Bezigheden voor het slapen gaan

 

Wanneer ik naar bed ga duurt het altijd nog even voordat ik echt ga slapen. Ik vind het heerlijk om nog even tot rust te komen door wat tv te kijken. Maar soms kom ik een leuke serie of film tegen waardoor het toch ineens wat later wordt dan ik eigenlijk gepland had. Ik heb al geleerd mijn telefoon naast me te leggen, nadat ik eerst wat spelletjes gespeeld heb. Maar het is dan al snel een uur of zelfs meer later!

Blijkbaar ben ik niet de enige die zich daarin herkent. Volgens een onderzoek in Groot-Brittanië gaan mensen steeds later daadwerkelijk slapen nadat ze naar bed zijn gegaan. Mensen gaan gemiddeld ongeveer om 22.45 uur naar bed, maar het blijkt nog bijna een uur te duren voordat ze echt gaan slapen. Hoewel mannen tussen 23.00 en middennacht naar bed gaan en vrouwen vaak tussen 22.00 en 23.00 uur naar bed gaan, krijgt men tegenwoordig dus steeds minder slaap. Uit onderzoek is gebleken dat men gemiddeld 6 uur en 28 minuten slaapt krijgt, terwijl mensen vroeger gemiddeld 8 uur sliepen. Toch zou 56% van de mensen meer willen slapen. Maar de verleiding om een serie verder te kijken of een spel nog een keer te spelen blijkt dan toch groter te zijn.

movie

bron

Er is onderzoek gedaan bij 1000 personen en het kijken van een serie of film blijkt bij 34% inderdaad de voornaamste bezigheid te zijn voor slaaptijd. Volgens Sara Wadsworth van ‘The Fine Bedding Company' kunnen mensen tegenwoordig eenmaal niet meer een week wachten voor de volgende aflevering van een serie. Door de vele mogelijkheden via internet tegenwoordig is het ook niet meer moeilijk om de volgende aflevering te vinden. Sara Wadsworth spreekt dan ook van binge-watching.

Het kijken van een serie of film is niet de enige bezigheid voor het slapen. 31% vonden het ook lastig om social media zoals Facebook op tijd naast zich neer te leggen. Voor sommigen is het ook lastig om werk naast zich neer te leggen voor het slapen. 17% van de ondervraagden is voor het slapen nog bezig met werk of het sturen van e-mails. Dan houdt de volgende 11% zich toch bezig met wat leukers, namelijk het online shoppen! En dan houdt zich nog een kleine 4% zich bezig met het ouderwets lezen voor het slapen gaan. Maar laten we niet de online spelletjes vergeten waar 1,2% zich nog mee bezig houdt en de 1,2% die graag voor het slapen gaan nog heerlijk genieten van wat snacks.

boek

bron

Het is dan niet zo raar dat men steeds minder slaap krijgt door allerlei bezigheden. Alleen is een nachtrust van ongeveer 6,5 uur vaak niet genoeg. Terwijl 83% toch aangeeft dat ze dol zijn op het slapen. Sara Wadsworth raadt mensen dan ook aan meer ontspanning te zoeken voor het slapen in plaats van het zappen. Hierbij kan je denken aan rustgevende oefeningen als yoga of meditatie of zelfs het luisteren naar rustgevende muziek. Daar zijn tegenwoordig ook genoeg apps voor en volgens haar zou je daar de mobieltjes veel beter voor kunnen gebruiken.

bron

Waardoor gaan jullie vaak te laat slapen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maanmeisje - Vrijdag 6 maart 2015 19:11
Doordat ik vaak nog aan het lezen en schrijven ben op Proud. Soms tot 3 uur of later.
Zonnemeisje - Vrijdag 6 maart 2015 19:22
Bij mij duurt het net zoals bij @Maanmeisje soms wel tot 3 uur voor ik écht ga slapen. Dat is ook de "schuld" van Proud haha :) maar ik ben blij dat ik ergens toch een beetje herkenning vind, want in mijn omgeving is het begrip ver te zoeken :( bovendien kan ik toch niet slapen door het eindeloze gepieker :'(

Honeychild - Vrijdag 6 maart 2015 19:38
Ik ga vaak nog wat lezen in bed, maar dat doe ik heel bewust om even in m´n slaap-modus te komen, haha!
S. - Vrijdag 6 maart 2015 19:50
Ik ga nooit te laat slapen, eigenlijk. M'n computer sluit ik op tijd af, tablet heb ik niet, ik heb ook geen tv op m'n slaapkamer en m'n mobiel gebruik ik nauwelijks.

Eerst computerde ik nog wel tot laat, maar sinds ik dat niet meer doe slaap ik echt beter. Korter, maar ik sta 's ochtends i.t.t. eerst wél uitgerust op. Hooguit lees ik nog wat voor ik slaap, maar ook dan geen boeken die ik het liefst meteen uitlees.
bernice1991 - Vrijdag 6 maart 2015 20:24
Ik probeer altijd rond 22.00 in bed te liggen maar vaak lukt het door spanning, teveel nadenken en teveel willen doen niet om te slapen.
R. - Vrijdag 6 maart 2015 20:53
Door lekker denken en verhalen verzinnen. En tot diep in de nacht lezen :p Ik probeer ze weinig mogelijk voor ik naar bed ga achter een scherm te zitten, dat bevorderd inderdaad je slaap, zoals S. zegt. Weltrusten!
R. - Vrijdag 6 maart 2015 20:53
Door lekker denken en verhalen verzinnen. En tot diep in de nacht lezen :p Ik probeer ze weinig mogelijk voor ik naar bed ga achter een scherm te zitten, dat bevorderd inderdaad je slaap, zoals S. zegt. Weltrusten!
Amanda - Vrijdag 6 maart 2015 21:30
Door inderdaad een serie of film, of doordat ik smiddags even ben gaan liggen en dan later op de avond minder snel.moe ben. Maar voor mijn stage in de kinderopvang moet ik er wel half zeven kwart voor zeven uit. En dan is 23 uur half twaalf echt super laat. Ga het liefst al om 21 uur slapen. Vaak kan ik ook niet slapen omdat ik te veel aan het nadenken ben over van alles en nog wat.

Liefs Amanda
Safia - Vrijdag 6 maart 2015 21:56
Mijn moeder vertelt me altijd dat ik 2 uur voordat ik ga slapen geen tv, mobiel of iets in die richting moet gebruiken, want door dat felle licht denken je hersens dat het middag is en daardoor kun je moeilijk in slaap komen. Wat ik altijd doe als ik wil slapen is ong. Een halfuur tot een uur een boek lezen met water.
S - Zaterdag 7 maart 2015 00:31
Oke oke ik ga al naar bed.. :P
T. - Zaterdag 7 maart 2015 00:59
Hele goede blog!

Persoonlijk denk ik dat het heel normaal is nu. Mensen van deze generatie een tikkeltje meer te verwerken hebben na een werk/schooldag dan vroeger en behoefte hebben om even geestelijk te relaxen. Persoonlijk slaap ik liever iets korter, dan geen me time te hebben
Flower girl - Zaterdag 7 maart 2015 01:41
mijn streven is om max. 2:00 op bed te liggen.. blijft moeilijk maar ik merk wel hoe later het wordt hoe minder rust ik krijg.
Anderzijds blijf ik zitten tot ik een soort van 'rust' punt heb bereikt... maar wanneer komt het echt?

Ik denk eigenlijk dat het me goed zou doen om eerder naar bed te gaan, maar telkens op het moment dat ik denk 'zou ik op bed' dan begin ik mij voor het eerst te ontspannen op die dag.... Moet ik dan alleen maar druk, druk, druk, werken, aan volwachtingen voldoen, schuldig voelen, druk, druk en druk voelen??? Zou graag eerder op bed gaan om écht rust te vinden, maar als ik eerder op bed ga dan bestaat mijn leven alleen maar uit moeten en presteren.....

Ik vraag me dan af waarom ik alleen diep in de nacht mijn 'rust' vind?
Neki - Zaterdag 7 maart 2015 10:41
Ik heb echt een heel vast ritme. Ik ga rond 0:00 naar bed en slaap rond 0:30 tot 8:30. Vast! Haga
miri - Zaterdag 7 maart 2015 10:51
ik slaap 11 uur p n. heerlijk
miri - Zaterdag 7 maart 2015 10:52
@flower girl... misschien omdat je in de nacht niets 'moet' van de wereld. Iedereen slaapt... dan vind jij je rust. Ik hoop dat je een manier vind om ook rust overdag te kunnen vinden. Ook overdag 'moet' je minder dan je denkt.liefssss
Beyanoniem - Zaterdag 7 maart 2015 23:20
ik slaap meestal ook in de nacht pas, en sta weer om 7 uur op om naar school te gaan.. Dit ook omdat ik in de nacht niets hoef te doen, geen mensen om me heen, en dan 'mijn rust momenten heb' en 'geniet' van de tijd. En als ik dit héél lang achter me kaar gedaan heb, slaap ik een dagje of twee vroeg omdat ik helemaal kapot ben, en daarna begint weer het zelfde..

PS: wat ook misschien kan helpen om beter te slapen, is in de avond op je gemak iets warms drinken, bv een glas warme melk met honing of een kop thee, je hebt bij de supermarkt 'slaaplekker' thee.. Misschien dat iemand hier iets nog mee heeft?


Liefs,
Bey