Misschien heb je weleens gedacht dat het leven een stuk makkelijker zou zijn als er bepaalde herinneringen uit je gedachten konden worden gewist. Als bepaalde momenten in je gedachten niet bestaan hebben en even echt vergeten zijn. Iets wat onmogelijk lijkt, maar in de toekomst misschien wel mogelijk wordt. Dit blijkt uit de studie van Benchenane.
De wetenschappers zijn in het onderzoek erin geslaagd om nieuwe herinneringen te laten ontstaan in het brein van slapende muizen. In de toekomst zou deze techniek wellicht ook ingezet kunnen worden om mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) van hun trauma af te helpen.
Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in Nature Neuroscience en is onder andere uitgevoerd door Karim Benchenane, een onderzoeker aan het Centre Nationale de la recherche scientifique. In het onderzoek werden vijf muizen dagelijks in een ruimte geplaatst dat de vorm had van een cirkel. De hersenen van de muizen kregen allemaal elektronische impulsimplantaten en wanneer zij sliepen zorgden de implantaten voor een gevoel van beloning die gelinkt was een bepaalde plek in de ruimte. Wanneer zij na het slapen deze ruimte opnieuw betraden, zochten ze automatisch dat deel van de ruimte op waar zij in hun slaap voor ‘beloond’ werden. Dit suggereert dat er in de hersenen van de muizen een kunstmatige herinnering is gevormd.
Dit is het eerste onderzoek dat aantoont dat herinneringen tijdens de slaap gevormd kunnen worden. Dit kan een heel belangrijke ontdekking zijn binnen de studie naar ons slaap-leervermogen. Karim Benchenane zegt dat het altijd een droom is geweest dat mensen in staat zouden zijn om in hun slaap dingen aan te leren. Het zou een belangrijke doorbraak kunnen betekenen voor therapeutische interventies. Het zou bijvoorbeeld iets kunnen betekenen in de behandeling van mensen met een posttraumatische stressstoornis, waarbij herinneringen dus aangepast zouden kunnen worden.
Bron: hln.be
Hoe zou jij het vinden als dit kon?
Geef een reactie