Dik is een gevoel op Facebook

 

Al een tijdje kan je bij een bericht op Facebook met een smiley aangeven hoe je je voelt. Ikzelf gebruik dit eigenlijk nooit, maar ik zie het wel vaak langskomen. Een groep van activisten heeft kort geleden bezwaar gemaakt tegen sommige van deze smileys, waaronder degenen die het gevoel "Ugly" en "Fat" aangeven. Volgens hen is "Fat" geen gevoel en stimuleert "Ugly" een negatief zelfbeeld.

Catherine Weingarten bedacht de petitie die ze plaatste op Change.org. Ze vraagt facebook met haar petitie de emotie "Fat" te verwijderen. Catherine heeft zelf een eetstoornis gehad en weet hoe het is om je dik te 'voelen'. Volgens haar wordt het gevoel van 'je dik voelen' niet serieus genomen door het gebruik van deze smiley, nog los van het feit dat dik geen gevoel is. "Als iemand zegt dat hij zich dik voelt dan is er vaak iets anders aan de hand. Meestal wordt er dan iets bedoeld als 'Ik voel me ongelukkig, onaantrekkelijk of onzeker over mijn lichaam'."

facebook fat change.org
bron foto: Change.org

Catherine vindt het belangrijk dat dit soort smileys niet op een verkeerde manier gebruikt worden, waardoor gevoelens van een negatief zelfbeeld worden versterkt of achterliggende gevoelens worden gebaggateliseerd.

facebook fat change.org

In Nederland is dit de vertaling van "Fat"

volgevreten facebook

Endangered Bodies, een organisatie die opkomt voor de promotie van een positief lichaamsbeeld, ondersteunt de campagne en heeft haar volgers op Twitter gevraagd om zich erover uit te spreken met de hashtag #FatIsNotAFeeling. Sinds afgelopen vrijdag heeft de petitie al meer 13.000 handtekeningen ontvangen.

facebook fat change.org

facebook fat change.org

Ik ben op mijn eigen Facebook pagina op zoek gegaan naar de "Fat-smiley" maar kon deze niet zo letterlijk vinden. In plaats van de term "Fat" wordt hier blijkbaar het woord "volgevreten" gebruikt. Een bijzondere vertaling én een bijzonder gevoel. Ik zou die smiley denk ik niet zo snel gebruiken, nog los van het feit dat ik ben opgevoed met het idee dat dit type uitdrukkingen niet zo netjes zijn.

Een petitie starten tegen een smiley vind ikzelf weer wat ver gaan. Ik heb nog nooit gekeken naar de woorden of gevoelens die bij de smileys horen, ik vind het ook niet zo interessant. Maar wellicht ben ik daarin wel ouderwets?

Update 13 maart: Facebook heeft de smiley verwijderd!

Wat vinden jullie van deze petitie?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Dinsdag 10 maart 2015 10:07
Dat gaat best ver.
Persoonlijk zou ik deze ook niet gebruiken.
Somebody - Dinsdag 10 maart 2015 10:29
jak, je zet toch niet op facebook dat je je dik en lelijk voelt!
Liz - Dinsdag 10 maart 2015 11:22
Ik ben het ermee eens dat dik geen gevoel is. Maar ik vraag me af of mensen het echt op die manier op Facebook zetten. Ik denk eerder dat ie op een grappige manier gebruikt wordt. Het is verder ook gewoon een optie die je kunt gebruiken, Facebook geeft dat niet standaard erbij dus of het echt triggerend is vraag ik me af. Zelf gebruik ik die emoticons niet, maar zie ze weleens voorbij komen. Dat zijn eigenlijk altijd positieve gevoelens zoals blij, trots, enthousiast etc.
MIO? - Dinsdag 10 maart 2015 11:24
Ik vind het jammer dat nadrukkelijk gezegd wordt dat 'dik voelen' niet kan. Het is niet eenzelfde soort gevoel als je blij, boos, etc voelen, maar wie zegt dat je je niet dik kunt voelen? Voelen betekent letterlijk 'je bewust zijn van' oftewel 'ervaren'. Volgens mij zou je in theorie best je eigen 'dikte' kunnen ervaren of je daar bewust van kunnen zijn, net zoals je je eigen verdriet kunt ervaren. Misschien is het werkwoord 'voelen' een merkwaardige keuze, maar zeker geen onmogelijke!

Amen.

Ik snap wel dat ze willen streven naar een beter zelfbeeld en minder negativiteit, etc. Dat vind ik wel een goed iets.
NaomivdBerghe - Dinsdag 10 maart 2015 11:42
Ik vind qat deze vrouw doet heel goed, ik weet hoe het voelt om jezelf dik te vinden dat is heen gevoel dat is iets wat je vind wat he daarbij wel kan voelen is ongelukkig en verlegen. Het is belachelijk dat mensen dit onderwerp niet sirieus nemen.
Jelle - Dinsdag 10 maart 2015 11:47
Ik ben het er niet mee eens dat 'dik' geen gevoel is. Het is iets wat je ervaart, dus is het een gevoel.
miri - Dinsdag 10 maart 2015 11:48
tja iedereen moet alles aan anderen maar laten weten tegenwoordig, het gaat mensen geen bal aan hoe ik me voel. Maargoed ik heb ook geen facebook meer.
miri - Dinsdag 10 maart 2015 11:49
ohja en over het dik voelen. Tja of het ´niet kan´ officieel gezien vind ik onzin. Het is naar mijn idee echt wel een gevoel, vatsig of dik voelen dat heb ik geregeld. Dus blijkbaar kan het.
marleen - Dinsdag 10 maart 2015 11:52
ik zou nooit op fb zetten dat ik me dik, lelijk of volgevreten voel.... ik voel me zo wel, maar ik zou het aanvoelen als aandacht vragen (en misschien zou ik stiekem ook wel hopen op reacties die dat ontkennen, en dat zou super hard zijn als die dan niet komen)
voor mij moeten die emoticons niet weg, het zou me volgens mij veel meer triggeren als iemand constant 'hungry' aanduidt ...
AHelmers - Dinsdag 10 maart 2015 15:45
Ik vind het juist goed van facebook nu kan je zien hoe iemand zich voelt en kan je er over praten
@AHelmers - Dinsdag 10 maart 2015 17:52
Inderdaad, zo word het bespreekbaar gemaakt en toch ook luchtig (Ja, voor mensen zonder eetstoornis heeft zo'n onderwerp ook niet zoveel gewicht)
d - Dinsdag 10 maart 2015 19:02
Ik voel me vreselijk dun. Het woord dik en dun roept emotie op en dus gevoel? Die emotie geven wij er zelf aan. Het is welke waarde je er zelf aan hecht of het je wel of niet wat doet, maar ik denk dat iedereen zich wel kan voorstellen als je zegt. Ik voel me dik, of je nu wel of niet letterlijk dik bent, je voelt je opgeblazen, vol..je walgt van jezelf. Ik vind het overtrokken om het zo letterlijk te nemen dat het geen emotie is. Ik vind je 'dik' voelen wel een emotie. Het geeft een heel breed scala aan emoties weer, verpakt in één (twee) woord(en).
Dylian - Dinsdag 10 maart 2015 23:40
Ik las net op een nieuwssite dat Facebook ze eraf heeft gehaald door de protesten!
M. - Woensdag 11 maart 2015 12:19
Ik gebruik die emoticons nooit, maar het maakt me ook niet zoveel uit. Snap de achterliggende gedachte wel van de protesten, maar vind al die petities en hastags wel wat overdreven. Je komt in je leven nog wel vaker triggers of negativiteit tegen. Je kunt ook niet alsmaar jezelf blijven beschermen door te verwachten dat de wereld gecensureerd wordt en je jouw probleem nooit meer tegen zult komen. Door af en toe geconfronteerd te worden met wat je moeilijk vindt, wordt je naar mijn mening sterker. Je moet er alleen mee leren omgaan. Hetzelfde geldt voor "je dik voelen". Zeggen dat het geen gevoel is, betekent niet dat je het daarom ook niet meer zo voelt.
x - Woensdag 11 maart 2015 13:54
sjezus, tegenwoordig kunnen mensen ook nix meer hebben
Kim - Vrijdag 13 maart 2015 14:19
Ik kan nog steeds kiezen voor 'ik voel me volgevreten'..
Leandra - Dinsdag 1 december 2020 22:45
zodra ik dit las heb ik het meteen gecontroleerd en facebook een report gedaan over dat dit niet kan.