Compliment is goed voor je zelfbeeld

 

De Nederlandse vrouw ontvangt graag meer complimenten én dan liever complimenten over haar karakter dan over haar uiterlijk. Dat blijkt uit een enquête dat door bureau GfK onder meer dan 1.000 vrouwen is gehouden door het modeconcern Miss Etam. Het kledingmerk heeft onderzocht wat de impact van complimenten is en hoe deze bijdragen aan de eigenwaarde van de vrouw.

Complimenten zijn van wezenlijk belang voor een positief zelfbeeld. 85% van de vrouwen geeft aan zich daadwerkelijk zelfverzekerder te voelen na het krijgen van een compliment. Ook blijkt uit dit onderzoek dat we massaal vinden dat we niet alleen meer complimenten willen ontvangen (49,6%), maar dat we ze ook meer zouden willen geven (50,1%). 45 procent ontvangt bij voorkeur een compliment van haar partner, daarna volgt kind, goede vriendin en familielid.

compliment

Miss Etam lanceert op 1 maart tijdens de Nationale Complimentendag haar campagne, waarbij iedereen de mogelijkheid krijgt om elkaar op een bijzondere manier te verrassen met complimenten. 

Complimenten zijn waardevol, ze spelen een grote rol bij de vorming van ons zelfbeeld. We beoordelen onszelf namelijk deels op basis van de feedback die we ontvangen. Een positief zelfbeeld fungeert als buffer tegen negatieve invloeden en is gerelateerd aan gezondheid en geluk. 

Bekijk hier hoe Miss Etam met verborgen camera vrouwen met een compliment verraste ♥

Positieve feedback kan daarnaast leiden tot een positievere beoordeling door anderen, wat kan zorgen voor nóg meer complimenten. Dit blijkt uit literatuuronderzoek van Dijksterhuis & van Baaren, een bureau voor gedragsverandering uit Nijmegen. Kortom: het is de hoogste tijd om elkaar wat vaker eerlijk te vertellen wat we positief en mooi vinden aan de ander.

Morgen is het Nationale complimentendag. Modeconcern Miss Etam grijpt deze dag aan om haar motto 'Mooi jezelf zijn' kracht bij te zetten. Met deze actie wordt iedereen aangemoedigd om een complimentje uit te delen aan een dierbare, een vriendin, of wie er maar een complimentje verdient. Geef morgen dus nét even wat vaker dan je gewend bent een complimentje aan de persoon naast je. Vergeet jezelf ook geen complimentje te geven! ♥ 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xxxm - Maandag 29 februari 2016 19:43
Fijne blog!!
Anne-Maria - Maandag 29 februari 2016 23:19
Complimentjes, ik krijg ze graag, maar schaam schaam, ik ben me plots bewust dat ik ze niet veel uitdeel.
e-joelle - Dinsdag 1 maart 2016 08:30
Ik kan dus echt niet omgaan met complimentjes ze zijn lief maar weet me nooit ene houding te geven ofzo als ik ze krijg. Wil ook niet dat mensen mij dan arrogant vinden als ik zeg dankjewel ofzo tot dat eigenlijk een normaal antwoord is op ene complimentje.
Mooie blog!