Vriendschap, eten en lichaamsbeeld

 

vrienden zelfbeeldMeiden zijn in de pubertijd het meest kwetsbaar als het gaat om hun lichaamsbeeld. Ze worden de hele dag geconfronteerd met onrealistische beelden en onbereikbare idealen van alle mogelijke media. Het is moeilijk om als jonge meid je eigen identiteit te ontwikkelen wanneer je leeft in een tijd waarin uiterlijk van grote invloed is. Sterker nog, onderzoek wijst uit dat tienermeiden zich meer druk maken om hun uiterlijk dan om hun school, familieleven of andere stressoren.

Kathryn E. Rayner van de Macquarie University in Australie deed onderzoek naar hoe onderlinge contacten/ vriendschappen tussen jongeren van invloed zijn op eten en lichaamsbeeld. Omdat sociale druk en acceptatie belangrijk is voor jongeren veronderstelde Rayner dat jonge meiden hun vriendinnen mogelijk uitzoeken op basis van overeenkomsten in eten en lichaamsbeeld of dat zij hun beeld en gedrag laten afhangen van dat in hun vriendengroep.

Rayner deed onderzoek onder 1,197 meiden van negen verschillende middelbare scholen. De jongeren werden onderzocht op boulimisch gedrag (eetbuien), dieetgedrag, tevredenheid over hun lichaam en relaties met vrienden, gedurende een periode van drie jaar.

De resultaten van het onderzoek laten een aantal interessante dingen zien:

1. De jongeren waren geneigd vrienden te zoeken met hetzelfde positieve/ negatieve lichaamsbeeld en boulimische gedrag. Daarentegen waren ze niet geneigd vrienden te zoeken met hetzelfde eet- of dieetpatroon.  

2. De meiden die nauwelijks een dieet volgden hadden meer mensen die graag bevriend met hen wilden worden, dan de meiden die wat depressief waren en duidelijk dieetgedrag vertoonden. Zij hadden de minste mensen die bevriend met hen wilden worden.

3. Ondanks dat meiden bevriend werden met meiden die ander gedrag vertoonden dan zichzelf, toch veranderende hun eigen gedrag hierdoor niet.

Onderzoekster Rayner denkt dat haar onderzoek nieuw licht schijnt op de factoren die van invloed kunnen zijn op eten, dieten en lichaamsbeeld.

Bron: goodtherapy.org

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Vrijdag 17 augustus 2012 20:55
Zo had ik ook weinig vrienden vroeger omdat ik depressief was en ook dieet gedrag vertoonde wilde nooit eten en meiden waren jaloers omdat ik dun was ene zij niet .
Charlotte - Vrijdag 17 augustus 2012 21:11
@Anoniem,
Nu trek je volgens mij eerst een 'gezonde' conclusie, namelijk dat je minder vrienden had omdat je depressief, en daardoor waarschijnlijk minder gezellig was. En daarna maak je naar mijn idee opeens een eetgestoorde conclusie, namelijk dat meiden jaloers waren omdat je dun was (en zij niet). Het kan aan mij liggen hoor, maar het klinkt alsof je het idee hebt dat jij beter was omdat jij een (ongezond) laag gewicht had. Bovendien denk ik niet dat dat een reden is voor echte vrienden om je te laten zitten.

OT: Ik merk wel dat ik het heel moeilijk vind om met vriendinnen over eten en lichaam etc. te hebben. Natuurlijk gaat het daar wel eens over. Meiden van mijn leeftijd zijn daar nou eenmaal mee bezig. Ik hou me dan altijd heel stil en afzijdig. Kan me voorstellen dat dat wel eens irriteert, maar weet ook niet zo goed hoe ik het anders moet doen.
En wat die drie punten betreft, ik had niet echt anders verwacht. :)
Lien__** - Maandag 20 augustus 2012 17:11
Ik heb helaas veel vriendinnen verloren door mijn depressie en dieetgedrag. Ik wilde nooit met hun weg omdat ik angst had om met hen te eten, op restaurant te gaan...
Maar anderzijds heb ik nu wel vrienden met heel uiteenlopende dieten. Zowel lijners als mensen die gewoon eten waar ze zin in hebben, obese mensen, mensen met boulimia.
Maar mij stoort dat eigenlijk niet. Het gaat toch om het innerlijk, niet om je eetpatroon?