De winterdepressie bestaat niet

 

Veel mensen die zich in de wintermaanden slechter voelen, schrijven dit gevoel toe aan de seizoensgebonden weersomstandigheden. Wetenschappers geven aan dat wij hiermee moeten stoppen. Zij beweren namelijk dat seizoensgebonden veranderingen geen effect hebben op depressie. Regen, sneeuw, lagere temperaturen en het feit dat het weer eerder donker wordt, worden als schuldige gezien van negatieve stemmingen. Zelf merk ik ook dat ik vaak in de winterperiode minder lekker in mijn vel zit en dat ik mij sneller somber voel. Ergens ook wel te verklaren als je bedenkt dat zonlicht goed voor ons is.

Een nieuw onderzoek toont aan dat de schommelingen in temperatuur en weersomstandigheden geen effect hebben op depressie. Ook stellen zij dat somber zijn en depressieve gevoelens hebben in de winter niet hetzelfde is als je zo voelen door de winter. De studie die gepubliceerd is door de Vereniging voor Psychological Science toont aan dat de Seasonal Affective Disorder (SAD) eigenlijk niet bestaat.

meisje
Bron

Depressie wordt gedefinieerd als een episodische aandoening en dat mensen zich depressief kunnen voelen in de herfst en wintermaanden. Echter wordt door wetenschappers benadrukt dat er geen bewijs is dat de winter een oorzaak is van de depressieve gevoelens. Dr. Steven LoBello van de Auburn University in Montgomery geeft aan dat in gesprekken met collega's min of meer naar voren komt dat de associatie van seizoensgebonden veranderingen met depressie meer als gegeven wordt gezien en verspreid wordt in onze cultuur.

De wetenschappers hebben gegevens vanuit verschillende hoeken geanalyseerd en er werd een prevalentie gevonden van depressie over verschillende breedtegraden, de seizoenen en de blootstelling aan licht. In 1987 werd het seizoenspatroon officieel toegevoegd aan de DSM. De diagnose voor depressie met seizoensvariatie wordt gegeven wanneer mensen voldoen aan de diagnostische criteria van de DSM voor depressie en ook terugkerende depressieve periodes ervaren die samenvallen met specifieke seizoenen. Bij veel van deze gevallen melden de mensen een toename van de symptomen in de herfst en wintermaanden en een verbetering van de symptomen in de lente en zomer.

Wetenschappers hebben echter recentelijk onderzoek gedaan naar de geldigheid van het eerdere onderzoek rondom Seasonal Affective Disorder. Sommigen merkten op dat SAD meestal wordt gediagnosticeerd door het stellen van vragen aan deze mensen om de depressieve periodes in het verleden te herinneren. Daarnaast zijn volgens dit onderzoek de criteria die gebruikt worden voor het geven van deze diagnose niet in lijn met de criteria voor depressie. Een team van onderzoekers is gaan onderzoeken of ze bewijs konden vinden voor seizoensvariatie in depressieve symptomen. Ze onderzochten de gegevens die in 2006 verzameld zijn in het kader van grootschalig onderzoek 'Behavioral Risk Factor Surveillance System'. Er zijn gegevens geanalyseerd van 34.294 deelnemers met de leeftijden tussen de 18 en 99 jaar.

meisje
Bron

De depressieve symptomen werden gemeten met de Patiënt Health Questionnaire depressieschaal. Dit staat bekend als een betrouwbare manier om depressies te meten en het komt overeen met de DSM-criteria. De wetenschappers gebruikten onder andere de geografische locatie van de personen, de periode in het jaar en de blootstelling aan zonlicht. Zij vonden geen bewijs dat symptomen van depressie werden geassocieerd met de seizoensgerelateerde factoren.

Dr. LoBello geeft aan dat professionals in de GGZ die mensen met een depressie behandelen moeten bezorgd zijn over hun eigen cliënten. Behandelingen die gebaseerd zijn op verkeerde oorzaken leiden waarschijnlijk niet tot snel en duurzaam herstel.

Om mij heen heb ik nu en in het verleden ook veel gehoord over winterdepressies en dat veel mensen toch wel veel somberder lijken te zijn in de koudere maanden. Dit onderzoek laat dus zien dat de seizoenen geen invloed hebben op depressie, maar ik heb daar wel zo mijn twijfels over. Ik herken ook bij mijzelf dat ik in de lente en zomer een stuk vrolijker ben en vaak ook beter in mijn vel zit. Het lijkt me ook niet voor niets dat lichttherapie voor veel mensen goed werkt. Het is interessant hier eens over na te denken en inderdaad eens na te gaan hoe dit bij jou zit. Voel je je depressief in de winter of komt het door de winter? Dat is een wezenlijk verschil.

Bron: dailymail.co.uk

Hoe denk jij over seizoensgebonden depressie?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

L - Vrijdag 22 januari 2016 19:45
Ik denk dat er wel zoiets bestaat als een seizoensgebonden dip(je), wat dus helemaal niet hetzelfde is als een depressie.

Ook is het volgens mij zo dat mensen die al een depressie hebben, zich nog slechter kunnen voelen naargelang het seizoen (voor sommige mensen winter, voor anderen zomer). Maar een echte depressie die enkel en alleen ontstaat door het seizoen? Nee, dat denk ik niet. En als dat wel zo is, is de dip die je krijgt door de lange, koude dagen misschien gewoon de druppel om depressief te worden en speelden er al langer factoren die je depressief maakten.

Maar : ook al is het 'maar' een seizoensdipje en geen depressie, toch is het allesbehalve fijn, dus mag het ook serieus genomen worden, vind ik. En soms is het best moeilijk om de grens te trekken tussen een dipje en een depressie...
E. - Vrijdag 22 januari 2016 20:20
Ik heb moeite met het feit dat er geen bewijs is - dus het bestaat niet in deze blog. Ik merk zelf dat lichttherapie mij wel helpt, ik ben vaak wat somberder in de koude maanden, maar datt zou ik indd geen depressie willen noemen.
- - Vrijdag 22 januari 2016 21:50
Dat seizoensgebonden depressie oid niet bestaat wil nog niet zeggen dat bepaalde dingen niet helpend zijn.
Door het ontbreken van zonlicht kunnen veel klachten ontstaan, waar je ook somber kan van worden. Door lichttherapie toe te passen ga je veel van die klachten tegen.
memari - Zaterdag 23 januari 2016 09:52
ik ben wel bekend met winterdepressie.
voor het eerst is ontdekt dat mijn vit d behoorlijk laag zat en dit ook invloed heeft op depressie.
dus een supplement gekregen.
nu de waarden stijgen voel ik me een stuk beter.
Annabel - Zaterdag 23 januari 2016 19:46
Al jarenlang gebruik ik antidepressiva, daarmee voel ik me redelijk stabiel.
Ik geniet zowel van de zomer als van de winter. Toch heb ik al jaren last van een depressieve periode die ongeveer eind juli begint en duurt tot begin november. Ik moet daarvoor tijdelijk meer medicatie gebruiken. Ik hou van de zon en warmte en ieder jaar overvalt het me toch weer midden in de zomer. s Winters voel ik me prima.