Dennis Weening: leven met een eetstoornis

 

Afgelopen week was presentator Dennis Weening al in het nieuws in verband met zijn nieuwe televisieprogramma 'Bizarre Eters'. Nouska reageerde op de radio op dit programma dat vanaf februari 2015 op RTL 5 te zien is. Vandaag kwamen we hem opnieuw tegen in verband met een campagne waarin hij de hoofdrol speelt. Voor een grote verzekeringsmaatschappij maakte hij een reeks korte video's over de veranderingen die zullen plaatsvinden in het zorgstelsel vanaf 2015.

In de korte video's zie je hoe mensen met lichamelijke of psychische problemen dagelijks leven en welke problemen ze hierin tegenkomen. Dennis ondergaat zelf allerlei dingen om echt te kunnen ervaren hoe het is om zo te leven. Zo laat hij zich bijvoorbeeld door zijn moeder wassen en houdt hij een eetbui. De campagne heeft als doel om mensen bewust te maken van de bezuinigingen (30%) op het gebied van het budget voor huishoudelijke ondersteuning. De verzekeraar roept mensen daarnaast op om te reageren en verhalen met hen te delen, om op die manier helder te krijgen hoe het met de zorg in Nederland gesteld is.

Dennis praat met Ilsa die anorexia en boulimia had. In de video 'Leven met een eetstoornis, deel 1 en 2' vertelt ze hoe het is om niet de voor haar passende behandeling te krijgen die je nodig hebt om beter te worden. Dennis ondergaat hoe het is om een eetbui te hebben. Vind je het lastig om hiernaar te kijken, sla deze video's dan over.

Deel 2

Leven met autisme

Leven met thuiszorg

Wat vind jij van deze campagne?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

jo3101 - Vrijdag 14 november 2014 13:26
Ik vind het n mooie goede campagne
could - Vrijdag 14 november 2014 13:59
Ik vind de hoeveelheid die in het eerste en tweede filmpje wordt gesuggereerd als een eet bui niet absurd veel moet ik zeggen.. Natuurlijk, het is veel eten, maar ik zou die kcal hoeveelheid zo als lunch en tussendoortje kunnen hebben.. Natuurlijk prop ik dan niet zo en neem ik rustig de tijd om het te eten, maar heel erg veel vind ik het dus niet. Verder lijkt het me een mooi programma en een goed initiatief!
Latifa. - Vrijdag 14 november 2014 14:00
Ik had echt medelijden met hem, tijdens die eetbui. Jeetje.. Wat een nare ziekte is Boulimia.
Lotte - Vrijdag 14 november 2014 14:15
Pfffff dat tweede deel. Echt ontzettend naar om te zien. Ik kan er nog steeds niet bij dat hij vrijwillig heeft gezegd dat hij dat wilde proberen.
laartje1999 - Vrijdag 14 november 2014 14:22
Interessante video's!

@could wat wil je daar nou precies mee zeggen dan? Dit is toch gewoon wat dit meisje als eetbui neemt? Bedoel je dat haar eetbui niet 'veel genoeg' is ofzo?
Deze hoeveelheid is niet 'normaal' als tussendoortje of lunch voor de meeste mensen.
could - Vrijdag 14 november 2014 14:27
^ klopt, ik heb ook niet gezegd dat het een normale hoeveelheid was, ik zei dat het veel was, maar ik vind het geen eetbui hoeveelheid. Ik heb zelf geen eetbuien, maar ik dacht dat je daarbij echt boven een bepaalde hoeveelheid kcals moest zitten, en echt hele pakken koekjes, chocola en hele broden weg werkte en uitspuugde. Het kan dat ik gewoon fout zit hoor, maar vat mijn reactie niet te kritisch op alsjeblieft.
laartje1999 - Vrijdag 14 november 2014 14:33
^ ik denk inderdaad dat je fout zit. Twee gevulde koeken, twee stroopwafels, twee roze koeken, twee croissantjes, een kitkat chunky en twee twixen is wel degelijk een eetbui.
Maanmeisje - Vrijdag 14 november 2014 14:42
Heftig filmpje! Ik kreeg haast medelijden met hem. Erg rot om zoveel te 'moeten' eten, en het braken is ook niet fijn. Ik denk dat ik die hoeveelheid ook niet weg zou krijgen.
Lisanne - Vrijdag 14 november 2014 14:56
Ik snap wel wat could zegt. Het is inderdaad wel een grote hoeveelheid en zeker kan het een eetbui genoemd worden, maar ik snap wat could bedoeld. Heb zelf ook boulimia gehad en mijn hoeveelheden waren misschien wel 3x zo veel als wat Dennis hier op had. En uit ervaring en verhalen van anderen, weet ik dat veel meer mensen met boulimia meer eten dan deze hoeveelheid. Maar zoals ik al zei is dit natuurlijk geen 'normale' lunch of iets dergelijks en kan het ook wel degelijk een eetbui genoemd worden.
xxJustMexx - Vrijdag 14 november 2014 15:28
Wat maakt het nou uit hoe groot of klein een eetbui is? Het gaat volgensmij gewoon er om dat iemand problemen heeft met eten en gewoon de juiste hulp krijgt.
Kikie - Vrijdag 14 november 2014 15:42
Ik snap ook wat je bedoeld could. Bij mij zijn de hoeveelheden ook (helaas) vele malen meer. Ik vind het heel naar om te zien. Zelf ben ik niet zo fan van dit concept. Het is heel naar voor Dennis, ongezond en ik denk zelf dat dit toch niet het juiste beeld van een eetstoornis weergeeft. Er zit zoveel achter en die drang is niet te voelen en over te brengen denk ik. Mocht dit echter helpen bij het vergoeden van de benodigde zorg, dan is het het wel waard, maar jammer dat dit daar voor nodig is. Het feit dat zoveel mensen eetproblematiek hebben, zou mijnsinziens toch voldoende moeten zijn..
Ria - Vrijdag 14 november 2014 15:52
Mijn god, gaan mensen nu echt opbieden tegen iemands eetbui? is het belangrijk om een grotere eetbui te hebben dan een ander ofzo? Kom op zeg, reageer op de boodschap van de video en betrek niet direct jezelf erin, zo oninteressant.

Knap dat Dennis dit zo doet. Lijkt me niet fijn. Geeft wel een beetje weer hoe naar een eetbui kan zijn.
lautje - Vrijdag 14 november 2014 16:06
Ben het inderdaad eens met Ria dat het geen wedstrijdje moet worden. Wel ben ik van mening dat dit geen eetbui was. Het kan voor diegene wel als een eetbui voelen, maar er is een onderscheid tussen een subjectieve en een objectieve eetbui. Mijn vriend kan deze "eetbui" ook zo wegeten .
Goed programma!
@lautje - Vrijdag 14 november 2014 16:15
Ik vind het pijnlijk om te lezen dat je blijkbaar de behoefte voelt om iemand anders zijn objectieve(!) eetbuien te ontkennen. Je moet wel heel veel verstand van zaken hebben om zo even te bepalen dat dit geen objectieve eetbui is. Het zal je maar gezegd worden. Ik heb veel respect voor dit meisje, dat ze zichzelf zo kwetsbaar opstelt.
nina - Vrijdag 14 november 2014 16:22
Ik vind t maar slecht..dit werd eerder ook gedaan door valerio..waarom nu nog t zelfdeproberen na te maken..en dit geeft niet weer hoe erg een eetstoornis is.
ann - Vrijdag 14 november 2014 16:40

Ik moet me inhouden merk ik om hier niet inhoudelijk op te reageren. Dit is het verhaal van 1 persoon. Dat eet zij in een eetbui minder dan dat jij doet. Nou én. Doet dat wat af aan het verhaal? Aan de ellende, het verdriet en de worsteling die élke eetstoornís met zich meebrengt - anorexia, boulimia, NAO, BED?
Volgensmij gaat het daarom, en niet om de definitie.


ann - Vrijdag 14 november 2014 16:49
Ohja... want dat raakt nu bijna ondergesneeuwd: wat ik van de campagne vindt. Ik heb ook even op de site van de verzekeraar gelezen wat het doel is. Maar de eerste vraag die mij te binnen schoot was: en dan?
Gaat die verzekeraar op het moment dat de zorg in de knel komt/ niet geregeld is het wél regelen? Gaan ze het aankaarten bij de staatssecretaris?

Ik vond het filmpje over de thuiszorg (mantelzorg) erg kwetsbaar en het laat ook zien tegen welke dilemma's mensen oplopen...
Elise - Vrijdag 14 november 2014 17:08
@ lautje: jou vriend zou deze hoeveelheid misschien ook wegsnoepen, maar geloof me dat is HEEL anders dan tijdens een eetbui.
Ik ken zat mensen die soms 's avonds tijdens het tv kijken bijvoorbeeld heel veel snoepen, maar die kunnen er nog van genieten en hebben hun verstand er nog bij.
Tijdens een eetbui is dit helaas niet het geval, je werkt alles zsm naar binnen en vaak proef je een deel niet eens meer.
Ik vind het een erg mooi filmpje en hopelijk zullen anderen mensen nu gaan inzien hoe erg boulimia is!!
Meneer Nilsson - Vrijdag 14 november 2014 17:31
Wat een verschrikkelijk filmpje.
kate02 - Vrijdag 14 november 2014 18:19
Wat leuk dat we je terug kunnen horen Nouska! Ook het tweede filmpje, echt respect!
Honeychild - Vrijdag 14 november 2014 18:35
Ik heb het tweede filmpje niet afgekeken; ik werd er helemaal naar van.. Ik heb zelf geen eetbuien, maar desalniettemin vond ik het moeilijk om te zien.. Het moet een ware hel zijn om gevangen te zitten in boulimia of in een eetbuistoornis.. Een dikke knuffel aan iedereen die hiermee worstelt! En laten we alsjeblieft niet gaan discussiëren over wat wel en niet een eetbui is, want ik kan me voorstellen dat het ontzettend veel pijn doet als je het idee hebt dat mensen je probleem bagatelliseren!
Stees. - Vrijdag 14 november 2014 18:42
Ik vond het een heel naar filmpje. Ik zit zelf midden in mijn eetstoornis en heb gelukkig niet zulke grote eetbuien als dit, maar door dit filmpje te zien kreeg ik zelf ook een eetbui. Heel raar was dit om mee te maken. Heb zelf het einde niet af willen zien omdat je wordt geconfronteerd met de waarheid. Dit filmpje zet juist een stereotype neer van mensen met boulimia. Het gaat niet alleen om de eetbuien en het braken maar het verstoorde denkwijze. Toch is het goed dat hier aandacht aan wordt besteed, het is goed te verbergen voor de buitenwereld en voor ouders is het vaak al te laat als ze hier achter komen!
Nina - Vrijdag 14 november 2014 18:42
wat jammer dat mensen de hele boodschap van de campagne weer wegmaken, door zich te richten op de hoeveelheid die hier een voorbeeld van een eetbui laat zien. En ja dit is een objectieve eetbui voor de mensen die zich dat afvragen. Het gaat hier om te laten zien wat het leven met een eetstoornis inhoudt. NIET om de hoeveelheid eten.. jammer als mensen die boodschap weer missen.

@ Nouska super leuk dat je hieraan hebt meegewerkt.
S2. - Vrijdag 14 november 2014 19:18
Ik heb alleen de reacties gelezen. Wonderlijk dat er maar enkelen zijn die de vraag beantwoorden. Heb zelf niet gekeken (of ja, alleen het derde filmpje), weet ook niet goed wat ik van de campagne moet vinden. Als ik hier de reacties lees, geloof ik niet dat 't doel bereikt wordt zo.
lillie - Vrijdag 14 november 2014 19:38
Ik word heel naar van het 2e filmpje. Zo zien mijn eetbuien er ook regelmatig uit en ik vind het een goede zaak dat er aandacht aan wordt besteed hoe belangrijk het is dat hier passende hulp voor kan worden geboden aan iedereen die dat nodig heeft! Ook bezuinigingen in de ggz kunnen volgens mij meer sterfgevallen gaan opleveren en dit is absoluut wat niemand wil.
En die discussie over de hoeveelheid vind ik behoorlijk eetgestoord, en maakt mij een beetje triestig. Dat is echt nergens voor nodig. Het komt nogal onwetend over en het bagatelliseren van andermans problemen kan best hard aankomen.
Pinda. - Vrijdag 14 november 2014 20:02
Het is een bizarre manier van campagne voeren, vind ik. Toch vind ik het meisje ontzettend eerlijk, en zet ze niet het stereotype eetstoornis-beeld neer.
Zelf vind ik het helemaal niet fijn om naar te kijken, maar mensen zonder problemen met eten etc. zullen hier vast minder moeite mee hebben.
Zo zullen ze toch beter doorkrijgen dat het best heftig is, want wat hier gefilmd wordt is toch echt een stukje realiteit.
Kikiti - Vrijdag 14 november 2014 20:45
Ik vind dit wel zwaar om te zien zo. Het toont voor mij wel hoe absurd, pijnlijk, schaamtelijk en vernederend zo'n eetbuidrang eigenlijk is en daarmee ook een stuk hoe sterk die drang moet zijn om dat dan x keer per dag te herhalen. Echt heel triest. Maar wel ook heel knap dat dat meisje er toch maar helemaal doorheen is gekomen.
Asyr Sei'Lar - Vrijdag 14 november 2014 20:56
Hm. Deze filmpjes sla ik maar over. Ik weet zeker dat het te naar is om naar te kijken en ik word al genoeg gedwongen door mijn omgeving, met alle gevolgen van dien. Ik kan niet goed oordelen over de campagne maar het komt me als bizar en pervers voor. Ik denk dat het zijn doel voorbij schiet.

Maar wie ben ik? Niets ...

---
"Through autumn's golden gown we used to kick our way"
"You always loved this time of year"
"My life will be forever autumn"
"Cause you're not here'
--=Jeff Wayne, Forever Autumn=--
---
Liv - Vrijdag 14 november 2014 21:34
Ik vind het ergens heel gek om te zien hoe Dennis al over z'n nek gaat van een relatief kleine eetbui. Ik ben inmiddels al een tijdje genezen van mijn eetstoornis en heb ook al lang geen echte eetbui meer gehad, maar ik zou die hoeveelheid die hij nu at echt wel op krijgen zonder braakneigingen tegen te hoeven houden. Ik vraag me af waar dit dan aan ligt- is mijn maag nu nog altijd groter door de vele eetbuien die ik gehad heb of ben ik gewoon meer gewend? Ik zat echt met verbazing te kijken dat hij al zo snel niet meer kon, om heel eerlijk te zijn,
Tirza - Vrijdag 14 november 2014 21:39
Jeetje, ik heb zelf nooit eetbuien gehad en ook nog echt bedacht hoe verschrikkelijk dat moet zijn. Had ik dit maar eerder geweten...
Minke - Vrijdag 14 november 2014 22:22
Ik heb niet echt het idee dat zulke docu's iets bijdragen of meer begrip wekken of zo. Dus, wat ik vind van de campagne: tot nu toe niet doeltreffend (zie al gemixte reacties) MAAR.. ik denk dat je pas écht wat kan zeggen als je alles hebt gezien. dus ik wacht rustig af :).
Vind het wel erg dapper (of naief, 't is maar van welke kant je het bekijkt) dat dit meisje aan dit programma mee doet. Ik zou met geen haar op mijn hoofd zo op tv willen met de situatie die zij schetste. Niet in eerste instantie dat ik mij zou schamen (niks om voor te schamen namelijk!). Maar niet heel Nederland hoeft het te weten. Het is toch iets privé's of voor je naasten. En éénmaal op het internet, altijd op het internet.. Ik denk altijd aan de toekomst. Wat als je een politicus wilt worden oid. Mensen rakelen zo weer heel je verleden op..
Ik - Zaterdag 15 november 2014 08:16
Van de reacties van Dennis kreeg ik kippenvel. Het is lang geleden dat ik mijn eetbuien had, maar toch.... Hij erkent gewoon dat het heel erg is en dat raakt me diep.

En wat maakt het uit hoeveel iemand dan eet, het gaat erom hoe iemand het ervaart. Ik heb nu veertien jaar een eetstoornis waarvan ik nog geen jaar boulimia heb gehad en ik heb van die korte periodes nogsteeds af en toe nachtmerries
QQQ - Zaterdag 15 november 2014 08:33
Toen ik die hoeveelheid aan voedsel zag in het begin moest ik wel een beetje lachen, zelf heb ik nooit een eetbui gehad met die hoeveelheid aan kcal. Echt bizar!!

Dennis is wel echt een Held dat hij het heeft geprobeerd!! Respect!!
@Liv - Zaterdag 15 november 2014 11:09
Wow.. Jou bericht verwoord precies mijn gedachte..
M - Zaterdag 15 november 2014 12:10
Ik vind dit wel degelijk een eetbui. Snap niet dat hier en wedstrijdje word gehouden wie nog meer weg krijgt. Is dat iets om trots op te zijn? Zoveel weg eten in een korte tijd is wel degelijk heel veel.

Lastig om te zien hoe Dennis dit allemaal weg werkt. Ik heb zelf dan geen ES, maar heb het helaas vaak genoeg een tijd bijna elke dag van dichtbij moeten meemaken.
Geeft wel het echte beeld weer van boulimia.
S* - Zaterdag 15 november 2014 12:19
Ik vind het goed dat ze een bekende persoonlijkheid a la Dennis Weening inzetten voor de bewustwording hiervan. Ik denk zeker wel dat mensen een idee krijgen van wat het inhoudt, maar dat er overgeslagen wordt wat er achter schuilgaat.
Bijvoorbeeld overgeven en weer verder gaan met eten en dan weer overgeven etc. Financiele problemen, angsten, eenzaamheid, het "voorbereiden". Ik mis gewoon iets.

Mijn eetbuien waren vele malen groter, dit is voor mij geen eetbui. Net als eerder gezegd zou ik er niet eens braakneigingen van krijgen, daarvoor is het te weinig.
Ergens snap ik dat hij dit wel heeft, zijn maag is immers niets gewend. Mijn maag wel, maar naar weten krimpt deze ook weer wanneer ik gecompenseerd heb of langdurig geen eetbuien heb gehad.

Wat ik ook opmerkte bij mezelf is een soort "de-kop-indrukken". Gedachte als: stel je niet aan, het is maar overgeven. Waar doe je moeilijk over? Rare gewaarwording. Hoop dat er een groot publiek mee wordt bereikt en dat Ditzo daadwerkelijk zo meelevend is of dat het ze enkel om zieltjes-winnen gaat.
Floor* - Zaterdag 15 november 2014 16:53
Ik vind dit eigenlijk de eerste goede uitgave over boulimia..
Toen met valerio ooit, dat ging over anorexia, en over hoe braken was, niet over hoe een eetbui was.

Op een gegeven moment zie je Dennis gewoon met tegenzin dooreten, met bijna tranen in zijn ogen. Want het "moet" in een bepaalde periode op..

Em dan erbij dat zoiets de hele dag door zou kunnen gaan.. ik denk dat veel mensen veel meer "respect" krijgen voor de mensen met boulimia, zien dat het niet zomaar iets is..
Maaike - Zaterdag 15 november 2014 20:21
Diepe respect voor het meisje dat heeft meegewerkt aan het filmpje. Dapper om zo je verhaal te doen.
nikki - Zondag 16 november 2014 01:12
Vond de hoeveelheid nog wel meevallen eerlijk gezegd; mijn eetbuien zijn/waren vaak veel groter. Bovendien schrok(te) ik het echt veeeel sneller op. Vraag me af of ik mezelf dat dan dus in de loop der tijd heb 'aangeleerd'? Want Dennis heeft er zichtbaar moeite mee om het op te krijgen...
P. - Zondag 16 november 2014 17:30
ikzelf heb ook heel lang boulimia gehad, en kamp er eigenlijk nog steeds mee.
Wat een naarrrrrr filmpje. Vooral het overgeven ook, wat een trigger. Raak ook altijd nog in paniek als iemand moet overgeven :(
M - Maandag 17 november 2014 10:55
Ik heb zelf ook last van eetbuien en mijn eetbuien zien er vaak ook zo uit. En ik vind het heel naar om te lezen dat het 'geen echte eetbui is'. Het voelt alsof er wordt gezegd dat ik eigenlijk nog meer zou moeten eten tijdens een eetbui. Omdat ik anders niet 'echt' een es zou hebben.

Ik vind het een goede campagne. Wel heel naar om te zien.
Ellie-x - Maandag 17 november 2014 12:21
Superknap dat ze er zo open over vertelt! En wat goed dat er een keer wat meer aandacht besteed word aan boulimia, want ik denk dat heel veel mensen echt niet inzien hoe naar het is om een eetbui te hebben.. zelfs een therapeut heeft het tegen mij nog een keer gehad over dat ik mezelf dat eten gun. Ik gun mezelf helemaal niet dat eetbui-eten, maar het moet gewoon op dat moment.

Irritante discussie over de hoeveelheid.. ik denk dat mijn eetbuien ook wat groter zijn, maar wat boeit dat? Dat is bij iedereen anders.. Dat Dennis het niet allemaal op kan is logisch, ik merk ook dat de eetbuien steeds groter worden omdat je lichaam er aan went. De eerste keer at ik echt maar een kwart van wat ik nu in eetbuien eet.
anoniem - Donderdag 20 november 2014 09:31
Waardeloos fimpje! Hoezo ga je een eetbui nadoen? Ziek
-- - Donderdag 20 november 2014 09:32
inderdaad! slaat nergens op
Vlinder2 - Zaterdag 22 november 2014 15:42
Ik vond het filmpje best wel heel heftig om te zien, maar het heeft eerlijk gezegd wel m'n ogen geopend.. Ik heb zelf nooit een 'echte' eetbui gehad, en kon me er dus ook niets bij voorstellen. Ik snap dat het nog steeds heel erg per persoon verschilt, maar door dit filmpje snap ik wel beter hoe het werkt. Ik vind het écht een bijzonder filmpje, en denk wel degelijk dat dit kan helpen om mensen beter te laten begrijpen hoe het is om boulimia te hebben, en dat het dus écht niet gaat om dat het 'gewoon lekker' is..

Dus ik ben het ook heel erg eens met de reactie van Floor*!
anoniem - Vrijdag 9 januari 2015 22:03
Ik vind het echt heel erg goed!!