Een relatie met een negatief zelfbeeld

 

Mensen met een laag zelfbeeld hebben meer risico om ongelukkig te zijn in een relatie, dat blijkt uit een recent onderzoek van de Universiteit van Waterloo. Onderzoekers van de Univeriteit van Waterloo hebben ontdekt dat mensen met een laag zelfbeeld niet voor hun eigen gevoel over de slecht lopende relatie op durven te komen, uit angst de ander te verliezen. 

''We nemen aan dat mensen die een laag zelfbeeld hebben, meer klagen.'' zegt onderzoeker Megan McCarthy. ''Alhoewel dat misschien zo is in algemene relaties, blijkt dit niet het geval te zijn in liefdesrelaties. Onze studie laat zien dat mensen met een laag zelfbeeld het dan juist heel moeilijk vinden om aan te geven waar ze mee zitten.''

liefde
bron foto

Voor het onderzoek hebben de onderzoekers zich gericht op intieme (liefdes-) relaties tussen mensen. Ze hebben de impact van een negatief zelfbeeld onderzocht. ''We ontdekte dat mensen met een negatief zelfbeeld meer angst hebben en zich drukker maken om wat anderen van hen vinden.'' zegt McCarthy. ''Dit kan ervoor zorgen dat mensen met een laag zelfbeeld zichzelf willen beschermen en daardoor bijvoorbeeld geen confrontaties aangaan binnen een relatie.''

''Als een van de partners niet open en eerlijk durft te zijn in een relatie, kan het zo zijn ze dat niet belangrijk vinden, maar het zal waarschijnlijk met hun zelfbeeld te maken hebben. Ze zijn dan bang om gekwets te worden.'' zegt McCarthy over het onderzoek. 

De onderzoekers suggereren dus dat mensen met een negatief zelfnbeeld weerstand ervaren bij het bespreekbaar maken van problemen binnen de relatie, uit angst voor afwijzing of een relatiebreuk. Wanneer iemand zich niet durft uit te spreken over bepaald gedrag van de ander over problemen in de relatie, kan dit er uiteindelijk juist voor zorgen dat er meer ontevredenheid ontstaat over de relatie. 

negatief zelfbeeld relatie
bron foto

''Soms maken we onszelf wijs dat onze mond houden met het idee ''vergeven en vergeten'' constructief is voor de relatie, zeker wanneer het gaat op kleine ergernissen.'' zegt McCarthy. ''Maar als er serieuze relatieproblemen zijn is het niet uitspreken van deze zorgen uiteindelijk juist destructief.''

Wanneer je last hebt van een eetstoornis, heb je veelal ook een laag en negatief zelfbeeld. Dit kan ervoor zorgen dat jij misschien deze problemen wel herkent in je huidige of vorige relatie. Je kunt de resultaten van dit onderzoek in ieder geval gebruiken als extra motivatie op open te zijn en te praten over wat er in je omgaat. Ook is het een extra stimulans om aan jouw negatieve zelfbeeld te werken. Lees ook eens onze 50 tips voor een positiever zelfbeeld

Herken jij dit in relaties?

Bron: universityherald.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

karlijnxxx - Dinsdag 3 maart 2015 19:30
Wooooww dit herken ik MEGA goed!..
Goede blog
M - Dinsdag 3 maart 2015 19:51
Ik herken me hier totaal niet in. Ik heb wel een laag zelfbeeld maar, als ik ergens mee zit, bespreek ik dat altijd met mijn vriend.
d - Dinsdag 3 maart 2015 19:54
Ik heb moeite met het de uitdrukking 'laag zelfbeeld'. Ik denk dat ook mensen met een 'hoog' zelfbeeld ongelukkig kunnen zijn in een relatie.
Lisa - Dinsdag 3 maart 2015 20:31
Heel herkenbaar, ik ben ook extreem angstig om iemand te verliezen...
Anaisa - Dinsdag 3 maart 2015 21:21
Ik heb echt een heel negatief zelfbeeld :( ik word daar soms heel ongelukkig van
Nerveus - Dinsdag 3 maart 2015 23:34
Ik herken het wel, maar mijn relatie wordt er niet slechter op met mijn vriend. Al mijn onzekerheden spreek ik uit en hij neemt ze weg. Echt heel lief en fijn!
Vlinder - Woensdag 4 maart 2015 21:56
Ik probeer me voor mijn gevoel net niet volledig te binden en te denken dat ik een perfect gelukkig leven zonder hem zou kunnen leiden voor het geval onze relatie zou stuklopen. En die gedachte komt ook door onzekerheid (over onze relatie).
Anne - Donderdag 5 maart 2015 10:23
Wanneer je niet uitspreekt wat er aan de hand is krijg je ook een steeds slechter zelfbeeld !
Je kunt ook leren hóe je kunt zeggen wat je wilt zodat het goed overkomt en begrepen wordt.