Filter Fitspo uit je Feed

 

Waarschijnlijk ben jij net als de gemiddelde student gewend om in iedere vrij momentje even op je telefoon te kijken. Zijn er nog berichtjes binnengekomen in je e-mail, Watsapp, sms of heb je een gemiste oproep? Snel scroll je langs jouw Feed op Facebook, Twitter en Instagram en check je je Snaps. Leraren en ouders waarschuwen jongeren voor de grote hoeveelheid tijd die ze weggooien door zo vaak op hun telefoon te zitten, maar eigenlijk zouden zij zich zorgen moeten maken om iets anders; zelfbeeld.

Een gemiddelde student spendeert zo'n anderhalf uur per dag op Instagram en Facebook. En dat is dus niet eens zozeer zonde van je tijd, het is vooral schadelijk voor je zelfbeeld. In anderhalf uur wordt er heel wat informatie op je netvlies gebrand. En daar blijf het niet hangen. Het wordt opgeslagen in je hoofd, je vergelijkt jezelf ermee of hebt er allerlei associaties en meningen over.

Sociaal media is een platform vol vergelijkingsmateriaal, schrijft Danielle de Bruin, (*UCLA Undergraduate) op Huffington Post. Het is bijna onmogelijk om jezelf niet te vergelijken met zoveel beeldmateriaal. Veel van die foto's voldoen aan het nieuwste schoonheidsideaal, zijn zorgvuldig uitgekozen, bewerkt en geperfectioneerd met een filter. Zowel als het gaat om een prachtig uitzicht op vakantie, een foto van een Pinterest slaapkamer, als selfies en bikini-foto's. Alles is bewerkt.

Met de enorme hoeveelheid apps en programma's om foto's te bewerken, kun je bijna nooit zeker weten dat iemand geen filter heeft gebruikt. Jezelf vergelijken met deze geperfectioneerde lichamen is zeer schadelijk voor je zelfbeeld. Het is niet realistisch en zeker niet bevorderend om positief over jezelf te leren denken.

Fitspiration en gezond eten zijn de laatste jaren enorm hot and happening geworden. Fitspiration is een combinatie van het woord Fit en Inspiration en wordt ook wel afgekort als Fitspo. Het heeft als doel mensen te inspireren om gezond te leven en meer te sporten. Sommige mensen gebruiken het als motivatie om wat meer te sporten, anderen wisselen Thinspo in voor Fitspo, omdat dit meer geoorloofd is en gezonder lijkt te zijn. Maar is dat ook zo?

Fitspo en Thinspo richten zich volgens de Bruin erg sterk op uiterlijk. Op social media bestaan de foto's op de accounts vaak uit zeer afgetrainde lichamen, foto's van wasbordjes en ontblote benen, arme en buiken. Sommige lichamen zijn zo zeer afgetraind dat het de boodschap onder de foto ''Strong is the new Skinny'' op een negatieve manier waarheid toekent. Op Instagram zijn inmiddels al ruim 30 miljoen foto's geplaatst met deze hashtag.

Recent onderzoek onder 130 vrouwelijke studenten wijst uit dat hoewel Fitspiration haar volgers aanmoedigt te sporten en gezond te eten, de beelden vooral schadelijk zijn voor het lichaamsbeeld. Het bekijken van Fitspo foto's werd geassocieerd met een toename van een negatieve stemming, ontevredenheid over eigen lichaam en afname van eigenwaarde en positief zelfbeeld.

De onderzoekers concluderen dat die negatieve invloed komt doordat Fitspo zich richt op het resultaat door het plaatsen van zulke foto's en niet zozeer op het proces. Daarnaast is er een bepaald plaatje waaraan je lijkt te moeten voldoen, wil je succesvol zijn tussen de andere Fitspiration foto's en dat betekent dat er gekeken word naar lichaamsbouw (meestal gespierd en zeer dun), wat suggereert dat alleen dunne, gespierde mensen heel gezond kunnen zijn.

Filter Fitspiration van je Feed, is het advies van Danielle de Bruin. Social media kan een sterke invloed hebben op ons zelfbeeld en kan veranderen hoe wij naar onszelf kijken. Maar we hebben zelf ook een aandeel hierin, je bent niet enkel een slachtoffer van het beeldmateriaal dat je tegenkomt op internet. Om de controle weer in eigen handen te nemen en een betere relatie met je lichaam op te bouwen is het goed om maat te houden in het bekijken van jouw social media. Maar het is nog belangrijker om accounts te ontvlogen die jouw zelfbeeld niet ten goede komen. Dan gaat het niet enkel om Fitspo, maar om alle accounts zie jou een perfect leven laten zien, dat jou het gevoel geeft dat ook te moeten bereiken of je minderwaardig laat voelen. Soms is zelfs het verwijderen van je eigen social media account een goede oplosing.

Zelf doe ik dat filteren ook al een aantal jaren. Ik volg geen accounts die mij op welke manier dan ook het idee geven dat ik harder moet rennen, strenger moet zijn voor mezelf, meer moet presteren of er anders uit moet zien. De jonge vrouwen achter deze accounts willen mij vast dit gevoel niet geven, maar toch denk ik dat het niet goed is om mezelf te voeden met enkel 'perfecte' plaatjes. Dit is niet reeel en geeft mij dus geen goed beeld van de echte wereld om mij heen. Dit maakt de kijk die ik heb op mijn eigen leven niet leuker of mooier. Ik volg daarom steeds vaker Youtubers, Instagrammers en mensen op Facebook die mij triggeren iets leuks te gaan doen, goed voor mezelf te zorgen, creatief te zijn of positief te denken. Accounts die zich niet zo zeer richten op uiterlijke en materialistische zaken, maar juist verder gaan dan dat.

*Danielle de Bruin is an undergraduate student at UCLA majoring in Sociology with a double minor in Italian and Global Health. (Huffington Post)

Hoe ga jij hiermee om?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Imnotwillywonka - Dinsdag 28 juni 2016 10:18
Blij met deze blog! Goeie tips!
Just me - Dinsdag 28 juni 2016 10:34
Mijn instagram feed bestaat voor 90% uit foto's van gezond vegan eten en mensen die fit zijn en hun leven delen. Ik vind het juist positief en haal er inspiratie uit. Als ik een dag geen zin heb om te sporten motiveert het mij om wel te gaan, behalve als ik nog spierpijn heb van de vorige dag of echt geen tijd heb. Het heeft mij juist geleerd dat ik naar mijn lichaam moet luisteren, dat ik kan sporten ipv dat ik moet sporten. Dat het kracht geeft om een krachtig lichaam te hebben, te werken aan jezelf en steeds beter te worden.
Isa - Dinsdag 28 juni 2016 10:36
Wat ik vooral naar vind is dat je soms geen controle hebt over je feed. Neem Facebook: je ziet daar ook alles dat je vrienden liken. Dus ook fitspo of andere ongewenste berichten. En je kan deze berichten "verbergen" tot je een ons weegt, maar uiteindelijk komt er toch ongewenste content op je feed... Ook op Instagram kijk ik wel eens bij "discover" of hoe het ook heet om nieuwe accounts om te volgen te vinden, en ook daar kom ik - ondanks dat ik nooit zoek op fitspo - fitspo tegen... Enorm jammer! Gelukkig ben ik al ver genoeg in mijn proces om er niet giga veel last van te hebben. Natuurlijk twijfel ik wel eens over mijn lichaam als ik zo'n afbeelding zie, maar het leidt gelukkig nooit tot acties. Maar anyway is het jammer dat je Social Media niet meer helemaal in de hand hebt. Gelukkig heb je inderdaad wel veel controle over YouTube!
Imnotwillywonka - Dinsdag 28 juni 2016 12:02
Wat Isa zegt klopt ook wel... Facebook toont ook wat vrienden geliket hebben van fitspo. Moeilijk om alles te blijven zeker op je smartphone. Ik heb wel een adblock op mijn laptop staan die alle reclame blockt. Spijtig genoeg nog geen apps gevonden daarvoor...
Imnotwillywonka - Dinsdag 28 juni 2016 12:03
Blijven moest blocken zijn
Hyomin - Dinsdag 28 juni 2016 13:29
heb ook heel veel ontvolgt, het triggerde zo erg en de helft was reclame voor een of andere thee of blender, heel irritant
sinds ik er bijna niks meer heb, is het veel rustiger in mijn hoofd en accepteer ik mijzelf ook veel beter
-123- - Dinsdag 28 juni 2016 13:46
Nouska dikke kus meid, ga zo door en pak de nieuwe vorm van Ed aan !!!
E. - Dinsdag 28 juni 2016 14:17
Zelf worstel ik hier al een tijdje mee,
toevallig heb ik gister alles wat met fitspo of gezond eten te maken heeft ontvolgt op instagram, het geeft meteen rust!
Zo'n ontvolg actie heb ik eerder ook al wel een keer gedaan, maar langzamer hand zijn die accounts er toch weer in geslopen. Het lijkt wel een soort verslaving om deze te bekijken, wat ik eigenlijk best vervelend vind, want ik weet dat het niet helpend is.
Anne-Maria - Dinsdag 28 juni 2016 14:39
Ik herken het gevaar van Fitspo zeker. Zelf heb ik al een anderhalf jaar bewust geen Facebook meer - om een andere reden - en Instagram heb ik nooit gehad. Ik ben veel actief met You-Tube en focus veel op gezond eten en sporten. Niet dat ik hier momenteel zelf actief mee bezig ben, maar ik speur wel van alles af om 'gezonde' tips op te sporen. Enerzijds geeft het me een goede boost om gezonder te gaan leven; anderzijds voel ik de dreiging van door te slaan...
plantbased happyness - Dinsdag 28 juni 2016 15:22
Nouska zou je een artikel willen schrijven over welke instagram accounts en youtubers je wel volgt? Lijkt mij leuk om te zien en inspiratie uit te halen!
Nouska - Dinsdag 28 juni 2016 16:15
@plantbased happyness
Leuke Youtubers, vind je onder de link in de laatste alinea. Instagrammers kan ik wel een keertje doen! Leuk idee!

A. - Woensdag 29 juni 2016 07:48
Ik volg dit soort mensen niet meer.Ik voelde mij er slecht door en werd steeds opgejaagd en gestressd.Nooit was het goed genoeg wat ik deed, je moet altijd maar meer en meer ,of minder en minder.
Ik volg nu vrouwen die echt zijn, die vertellen wat zij echt meemaken en creatief met hun leven omgaan.Dat geeft mij een warm gevoel..
Het is ook gewoon ZO SAAI om alsmaar over eten, trainen ,lichaam te horen, zien en lezen !Vooral om deze reden ben ik ermee gestopt om deze mensen of wat ook te volgen.Het gaat steeds over hetzelfde. !!
Didi - Woensdag 29 juni 2016 08:11
Ik volg expres dit soort accounts niet. Daarentegen zijn er een heleboel goede accounts op instagram te vinden die het tegenoverstelde promoten, namelijk een positief zelfbeeld voor alle maten en gewichten. Bodyposipanda is bijvoorbeeld echt top! Net als nourishandeat. Mensen die zo'n tegengeluid laten horen en zich daarin kwetsbaar opstellen zijn echt toppers! Misschien een goede tip om die te volgen en dat wat je niet goed doet te ontvolgen:) Mentale gezondheid is minstens zo belangrijk!
EE. - Woensdag 29 juni 2016 08:17
Ik volg zulke accounts ook niet, maar ik vind het wel mooi om naar goed afgetrainde mensen te kijken (maar niet bodybuilder-afgetraind). Ik heb daar bewondering voor maar ga mijn eigen lichaam daar niet minder om waarderen. In mijn ideale beeld van mezelf ben ik wel iets gespierder, maar als dat niet zo is ben ik ook tevreden.Goed is goed genoeg. Ik kan tevreden voor de spiegel staan.
L - Donderdag 30 juni 2016 01:19
Wat een slechte zeur post. Het is maar Internet, als je het je aantrekt ligt dat aan jou. Dit wordt steeds meer een "wat is het leven zwaar" website.
cupido - Donderdag 30 juni 2016 22:11
Het zou fijn zijn moest je je mening wat subtieler verwoorden @L ;-)
Ieder zijn eigen mening
Michelle - Vrijdag 1 juli 2016 13:31
Ik snap echt niet dat je hier blijft komen lezen ALS je het niks vind. Druk je toch op kruisje..Rechtsboven;)
xLaura - Zaterdag 2 juli 2016 09:00
Ik herken het heel erg. Ik ben haast geobsedeerd door de fitspo trend op instagram. Niet dat ik er dan precies zo uit wil zien, want ik vind het niet eens mooi. Maar wel dat ik super gezond moet eten en veel moet sporten. Ik heb ze een tijdje ontvolgd, en dan triggert het weer en volg ik sommigen weer. Het blijft trekken ofzo.. Heel instagram staat er vol mee.
Wat ik een ontzettend goede youtuber vind die ik nu volg:Sanny zoekt geluk. Echt een aanrader!