Herinneringen wissen bij PTSS

 

Misschien heb je weleens gedacht dat het leven een stuk makkelijker zou zijn als er bepaalde herinneringen uit je gedachten konden worden gewist. Als bepaalde momenten in je gedachten niet bestaan hebben en even echt vergeten zijn. Iets wat onmogelijk lijkt, maar in de toekomst misschien wel mogelijk wordt. Dit blijkt uit de studie van Benchenane.

De wetenschappers zijn in het onderzoek erin geslaagd om nieuwe herinneringen te laten ontstaan in het brein van slapende muizen. In de toekomst zou deze techniek wellicht ook ingezet kunnen worden om mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) van hun trauma af te helpen.

meisje op de bank
Bron

Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in Nature Neuroscience en is onder andere uitgevoerd door Karim Benchenane, een onderzoeker aan het Centre Nationale de la recherche scientifique. In het onderzoek werden vijf muizen dagelijks in een ruimte geplaatst dat de vorm had van een cirkel. De hersenen van de muizen kregen allemaal elektronische impulsimplantaten en wanneer zij sliepen zorgden de implantaten voor een gevoel van beloning die gelinkt was een bepaalde plek in de ruimte. Wanneer zij na het slapen deze ruimte opnieuw betraden, zochten ze automatisch dat deel van de ruimte op waar zij in hun slaap voor 'beloond' werden. Dit suggereert dat er in de hersenen van de muizen een kunstmatige herinnering is gevormd.

Dit is het eerste onderzoek dat aantoont dat herinneringen tijdens de slaap gevormd kunnen worden. Dit kan een heel belangrijke ontdekking zijn binnen de studie naar ons slaap-leervermogen. Karim Benchenane zegt dat het altijd een droom is geweest dat mensen in staat zouden zijn om in hun slaap dingen aan te leren. Het zou een belangrijke doorbraak kunnen betekenen voor therapeutische interventies. Het zou bijvoorbeeld iets kunnen betekenen in de behandeling van mensen met een posttraumatische stressstoornis, waarbij herinneringen dus aangepast zouden kunnen worden.

Bron: hln.be

Hoe zou jij het vinden als dit kon?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

L - Dinsdag 10 maart 2015 19:04
Aan alleen herinneringen wissen heb je eigenlijk niet zoveel.. Er zit ZOOOO veel meer achter PTSS.
E. - Dinsdag 10 maart 2015 19:27
Eens met L.. PTSS heeft invloed op zoveel vlakken van je leven dat je wel die gebeurtenis kan uitwissen, maar daar verander je de patronen die je in je denken en doen hebt ontwikkeld als strategie om te overleven nog niet.
Butterfly - Dinsdag 10 maart 2015 19:57
Ik ben het eens met L en E. Het gaat niet alleen om de herinneringen, het gaat ook om wat het met je doet en de handelingen, dwangen en manieren om er mee om te gaan die je daarbij hebt ontwikkeld. Die zullen niet ineens verdwijnen lijkt mij..
En ik vind het best wel eng klinken trouwens, maar dat is weer een ander verhaal haha ;)
Amber - Dinsdag 10 maart 2015 20:00
hewl graag heb al 3 jaar PTSS en alle mogelijke therapieën gedaan en zelfs dingen die in de onderzoeks fase zaten niks heeft voldoende gewerkt. Wat zou mijn leven dan toch een stuk makijker maken.
N.I.91 - Dinsdag 10 maart 2015 20:13
Eens met Butterfly, E. en L. Misschien dat het met een enkelvoudig (dus geen vroegkinderlijke traumatisering) wel zou werken, maar toch ben ik er nog steeds absoluut geen voorstander van ook al zou het werken. Ik vind het maar een eng iets en volgens mij kleven er toch echt (onbewust onherstelbare) nadelen aan, nee, mij niet gezien.
AnaMan - Dinsdag 10 maart 2015 21:36
Dit zal nog wel zeker 15-20+ jaar ver weg zijn, voor we de eerste *proeven* op mensen eventueel kunnen verwachten. En zelfs dan is het veel te simplistisch. Muizenhersentjes zijn bepaald geen mensenhersenen!!!
MissLola - Woensdag 11 maart 2015 06:05
Als zelf bioloog zijnde, word ik altijd een beetje moe van dit soort dingen. Ze hebben geen bewijs dat zich herinneringen gevormd hebben en vijf muizen is een veel te kleine groep om significante resultaten mee te krijgen. Het is misschien een leuke pilot-studie, maar het bewijst absoluut niks. Om daarmee te suggereren dat we er in de toekomst misschien ptss kunnen behandelen gaat dan echt te ver....

Niet dat het niet supertof zou zijn als ze daar een effectieve behandeling voor vinden, maar dat afleiden uit dit kleine onderzoekje is wat overdreven. :/
Liz - Woensdag 11 maart 2015 09:01
Onze herinneringen zijn toch een stuk complexer dan die van muizen lijkt me. En dan nog, het gaat hier in dit onderzoek over nieuwe herinneringen maken. Volgens mij haal je daar niet automatisch ook de oude mee weg. Daarvoor moet je hersenbeschadiging oplopen.. En wat al eerder werd gezegd komt er veel meer bij kijken dan alleen de herinnering. Maar goed, het zou uiteraard fijn zijn als het toch op de een of andere manier zou werken ooit.
M. - Woensdag 11 maart 2015 12:23
Ik denk dat het weer voor nieuwe problemen zorgt. Ik zou bang zijn dat je dan altijd het gevoel houdt dat je je naar voelt (want, zoals gezegd gaat PTSS veel dieper dan slechts een herinnering), alleen kun je nu nooit meer bij de oorzaak komen, want die is immers weg. En zonder oorzaak, geen oplossingen.
Ik zou ook bang zijn dat het je identiteit verandert.
EB - Vrijdag 13 maart 2015 17:12
Daarnaast, denk hieraan: those who do not remember their past, are condemned to repeat it. Dus wat voor inhoud heeft het het hele "vergeten" in dit geval nou.
Zelf kan ik me ook jaren vanuit mijn jeugd niet meer herinneren en volgens mijn bewuste herinneringen heb ik geen trauma's. Maar dat maakt de herbelingen en flashbacks van vroeger niet minder levendig.

Dus om een lang verhaal kort te maken; helemaal zal je zulke herinneringen wel nooit uit kunnen wissen. Het komt altijd op de een of andere manier weer naar boven.
Maria - Zondag 15 maart 2015 08:43
Heb zelf ervaring met EMDR na een ongeluk. De herinnering wis je er niet mee uit maar de emotie erachter wordt minder. Maar om nou te gaan knoeien met de hersenen vind ik wel ver gaan.
ladyraffy - Woensdag 1 april 2015 15:21
de herinnering vergeten is heel moeilijk! angstig enzo. ik ben nu voor ptss trauma bij een tharapeut elke week een gesprek. ik wou dat ik het los kon laten maar het zit elke dag in mijn hoofd. ik ben er moe van en heb elke dag pijn! sommige mensen snappen mij niet wat ptss is! ik leg het uit ze gaan er over heen. de enige die mij snappen is mijn gezin en een vriendin! wie heeft dat ook? groetjes ladyraffy
des - Donderdag 30 juli 2015 17:03
het zijn niet de herineringen die de boosdoener zijn! de emoties, de destructieve handelingen om te overleven enz,,,,, al neem je de herinnering weg iemand met ptss klachten is daarmee niet van de klachten af lijkt mij, ik weet nu gelukkig dat ik niet gek ben want mijn klachten zijn te linken aan mijn trauma's, lijkt me lastig als je klachten houd maar er geen oorzaak meer voor hebt na zoon "behandeling"en dus geen herinering,,,,

PS ladyraffy, wat goed dat je in therapie bent, helaas zullen er altijd mensen blijven die ptss niet "willen"begrijpen. gelukkig heb je wel lieve mensen om je heen die dat wel doen!

x des