10 simpele manieren om te ontstressen

 

Stress is iets waar we allemaal weleens last van hebben. Van kleine dingen tot een brief vergeten op de post te doen, een vervelend telefoontje plegen tot grote zaken zoals een verhuizing of belangrijk tentamen. Dat stress niet goed voor je is weten we ook allemaal, maar vaak raken we toch onbewust om allerlei redenen erg gestresst. Zaken als bewust je leren te ontspannen of afleiding te zoeken kunnen heel goed helpen, maar er zijn ook kleine, grappige maniertjes die je even kunnen helpen om te ontstressen als de stress je boven het hoofd dreigt te groeien.


Bron

1. Je handen wassen in warm water
Het lichaam heeft bepaalde manieren om zichzelf te kalmeren. (Delen van) je lichaam onder dompelen in warm water zorgt dat de teruggrijpt naar het inwendige zenuwstelsel en direct een stuk rustiger wordt. Natuurlijk kunnen we ons door de dag heen niet telkens zomaar even in het water gooien, dus je handen wassen met warm water is dan een goed alternatief.  

2. Neurie een liedje
Is het je weleens opgevallen dat opgewekte mensen vaak neuriën of fluiten? Het is niet zomaar dat neuriën vaak geassocieerd wordt met je goed voelen en relaxt zijn. Bij stress stijgt de bloeddruk vaak en door de combinatie van de trillingen en de bepaalde manier van stemgebruik die bij het neuriën komen kijken, wordt dit juist weer teruggebracht. 

3. Trek een lelijk gezicht
Bij stress gaan vaak al je spieren op slot: je merkt dat je kaak erg gespannen staat, je krijgt hoofdpijn en sommige mensen gaan zelfs tandenknarsen. Dit zijn allemaal stressgerelateerde klachten waar je je vaak niet eens bewust van bent. Als je dan ook nog eens geconcentreerd bezig bent, kun je gaan fronsen en je lippen tuiten, wat voor je lichaam een signaal is dat het alert moet zijn omdat je met iets belangrijks bezig bent. Door echter constant in die alert-modus te blijven, kan je hele lichaam verkrampen. Het is daarom goed om af en toe je gezicht even los te maken door een gekke bek te trekken. Je spieren komen dan even los en zo krijgt je lichaam een signaal dat het weer kan ontspannen.  

4. Kauw op selderij
Bij stress komt het stresshormoon cortisol vrij. Dit hormoon maakt je lichaam alert en klaar om van start te gaan bij wat er dan ook gaat gebeuren. Kauwen zorgt ervoor dat cortisol verlaagd wordt. Tot nu toe werd gezegd dat je daarom vooral kauwgom moest kauwen, maar hiermee geef je je lichaam eigenlijk het signaal dat je gaat eten terwijl je dat niet gaat doen, dit brengt je lichaam alleen maar in verwarring. Selderij is juist iets waar je heel goed op kunt kauwen, hierin zit namelijk chemische apigenin, een stof dat kan helpen tegen angst en slapeloosheid. Zo heb je dus de voordelen van de verlaagde cortisol en minder angst en slapeloosheid in één! 


Bron

5. Doodle
Bij stress ontstaat er een conflict tussen onze logische hogere hersenen en onze emotionele lagere hersenen. Dit zorgt ervoor dat er weinig ruimte over is voor creatief denken. Door te schakelen naar het stuk waar ruimte is voor creativiteit, kun je tot rust komen en komt er uiteindelijk weer ruimte  voor constructieve dingen. Een papiertje bij de hand houden waarop je een beetje kunt tekenen wat je wil, Doodlen noemen ze dat, kan je helpen om makkelijker te schakelen tussen deze twee kanten en brengt je meer tot rust. 

6. Knijp in je wenkbrauwen
Als we bij stress onze kaak aanspannen, dan is dat bedoeld om de bloeddoorstroming bij de hersenen te verhogen zodat we sneller na kunnen denken en reageren. Door te fronsen verstoor je echter dit proces wat een van de oorzaken van hoofdpijn kan zijn. Het kan daarom goed helpen om als het ware in je wenbrauwen te knijpen en jezelf daar, en rondom je ogen, bij je tempel en de zijkant van je hoofd een kleine massage te geven. Zo zorg je dat je gezicht zich weer ontspant.  

7. Doe lippenbalsem op
Sommige mensen hebben de neiging om bij stress aan hun lippen te zitten of er op te gaan kauwen.  Dit komt omdat aanraking van de lippen het zenuwstelsel kalmeert. Constant op je lippen bijten, is echter niet zo prettig. Wel kan het fijn zijn om af en toe je lippen in te smeren met een lippenbalsem. Kies er wel voor een met natuurlijke ingredienten en doe dit niet te vaak, anders drogen je lippen op den duur helemaal uit. 


Bron

8. Eet een salade
Hoewel het altijd belangrijk is om goed te eten en je ook gerust lekkere dingen kan eten, kan het ook weleens helpen om bij stress eens een salade te eten. Een salade verzadigt vaak goed, waardoor je weer lang door kunt gaan als je belangrijke dingen te doen hebt. Ook zit er in sla veel stoffen die een kalmerende werking hebben.  

9. Doe je schoenen uit
Als je erg druk bent in je hoofd, kan het helpen om even je schoenen uit te doen en te aarden. Wees je eens bewust van waar je bent en voel de grond onder je voeten, in plaats van constant maar door te gaan in je hoofd. Door je voeten constant in schoenen te stoppen zorg je ervoor dat de bloedsomloop vernauwt waardoor je hele lichaam meer gespannen kan raken. Als je dan toch je schoenen uit hebt, wiebel dan ook even met je tenen om die bloedsomloop weer op gang te brengen.  

10. Knuffel met elkaar of met jezelf
Bij aanrakingen komt er een hormoon vrij dat al vrij kwam vanaf het moment dat je borstvoeding kreeg en nog steeds vrijkomt als je bijvoorbeeld verliefd bent of je heel erg geliefd voelt. Het is belangrijk om lief voor jezelf te zijn. Wij mensen hebben bovendien allemaal behoefte aan aanraking, dit helpt enorm tegen stress. Knuffel eens met iemand en smeer jezelf geregeld in na een warme douche, daar kun je enorm van ontspannen.


Bron

Hoe ga jij met stress om?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Vrijdag 1 mei 2015 19:29
Hele mooie blog die ook zeker van pas komt met de eindexamens voor de deur!
hanneke - Vrijdag 1 mei 2015 19:57
Goede tips tegen de examenstress! :)
Barbara - Vrijdag 1 mei 2015 20:10
Ik vind het echt supergoede originele tips!! Bedankt
Jane - Vrijdag 1 mei 2015 21:02
haha leuk San!!
lara - Vrijdag 1 mei 2015 21:29
leuk! heb ik wel wat aan. Wat ik doe bij stress is idd neuriën. Of een resonerende bromtoon neuriën. eentje die lekker trilt. Het schijnt dat dit een ontspannende werking geeft aan stembanden maar ook aan het lichaam. het is een soort geruststellingstoon waarmee je je lichaam zegt dat het niet hoeft te stressen.
Eliene - Vrijdag 1 mei 2015 22:11
Fijne blog!!
Maanmeisje - Zaterdag 2 mei 2015 23:02
Fijn om te weten!
lillie - Zondag 3 mei 2015 14:11
wat een fijn lijstje, ze zijn heel makkelijk, ik ga het zeker eens proberen, als het het onthoud
S. - Maandag 4 mei 2015 12:52
Hardlopen!