Waarschuwingen bij pro-ana weblogs

 

Waarschuwen bij 'pro ana' weblogs schrikt bezoekers af; 45%klikt niet door.

Op zogenaamde 'pro ana' weblogs wordt de ziekte anorexia nervosa verheerlijkt. Dit kan toevallige bezoekers verleiden tot gevaarlijke vormen van lijngedrag. Een confronterende waarschuwingstekst,geplaatst vóór zogenaamde 'pro ana' weblogs blijkt afschrikwekkend te werken. Ongeveer 45% van de bezoekers klikte na het kennisnemen ervan niet door naar de achterliggende weblog. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en de Universiteit Maastricht. Het onderzoek staat beschreven in het juninummer van het Maandblad Geestelijke volksgezondheid (MGv), dat op zaterdag 9 juni verschijnt.

In Nederland verschijnen steeds meer zogenaamde 'pro ana' websites en beweging die anorexia niet ziet als een ernstige psychiatrische stoornis, maar als een zelfgekozen manier van leven. Op deze 'pro ana' weblogs discussiëren chronische anorexiapatiënten over wat hen het meeste bezig houdt: hun voedselinname en hun gewicht. Ook wisselen ze trucs uit waarmee jonge onervaren anorexiapatiënten leren om ouders en behandelaars om de tuin te leiden. Bijvoorbeeld door stukjes lood in je kleren te stoppen voor je op de weegschaal moet gaan staan. Maar ook gevaarlijker trucs over braken en laxeermiddelen om nog dunner te worden. Nietsvermoedende bezoekers kunnen zo op gevaarlijke ideeën gebracht worden.

Op verzoek van punt.nl - een grote provider van weblogs - werd een waarschuwingstekst geschreven die vóór 87 weblogs werd geplaatst. Dit bleek effectief. Van de ongeveer 200.000 hits in vijf maanden tijd op de waarschuwingstekst, klikte gemiddeld 45% niet door naar de achterliggende 'pro ana' weblog. Twee steekproeven met een voormeting lieten zien dat plaatsing van de tekst geen averechts effect had. Het leidde niet tot méér bezoeken. Of met deze preventieve interventie daadwerkelijk nieuwe gevallen van anorexia worden voorkomen, is volgens de onderzoekers van het RIVM en de Universiteit Maastricht nog niet te zeggen.

De integrale waarschuwingstekst is te vinden op https://waarschuwingstekst.punt.nl

bron: Trimbos.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

sanne - Vrijdag 6 juli 2012 16:33
Vroeger was ik trots dat ik eindelijk een waarchuwing had.. nu weet ik dat ik slecht bezig was met mijn. puntje.