Grapjes over je gewicht doen pijn

 

'Jij hebt lekkere dikke billen gekregen', 'Moet je niet wat afvallen?', 'Die dikke daar aan de bar.' of 'Hee bolle, hoe gaat het?' zijn opmerkingen die we allemaal hier en daar wel eens voorbij horen komen. Misschien maak je zelf ook wel eens zo'n opmerking over iemand of maken jullie binnen de vriendengroep grapjes over overgewicht. Dit wordt ook wel ‘Fat Shaming' genoemd en is een groeiende trend, mede omdat ook het aantal mensen met overgewicht langzaam blijft stijgen.

Onderzoek onder 6.000 volwassenen wees uit dat lachen om iemands gewicht een zeer ernstige invloed heeft op de geestelijke en lichamelijke gezondheid van iemand met overgewicht. Meer nog dan dat seksistische of racistische opmerkingen dat hebben.

Natuurlijk is het niet echt raar dat kritiek op iemands uiterlijk een negatieve invloed heeft op deze persoon. Mensen kunnen zich verstoten voelen of komen in een negatieve spiraal terecht. Ook op lange termijn heeft het grappen en grollen of een negatieve opmerking over iemands overgewicht een flink negatieve weerslag.

Fat Shaming is iets wat veel mensen doen onder het mom van een grapje, maar toch kan deze kritiek hard aankomen. Een opmerking over je geslacht, afkomst, geaardheid gaat over iets dat je niet kunt veranderen, je gewicht eigenlijk wel. Omdat gewicht te veranderen is en door een opmerking druk wordt ervaren om af te vallen, komt kritiek hierop vaak extra hard aan. Het kan voelen alsof je iets niet goed doet, waar je eigenlijk iets aan zou moeten doen. Dit wordt echter lastiger, omdat je je juist slechter gaat voelen over jezelf door de opmerkingen.

Mensen die worden uitgelachen om hun gewicht, zo blijkt uit de studie van de Florida State University College of Medicine, hebben vaker last van lichamelijke klachten, zijn minder tevreden over hun leven en voelen zich vaker eenzaam. Ook schatten zij hun eigen gezondheid laag in. De negatieve invloed die de oordelen of grapjes hebben op mensen met overgewicht, helpen echter niet om een gezond eetpatroon op te pakken of vol te houden. Ook gaan mensen hierdoor niet bezig met de oorzaak van de zwaarlijvigheid, maar blijven ze hangen in de negatieve spiraal. 

fat

Bron

‘'Die dikke vrouw'' of ‘'Wat is zij dik'' zijn opmerkingen die ik best af en toe hoor van vrienden of kennissen over andere mensen. Het is op de een of andere manier 'toegestaan' om iemand dik te vinden of te veroordelen op overgewicht; 'het is tenslotte ongezond en dus niet goed'. Ook over ondergewicht wordt er zo gepraat. Natuurlijk is beiden niet gezond, maar een vooroordeel vormen over iemand met een veel te zwaar gewicht is voelbaar voor die persoon, zelfs ook al spreek je dit niet uit. Ook iemand die te mager is, wordt al snel bestempeld als ‘Anorexiapatiënt' of er wordt gedacht dat hij of zij weinig eet. Vooroordelen zijn bijna altijd naar, maar zeker wanneer het over gewicht gaat heeft dit blijkbaar een zeer negatieve invloed op het zelfvertrouwen van deze persoon. 

Bron: AD.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

anoniem5 - Vrijdag 16 mei 2014 13:04
mee eens. Zo ben ik voor mager skelet uitgemaakt. Dat was geen grapje. Het deed echt pijn van binnen. Heel veel pijn.
Flower girl - Vrijdag 16 mei 2014 13:23
Ben altijd heel erg bang dat mensen mij dik noemen of daarover achter mijn rug om roddelen. Die angst is voor mij juist een trigger om niet goed te eten en soms liever niet onder de mensen te willen komen.
Ik vind het altijd heel erg als mensen ook direct oordelen wanneer ze iemand zien die overgewicht heeft een patatje eet. Misschien is dit wel het eerste patatje in jaren of heeft iemand schildklierproblemen, slikt iemand medicatie of heeft een ES.....Wat weten we nu verder over die persoon, dan alleen dat ene momentopnamen?????!!!!!!

So, do not judge!
Pauliene - Vrijdag 16 mei 2014 14:12
Ik werd altijd gepest omdat ik een beetje overgewicht had zelf mijn ouders waren hier steeds mee bezig tot ik zo ging afvallen toen werd ik een zombie wandelend skelet genoemd en de ergste opmerking die mij toch het meeste pijn deed kwam van mijn stiefmoeder dat ik zo zou kunnen mee spelen in een film als jood in een concentratiekamp
Bedoel al je zo gaat bekijken is het ook nooit goed als je tegen overgewicht aan zit word je dik genoemd en als je tegen ondergewicht of zwaar onder gewicht hebd krijg je ook weer opmerkingen naar je kop het lijkt wel nooit genoeg te zijn
Angela - Vrijdag 16 mei 2014 14:58
Een leraar heeft gezegd dat ik te dik was en meerdere mensen. Tot op de dag van vandaag heb ik er last van.
@Pauline - Vrijdag 16 mei 2014 15:35
'Dat ik zo zou kunnen mee spelen in een film als jood in een concentratiekamp';
Dat is precies wat mijn moeder tegen mij zei. Extra pijnlijk als iemand die dicht bij je staat dit soort dingen zegt.
Zelfs als het waar is, is het enige wat je ermee bereikt dat iemand zich nog meer rot gaat voelen. Ik kan hier zo pissig om worden.

Soms denk ik dat door dit soort uitspraken er definitief iets kapot is gegaan in de relatie met mijn moeder. Er is gewoon niet zo veel vertrouwen meer over.
Me - Vrijdag 16 mei 2014 15:35
Mijn moeder noemde mij dikkop, dikke en flinke. Oh wat vond ik dat vreselijk. Hoe ze het zei. Alsof ik iemand vermoord had. Ik wilde voldoen aan wat zij mooi vond. Ik wilde weer die lieve blik terug. Nog wat druppels vulde de emmer en ik ging lijnen. Begin van een fikse eetstoornis. En nu zeggen dat ze het toen als grapje bedoelde en dat ik het verkeerd heb opgenomen en dat ik ook wel zooooo gevoelig ben enzovoort. Ja, idd, echt mijn schuld ja. Woorden... Soms heb ik liever een flinke klap of stomp dan kwetsende woorden die je ziel doormidden branden. Waarvan het vuur niet dooft en dat jaren later nog niet te blussen is. Damn. Ben inmiddels ver genoeg om eea voor mezelf te plaatsen. Ik ben uit mezelf en van geen enkele mening van een ander meer afhankelijk. En toch blijft het hangen. Het zit gebrand in elke cel en in mijn genen. Het zal altijd tussen mij en mijn moeder staan. Dat terwijl ik zo veel van haar houd.
Me - Vrijdag 16 mei 2014 15:38
@Pauline, Wat schreven we tegelijk hetzelfde. Ik iets langer en jij kort en krachtig.
dancer! - Vrijdag 16 mei 2014 15:41
ook ik heb wel eens te horen gekregen dat ik eruitzag als een holocaust slachtoffer....
Emma - Vrijdag 16 mei 2014 16:18
Toen ik heel diep in mijn eetstoornis zat was ik echt panisch voor dit soort opmerkingen. Ik werd bv, wandelend skelet genoemd, dat deed pijn, maar ook dat ik weer lekkere dikke wangen had was minder fijn. Nu ik wat verder in mijn "genezing" ben moet ik eerlijk bekennen dat ik wel kan lachen om opmerkingen over dikke kont e.d. Al is dat wel heel persoonsafhankelijk; vrienden en bekenden mogen grapjes maken, als onbekenden het zijn dan is het nog kwetsend
rooosk - Vrijdag 16 mei 2014 16:40
Hier kan ik helaas over mee praten..
L - Vrijdag 16 mei 2014 17:32
Vanmiddag kreeg ik nog te horen van iemand dat ze dacht toen ze me voor het eerst zag: wat is zij dik... En later maakte iemand een 'grapje' over dat ik niet mee hoefde te eten, omdat ik dat niet nodig had. Dat doet me pijn en het irriteert me dat het me nog steeds pijn doet, dat ik me daar nog steeds zoveel van aantrek. Ik streef erna dat van me af te laten glijden en niet meer zo afhankelijk te zijn van wat mensen tegen me zeggen.
danielle - Vrijdag 16 mei 2014 18:08
mijn oma noemde me ook ooit dik. en toen nam mn vader het voor me op, maar hij noemt me ook soms dik. En dat terwijl ik eigenlijk helemaal niet dik ben maar toch een eetstoornis heb ontwikkeld en een verkeerd zelfbeeld.
N. - Vrijdag 16 mei 2014 18:57
Vroeger noemden ze me dik en ben ik een aangeklede spijker :( t schijnt nooit goed te zijn
Smurfie - Vrijdag 16 mei 2014 20:02
Was als kind niet dik, maar wel steviger dan de andere. Kreeg steeds te horen dikke, kamerolifantje ed. Was als grapje bedoeld maar voel nog de pijn na al die jaren. Hiermee ook een eetstoornis ontwikkeld die ik nog steeds niet onder controle krijg.
De woorden klinken nog steeds na in mijn hoofd, waardoor ik ook een verkeerd zelfbeeld heb.
Catty - Vrijdag 16 mei 2014 22:20
Ik ben al meerdere keren voor anorexia patient uitgemaakt, en ook al zeggen mensen het als een grapje het doet echt pijn
els - Vrijdag 16 mei 2014 23:20
ik herinner het me nog zo goed, op de basisschool. ik had echt veel goede vrienden maar met het medisch onderzoek ed komt gewicht zoieso ter spraken: "hé Els, hoeveel weeg jij, oh ja, 1 Els ton? "
"dikke" heb ik ook vaak mogen horen...
Nikki - Zaterdag 17 mei 2014 07:54
Ik vind dat echt verschrikkelijk als mensen zoiets zeggen.
Vroeger werd het tegen mij heel vaak gezegd ik had toen overgewicht.
Nu heb ik een gezond gewicht en zeggen ze vaak dat ik er goed uit zie. Laats zei iemand wel bolle pff. Doet me echt pijn.
Ik vind het zo vervelend dat uiterlijk zo belangrijk is.

student - Zaterdag 17 mei 2014 08:28
@ me. Het lijkt wel of je mijn verhaal zegt. Eerst noemden mijn ouders me dik en dikke billen. Nu ik veel afgevallen ben en op normaal gewicht zegt mijn moeder dat ik gewoon niet zo mooi ben. Terwijl ik juist verteld had dat ik die opmerkingen heel pijnlijk vindt. Alsof ze me expres pijn wil doen.
Klein Veertje - Zaterdag 17 mei 2014 12:05
Toen ik nog gezond was werden door vriendinnen grapjes over mij gemaakt met anorexiapatient. Dat was ook echt niet fijn om te horen inderdaad. Nu durven ze niets te zeggen..
AnaMan - Zaterdag 17 mei 2014 12:40
Vroeger werd ik gepest, en zelfs mijn moeder maakte regelmatig rottige opmerkingen over dat ik moest gaan afvallen. Tegenwoordig krijg ik heel vaak nare opmerkingen over dat ik meer moet eten (en nog veel erger, maar dat ga ik niet herhalen).

En ja, dat doet veel pijn, of het nou over over- of ondergewicht gaat!!!
Anoniem - Dinsdag 17 juni 2014 17:45
Ik werd in het begin van het jaar nog een anorexiapatiënt genoemd, al was ik toen echt niet te dun. Dit is een lastig jaar voor me in een stomme klas, zonder m'n vriendinnen, die in een andere klas zitten. In de zomervakantie zat ik al met nadenken over gezond eten en heb het de hele zomervakantie volgehouden. Ik moest zo wennen aan de nieuwe klas en aan het focussen op m'n huiswerk. Later gingen m'n cijfers achteruit en was ik bezig met focussen op eten. Ik kreeg last van eetbuien, werd uiteindelijk enorm misselijk van al dat suiker dat ik naar binnen werkte. Ik was juist zo bezig met me focussen op gezond eten, maar het ging daardoor alleen maar slechter. Zo is het hele jaar gegaan, totdat m'n moeder zei dat ik dikker aan het worden was. Ik ga er nu alles aan doen om een gezond leven te houden, al probeer ik soms nog steeds m'n vinger in m'n keel te steken. Ik houd me sterk, en houd me niet meer bezig met wat anderen van me denken. I'm just me, and me is pretty amazing.
Martin - Zondag 6 juli 2014 08:43
Als iedereen nou eens begint zich helemaal niks aan te trekken van zulke onzin, al is dat niet makkelijk. Dit is de basis van je probleem, of je jezelf nou te zwaar of te licht vind. Het gaat erom dat je in balans bent met jezelf en wat een ander ervan van vind dat mogen ze houden. Niemand is "perfect" en wat is perfect? jou ideaalbeeld is voor jou perfect, voor iemand anders kan dat wel heel anders zijn. Lekker belangrijk. Het gaat om JOU, wat vind jij van jezelf. Ben jij tevreden met je gewicht/uiterlijk/gezondheid? helemaal goed, daar heeft een anders helemaal NIKS mee te maken. Ben je niet tevreden met jezelf? probeer er dan iets aan te doen. Er is hulp genoeg te vinden op internet in de vorm van blogs en sites met goede tips. Doe er wat mee!!
anoniem - Vrijdag 11 juli 2014 12:57
Hallo, ik ben 100 kilo's
En nu merk ik dat mijn partner afstand van mij neemt.
En zeg woorden dat mij heel erg raakt.ik ging 70 kilo wegen toen hij me leerde kennen.
Ik heb tevens ook kind.soms voel ik me echt rot Door zijn uitspraken
odette. - Woensdag 7 januari 2015 20:24
Ik word niet echt uitgescholden maar ik hoor vaak achteraf van vriendinnen dat zij weer mensen over mij hebben horen praten. 'Pf, anorexiapatient' 'zij is echt lelijk zo dun' die dingen doen mij niks, ze geven me alleen maar meer motivatie om door t
anna 123 - Vrijdag 21 augustus 2015 16:17
Tja, vroeger werd k altijd uitgemaakt voor gratenpakhuis....Dit ivm een ernstige allergie voor lactose en. Hierdoor heb ik boulimia ontwikkeld en had toen veel overgewicht... sinds enkele jaren wordt ik (ook -voornamelijk- Door familie) uitgemaakt voor dikzak, bolle en, wanneer ga je weer lijnen? Inmiddels is de boulimia daardoor omgeslagen in ondergewicht en anorexia. ...en nu is t weer niet goed. ..... Hoe moet het dan wel....?!
Tijgertje - Zondag 13 december 2015 18:28
Dit is zo herkenbaar voor mij:ik was vroeger ook best wel dun,en ik zat tussen allemaal dikke collega,s,die commentaar op mij hadden en me patat en kroketten en andere vette troep wilden laten eten!dan zeiden ze:je bent zo mager als een plank!je moet veel dikker worden!toen zei ik:zou je zelf niet eens op dieet gaan?jij bent veel te dik!je lijkt wel een koe!dan krijg ik de wind van voren!en nu nog doen collega,s het,zelfs nu ik een normaal figuur heb!ik ben zeker pas goed genoeg als ik net zo vet als hun ben!een collega met een flinke vierpersoons schold mij ook hierom uit,en toen zei ik:hou je bek,vette klootzak!toen was meneer beledigd!hij vond dat het me knapper maakte als ik aankwam.als hij zou gaan sporten,werd hij ook tenminste knapper!
Tijgertje - Zondag 13 december 2015 18:35
Dit is zo herkenbaar voor mij:ik was vroeger ook best wel dun,en ik zat tussen allemaal dikke collega,s,die commentaar op mij hadden en me patat en kroketten en andere vette troep wilden laten eten!dan zeiden ze:je bent zo mager als een plank!je moet veel dikker worden!toen zei ik:zou je zelf niet eens op dieet gaan?jij bent veel te dik!je lijkt wel een koe!dan krijg ik de wind van voren!en nu nog doen collega,s het,zelfs nu ik een normaal figuur heb!ik ben zeker pas goed genoeg als ik net zo vet als hun ben!een collega met een flinke bierbuik schold mij hierom ook uit,en toen zei ik:hou je bek,en kijk naar je eigen,vette klootzak!toen was meneer dikzak beledigd!hij vond het me een stuk knapper maken,als ik aankwam,dan wordt hij vast ook wel knapper,als hij wat ging sporten en op dieet ging!

Tijgertje - Zondag 13 december 2015 21:28
Sorry,in het eerste bericht zaten wat typefoutjes,vandaar dat het er opnieuw staat!
Tijgertje - Zondag 10 januari 2016 00:57
Dikke personen proberen mij wijs te maken,dat dikke mensen veel gezelliger zijn dan slankere.Waarom eet je je bord niet leeg?zeggen ze dan."Dan groei je tenminste een beetje"Dan kan ik ook wel tegen hun zeggen:Blijf van die kroket af,sukkel!Je groeit steeds verder dicht!Ik eet gewoon wanneer ik honger heb,niet omdat het moet!Natuurlijk eet ik heus wel wat ik lekker vind,tenslotte ben ik geen konijn dat alleen maar sla eet!Hoezo zondigen?Dat is als je een ander ergens kwaad mee doet!Weet je wat pas zonde is?Jezelf niets lekkers gunnen!Want een normaal mens hoort te genieten!
Tijgertje - Dinsdag 23 februari 2016 19:32
Ik heb ooit een film gezien die Spijt! heette.Het ging over een jongen,Jochem Steenman,en die was ook vrij dik,mede door zijn ouders,die waren ook behoorlijk flink,waarmee hij onwijs getreiterd werd.Hij zocht zijn troost in snoepen,snacks en eten,en daarmee werd het probleem alleen maar groter.Dat de meester ook nog meedeed met het gepest,maakte de ramp compleet voor hem.Altijd was hij met gym de pispaal doordat de meester hem voor schut zette met zijn onhandigheid door zijn dikte.De rest stoorde zich hier behoorlijk aan,maar durfde niets ervan te zeggen.Zijn bijnaam was zeug,of zeugje.Op het laatst liepen de treiterijen zo uit de hand,dat Jochem zichzelf in het Duinmeer verdronk.De hele klas en de leerkrachten voelden zich enorm schuldig,maar daarvoor was het te laat.David laat met foto,s en dia,s zien wat er allemaal was gebeurd aan de hele school en aan Jochem,s ouders.De hele school liet allemaal witte ballonnen op en gooiden bloemen in het Duinmeer waarin Jochem was verdronken.Ik was zeer aangedaan door die film,omdat mijn eigen verleden op school daarin zo herkende.Met het enige verschil dat ik het er levend afbracht en Jochem niet,omdat ik de oesters een enorme knal voor hun bek gaf,waardoor het ophield.Zo zie je maar dat pesten een hoop kapotmaakt,en dat je zover moet gaan door die klootzakken te stoppen met een paar flinke knallen op hun smoel,dat is toch eigenlijk te triest voor woorden,om dan pas tot die betonnen schedel van ze door te dringen.Iemand zei:Dat is de natuur,het gaat erom wie de leider is!Iemand die zo praat,hoort wat mij betreft thuis in de wildernis!Een echte leider beschermt zijn groep juist,die heeft geen stuk of wat man nodig,om een persoon te grazen te nemen,omdat hij het alleen niet afkan!Het is helemaal niet:Wie is de leider,maar wie is de grootste lafbek!Ze praten en doen wel stoer,maar ze zijn gewoon slap,ze doen het alleen maar om zelf nog wat te lijken!
Ik weet wat pesten is,dus degene die dat doet:Stop ermee,eikel!
Tijgertje - Dinsdag 23 februari 2016 19:36
Sorry,ik bedoelde pesters en geen oesters.Dat apparaat typt dogen weleens fout.
Tijgertje - Dinsdag 23 februari 2016 19:38
Ik bedoel dingen,en geen dogen,verdikkeme!
Ik doe het met mij iPhone,en die maakt nogal wat fouten.
Tijgertje - Dinsdag 23 februari 2016 20:34
Ik herken me in elk pestverhaal,dus vandaar.
Tio - Zaterdag 6 april 2019 20:02
Een shocking life event geeft weinig eetlust, en dat zit het eten tot aan je keel en veel eetlust heb je dan niet meer. . Veel onrust hectiek tumult en spanningen. Mensen die rotte dingen zeggen over je uiterlijk om zich vervolgens belangrijk te voelen en om zich goed te voelen. Ze willen dat je je rot gaat voelen en dan voelen zij zich weer goed. Het hoeft niet over jouw te gaan maar zegt meer over diegene zelf. Soms kan het een druppel zijn die de emmer doet overlopen. . .
Tio - Zaterdag 6 april 2019 20:03
Sommigen weten precies waarmee ze je kunnen raken. laat het niet binnen dringen maar dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan.