Belgie: 5 zelfmoordpogingen per week

 

In Vlaanderen is er bijna iedere dag een student die het leven niet meer ziet zitten en probeert een einde aan het leven te maken. De Eenheid voor Zelfmoordonderzoek van de Universiteit in Gent deed onderzoek naar het aantal zelfmoorden in Vlaanderen en kwam tot de conclusie dat elke week vijf studenten een zelfmoordpoging doen. In 2014 waren dit in totaal 2071 zelfmoordpogingen. Het percentage aan suïcidepogingen in Vlaanderen ligt hiermee hoger dan in andere landen.


Bron

Gwendolyn Portzky, onderzoeker bij de Universiteit van Gent, geeft aan dat jongeren in de leeftijd van vijftien tot negentien jaar kwetsbaar zijn. Deze groep is is volop in ontwikkeling: de jongeren zijn bezig met studeren, maar krijgen ook geregeld te maken met heftige gebeurtenissen in de privé sfeer, een relatiebreuk of problemen op school of werk. Ook de hersenen zijn nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor worden de suïcidale gedachten die kunnen ontstaan bij deze doelgroep sneller omgezet in concrete daden.

Voor jonge mensen kan het lastig zijn om bepaalde dingen in perspectief te zien op het momenten dat er tegenslagen op het pad komen. Volwassenen kunnen over het algemeen goed inzien dat tegenslagen bij het leven horen en dat het leven beter zal worden. Jongeren denken eerder zwart/wit en zijn impulsiever waardoor zij waarschijnlijk een stuk sneller een suicidepoging zullen ondernemen dan andere specifieke doelgroepen. 

De Eenheid voor Zelfmoordonderzoek baseert de resultaten op gegevens van 37 ziekenhuizen. Hierdoor wordt geschat dat het daadwerkelijke aantal zelfmoordpogingen onder studenten nog hoger ligt, omdat lang niet alle pogingen geregistreerd worden. Ook zouden niet alle ziekenhuizen de registraties door hebben gegeven.

Er zijn geen exacte cijfers over hoeveel suïcidepogingen daadwerkelijk slagen. In 2013 kwamen er 1052 mensen in Vlaanderen om als gevolg van een zelfmoordpoging. 87 van hen waren tussen de 15 en 24 jaar oud. Dit aantal is een stuk lager dan voorheen.


Bron

Voor vragen over zelfmoord of suïcidaliteit, kan in België contact opgenomen worden met de Zelfmoordlijn. Er kan ieder moment van de dag gebeld worden met 1813 of op bepaalde tijden gechat worden. Ook is er op de website informatie te vinden. 

Bron

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Melissa Otterman - Woensdag 3 februari 2016 19:54
Echt veel! Wel goed dat je elk moment de dag kan bellen en op bepaalde tijden kan chatten.
wendy1066 - Woensdag 3 februari 2016 20:46
erg triggerend!
*** - Woensdag 3 februari 2016 22:08
Goed dat dit hier ook verschijnt. In België in het onderwerp zelfmoord en psychiatrie in het algemeen nog zo'n groot taboe. Helaas. Want wellicht speelt dit mee in het feit dat mensen te lang alleen met die gedachten blijven rondlopen en te laat of nooit hulp zoeken.
Jimmy - Woensdag 3 februari 2016 22:15
Treurig om te lezen. 1052 mensen in één jaar, dat is 2 á 3 mensen per dag.
Gelukkig zijn er sprankjes licht, dingen die hoop geven... zoals deze site. ;-)
One Desire - Donderdag 4 februari 2016 11:00
Waar kun je in Nederland terecht?

Ik ken wel de website 113online, die heel vaak bezet is.
Zijn er in Nederland nog andere plekken waar je ten alle tijden kunt praten met iemand? Weet iemand dat?
Livia - Donderdag 4 februari 2016 15:00
@*** : klopt! België is nog steeds erg conservatief wat deze zaken betreft, helaas :( (Ik woon in Vlaanderen)

@One Desire : misschien is 1813 wel een plaats waar je terecht kunt? Ik heb er zelf wel geen ervaring mee... ♥♥ ! Sterkte x
One Desire - Vrijdag 5 februari 2016 12:30
@ Livia: dank je wel, jij ook sterkte en liefs
Boda - Vrijdag 5 februari 2016 18:30
One desire: ik heb erg goede en fijne ervaringen met sensoor! Nog nooit in de wacht gezet en ze nemen echt de tijd voor je!
alice - Woensdag 28 oktober 2020 23:00
ben ik mee eens