Zelfwaardering en volwassen worden

 

De middelbare schooljaren zijn voor vele scholieren verwarrend en stressvol. Je komt in de puberteit en je voelt je onzeker over je eigen identiteit: want wie ben je nou eigenlijk? De nodige hormonen zorgen voor verandering in lichaam en geest en de druk van klasgenoten (peer pressure) maakt alles ook niet even makkelijk. Je hebt een flink paar stevige schoenen en aardig wat zelfvertrouwen nodig wil je je door deze periode heenvechten en uitkomen bij jouw eigen idealen.

In deze periode ontwikkel je je op het gebied van zelfstandigheid en identiteit. Jouw zelfwaardering kan echter een beetje achterblijven in die ontwikkeling. Jongeren die kampen met een laag zelfbeeld hebben moeite met zich aanpassen aan het studentenleven en de druk die hierbij komt kijken.

Daarentegen hebben jongeren met een goed zelfbeeld een positievere kijk op veranderingen en dingen die kunnen zorgen voor stress. De overgang van middelbare school naar hogere school of universiteit zal dus makkelijker worden wanneer je een positiever zelfbeeld hebt.

Maar welke aspecten zijn hierop van invloed? Om dit uit te vinden deed Jenny Wagner van 'Berlin's Humboldt University' een onderzoek onder 4532 jongeren, te beginnen in het laatste jaar van hun middelbare schoolklas. Ze werden vier maal ondervraagd terwijl ze de overgang maakten van middelbare school naar hogere school/ universiteit.

first day of schoolUit het onderzoek van Wagner komt naar voren dat het niveau van zelfwaardering over het algemeen toenam, wanneer de overgang werd gemaakt van middelbare school naar hogere school. Dit nam nog sneller toe als de jongeren de leeftijd van 21 jaar bereikten.   

Daarnaast kwam er uit het onderzoek dat romantische relaties en sterke positieve persoonlijkheids-kenmerken meer significant samenhangen met een toename van het niveau van zelfwaardering in vergelijking tot de jongeren zonder relatie en minder ontwikkelde persoonlijkheidskenmerken. Een sterkte persoonlijkheid en het hebben van een relatie kan dus een positief effect hebben op je zelfwaardering.

Wagner zegt: "De mate van zelfwaardering laat relaties zien met tijd en geslacht en dat moet verder onderzocht worden"

Neemt jouw zelfwaardering toe naarmate je volwassen wordt?

Bron: goodtherapy.org

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

JustMeXx - Zaterdag 1 september 2012 19:38
Ja ik merk dat vooral nu heel erg. Ik denk dat ik me dit schooljaar (laatste middelbaar) stukken vrolijker en zelfverzekerder zal voelen. Ik hoop het echt want de voorbije jaren waren een kleine ramp...
sheila - Zondag 2 september 2012 14:23
De voorbije kinderjaren waren een hel. Die hel heeft 10 jaar geduurd. En ja, nu op mijn 21ste voel ik mij stukken beter en zelfverzekerder. Het is een langzaam proces, laat je dus zeker niet ontmoedigen! Als je het echt wilt, komt dat en groeit het. Mijn leerkracht van vorig jaar vertelde mij eens, dat alles wat je meemaakt, als je bijvoorbeeld 3 jaar problemen had: tel 2x3 jaren erbij en je voelt je stukken beter. Als ik dus 10 jaar een erg leven heb gehad zonder zelfwaarde: voel ik mij op mijn 21ste al beter, maar zal het zeker tot mijn 40ste duren eer ik op mijn best ben!!!

Geduld en vooral blijven doorvechten voor je geluk!!!