Een glossy over de DOOD

 

Recent schreef Nouska nog een blog over de dood, die erg veel reacties ontving. De dood, een moeilijk onderwerp waar veel mensen niet graag over praten of over nadenken. Ik behoor tot die groep mensen. Ik ben bang voor de dood en kan vrij panisch worden als ik er te lang over nadenk. Dat doe ik dus maar niet. Soms ontkom ik er niet aan omdat ik er binnen mijn werk én in mijn privéleven nu eenmaal mee geconfronteerd wordt. Niemand is onsterfelijk, ook de mensen waarvan ik houd niet en ook ikzelf niet. Iedere dag kan de laatste zijn en dat realiseer ik me vaak te weinig. Vanaf deze week ligt er een hele bijzondere glossy in de winkels, een glossy met de naam DOOD. Katja Schuurman is hoofdredacteur van de glossy DOOD. Onder andere Youp van 't Hek, Ruud de Wild, Johnny de Mol en Joris Luyendijk leverden een bijdrage aan het blad.

DOOD gaat uiteraard over de dood, maar is zeker geen zwartgallig en somber blad. Want DOOD gaat vooral ook over het leven, zo ging Katja ging op zoek naar onsterfelijkheid. Ze reisde naar Italië naar een dorp waar extreem veel honderdjarigen wonen. Ook interviewde zij de Amerikaan Eben Alexander die naar eigen zeggen in de hemel is geweest. En ze maakt kennis met een ‘cryonist', iemand die zich wil laten invriezen om de dood te slim af te zijn.

glossy dood

"Ik heb geleerd. Ik heb gelachen. Maar ik heb ook het snot uit mijn ogen gehuild bij het horen van sommige verhalen. En ik ben aan het twijfelen gebracht over mijn verlangen eeuwig op deze planeet te willen vertoeven" aldus Katja Schuurman in haar hoofdredactioneel.

In de glossy zijn columns opgenomen van Youp van 't Hek, Wim Daniëls en Wim Helsen. Ruud de Wild leverde een persoonlijk verhaal over muziek met een zwart randje en Joris Luyendijk onderzocht hoe het bankwezen geld als water verdient met rampen en oorlogen. Psychiater Dirk De Wachter vindt dat wij Nederlanders de dood veel te veel ontkennen en van het leven ten onrechte één groot feest maken. Marieke Henselmans schrijft over voordelig sterven en dominee van de Zuid-as Ruben van Zwieten pleit ervoor om onze kijk op leven en dood om te draaien.

glossy dood

De Nederlandse topkoks Freek van Noortwijk, Guillaume de Beer, Jonnie Boer, Nel Schellekens en Hans van Wolde vertellen wat zij als laatste maaltijd nog willen eten, voordat zij naar gene zijde vertrekken. Kunstenares Maaike Fransen verbeeldt de vijf fasen van rouw met straatvondsten. Johnny de Mol en Thijs Römer vertellen op wat voor manier zij nu nog contact hebben met hun overleden geliefden.

Tenslotte leverde ook een bezoekster van Proud2Bme een bijdrage aan dit bijzondere blad, door haar ervaring met de dood en zelfmoord te delen.

glossy dood

De glossy is bedacht door de makers van de glossy Jezus! die anderhalf jaar geleden voor veel ophef zorgde. DOOD is een uniek blad, eentje die écht variatie brengt in het tijdschriftenschap. Een blad dat zeker de moeite waard is om eens te lezen, tenminste als je ertegen kan. Zorg daarin uiteraard goed voor jezelf.

DOOD telt 128 pagina's en kost 7,95 euro en is te koop bij AKO, BRUNA, AH en JUMBO.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

meisje14 - Donderdag 3 november 2016 10:12
Dapper dat je gedeeld hebt in dat blad Tine.
Tine - Donderdag 3 november 2016 10:43
Mooie blog! Het was een mooi avontuur om mee te werken aan dit artikel.
n - Donderdag 3 november 2016 11:35
a, dat blad wil ik lezen ;) had hem al zien liggen , maar dacht dat het een soort gimmick was. echt over de dood dus. benieuwd naar de artikelen, een mooie filosofische manier om met het concept "dood"bezig te zijn.het is een onderwerp waar weinig aandacht aan gegeven word, maar wel bij leven hoort
Mxxx - Donderdag 3 november 2016 17:16
Oh thanks voor het op de hoogte stellen ervan :)
Deniz - Donderdag 3 november 2016 17:52
Sinds de overgang van anorexia naar eetverslaving, doet het me niet veel meer als iemand die ik ken(de) overlijd of geef ik het keihard, bam meteen een plek en werkt het niet door in mijn dagelijks leven iig. Dat vond ik een zeer typische gewaarwording terwijl ik daarvoor echt in de rouw zat als bekenden overleden. Het is ook bevrijdend want het voelt als een soort van 'controle' hebben over iig dat, maar ik voel me ook schuldig dat ik het zo ben gaan voelen. Het komt omdat ik sinds mijn eetprobleem vooral met mezelf bezig ben, denk ik en die banden met mensen niet meer kan voelen. Ik ben in een soort van kill-heid beland, uit boosheid om mijn verslaving, tot ik weer ga leven oid. en dus de mensen weer toe kan laten en ze ook ECHT ga missen als ze er niet meer zouden zijn.
Ik zelf ben niet bang voor de dood, wel voor evt. heel veel pijn of heel veel koude voordien, maar ik denk dat ik het dan alsnog wel kan ondergaan, je hoeft er eigenlijk niets voor te doen, de dood komt vanzelf. Je hoeft zelfs geen suïcide te plegen. Ik hoop dat ik mag gaan in mijn slaap. Gelukkig ben ik er niet bang voor. Maar ik weet dat mensen die het wel hebben er echt onder kunnen lijden, dat lijkt me vreselijk idd. Tof dat er zo'n tijdschrift nu is, echt een heel goed idee!
Waterlelie86 - Vrijdag 4 november 2016 17:18
Glossy's zijn niet "mijn ding" maar deze wil ik misschien wel lezen! Tine, respect dat je er over durft te praten in deze glossy.
kimberley2605 - Dinsdag 22 november 2016 11:11
Zo ontzettend mooi en herkenbaar. ik hoop dat iedereen uiteindelijk de negatieve en zelfmoordgedachten op de achtergrond kan zetten en de positieve dingen kunnen inzien van het leven. ik hoor altijd 'zelfmoord is de oplossing voor een tijdelijk probleem'.