar lekker van de bloemetjes en de bijtjes genieten. Wordt er nog kwaad om. Heb ook een klacht ingediend tegen die afdeling. Ze zullen het nooooooit meer doen.
Escapist - Dinsdag 28 juni 2016 12:01
Tja, wachtlijsten.. Ik heb 2 maanden op de wachtlijst gestaan bij PsyQ, maar ging toen zo hard achteruit dat ik, toen ik eenmaal aan de beurt was, te ernstig was om daar in behandeling te kunnen. Zo naar was dat. Toen kreeg ik een spoedaanmelding bij Altrecht en kon ik daar binnen 2 weken terecht, dat was wel netjes. Maar jammer dat mijn situatie eerst bijna levensgevaarlijk moest worden voordat ik terecht kon. Hoor dit soort verhalen veel te vaak. Best zorgwekkend, die bezuinigingen in de GGZ.
Escapist - Dinsdag 28 juni 2016 12:02
Bij Altrecht Rintveld was dat. Vond het wel echt super dat daar zo snel gehandeld werd.
S - Dinsdag 28 juni 2016 15:34
Echt sommige wachttijden.... Voor een crisis afdeling speciaal voor autisme die ik nodig had stond een wachtlijst van 1 jaar. Voor crisis. In de tussen tijd ging van de ene crisis afdeling die dan niet gespecialiseerd was naar de andere alleen die konden mij allemaal niet helpen dus het was mij gewoon in leven houden tot dat ik kon... Echt een nare tijd.
Stephanie - Vrijdag 1 juli 2016 15:43
Voordat ik mijn eerste opname had ben ik van instantie naar instanie gestuurd. Uiteindelijk 3 maanden moeten wachten op een opname bij Accare in Smilde.
Bij mijn tweede opname, waarbij mijn moeder de kliniek had gebeld, kon ik binnen 12 uur terecht. Dat ging heel erg snel.
Elisa - Zaterdag 2 juli 2016 10:29
Ik wacht nu al 5 maanden op een opname in triversum echt belachelijk.Vorig jaar heb ik doordat de gemeenten geen toestemming gaf een half jaar moeten wachten op hulp bij Human Concern.Ik vind dit persoonlijk echt niet kunnen omdat ik er niet beter op ben geworden.Het heeft uiteindelijk gezorgd voor ziekenhuis opnames en dat kost de regering uiteindelijk alleen maar veel meer geld
Emily - Maandag 4 september 2017 21:25
Ik hen één jaar gewacht op een diagnosis bij psyq in Rotterdam. Ze kwamen er niet uit bij persoonlijkheids problematiek. Na één jaar te hebben gewacht, ben ik door verwezen naar de afdeling ptsd. Toen moest ik nog één jaar wachten op een behandeling. Toen ik eindelijk mijn behandeling mocht starten kwam de behandelaar er maar nog steeds niet uit wat betreft mijn diagnosis. Het duurde nog zes maanden van gesprekken voordat ze uiteindelijk ging beslissen dat ik maar beter naar afdeling depressie kon gaan. Ze heeft geen behandeling gegeven maar alleen wen heel uitgebreid "intake." Vervolgens kwam ik weer op een wachtlijst terecht. Ik mocht intussen naar de hardloop groep maar voelde me daar niet goed behandeld. Ze wilden dat ik een deeltijd programma ging volgen met "psycho-educatie" als onderdeel. Dit betekent alleen informatie verstrekken over wat een depressie is. De programma was een vier maanden lang groepsprogramma. Na bijna drie jaar te hebben gewacht heb ik besloten om bij psyq weg te gaan. Ik voelde me daar onwijs slecht bij. Ik zat ook al de jaren in de ziektewet en moest in de tijd reintegreren, wat niet is gelukt. Ik heb al eerder problemen gehad bij instellingen waar meer aandacht was voor diagnostiek dan voor de klant als persoon. Het lijkt alsof de gespecialiseerde ggz helemaal niet ze gespecialiseerd is in mensen helpen. Ik weet niet of ik mijn leven ooit weer op kan pakken. Ik wou zo graag geholpen worden. Nu zit ik nog steeds thuis en weet niet hoe ik verder moet. Ik ben er te laat achter gekomen dat ik de zorgverzekeraar in had kunnen schakelen voor wachttijd bemiddeling. Ik vraag me af of het überhaupt mogelijk is om hulp te krijgen.
P. - Maandag 8 januari 2018 21:57
Twee maanden tot de intake, maand intake procedure en vanaf het adviesgesprek 9-11 maanden tot de hulp start. Intake procedure en ruim 3 maanen wachten down (6 maanden dus in totaal), nog maar een ruim half jaar te gaan... Ja, pas doorverwezen toen mijn behandeling elders vastliep. Het ging achteruit in plaats van vooruit... Ondertussen gaat echt niet meer, maar daar hebben niet zoveel mensen een boodschap aan. Met jaloezie kijk ik naar mense die "maar" 4 maanden moeten wachten. Dan zou ik al bijna aan de beurt zijn. Dit gaat trouwens over een ambulante behandeling voor persoonlijkheidsstoornissen, niet eens een deeltijd- of klinische behandeling.
frank - Vrijdag 18 oktober 2019 06:13
mijn huisarts heeft mij doorgesturt naar de practijk zielenknijper .. na al de eerste van de 5 sessies melde zei mij aan bij antes....
het heeft eerst 10 weken geduurt voordat ik uberhoud op intake gesprek kwam.
we hebben in totaal 6 intake gesprekken gehad over een periode van 3.5 maand.....
daarna heb ik 11 maanden gewacht tot ze gingen onderzoekken wat mijn problemen waren... hier hebben ze ook weer 2 tot 3 maanden over gedaan.

resultaat onderzoek: ADD, licht autisties, een vermeidende persoonlijkheids stoornis, en een terugkerende depresieve stoornis, (jaren lange depressie).

en NU

wacht ik al 1 jaar tot ze met een behandelplan komen... laat staan een daad werkeljke behandeling.

ben al 2.5 jaar verder