De tijd staat stil bij een depressie

 

Toen ik een flink aantal jaar geleden depressief was en 's morgens was opgestaan, leek de ochtend wel de hele dag te duren. Mijn klok tikte veel slomer dan de klok van andere, vrolijke mensen. "Time flies when you're having fun" en "Time stands still when you're depressed". Uit recent onderzoek blijkt nu ook dat mensen met een depressie een andere tijdsbeleving hebben dan mensen zonder depressie.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen met een depressie prima in staat zijn om een bepaalde tijd van bijvoorbeeld twee minuten in te schatten, maar ze beleven de tijd op een andere, meer trage manier. De tijd gaat voor hun gevoel veel langzamer of staat soms bijna stil. Mensen zonder depressie ervaren dit niet zo.

tijd
bron foto

De ervaring van tijd is volledig subjectief en hangt af van de situatie. De tijd kan bijvoorbeeld trager gaan (aanvoelen) als je ergens op zit te wachten, maar deze kan juist sneller gaan (aanvoelen) als er een belangrijke deadline zit aan te komen.

Dr Daniel Oberfeld-Twistel, van de Johannes Gutenberg Universiteit in Mainz, Duitsland, zegt: 'Psychiaters en psychologen rapporteren met regelmaat dat cliënten met een depressie de tijd vooruit voelen kruipen of zelfs ervaren alsof hij stil staat".

De resultaten van ons onderzoek laten zien dat dit voor mensen met een depressie ook daadwerkelijk het geval is. Dr Oberfeld-Twistel verzamelde samen met zijn team verschillende onderzoeken met behulp van een meta analyse en combineerde de verschillende resultaten van 16 individuele onderzoeken met elkaar. In totaal namen er 485 mensen zonder depressie en 433 mensen met depressie deel aan deze onderzoeken.

time
Bron foto

In de onderzoeken werd de deelnemers gevraagd verschillende tijdsspannen in te schatten. Ze moesten bijvoorbeeld na 5 seconden op een knop drukken of inschatten hoe lang een bepaalde video duurde. Uit deze tests bleek dat er geen significant verschil was tussen de resultaten van de mensen met en zonder depressie. De mensen met depressie ervoeren de tijd echter wel als 'trager gaan'. Er werd hierdoor een duidelijk verschil gevonden in de geschatte tijd en de tijd die ervaren werd door de mensen met depressie.

Er is nog maar weinig bekend over en onderzoek gedaan naar de relatie tussen een depressie en tijdsbeleving. Ook is er weinig bekend over de effecten van antidepressiva en psychotherapie op tijdsbeleving. In de toekomst is meer onderzoek hiernaar nodig. Er moet dan duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen iemand zijn vermogen om tijd in te schatten en de subjectieve ervaring van de tijd.

Gaat de tijd bij jou soms ook heel traag?

Bron: dailymail.co.uk

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Odette - Vrijdag 13 maart 2015 13:41
Herkenbaar, vooral als ik me niet kan concentreren tijdens colleges heb ik geen afleiding van mijn gedachten en dan voelt het alsof ik wel kan exploderen als ik nog 10 minuten moet wachten om naar huis te kunnen. Dat duurt namelijk gewoon een jaar.
Liz - Vrijdag 13 maart 2015 18:01
Ik heb het vaak andersom. Dan denk ik dat er al een uur voorbij is en dan zijn het maar 10 minuten. Of iets wat gisteren is gebeurd voelt als een week geleden. Denk dat het iets te maken heeft met drukte in mn hoofd en overprikkeld zijn, zoiets.
ikkuh - Vrijdag 13 maart 2015 23:39
Erg herkenbaar!Vooral de ochtend en de middag duren ontzettend lang de laatste tijd omdat mijn stemming erg slecht is .Ik worstel echt om de dag door te komen
bloempje - Zaterdag 14 maart 2015 17:47
Alleen op school soms