Zorgen om gewicht en overgewicht

 

Al eerder werd bekend dat de zorgen om uiterlijk en gewicht al op jonge leeftijd beginnen. Twee derde van de Britse meisjes van dertien jaar is bang om dik te worden. Ongeveer 10% lijdt aan een extreme angst om aan te komen. Velen zoeken hun toevlucht in ongezonde gewoonten en manieren om af te vallen. Uit onderzoek blijkt dat juist dit gedrag kan bijdragen aan de Britse Obesitas Epidemie.

meisje spiegel
Bron

Zorgen bij meisjes..
In het onderzoek is gekeken naar gegevens van 7000 kinderen van dertien jaar. Britse onderzoekers tonen aan dat problemen rondom het lichaamsbeeld van tieners veel voorkomen. Twee van de drie dertienjarige meisjes zijn bang om aan te komen en één op de drie is niet blij met haar huidige lichaamsvorm en gewicht. Meiden hebben meer kans om zich extreem zorgen te maken over hun gewicht, maar ook bij jongens komt dit voor. 

Zorgen bij jongens..
Onderzoeker Nadia Micali is psychiater en docent aan de 'childs health' universiteit van Londen. Zij was verbaasd over de hoeveelheid jongens die gedachten en gedragingen hadden die typisch zouden zijn voor kinderen met eetstoornissen. Het aantal jongens dat zich zorgen maakt over de vorm en grootte van hun lichaam neemt toe. Één op de vijf jongens was niet tevreden over zijn figuur en het gewicht op dat moment.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat het typische gedrag voor een eetstoornis vaak eerder voorkomt in het leven van kinderen dan gedacht. Er is eerder al uit een onderzoek gebleken dat ruim 80% van de tienjarigen bang is om dik te worden en dat meisjes op driejarige leeftijd zich ergens al bewust zijn van het 'dunne schoonheidsideaal'. 

barbie
Bron

Ongezonde patronen
Helaas blijft dit alles niet bij zorgen maken. Een groot deel van de tieners is ook actief bezig met het verliezen van gewicht en het voorkomen van gewichtstoename. Uit dit onderzoek kwam dat één op de zeven jongens en meer dan één op de vier meisjes actie om af te vallen ondernam door bijvoorbeeld maaltijden over te slaan, niet te eten, laxeermiddelen te gebruiken of over te geven. Uit het onderzoek blijkt echter ook dat diegene die een toevlucht zoekt in deze ongezonde manieren om af te vallen, meer risico loopt om later aan te komen. Twee jaar later, op vijftienjarige leeftijd, hadden zij namelijk 40% meer kans op overgewicht.

De gevolgen
Omdat deze problemen een grote impact hebben op de geestelijke gezondheid van kinderen, maar daarnaast ook op hun sociale en persoonlijke leven, is het van belang om eetstoornissen vroegtijdig te signaleren. De onderzoekers geven aan dat het belangrijk is om jongeren te helpen door ze weerbaar te maken en hen te laten begrijpen welke druk op hen ligt. Daarnaast zouden ouders goed moeten luisteren naar de zorgen van hun kinderen en alert moeten zijn op hun gedrag. Ze zouden het net zo serieus moeten nemen als drugsgebruik.

Bron: dailymail.co.uk

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

lotski - Zaterdag 25 januari 2014 12:10
hier word ik wel een beetje verdrietig van.. bah!
zuid holland - Zondag 26 januari 2014 10:03
Ja duh... Van maaltijden overslaan vall je niet af. Ze kunnen dan beter gezonde maaltijden op school krijgen en voorlichting. Niet zo zwart wit
xx - Woensdag 29 januari 2014 17:48
Komt ook Door die stomme testen die veel scholen doen ook op de basisschool daaruit kijken ze of kinderen over gewicht hebben kom op man t zijn kinderen die groeien nog en elk kind heeft wel een perioden waarin hij of zij een beetje BABY vet heeft. Ze zouden inplaats van dat kinderen juist moeten vertellen over de gevaren van eetstoornissen bij veel jongen meiden. En je moeten vertellen dat je mooi bent zoals je bent als je echt te zwaar zou zijn had de dokter je al gewaarschuwd