10x je lichaam beter kennen

 

Onze gezondheid is ontzettend belangrijk om goed te kunnen functioneren en je ook mentaal goed te kunnen voelen. Veel regelt ons lichaam helemaal vanzelf en hier hoef je niet zoveel voor te doen. Het werkt. In de loop der jaren leer je je lichaam steeds beter kennen en kom je er achter hoe het reageert op bepaalde dingen. Daarnaast zijn er talloze andere dingen rondom gezondheid die je niet weet als je nog een kind bent. Je leert het naarmate je ouder wordt en het is ook best interessant. Wanneer je een eetstoornis hebt, ben je veelal op een negatieve manier met je lichaam bezig. Je zorgt er slecht voor, verwaarloost het misschien en je luistert niet goed naar de signalen die het geeft.

Ik denk dat het ook in dit geval goed is om eens stil te staan bij wat je er allemaal van weet en bij wat jouw lichaam allemaal voor je doet. Dingen waar je anders misschien niet zo snel over nadenkt maar waarmee je wel op een andere manier met je lichaam bezig kunt zijn dan met afvallen en wat je allemaal niet mooi vindt aan jezelf. Hieronder staan wat dingen waar je achter komt of wat misschien leuk is om eens te onderzoeken wanneer je ouder wordt.

vrouw
Bron

1. De medische geschiedenis van de familie
Naarmate je ouder wordt, kom je steeds meer te weten over de medische geschiedenis van jouw familie. Sommige informatie over bijvoorbeeld erfelijke ziektes, kan van belang zijn. Daarnaast kan het ook gewoon interessant zijn om op die manier meer te weten te komen over jouw familie. Ook wanneer je naar een nieuwe huisarts gaat of wanneer je bepaalde klachten hebt kan er gevraagd worden naar de ziektes in jouw familie zoals kanker, hart- en vaatziekten en psychische problemen waarbij erfelijkheid een rol kan spelen. Een vriendin van mij is bijvoorbeeld haar moeder verloren aan hartproblemen. Naar aanleiding hiervan moest zij zelf onderzocht worden om te weten of zij ook deze ziekte heeft zodat er zo nodig vroegtijdig met medicatie begonnen kon worden.

2. Je kent je moedervlekken en pigmentvlekken
Je zal steeds meer bekend raken met de littekentjes, plekjes en moedervlekken die je hebt op je huid. Sommige mensen hebben ze op heel kenmerkende plekken waardoor dat echt iets is waar mensen jou aan herkennen maar je hebt waarschijnlijk ook wel moedervlekjes of pigmentvlekken die bij anderen niet opvallen. Moedervlekken kunnen toenemen naarmate de tijd vordert, maar ze kunnen ook veranderen van grootte en structuur. Dit kan in veel gevallen geen kwaad, maar het kan ook een symptoom zijn van huidkanker. Doordat jij je lichaam, de plekjes en moedervlekken steeds beter kent, zal het je ook sneller opvallen als er iets verandert. Het is dan verstandig om langs de huisarts te gaan.

3. Je allergieën
Naarmate je ouder wordt, zul je ook sneller weten waar je lichaam wel en niet tegen kan. Je weet dan wat je wel en niet kan eten en waar je allergisch voor bent. Je kunt allergieën kunnen ook op latere leeftijd ontwikkelen. Zo heb ik van jongs af aan altijd katten gehad en merk ik nu sinds 2 jaar dat ik last heb van de haren en dat wanneer zij bij mij hebben gezeten, mijn ogen gaan prikken. Verder heb ik ook sinds een aantal jaar last van hooikoorts. Door dit te weten kan ik er wat aan doen en bijvoorbeeld niet te veel knuffelen met mijn katten en neuspray kopen en eventueel beginnen met hooikoorts pillen wanneer de lente begint.

4. Hoeveel nachtrust je nodig hebt
We hebben gemiddeld zo'n 7 tot 9 uur slaap nodig per nacht nodig om goed uitgerust te zijn en genoeg energie te hebben voor de dag die volgt. Dit is echter voor iedereen anders en dat hangt ook samen met allerlei andere factoren. Waarschijnlijk ga je steeds meer ontdekken hoeveel nachtrust je lichaam nodig heeft en je kunt je hier dan ook op aanpassen. Wel kan dit ook per periode in je leven verschillen.

meisje in bed
Bron

5. Je bloedgroep
Als kind kwam ik er achter welke bloedgroep ik had. Namelijk O positief. Volgens mij zag ik dat ergens op een blaadje staan. Ik had het toen met mijn ouders er over want ik vond het heel interessant. Je bloedgroep weten is niet perse belangrijk, maar het is bijvoorbeeld nodig wanneer je bloed gaat doneren of een transfusie krijgt. In jouw medisch dossier is dit als het goed is aangegeven, dus het is niet per se noodzakelijk. Wel is het iets waar je vaak achter komt als je wat ouder wordt.

6. Van wat voor soort lichaamsbeweging je houdt
Hoe ouder je wordt, hoe meer je waarschijnlijk hebt geprobeerd op het gebied van sporten, yoga en andere vormen van lichaamsbeweging. Ik heb allerlei sporten gedaan als tennis, fitness, dansen, etc. Al snel kwam ik er achter dat teamsporten bijvoorbeeld echt niet bij mij passen terwijl er heel veel mensen zijn bij wie dit wel past. Tijdens mijn puberjaren was ik veel in de sportschool te vinden maar op gegeven moment zat ik langer tosti's te eten beneden bij de sportschool dan dat ik daadwerkelijk aan het sporten was. Ook niet echt iets voor mij dus. Ik heb ook een tijdje aan yoga gedaan. Dat vond ik wel een fijne manier om te ontspannen en salsa dansen vind ik ook erg leuk! Dat doe ik op het moment eens per week. Wanneer je meer verschillende dingen probeert, kom je er al snel achter wat wel en niet bij je past.

7. Je gevoeligheden wat betreft voedsel
Je gaat steeds beter ontdekken welk voedsel wel of niet lekker valt en waar je gevoeligheden liggen. Wanneer je een eetstoornis hebt kan dit echter wel wat vertekend worden omdat je hoofd daar ook een grote rol bij speelt. Je kunt dan jezelf al snel gaan overtuigen van het feit dat koolhydraatrijk eten niet bij je past en dat je beter voor wat lichtere en vet arme producten kunt gaan. Je lichaam heeft vooral variatie nodig, maar het kan wel zo zijn dat je een bepaalde gevoeligheid hebt. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld extreem gevoelig voor cafeïne en mijn vriend vindt bijvoorbeeld pasta met roomsausjes heel lekker, maar heeft daarna vaak wel buikpijn terwijl ik daar helemaal geen last van heb.

8. Je vitamine tekorten
Vitamines en mineralen zijn heel belangrijk voor ons lichaam en functioneren. Ondanks dat je je goed kan voelen, kan er toch een tekort zijn. Het kan ook zo zijn dat je toch wat vaker vermoeid bent of je wat somberder voelt dan normaal, maar dit link je misschien niet altijd direct aan tekort aan vitamines. Wanneer je je lichaam steeds beter leert kennen, zul je hier ook sneller achterkomen. Zo is een tekort aan vitamine D verbonden met psychische problemen en vegetariërs kunnen sneller een tekort krijgen aan vitamine B12. Deze vitamines zijn essentieel. Je kunt altijd een keer naar de huisarts gaan om te kijken of jouw vitamine inname in balans is of dat er tekorten zijn die je eventueel kan aanpakken door wijzigingen aan te brengen in je eetpatroon of door supplementen te gaan slikken.

lichaam
Bron

9. Een goede dokter
Ik zat eigenlijk altijd bij dezelfde huisarts en dat was de huisarts die mijn ouders al hadden en waar ik kom sinds ik een baby ben. Hij is echter 4 jaar geleden met pensioen gegaan en vervangen door een andere arts. Sindsdien zit ik bij hem en ik ben tevreden. Er zijn ook veel mensen die minder tevreden zijn met hun arts, zich weleens onbegrepen hebben gevoeld of niet goed geholpen zijn. Naarmate je ouder wordt, krijg je waarschijnlijk een beter beeld bij wat je belangrijk vindt en waar je naar op zoek bent als je een goede dokter wil. Je gaat je behoeften en normen en waarden beter leren kennen en dan kun je hier ook op inspelen.

10. Wat je rustig maakt
Wanneer je volwassener wordt, zul je ook steeds beter ontdekken wat jou rustig maakt en helpt wanneer je gestresst bent. Er zijn namelijk wel veel dingen die bij veel mensen werken, zoals ontspanningsoefeningen, een gesprekje hebben met iemand, muziek luisteren, een stuk wandelen, etc. maar toch is het een hele kunst om te ontdekken wat voor jou werkt.

Al met al zijn er heel wat dingen aan je lichaam te ontdekken maar ook heel veel dingen die je vanzelf beter gaat herkennen of weten. Natuurlijk zijn wij heel benieuwd naar dingen waar jij achter kwam naarmate je ouder werd en of jij nog een aanvulling hebt.

Bron: huffingtonpost

Heb jij nog een aanvulling op deze dingen?

 

Gerelateerde blogposts

26
MRT
Hooikoorts
12

Reacties

Paula. - Donderdag 24 september 2015 19:31
Overstappen naar een andere huisarts is hier in mijn dorp niet mogelijk. Eens een huisarts en niet verhuisd naar een andere plaats? Jammer, maar dan houd je dezelfde huisarts...

Maar verder wel een goede blog! Ik zou vaak best wat beter op mijn lichaam letten... Maar dat vind ik echt zo moeilijk! Het negatief denken is zo'n gewoonte geworden en zo "makkelijk".
Dank je, Laura!
Mare - Donderdag 24 september 2015 21:25

Leer je menstruatiecyclus kennen. Sinds ik geen hormonen meer gebruik, heb ik mijn eigen cyclus met alles wat daarbij hoort: inclusief meer honger 1-2 dagen voordat ik ongesteld wordt, wanneer ik vocht vasthoudt enzovoort. Balen dat ik mijn menstruatie niet uit kan stellen (of, zoals toen ik een spiraal had, helemaal niet meer heb), maar het is best fijn om mijn lijf te leren kennen.

Leren ontdekken wat je fijn vindt en met wie op gebied van intimiteit. Geen onprettig gefrutsel meer waarbij ik me afvraag 'of dat het nou is', maar fijn samen zijn met iemand waarmee het fijn voelt. Me geen zorgen maken om wat anderen daarvan vinden, maar bezig met wat ik daarvan vind. En zo intiem met iemand zijn, maakt ook meteen dat je je lijf meer kan gaan waarderen!
@mare - Vrijdag 25 september 2015 21:28
Dat laatste heb ik ook ondervonden! Sinds ik intiem ben met mijn vriend en vooral sinds het heel vlot gaat en fijn voelt ben ik mezelf en m'n lichaam meer gaan waarderen. Sommigen vinden die reden mss niet goed omdat het volgens hen door die partner (van buitenaf) komt maar dat is het toch niet. Je gaat gewoon je lichaam ook als sexy en aantrekkelijk percipiëren omdat je het voor sexy doeleinden gebruikt. En het feit dat iemand je volledig accepteert zoals je bent is natuurlijk ook van onschatbare waarde.
Liz - Zaterdag 26 september 2015 00:34
sinds mijn herstel echt beter gaat ben ik deze dingen ook rustig aan het ontdekken. Zo weet ik bijvoorbeeld dat 8 uur slaap voor mij een minimum is om lekker te functioneren. Van koolzuur blijft mijn buik voor eeuwig rommelen en borrelen, niet fijn. En ik voel me ook een stuk energieker als ik extra ijzer, vitamine D, C en B- complex neem. Al meerdere keren hierop getest, en vaak blijkt het een en ander toch aan de lage kant/te laag. Dus gewoon maar altijd extra nemen. werkt heel fijn!
RosieV - Zaterdag 10 december 2016 16:00
Ik sta bekend met snel een vitamine D te kort. Maar bij mij heeft dat meer met dat ik het niet snel oppak dan de gemiddelde mens. Ik moet daar extra voor in de zon plus supplementen.