Antidepressiva gevaarlijk voor jongeren

 

Uit een recent groot Amerikaans onderzoek is gebleken dat een hoge dosering antidepressiva de kans op zelfmoordneigingen en zelfbeschadiging bij jongeren ernstig vergroot. Aan het onderzoek deden ruim 160.000 mensen mee. Het onderzoek is beschreven in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Internal Medicine.

pillen

Jongeren tussen de 10 en 24 jaar die een hoge dosering antidepressiva kregen voorgeschreven, vertoonden twee keer zo vaak suïcidaal gedrag als leeftijdgenoten die een standaarddosis antidepressiva kregen. 1 op de 150 van deze hoge dosering groep had het risico zichzelf iets aan te doen. Er was enkel bij de groep onder 24 jaar sprake van dit verhoogde risico. Bij de groep tussen 24 en 64 jaar werd geen verschil gesignaleerd tussen de normale en hoge dosering. Bij deze groep was veel minder neiging tot zelfmoord aanwezig.

pillen

Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen adviseert daarom ook deze middelen niet voor te schrijven aan jongeren onder de 18 jaar. Als artsen antidepressiva aan jongeren voorschrijven, moeten ze volgens de onderzoekers beginnen met een lage dosering, en de gemoedstoestand van de cliënt goed de maanden die volgen in de gaten houden.

Bron: NRC.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

- - Vrijdag 2 mei 2014 19:11
troep wat je slikt!
Sara - Vrijdag 2 mei 2014 19:17
@-- want? Het heeft mij best goed geholpen!
Lotte - Vrijdag 2 mei 2014 19:28
2 Jaar geleden heb ik heel lang getwijfeld of ik wel of niet antidepressiva wilde gaan slikken. Natuurlijk hebben medicijnen ook een negatieve kant, maar ik ben zo blij dat ik de keuze heb gemaakt om te starten met antidepressiva. Het heeft me echt heel erg geholpen, en nog steeds werkt het. Alles ging gewoon nets iets makkelijker:)
Pauliene - Vrijdag 2 mei 2014 19:28
Ik had al bij een lage doseringen zelfmoordneigingen maar weeten jullie war jullie eens moeten kijken de documentaire : psychatrie een industrie des doods . Dan ga je pas echt schrikken over wat antidepressiva met je kan doen en natuurlijk de geschiedenis ervan . Je kunt de documentaire gewoon vinden via Google of youtube
Roma - Vrijdag 2 mei 2014 19:33
Ik heb een vrij hoge dosering. Dit was echt nodig, ze wilden het eerst ook niet, maar toch gedaan. Ik heb nu geen zelfmoordneigingen, die zijn bij mij juist afgenomen door de anti depressiva!
Flower - Vrijdag 2 mei 2014 19:43
Ik slik ook antidepressiva
(iedereen die zegt dat het chemisch is, troep voor je lichaam, je het zelf ook aankan, moet niet oordelen, want je weet nooit hoe iemand zich diep van binnenvoelt. Ik heb het jaren zelf geprobeerd, dus ik ben blij dat ik nu met medicijnen weer wat rust heb)

Ik heb zelf geen last gehad van zelfmoordneigingen door mijn medicijnen, en ik ben 22 jaar, maar ik heb er inderdaad wel van gehoord dat dit voor komt
groentetuin - Vrijdag 2 mei 2014 19:52
@ pauline
Thanks voor de docu
Wat afschuwelijk zeg
Me - Vrijdag 2 mei 2014 20:04
Slik zelf ook ad. Lang getwijfeld... Lang.... Heel lang! Maar blij dat ik ze uiteindelijk nam. Heeft me echt geholpen. Net dat beetje meer waardoor ik door kon pakken. Zonder was ik nooit op een punt gekomen dat ik dat had gekund. Overal kwam een stukje draagvlak terug en daardoor kreeg ik meer draagkracht en meer kracht werd positiever voelen en dat werd weer dingen beter aankunnen en zo verder de positieve cirkel in.
Danielle - Vrijdag 2 mei 2014 20:19
Ik ben heel blij dat het voor sommigen werkt maar vind het inderdaad goed dat hier onderzoek naar wordt gedaan. Voordat ik aan anti- depressiva begon was ik wel somber, maar niet suicidaal. Toen ik AD voorgeschreven kreeg, ging het bij mij alleen maar bergafwaarts. Ik kreeg niet de juiste ondersteuning en voorlichting en werd júist suicidaal waardoor ik twee weken opgenomen moest worden. Heb het nog geen maand geslikt en daarna ook niet meer gebruikt. Daarna ging het juist alleen maar beter omdat ik een goede therapeut kreeg. Ik vind dat het echt een laatste soort van redmiddel moet zijn en niet iets dat zomaar aan pubers wordt voorgeschreven, zonder rekening te houden met de ernstige effecten.
mamvan3 - Vrijdag 2 mei 2014 21:26
Ik heb op mijn 31e voor het eerst ad voorgeschreven gekregen. inmiddels heb ik 4 middelen geprobeerd en tot nu toe zonder het gewenste effect. Of het hielp voor het een maar het ander werd juist erger en ik had altijd veel last van de bijwerkingen. Toch denk ik dat het je wel degelijk KAN helpen. maar je moet er wel verstandig mee omgaan. helemaal met een eetstoornis moet je goed opletten hoe je het slikt want een schommelende spiegel kan voor heel veel bijwerkingen zorgen. (bv door braken enz)
Boda - Vrijdag 2 mei 2014 22:00
In de tijd dat ik AD slikte (in combinatie met andere medicatie) was ik ook heel erg suïcidaal en daarvoor ook 2x op de gesloten jeugdpsychiatrie opgenomen geweest, toen ik de AD ging afbouwen en 2 jaar op een 'onderhoudsdosering' heb gezeten ging het wel beter en had ik nauwlijks nog suïcidale gedachten en verwonde ik mezelf ook niet meer. Echter denk ik dat bij mij ook andere medicatie een rol speelde zoals slaap medicatie en anti psychotica, ik kan namelijk nauwlijks wat herinneren van de momenten dat ik naar de gesloten werd gestuurd en werd wakker zonder te weten wat er die nacht(en) was gebeurd..
me - Vrijdag 2 mei 2014 23:54
typfout :) er staat ana in plaats van aan ;)
josha - Zaterdag 3 mei 2014 14:41
Ik heb tien jaar geleden ook medicatie gehad, met een negatief effect, daarna heel lang niks gehad en slik nu ongeveer anderhalfjaar een andere medicatie, mijn stemming is nu wel stabieler, maar ik blijf het troep vinden, aantal keren vergeten te slikken en de volgende dag zo ziek als een hond, ontzettend afkickverschijnselen.. hele dag duizelig, niet normaal kunnen lopen etc, dus ik ga het binnenkort afbouwen, maar wel onder goede begeleiding.
Anoniemo - Zaterdag 3 mei 2014 18:33
Ehm? Is dit wel een oorzaak-gevolg verband?

Het zou toch ook kunnen dat erg depressieve jongeren sneller zelfmoord plegen én sneller een hoge dosering krijgen dan relatief minder depressieve jongeren?

Toch?
RubyRed - Zaterdag 3 mei 2014 21:10
Anoniemo: Precies wat ik dacht. Vraag me af of ze daar rekening mee hebben gehouden. Maar geen zin om het hele onderzoek door te gaan lezen dus ik zal er wel niet achterkomen ;).
EB91 - Zondag 4 mei 2014 10:48
"Jongeren tussen de 10 en 24 jaar die een hoge dosering antidepressiva kregen voorgeschreven, vertoonden twee keer zo vaak suïcidaal gedrag als leeftijdgenoten die een standaarddosis antidepressiva kregen."

Maar dit zegt toch niets over de effecten van de gebruikelijke dosis? Er staat dat er meer suïcidaal gedrag wordt vertoont bij een hoge dosering, maar dat wil toch niet zeggen dat het middel sowieso slecht is? Ik ben niet echt een voorstander van AD, maar deze conclusie vind ik wel erg kort door de bocht. Dat is hetzelfde als ik zou zeggen dat mensen die elke dag 20 sinaasappels eten vaker misselijk zijn dan mensen die er eentje eten, dus dat sinaasappels dan slecht voor je zouden zijn.
meisje14 - Zondag 4 mei 2014 11:39
Ik ben heel depressief geworden door een te snelle opbouw van Venlafaxine. Ik deed twee weken na het opstarten een poging. Ben blij dat ik nu die troep weer afgebouwd heb. En raad eens? Ik voel me veel beter,
H - Zondag 4 mei 2014 16:26
Dat antidepressiva de kans op zelfmoordpogingen kan verhogen is al lang bekend. Dat staat zelfs in de bijsluiter. Ik denk dat het niet slim is dat jullie dit artikel hebben geplaatst. Ik kan er nu wel tegen, maar vroeger zou ik direct zijn gestopt met slikken na het lezen van een dergelijk artikel ( en dat is natuurlijk al helemaal gevaarlijk!)
xxxm - Woensdag 14 mei 2014 09:59
@Pauline Ik word een beeetje bang van die documentaire!